Svitolinová v Římě smetla Halepovou a obhájila titul!

20. 5. 2018, 13:10
Aktuality 40
WTA ŘÍM - Třiadvacetiletá Ukrajinka Jelina Svitolinová podruhé v kariéře obhájila titul. Ve finále antukového turnaje WTA Premier 5 v Římě porazila stejně jako loni Simonu Halepovou, po dnešní hladké výhře 6-0 6-4 nad světovou jedničkou vylepšila svou skvělou finálovou bilanci na 12-2.
Profily hráčů
Jelina Svitolinová

Na prvních dvou antukových turnajích se Jelině Svitolinové nedařilo. Ve Stuttgartu i Madridu totiž skončila už na raketě své druhé soupeřky, když podlehla Garciaové a Suárezové.

Ovšem nyní si může říct, že v přípravě před Roland Garros odehrála na antuce devět zápasů a ve všech uhrála alespoň jeden set. Tento týden navíc nenašla přemožitelku na podniku WTA Premier 5 v Římě, kde úspěšně obhájila svou nejcennější antukovou trofej. 

V italské metropoli prodloužila svou neporazitelnost na 10 zápasů. Letos ztratila jediný set, když v osmifinále dostala kanára (uhrála jen sedm míčků) od Rusky Kasatkinové. Chorvatku Martičovou, Němku Kerberovou, Estonku Kontaveitovou a Rumunku Simonu Halepovou přehrála bez větších potíží 2-0 na sety.

V dnešním finále se potkala stejně jako loni s Halepovou. Ale zatímco před rokem musela otáčet nepříznivý vývoj, tentokrát světové jedničce nedala šanci.

Svitolinová v dvacetiminutovém prvním setu nadělila o tři roky starší Rumunce kanára, když prohrála jen osm fiftýnů, a potíž neměla ani v druhé sadě. Za celý zápas nečelila žádnému brejkbolu a nakonec zvítězila 6-0 6-4. Vyhrála tak třetí vzájemný zápas v řadě a v celkové bilanci se ujala vedení 4-3.



Světová čtyřka Svitolinová ve svém 14. finále získala už 12. titul. Letos navázala na triumfy z Brisbane a Dubaje. Obhájit triumf dokázala podruhé v kariéře, poprvé se jí to povedlo v roce 2014 na menším turnaji v Baku.

Šestadvacetiletá Halepová, která si už postupem do semifinále zajistila setrvání v čele světového žebříčku, má po dnešku finálovou bilanci 16-14.

"Ona dnes nechybovala, já ano," hodnotila svou porážku Halepová.

• WTA PREMIER 5 ŘÍM •
Itálie, antuka, 2.703.000 dolarů
nedělní výsledky (20. 05. 2018)
• Dvouhra - finále •
Svitolinová (4-Ukr.) - Halepová (1-Rum.) 6-0 6-4
• Čtyřhra - finále •
Bartyová/Schuursová (8-Austr./Niz.) - Sestini Hlaváčková/Strýcová (2-ČR) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
fialka
Pekný úsmev, pekný úspech. gratulácia
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Šafina tak dlouho čeká na zapas až se z toho rozpršelo. To jsm zvědavá jestli dneska začne
Reagovat
misa
Dnes už ne, zápas byl odložen na zítřek.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, diky
Reagovat
brixner
Může mi někdo vysvětlit, proč ta Rumunka pořád tak řve? Vždyť to nedělávala, né? Jedna moje sousedka je taky taková uječená...Jednou sem k ní naběh se sluchátkama na uších a vona na to, že prej jestli si chci zatrsat, tak diskotéka je vedle ve krajskym městě a né u ní, u počestný ženy. Furt sem jí to nemoh vysvětlit, tak sem jednou začal taky ječet jako tur, ale to sem hnedle dostal pojep, že prej se vzbudí její dítko a práskne tatovi, že tu bol dajaký ujo, což, samosebou, nechceme.Šel sem na to teda vědecky, vzal kalkulačku, tužku, papír, měřič hluku a vše náležitě namaloval, nakreslil, vysvětlil, narýsoval, spočítal a změřil a hle-kravál ustal! Sousedce sem totiž vědecky doložil, že při každym jejím zařvání se tak leknu, že až ustrnu a vona tim pádem přichází skoro až vo třetinu píchů a tim pádem zůstává pořád neukojená. No, poškrábala se na svym bobrovi, zamyslela se a vod tý doby je jako pěna! Když se vyndá vědeckej argument, většinou to pochopěj i ženský! Lidi, přemejšlejte, qurva :-))
Reagovat
Fandina
:-)) jj řvala jako zjednaná a i když se mi to nelíbí, tak jsem jí celkem přála výhru, zbytečně. Asi byla unavená. Mač s Sharapovou ji asi vyčerpal, myslím herně, protože řvaním :-)) za ní zaostávala ... úsměv
Reagovat
Pavlis
Řím má od roku 2011 jen tři vítězky ve dvouhře. Mashu, Serenu a Elinu. Jelikož všechny dokázaly titul obhájit, pak si to pouze Ruska s Američankou prohodily. A když Petra letos vynechala turnaj, na nějž byla původně přihlášená, znamenalo to triumf Eliny, která v obou případech zároveň obhajovala.
Reagovat
smazaný uživatel
jj, je jí třeba za to poděkovat, byl to od ní velice srdečný a laskavý krok.
Reagovat
tommr
hlavně by měla poděkovat tý rozhodčí co se podepsala na vyřazení Karolíny. S Karolínou by to asi ve čtvrtfinále neměla tak lehký jako s Kerberovou ...
Reagovat
smazaný uživatel
nj, jak by řekl forehand, "aj taký je šport".
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nakonec to bylo celkem jednoznačné finále pro Elinu.
Simona se rozkoukala až ve druhém setu, kdy zápas byl již vyrovnanější, ale i přesto ji dokázala jednou breaknout. Elina hrála v pohodě, v klidu, na Simoně se projevil zřejmě náročný zápas s Marií.

Navzdory prognózám a letošního průběhu na antuce dokázala Elina titul obhájit, což je mezi tenistkami, jev ojedinělý. Na turnajích Premier 5 a Premier Mandatory se to naposledy podařilo právě Simoně v Madridu a předtím, celkem pravidelně Sereně.

Simona hrála již 30 finále, a opět na titul nedosáhla. Finále ji pravidelně nejdou, což u hráčky, která má takové úspěchy, je zajímavý jev.
K hráčkám z Madridu, lze k favoritkám přiřadit, Elinu, Simonu a Marii. Jelena také bezpochyby bude chtít udělat dobrý výsledek.

Gratulace Elině k titulu. GL
Reagovat
Kytka
Simona je horší jednička než Wozniacki, ta tehdy nebyla schopna vyhrát GS, ale už ho má. A Simona celkem nic. Při tom svém udřeném tenise bývá ve finále už grogy. fandila jsem Svitolině, mám ji radši, její tenis se mi líbí víc a neřve u toho jako tur.
Reagovat
Nola
tak ona a Caro su velmi podobne typy hracok, Caro sa dockala az po pauze tych lepsich hracok, prepadla sa daleko v rankingu, ale dokazala sa vratit, verim, ze aj Simona sa docka, na AO nemala k titulu daleko, mozno blizsie ako vlani na FO, raz urcite zlomi to prekliatie aj Andy Murray ho nakoniec zlomil
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Simona umí zahrát skoro na každém GS, ale nejvíc ji sedí zřejmě French open. Ale pravidelně, než dojde do finále hraje vyčerpávající zápasy, a jak Caro, tak i Jelena hrály svůj nejlepší tenis.
Reagovat
tommr
takže Halepka byla unavená i když měla v prvním kole volnej los, Keysová k utkání s ní vůbec nenastoupila a Osaka a Garcia proti ní uhrály ve dvou zápasech jen 6 her? Výmluvy fanoušků Halepový jsou skutečně bizarní ... :)
Reagovat
LukasH
Ja Simone fandil, ale jeji tenis me prestal bavit. Pri tyhle vlaznosti a stereotypnimu tenisu pak teprv clovek oceni Petru :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A viděl jsi ten zápas s Marií, co vyběhala a zahrála za údery? Kdyby alespon z poloviny hrála, to co včera ve 3 setu, tak v životě nedostane kanára....
Reagovat
tommr
problém je v tom, že Svitolina jí to nedovolila. Svitolina je větší a silnější verze Halepový a Halepová proto proti ní nemá co hrát ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Elina hlavně nechybuje jak Marie, ale Simona působila v prvním setu unaveně.
Reagovat
bIbec
Simona potřebuje ve velkém finále narazit na agresivnější hráčku, která jí pomůže chybami. Třeba taková Madison Keys by byla ideální soupeřka.
Reagovat
tommr
přesně tak. Když soupeřka zbytečně nechybuje tak je Halepová se svou hrou v koncích. Včera si to Sharapova prohrála spoustou zbytečných chyb ve druhým a ve třetím setu, který u ní pramenily z únavy ...
Reagovat
smazaný uživatel
tak ve většině utkání, kdy má jedna hráčka v h2h navrch, je větší pravděpodobnost, že ta která ji vede, utkání vyhraje. Ale zrovna třeba včera, to Simona vyhrála, a nebo nedávno třeba Karolína nad Simonou.
Reagovat
bIbec
já sem řekl tu Keys hlavně proto, protože je to ten typ hráčky, co dovede zahrát dobře a třeba se do toho velkého finále dostat, ale pak si prostě nadělá do gatí. Třeba takovou Kvitovou nevím nevím, jestli by třeba dovedla porazit v GS finále (ač se taky může jevit jako dobrá soupeřka.. ale zase její výkony mají většinou vzestupnou tendenci)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak lonské US open bylo v jejím podání tragické, ale jinak finále hraje celkem vyrovnaně, žádné velké propadáky.
Reagovat
smazaný uživatel
Bozarní jsou tommrovy komentáře...
Reagovat
smazaný uživatel
bizarní
Reagovat
tommr
za to tvoje komenty jsou vysoce inteligentní ty přicmrndávači ...
Reagovat
smazaný uživatel
tommr ovládá i slackerovský slovník :-)
originální :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
zaujimava statistika :):

Halep vs top10 vo finale

2-8

naposledy porazila hracku top10 vo finale pred 4mi rokmi v Doha.
Reagovat
LukasH
Simona by se mela snazit pozmenit svoji hru. Strasne ustrnula. Sice ma letos nejvic bodu, ale co z toho, kdyz nedokaze vyhravat turnaje. Hraje FH, BH bez napadu, razance, neumi si pripravit situace na zakonceni, nic.
Sice porazi vetsinu horsich hracek, ale agresorka ve forme s ni nema problem. Svitolina me nebavi, ale aspon ai jde pro body a mohla by byt souperkou Petry nekde v zaverecnych kolech na GS :D
Reagovat
tommr
v článku i v Expreskách je špatný skóre ...
Reagovat
dunphy
Ať si o její hře říká kdo chce co chce, tak to jak se v posledních letech vypracovala a jak konzistentně hraje, je prostě něco parádního! :) Ze 14 finálových zápasů, které v kariéře hrála jen 2 prohrála. Skvostná statistika. Snad ještě spoustu titulů přibude a ideálně i nějakých těch nejvyšších možných.
Reagovat
Nola
to bol zapas :D Simona vyzerala na rucnik, Masha ju vcera dobre znicila, Svitolina mi zacina pripominat Zvereva, na GS to nie je ziadna slava, ale tie ostatne tituly zbiera ako na beziacom pase
Reagovat
tommr
světová jednička se nezmohla na nic jinýho než na zoufalej pokus rozhodit soupeřku aspoň pomocí MTO ...
Reagovat
kada.tom
Krásně Elina smetla Halepku :-)
Řím jí svědčí ;-)
Reagovat
Kytka
JJ paráda, gratulace Elině.
Reagovat
smazaný uživatel
pekny priebeh, holt Svitolina je ine kafco ako k smrt unavena Sharapova ;)
Reagovat
smazaný uživatel
:))
Reagovat
tommr
která si s Halepovou dělá co chce ... :)
Reagovat
Krisboy
Kočka s myší :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist