Svitolinová zastavila zraněnou Halepovou a má čtvrtý letošní titul

21. 5. 2017, 15:16
Aktuality 34
WTA ŘÍM - Jelina Svitolinová ve finále antukového turnaje WTA Premier 5 v Římě zdolala ve třech setech devět zápasů neporaženou Rumunku Simonu Halepovou, která si na konci první sady podvrtla kotník, a jako první tenistka v sezoně získala už čtyři tituly. Ve světovém žebříčku dvaadvacetiletá Ukrajinka vyletí na 6. místo.
Profily hráčů
Jelina Svitolinová

Na začátku roku měla Jelina Svitolinová na kontě čtyři tutily z menších turnajů WTA International. Po dnešku jich má ve sbírce již osm, z toho dva z akcí WTA Premier 5. Po letošních triumfech v Taipei, Dubaji a Istanbulu dobyla tento týden také prestižní klání v Římě. 

Dvaadvacetiletá Ukrajinka v italské metropoli porazila Francouzku Alizé Cornetovou, otočila zápas s dvanáct zápasů neporaženou Němkou Monou Barthelovou, které ve druhém i třetím setu nadělila kanára, a v závěrečných kolech vyřadila tři hráčky Top 10: Karolínu Plíškovou, Garbiñe Muguruzaovou, která po pár gamech kvůli zranění krku vzdala, a v dnešním finále i Simonu Halepovou.

Statistiky zápasu
Halepová - Svitolinová
2 esa 4
4 dvojchyby 5
73 %
1. podání 'in' 71 %
50 %
úsp. 1. podání 66 %
43 %
úsp. 2. podání 32 %
30 winnery 25
47 nevyn. chyby 37
5/14 brejkboly 7/11
čas: 2:07

Také proti rumunské tenistce Svitolinové pomohly zdravotní potíže soupeřky. Halepová totiž začala výborně a po dvou brejcích podávala za stavu 5-2 na zisk první sady. Jenže při jednom z dokluzů na antuce si podvrtla pravý kotník a herní pohoda se vytratila. Úvodní sadu sice dotáhla do vítězného konce, vedení ale udržet nedokázala. 

Ukrajinka si na začátku druhého dějství vzala zpět ztracený servis a i když pak dvakrát přišla o výhodu brejku, vývoj otočila. V rozhodujícím dějství už nezvykle chybující Rumunka nedokázala vzdorovat a jediný gamu uhrála za stavu 0-5. Svitolinová využila třetí mečbol, když Halepová poslala míček do autu a duel uzavřela 47 nevynucenou chybou. 

Svitolinová je první tenistkou v sezoně 2017, která vyhrála už čtyři turnaje. V tomto roce má na kontě také nejvíce výher na okruhu WTA (31), prohrála jen šestkrát. Zároveň posbírala nejvíce bodů do světového žebříčku, v němž bude poprvé světovou šestkou. V zítřejším vydání hodnocení Race To Singapore se posune na první místo před Karolínu Plíškovou.

Pětadvacetileté Halepové se dnes nepodařilo navázat na vítězství z Madridu, kde triumfovala minulou sobotu. Letos má na antuce bilanci 14 výher a 2 porážky. Nyní má týden na to, aby vyléčila poraněný kotník před Roland Garros, na kterém je finalistka z roku 2014 pasována do role největší favoritky.

 

• WTA PREMIER 5 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3.076.495 dolarů
nedělní výsledky (21. 05. 2017)
• Dvouhra - finále •
Svitolinová (9-Ukr.) - Halepová (3-Rum.) 4-6 7-5 6-1
• Čtyřhra - finále •
Yung-jan Chan/Hingisová (2-Tchaj-wan/Švýc.) - Makarovová/Vesninová (1-Rus.) 7-5 7-6(4)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
sprchon
Super! Mládí vpřed. :) Saša, Elina a Maky, všichni potěšili. :)
Reagovat
EllNino
Gratulace Elině, letos nejstabilnější forma a 4 tituly mluví za vše :) z toho 2 Premier 5 :) Kája bude muset zabrat
Reagovat
Bloody13
Tak letošní Řím ve znamení dravýho mládí :) hezká změna
Reagovat
Hector21
Elina jede, čtvrtý titul, klobouk dolů..

ale RG nedá a Simča take neeee ;)
Reagovat
FulnekUltras
Světla by byla opravdu bomba ;)
Reagovat
Hector21
to by bylo opravdu boží ;)
Reagovat
aligo
Fran taky
Reagovat
Hector21
Světla, Sammy, Fran...rád bych viděl někdo z té "starší generace"
Reagovat
Hector21
Mirjana mi vypadla...
Reagovat
smazaný uživatel
V rámci plánu nová GS vítězka jsem pro Mirjanu :-)
Reagovat
aligo
Klidně i lucká hele :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to každopádně.
Lucka, Timea, Aga, Caro, Simona, Dominika...
Lucka má takový štěstí na los, že bych se nedivil, kdyby začínala jako před 2 lety - s Nasťou...
Reagovat
Davor1
Tú Simonu radšej nekomentujem. Týždeň pred RG a ona dohráva tretí set so zraneným kotníkom bez najmenšej nádeje na výhru v tom zápase, behá tam úplne zbytočne aby si to ešte zhoršila. Asi jej nikto ešte nepovedal, že zápas sa dá aj skrečovať.

Svitolina ani netuší, ako k tomu titulu prišla, ten ženský tenis je fakt v prdeli.
Reagovat
PetaM
Finále se prostě neskrečuje.
Reagovat
Davor1
Nie? A prečo? Aký má zmysel pre tých divákov pozerať na zlomenú hráčku, ako tam chodí po kurte a nemôže? A aký zmysel to má pre najväčšiu favoritku GS sa tam trápiť a riskovať ešte zhoršenie toho zranenia?
Mimochodom, jedno finále presne rovnakej kategórie už Simona skrečovala, podobne napríklad Nishi vo finále v Madride s Nadalom...

http://www.tenisportal.cz/detail-zapasu/?id=1352988
Reagovat
PetaM
Jasně, mnohem lepší je, když se finále vůbec neodehraje a lidé přijdou o peníze. Navíc já to finále viděl. Simoně to začalo opravdu hodně vadit až ve třetím setu. Ve druhém setu to nevypadalo, že jí to bolí. Pak už jí to ale zlomilo.
Reagovat
PetaM
Nishi ... Ten skrečuje všechno a nemusí to být ani zápas. Stačí, když zafouká trochu silněji vítr.
Reagovat
tommr
jj to srovnávání s Nishikorim je vyloženě směšný ... :)
Reagovat
Davor1
Vyložene smiešny je akurát tvoj pokus o zosmiešnenie môjho prirovnania. PetaM napísal, že finále sa neskrečujú, ja som tu dal príklady, kde sa skrečovali. Keby si ten zápas v Madride medzi Nadalom a Nishim videl, tak by si tu možno nepísal také h0vna.
Reagovat
tommr
nechceš se pane přechytralej radši i nadále věnovat jen ATP? Tam tvoje geniální poznatky určitě ocení víc ...
Reagovat
Davor1
Nie, nemyslím si, ženský tenis má zaujíma tiež, pred hodinou som prišiel z Trnavy z finálového zápasu Vondroušovej, ktorý si ty sledoval len na streame.
Reagovat
tommr
na finále v Trnavě jsem opravdu nebyl stejně jako ty si asi třeba nebyl na nedávným finále v Praze. A nevím co to má společnýho s tím, že tady meleš blbosti typu ženský tenis je fakt v prdeli, Halepová je blbá protože neskrečovala finále a Svitolina ani neví jak přišla k titulu ...
Reagovat
Davor1
Napísal si mi, že sa mám vyjadrovať len k mužskému tenisu, ja som ti odpovedal, že rovnako ma zaujíma ženský, kde som dnes bol na finále 100tisícky. Čo je na tom ťažké pochopiť? Viem, že v tvojom teoretickom svete, kde tenis vidíš len z obrazovky, je to trošku iný pohľad.
Reagovat
tommr
finále z Říma jsme snad na obrazovce viděli oba nebo tys tam taky byl osobně?
Reagovat
Davor1
Nebol, z Trnavy som to bohužiaľ nestíhal. Ale videl som aspoň druhú polovicu druhého a tretí na tom istom streame a z toho čo som videl mi nebolo najlepšie. Halep si zraní nohu, tretí set odchodí bez najmenšej šance niečo uhrať a Svitolina vyhrá najväčší turnaj v kariére po tom, čo jej v semifinále vzdá zranená súperka ešte v prvom sete a vo finále otočí len vďaka ďalšiemu zraneniu ďalšej súperky, ktorá namiesto preventívneho skreču pred pre ňu najväčším turnajom v sezóne radšej ten zápas "dokrýva". To ITFko bolo aj napriek nepríjemnému vetru pre diváka určite väčší zážitok.
Reagovat
tommr
takže si to taky viděl jen z obrazovky a to ještě ani ne celej zápas. Opravdu nevím kde pak bereš tu drzost říkat o mě že jsem jen teoretik a že na to mám tudíž jinej - a podle tebe asi nesprávnej - pohled než ty ...
Halepová si sice trochu podvrkla nohu, ale nebylo to nic tak vážnýho, aby kvůli tomu musela zápas skrečovat. Určitě není tak blbá jak si myslíš ty a neriskovala by kdyby mohlo dojít k nějakýmu zhoršení stavu. Doktorka jí ten kotník dokonce ani nijak nezpevnovala a ta o tom určitě musí vědět víc než ty. Já si Halepový za to, že to dohrála naopak vážím i když to není jinak moje oblíbenkyně ...
A ty tvoje nesmysly o Svitolině už snad ani nemá cenu komentovat. Svitolina vyhrála letos už 4 turnaje, je v čele letošní Race a podle tebe by zřejmě Muguruzu bez skreče neporazila a od zdravý Halepky by dostala dva kanáry. To si vykládej svý babičce ...
Reagovat
Davor1
O reálnom tenise vieš veľké h0vno a pravidelne to tu aj dokazuješ :) Si zatrpknutý chudáčik a celý tvoj svet je televízor a tenisportál, nič nerobíš, nikde nechodíš, si tu nonstop, pritom si zrejme v živote nedržal raketu v ruke. Hlavne, že tu rozdávaš rozumy na každú stranu, navážaš sa do ľudí ako Kotyza pri každej príležitosti, aj keď o tenise nevieš v porovnaní s ním ani mäkké f. Diskutovať s tebou je totálna strata času, ale ty ho máš zjavne dosť a nevieš čo s ním, takže si poslúž :D Pre mňa je strata času reagovať na tvoje výplody, takže ďalšiu reakciu už nečakaj a nájdi si inú zábavku :)
Reagovat
tommr
co ty o mě můžeš vědět ty čoboláku zasr.anej? S tou tvou poslední větou ale výjímečně souhlasím ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tommře, kdybys použil alespoň nějaké žoviální pejorativum, ale dokážeš na argumenty reagovat pouze urážkami...
Reagovat
PetaM
Aha. No, já to myslel tak, že finále se neskrečuje, že je to prostě taková čest, odehrát (dohrát) to finále. Kvůli divákům. Nemyslel jsem to tak, že se nikdy v historii tenisu finále neskrečovalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Finále z Toronta s Belindou si pamatuji, tam se Simona nechala ošetřovat skoro v každé pauze ke konci druhého setu. Navíc bylo extrémní teplo, a ve třetím setu už to byla jednoznačná záležitost. Po utkání Simona jasně řekla, že bojuje za všech okolností až do konce, ale ve třetím už nemohla.
Reagovat
PetaM
Ano, tam jsem to viděl a chápal jsem tu skreč. Dnes k tomu žádný extra důvod nebyl. Trochu si tu nohu zvrtla, to ano. Ale nebylo to tak strašné, jako třeba nedávno Kasatkina. Navíc se to na ní začínalo projevovat až na konci druhého setu.
Reagovat
lars
A Nishi hraje v Zeneve na male 250 , aby se mohl zranit ? :)
Reagovat
aligo
ale sktečuje, i se do ně nenastupuje...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist