Šwiateková přežila tříhodinové drama s Collinsovou, třetí set otočila z 1:4 a jde na Noskovou

18. 1., 05:39
Aktuality 41
AUSTRALIAN OPEN - Světová jednička Iga Šwiateková (22) na úvod Australian Open úspěšně čelí těžkému losu, ve druhém kole ale měla namále. Po šampionce z roku 2020 Sofii Keninové si poradila i s předloňskou finalistkou Danielle Collinsovou (30), byť ve třetím setu čelila za stavu 2:4 a 0:40 třem brejkbolům v řadě. Zkušenou Američanku čtyřnásobná grandslamová šampionka udolala až po tříhodinovém boji 6:4, 3:6, 6:4 a oplatila jí dva roky staré vyřazení. O postup do osmifinále se utká s Lindou Noskovou (h2h 1:0).
Iga Šwiateková oplatila Danielle Collinsové dva roky starou semifinálovou porážku (© AFP)

Šwiateková – Collinsová 6:4, 3:6, 6:4

Iga Šwiateková v úvodu sezony vyhrála všech pět singlových zápasů v United Cupu, po finálovém nezdaru v rozhodující smíšené čtyřhře po boku Huberta Hurkacze proti Němcům ale končila soutěž smíšených družstev v slzách.

Nyní už se ale soustředí znovu na individuální kariéru a hned na prvním turnaji sezony zaútočí na zisk pátého grandslamového titulu a prvního z Australian Open. Los k majitelce trofejí z Roland Garros (2020, 2022, 2023) a US Open (2022) příliš milosrdný nebyl a od úvodních kol musí prokazovat své kvality.

Na úvod si Šwiateková poradila ve dvou setech s šampionkou z roku 2020 Sofii Keninovou, byť v úvodní sadě musela dvakrát dohánět manko brejku, a s výrazně většími komplikacemi přetlačila i další Američanku Danielle Collinsovou. Finalistku z roku 2022 udolala 6:4, 3:6, 6:3.

Statistika zápasu Iga Šwiateková – Danielle CollinsováStatistika zápasu Iga Šwiateková – Danielle Collinsová (@ Livesport)

"Vůbec nevím, jak jsem to otočila. Popravdě jsem se už viděla na letišti. Jen jsem se snažila čekat na svou šanci. Danielle hrála výborně, ale věděla jsem, že je strašně těžké udržet tak vysokou úroveň hry. Pořád jsem čekala, až trochu poleví. Na konci jsem se přestala zabývat její hrou a soustředila se jen na sebe," řekla Šwiateková v pozápasovém rozhovoru na kurtu s bývalou německou tenistkou Andreou Petkovicovou.

Světová jednička a vítězka loňského Turnaje mistryň soupeřku přestřílela na vítězné údery 35:28. V pátém vzájemném duelu Collinsovou porazila počtvrté, jedinou porážku s o osm let starší Američankou utrpěla před dvěma lety právě v Melbourne, kdy pro ni dosud nejúspěšnější Australian Open skončilo v semifinále.

"Jen jsem se snažila udržet koncentraci a rytmus hry. Danielle po kurtu létala a pro mě bylo těžké ukončit výměny," doplnila Polka, jež si na začátku třetího setu natáhla na levou nohu podkolenní pásek.

"Problémy mám od Cancúnu. Nijak mě to nelimituje, ale občas to zabolí, takže je to spíše preventivní věc," uklidnila své fanoušky Šwiateková, jež si připsala 18. soutěžní vítězství za sebou. Poslední porážku utrpěla na konci září v Pekingu s Veronikou Kuděrmetovovou.

O obhájení loňského osmifinále se Šwiateková utká s Lindou Noskovou, kterou loni porazila na domácí půdě ve Varšavě hladce ve dvou setech. Českou teenagerku čeká premiéra ve třetím kole grandslamu po výhře nad Američankou McCartney Kesslerovou.

Výsledky Australian Open ve dvouhře žen


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
zfloyd
Linda teď hraje opravdu dobře , při troše štěstí by jí mohla dát
Reagovat
Mony
Nevyuzila 4 MB ale zní lépe, než nevyuzila 10 MB, takže takhle to má byt ..Annu jsem bral jako mentálně slabou hračku, a to nedopodávání 2 gammu tomu napovidalo, ale tohle ji posili a musíme s ní počítat..
Teď bude asi hodně rozbitých oken a nábytku od zhrzelých sazkařů..
Reagovat
Liverpool22
Ano - s Annou jsem to měl úplně stejně - velké zápasy mentálně nezvládala. Tohle jí hodně zvedne sebevědomí. Kurz na Annu byl určitě taky kolem cca 10, ale tohle asi nečekal nikdo.
Reagovat
Mony
TB 32min
Reagovat
Liverpool22
mazec
Reagovat
farr
Já to pustil za stavu 9:9, tím pádem tak dlouhý me to zas nepřišlo . Ale neschopnost ukončit zápas u obou a u Ryby obzvláště, jojo hold štěstíčko si vybrala v předchozím kole...
Reagovat
honza.khp
fandil jsem Rybakině ale tohle se vidí jednou za rok! Tiebreak 22:20 neskutečnej ale taky ve vynikající kvalitě
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
honza.khp
teď snad i ve studiu Eurosportu říkali že to byl nejdelší tiebreak v historii ženských GS
Reagovat
Liverpool22
kvalita tam byla, ale Rybka to hrála trošku jak Kvitová - prostě cpala to k lajnám a dnes to tam nepadalo. Nicméně tuším za stavu 18:17 při mečbolu Rybky tam Anna vyškrábla téměř vítězný míč.
Reagovat
Serpens
Nekutečná řež a fantastický výkon Blinkovové, i když nejsem nadšný z toho, že Gauffová a Sabalenková mají zase větší šanci na titul. Komické bylo, že i empirový se začínal potom smát.
Reagovat
Liverpool22
To byl masakr, ale Anna zaslouženě postoupila. Rybka dnes hrála jak leklá plotice
Reagovat
farr
Karma zdarma Rybino měla ses pakovat už s Kájou, nebýt kliky jak od blázince v TB 1. setu už mohla být davno v letadle .
Reagovat
honza.khp
s Rybkou to je pravda ale poslední gamy ve 3. setu a celej TB už hrála výborně, diktovala ale neklaplo jí to, Blinkova tam hodlala umřít
Reagovat
EllNino
Trapas celé ženské top 20 pokračuje :)

Jsem zvědav, kdo to nakonec vyhraje
Reagovat
farr
Krejčíková...hahaha . A půlce TP praskne cévka bruh .
Reagovat
Liverpool22
Tak po vypadnutí Rybky to musí urvat naše Bára - kdo jinej by to měl nyní vyhrát?
Tak fandíme všichni Báře - celej TP
Reagovat
Mony
Nosková by jí mohla vyndat
Reagovat
lvicek
Kolikatej matchball uz to mela ta Blinkova?
Reagovat
Andrew89
asi 150 :D ale je to krásnej zápas
Reagovat
Krisboy
Rybka je ve třetím setu nějak na suchu, ne?
Reagovat
Liverpool22
klídek 4:4 ,ale je fakt, že je dnes hratelná stejně jako Iga.
Reagovat
Krisboy
Já jsem klidný, ten zápas mě vůbec nezajímá
Reagovat
Kandinsky1
Sice Svátkové obecně fandím, ale tady je škoda, že neprohrála, proti Collins by měla Linda daleko větší šance.
Reagovat
Drzymalski
Iga holt v závěru přestala kazit. Pro Danielku to byl těžký úkol. Prostě ji to přestalo padat a chybělo i štěstí jaké měla Rybka na Plecha.
Reagovat
Krisboy
Vyhraj to celé, prosím. Samozřejmě jen pokud to nebude chtít vyhrát některá z našich děvčat.
Reagovat
Drzymalski
Myslíš že Sába nebo Rybka budou souhlasit?
Reagovat
Krisboy
Irelevantní.
Reagovat
Haitik
Danielle po zápase řekla, že tohle byl poslední zápas na AO.. :-( Po letošní sezoně ukončí kariéru
Reagovat
Mantra
s tím kolenem je to naprd, do roka to pujde pod kudlu. Známe tyhle pásky, sic nejsem v top sportu, ale to už lepší samo od sebe nebude.
Reagovat
GaelM
Hraje dost fyzický styl, z WTA se asi nejvíc podobá Nadalovi. Nemůžeš hrát jako Nadal a nemít zdravotní problémy jako Nadal...
Reagovat
Mantra
však ano
Reagovat
vavrinec
Není zdaleka tak těžká jako Nadal. Netahá nadbytečnou svalovinu. Takže srovnání je irelevantní.
Reagovat
GaelM
Uvidíme za pár let, rozhodne realita, ne naše názory
Reagovat
annah
Iga je úžasná ! Za stavu 1:4 ve třetím už jsem nevěřila... ale je to prostě šampiónka.
Napinava bitva to byla. S dobrým koncem.
Reagovat
Liverpool22
Nic proti nikomu, ale Iga dnes byla hratelná - hlavně ve 2. setu a na začátku 3. setu byla dost mimo - celkem udělala 35 chyb. Zlom přišel za toho stavu 1:4, kdy Daniela šla servírovat na 1:5, ale prohrála čistou hrou a pak už se sesypala jak malá holka - ještě šla do stavu 2:4 a 0:40, kde měla šance, ale zase nic.
Takže Iga se nevzdala , ale je třeba vidět, že Daniela to prostě nedala v hlavě. To samé Kenin měla v 1. setu Igu načatou, ale také to nedala.
Holt bude muset zabrat Linda, která stejně jako Iga ve 2. setu dělala moc laciných chyb.
Reagovat
annah
Jo. To bude asi jediný případ, kdy nebudu držet Ize palce. (Ale když vyhraje, nebude mi to moc vadit...)
Reagovat
Kandinsky1
V další hře měla ale tři BB, to na nějaké sesypání moc nevypadá.
Reagovat
Kandinsky1
Spíš se sesypala, když vedla 40:0 a neproměnila ani jeden.
Reagovat
Mantra
no to je ono, velký hráč to umí, nevzdá se. Bravo
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist