Svitolinová: Dceru jsme nechali doma. Nechceme ji stresovat cestováním

4. 8. 2023, 11:22
Aktuality 28
Skloubit tenisový život s rodinným není vůbec jednoduché. Přesvědčuje se o tom Elina Svitolinová, jež se na kurty vrátila pouhý půl roku po porodu. Dobré výkony a výsledky si však vybírají svou daň. S manželem Gaëlem Monfilsem vyrazili na US Open Series a svou dceru nechali doma. Zdraví je na prvním místě, vysvětluje ukrajinská tenistka společné rozhodnutí.
Profily hráčů
Svitolinová a Monfils (© Profimedia)

Ukrajinka Elina Svitolinová a Francouz Gaël Monfils tvoří pár roku od 2019. Předloni se vzali a v říjnu 2022 se stali rodiči.

Osmadvacetiletá Svitolinová se letos v dubnu pouhý půl rok po porodu dcery Skai na vrátila na kurty a během čtyř měsíců stihla vyhrát turnaj WTA 250 ve Štrasburku a dostat se do čtvrtfinále Roland Garros a semifinále Wimbledonu.

To vše zvládala skloubit s péčí o dceru. Během jízdy na trávě v All England Clubu výrazně pomáhal manžel, který kvůli zranění  pravého zápěstí nehrál a užíval si chvíle se Skai.

Nyní se však tenisový kolotoč přesunul za Atlantik. Oba tenisté tento týden ve Washingtonu zahájili přípravu na US Open a nabízela se otázka, je v metropoli USA celá rodina.

"Ne, dcera je doma. Chceme, aby zůstávala doma ze zdravotních důvodů. Zdraví je pro nás na prvním místě," řekla bývalá světová trojka Svitolinová, jež ve Washingtonu vyhrála stejně jako šestatřicetiletý Monfils už dva zápasy.

"Je to výzva. Víme, jak je cestování únavné. A tenis si vyžaduje spoustu cestování, létání. Všechno je to stresující. Nevyspíte se ve vlastní posteli, neustále něco děláte a jste na různých místech. Takže ji nechceme hned od začátku stresovat," vysvětlovala.

"Samozřejmě je to pro nás oba hodně těžké. Dnes ráno jsme se viděli přes Face Timing a ona byla hrozně šťastná. Pak se ale dívala na telefon a hledala nás, kde jsme. A my tam nebyli. Je to pro nás smutné, ale chceme upřednostnit její zdraví," dodala rodačka z Oděsy.

Svitolinovou dnes ve Washingtonu čeká čtvrtfinále proti domácí světové trojce a bývalé šampionce Jessice Pegulaové. Vítěz z roku 2016 Monfils bude dohrávat osmifinále proti Tallonu Griekspoorovi, ve třetím setu prohrává 0:1 a je na servisu. Pokud uspěje, vyzve večer domácího Jeffreyho Wolfa.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
lvicek
Ty brdo, to tedy i me pripada dost drsne... Ja tedy mam take obcas dny, kdy bych chtela klid/odpocinek nebo cokoliv dalsiho, treba kdyz jsem pres Vanoce mela horecky a nemohla vubec spat a byla fakt KO. Ale odjet na nekolik tydnu od malickeho miminka mi prijde opravdu drsne. A duvod "stresovani cestou"? Copak neni miminko mnohem vic vystresovane, kdyz mu zmizi oba rodice? Nechapu to. Od prvniho syna jsem poprve odjela na dve noci, kdyz mel tri a pul (a po te dobe jsem poprve spala dve noci v kuse, neuveritelne!) a bylo to velke tema. Druheho syna zatim jednou uspavali rovnou tri prarodice, kdyz jsme jednou sli do divadla (a byla to taktez kovbojka) ;). Proste pro me je to uplne jak z jineho sveta.
Reagovat
lvicek
Mela jsem ted dve pracovni cesty a na obe jela rodina se mnou, a to zvlaste kvuli mladsimu, ktery je zatim "neoddelitelny" a kdyby to neslo zaridit, tak nejedu...
Reagovat
Fandina
Podle mě je dost podstatné, jestli máma dítě kojí. Dokud je kojené, tak si nedovedu představit, že by nebylo někde s mámou. Nicméně, také si nedovedu představit, že bych svoje dítě neviděla delší dobu. To bych asi nepřežila já, než to mimino, které se zvykne na všechno.
Reagovat
lvicek
Ale jo, ono si zvykne, ale tak nejak normalne by mama a pak tata mely byt ty nejdulezitejsi osoby a v jeho kratkem zivote najednou zmizi. Jak ma to miminko vedet, ze se zase vrati zpatky... Pripada mi to drsne. A me by to samozrejme taky vadilo.
Reagovat
Fandina
Je to nezvyklé, myslela jsem, že si tenistky vozí děti s sebou. Asi ano, Svitolina bude asi výjimkou. Čtu, že ve Wimblu měli malou sebou, táta hlídal, protože nemohl hrát. Tak třeba to také nevydrží a pro malou si za chvíli dojedou.
Reagovat
PetaM
Rodiče roku. smile
Reagovat
com
No matka roku z ni asi nebude.. Nechat pulrocni mimino nekde mesic/dva u prarodicu a trajdat si po Americe.. smile
Reagovat
Kandinsky1
Si ho pořídili jen kvůli fotkám na instáč.
Reagovat
Fandina
Jeli za prací. Takových rodičů je, že jim dítě někdo hlídá.
Reagovat
com
no to je, ale vetsina hlida na par dni, max. tyden.. Urcite ne na 2 mesice v kuse..

Chudak dite hleda cecek a ten je az nekde na ceste z Washingtonu do Kanady smilesmile
Reagovat
Fandina
Pokud jsou rodiče zaměstnaní, tak se stejně nemohou plně dítěti věnovat a musí ho někdo hlídat. Nejde o týden nebo měsíc, je to napořád.
Reagovat
Kandinsky1
O mámě, která by opustila na víc než měsíc mimino jsem snad ještě neslyšel.
Reagovat
Fandina
To si toho slyšel málo.
Reagovat
Kandinsky1
Tak třeba příklad nějaké veřejně známé ženy ?
Reagovat
Fandina
Nechala ho hlídat, to není opustila, takže první výtka a druhá, každá máma, která pracuje, tak si musí nechat dítě hlídat. Pokud je to měsíc, tak na měsíc.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Taková máma bude pěkná kun da a bude se pravděpodobně jmenovat Fandina.
Reagovat
George_Renel
Doma, to asi na Ukrajině nebude.....
Jednou bude litovat, že to vše co je u miminka poprvé s ním neprožívala den po dni.
Reagovat
Nenela
Kazda matka to takhle nema. A vubec - co podle tebe je "uzivani si miminka den po dni"? Za me hruza - vecny rev, nevyspani, zadny cas pro sebe .... vubec se ji nedivim, ze si chce dat oraz, kdyz muze a ma duvod smile
Reagovat
George_Renel
A ten důvod je jaký? Turnaj v tenisu?
To by bylo trochu postavené na hlavu.
Reagovat
Nenela
Duvod je prece jedno, to je jen zastupna vec. Mne slo o to, jake je to klise - uzivat si kazdy den miminko. Neznam moc matek, ktere si ho den po dni uzivaly smile
Reagovat
George_Renel
No, nevím kolik jsi vychovala dětí. Ale podle vyjadřování, je asi nemáš moc ráda. Vždyť právě v tom prvním roce dělají nejvíce pokroků, lezení, sedání, vstávání. Vnímání okolí vůbec. Na tak dlouho bych se toho nikdy nevzdal, tehdy se vytváří vazby.
Ale nechci tu vytvářet na toto téma extra diskusi jak o politice. Prostě jsem řekl svůj názor a a jako otec, dědeček i pradědeček si za ním stojím.
Reagovat
Nenela
Jo, mohli bychom tady o tomhle napsat hodne, ale mas pravdu, nepatri to sem, takze konec. Deti mam rada, mam svoje a vim, ze byly dny, kdy bych dala vsechno za to, abych s nimi nemusela byt. Nastesti je to za nami smile
Reagovat
petrulinka
No podle vašeho vyjadřování zřejmě svoje děti moc v lásce nemáte. Toto může prohlásit jen člověk, který děti nesnáší
Reagovat
Fandina
Nechci se do toho motat, ale to, že někdo nechá hlídat svoje dítě, neznamená, že ho nemá rád.
Reagovat
PetaM
Já se picnu. Věčný řeč, nevyspání, žádný čas pro sebe ... To s tím snad jako budoucí rodiče musíte počítat. Ale někteří méně inteligentní jedinci si prostě myslí, že dítě je jenom to hezké a sex je taky super, tak proč do toho nejít. Ale když dítě řve, už mají potřebu utéct a odpočinout si.

Slaboši, ne rodiče. Fuj.
Reagovat
Nenela
Koukam, ze se vyznas. Az budes s miminem doma, tak to muzem probrat smile
Reagovat
petrulinka
Přesně tak
Reagovat
Kandinsky1
Já si vůbec nedokážu představit, jak si s tím poradí sněhové vločky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist