Svitolinová je 7 měsíců po porodu ve finále turnaje WTA ve Štrasburku

26. 5. 2023, 21:43
Aktuality 11
WTA ŠTRASBURK - Bývalá šampionka Elina Svitolinová na antukovém turnaji WTA 250 ve Štrasburku zdolala po obratu z 4:6 a 1:4 domácí Claru Burelovou a necelé dva měsíce po návratu z mateřské postoupila do finále. O vylepšení skvělé finálové bilance (16:3) si bývalá světová trojka zahraje v pikantním ukrajinsko-ruském souboji s Annou Blinkovovou.
Elina Svitolinová (© Profimedia)

Elina Svitolinová loni na jaře kvůli těhotenství přerušila kariéru a už na začátku minulého měsíce se do turnajového kolotoče vrátila. Zhruba pouhý rok po svém posledním zápasu a půl roku po říjnovém narození dcery Skai, kterou má s francouzským tenistou Gaëlem Monfilsem,

Zpočátku se rozehrávala se i na menších akcích ITF, ale z výher se příliš často neradovala. První vítězství na okruhu WTA si připsala až na čtvrtý pokus tento týden ve Štrasburku, kde se startuje poprvé od svého triumfu v roce 2020.

A po dnešku 28letou Ukrajinku dělí jediná výhra od zopakování tehdejšího úspěchu. Po jednom postupu bez boje a třech radostech po proměněném mečbolu si zajistila místo v sobotním vyvrcholení turnaje.

V dnešním semifinále přitom měla bývalá světová trojka namále. S domácí Clarou Burelovou prohrávala 4:6 a 1:4, ale vývoj dokázala otočit, přestože za stavu 3:4 a 0:40 čelila ještě třem brejkbolům v řadě a soupeřka mohla podávat na vítězství. Francouzce v závěru došly síly.

"Ve druhém setu jsem se pouze nepřestávat bojovat. Nebylo to jednoduché, Clara hrála dobrý zápas... Bojovný duch a agresivní hra mi pomohli ten set vyhrát. Ve třetím setu jsem se cítila již mnohem lépe. Velmi dobře jsem podávala, dobře returnovala a nakonec jsem šťastná, že jsem postoupila," řekla Svitolinová.

Ve svém celkově 20. finále, v nichž má skvostnou bilanci 16:3 a prohrála jen s Agnieszkou Radwaňskou, Petrou Kvitovou a Ashleigh Bartyovou, se vítězka Turnaje mistryň 2018 střetne s Annou Blinkovovou (h2h 0:0). Ruskou, s nimiž si většina ukrajinských tenistek po zápase nepodává ruku kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajině.

24letá Blinkovová v semifinále přehrála 6:2, 6:2 sedmou nasazenou Američanku Lauren Davisovou, oplatila jí porážku z lednového Hobartu a už potřetí vylepšila své maximum na antukových turnajích WTA. Dosud jediný triumf slavila loni v hale v rumunské Kluži, na antuce trofej pro šampionku nezískala ani na nižších okruzích.

• WTA 250 ŠTRASBURK•
Francie, antuka, 225.480 eur
páteční výsledky (26. 05. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Blinkovová (Rus.) - Davisová (7-USA) 6:2, 6:2
Svitolinová (Ukr.) - Burelová (Fr.) 4:6, 7:5, 6:3
• Čtyřhra - semifinále •
Krawczyková/Olmosová (2-USA/Mex.) - Mihalíková/Kolodziejová (SR/ČR) 6:4, 5:7, 10:4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Blondie
Elina neskutečně! Gratuluji, respekt smile
Reagovat
Kandinsky1
Titul ze Štrasburku možná získá, ale titul matka roku určitě ne.
Reagovat
milik254
A proč ne?
Reagovat
com
protoze matka roku je Serena smilesmile
Reagovat
Liverpool22
smile matka roku je jednoznačně Vika smile smile
Reagovat
hanz
Vikýsek, ten získal po porodu nějaký titul? Poslední dobou jsou to spíš výlety do prvních kol.
Reagovat
aligo
Například získala Suzán Dabl
Reagovat
Liverpool22
Vika byla letos např. v SF na AO + má titul s Májou v deblu - Madrid. Takže určitě né výlety
Reagovat
lvicek
Tedy, musím říct, hustá mařka ;) ! Neumím si to vůbec představit.
Reagovat
makro99
Hmm, po 2 měsících.. smile Účast samozřejmě odpovídasjící týdnu před GS, ale to na působivosti nic nemění smile (kolikrát sme vzývali Katku, Markétu a další na podobných turnajích... a do toho finále se nedostali)
Reagovat
makro99
nedostaly
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist