Šwiateková vyhrála odvetu se Sabalenkovou. V prvním finále Turnaje mistryň bude hrát o post jedničky

6. 11. 2023, 04:52
Aktuality 11
TURNAJ MISTRYŇ - Čtyřnásobná grandslamová šampionka Iga Šwiateková (22) při třetím startu na Turnaji mistryň postoupila poprvé do finále. V mexickém Cancúnu polská tenistka neztratila ještě ani set, v do dvou dnů rozděleném semifinále přehrála 6:3, 6:2 Arynu Sabalenkovou (25) a v případě triumfu ji může sesadit z postu světové jedničky. O titul a návrat do čela žebříčku si zahraje s Američankou Jessicou Pegulaovou (29).
Iga Šwiateková (© Profimedia)

Sabalenková – Šwiateková 3:6, 2:6

Iga Šwiateková se po červnovém triumfu na Roland Garros dostala do útlumu, když ze sedmi turnajů udělala jediné finále. Na menším podniku WTA 250 v rodné Varšavě ho sice proměnila v titul, přesto po US Open přišla o post světové jedničky.

V závěru sezony se však vrátila na vítěznou vlnu a útočí nejen na návrat do čela žebříčku. Před měsícem si zvedla sebevědomí triumfem na podniku WTA 1000 v Pekingu a skvěle se naladila na vyvrcholení sezony v mexickém Cancúnu.

Na Turnaji mistryň dvaadvacetiletá Polka startuje potřetí a neustále vylepšuje své maximum. Při premiéře v roce 2021 skončila s bilancí 1:2 ve skupině, loni prošla do semifinále a letos je už ve finále.

Šwiateková navíc porazila všechny čtyři soupeřky z TOP 10 ve dvou setech. V úvodu proti Markétě Vondroušové sice prohrávala 2:5 s mankem dvou brejků, ale vývoj otočila a nastartovala svůj dobře fungující 'stroj'. Šanci pak už nedala ani Američance Coco Gauffové, Tunisance Ons Jabeurové a v semifinále světové jedničce Aryně Sabalenkové.

Semifinálový duel byl rozehraný už v sobotu, ale ve čtvrtém gamu byl kvůli dešti přerušen a velká část zápasu se dohrávala v neděli. Šwiateková začala brejkem, který v následné hře po odvrácení brejkbolu potvrdila a od stavu 4:1 už dominovala. Po servisu získala 24 z 29 fiftýnů a zvítězila 6:3, 6:2.

Šwitakeová během zápasu zahrála 9 winnerů a stejný počet nevynucených chyb. Naopak Sabalenková skončila v hlubokém mínusu s pouhými 6 vítěznými údery a 18 chybami.

Statistiky zápasu Aryna Sabalenková – Iga ŠwiatekováStatistiky zápasu Aryna Sabalenková – Iga Šwiateková (@ Livesport)

Polka o tři roky starší Bělorusce oplatila porážky z letošního finále antukové tisícovky v Madridu i předchozích dvou ročníků Turnaje mistryň. Loni neuspěla právě v semifinále a předloni už ve skupině. Celkovou vzájemnou bilanci upravila na 6:3.

Varšavská rodačka natáhla svou neporazitelnost na deset utkání. Letos si připsala 67. vítězství, čímž vyrovnala své maximum z loňské sezony, a vyhrála 60 z 61 zápasů, v nichž získala první set.

Výhrou nad Sabalenkovou Šwiateková udržela a zároveň zvýšila šanci na ukončení druhé sezony po sobě jako světová jednička. Pokud v Cancúnu vyhraje i popáté, podruhé v kariéře se vyhoupne na 1. místo žebříčku WTA, ze kterého ji v září sesadila právě Běloruska. Polka v čele strávila dosud 75 týdnů.

"Mám pocit, že k tomu vede ještě hodně dlouhá cesta, protože cítím, že zítřejší zápas bude nejtěžší. Můžeme o tom mluvit zítra po zápasu. Chci jen pokračovat v tom, co dělám v posledních dnech. A opravdu vám teď nedokážu říct, co bude zítra klíčové. Večer na tom budu pracovat," řekla Šwiateková na tiskové konferenci.

Svěřenkyně Tomasze Wiktorowského cestou do finále ztratila jen 19 gamů, což je nejméně od ročníku 2007 (Justině Heninová), a stala se nejmladší finalistkou od roku 2011. Tehdy jednadvacetiletá Petra Kvitová v boji o titul přetlačila dvaadvacetiletou Viktorii Azarenkovou.

O titul proti Pegulaové

V celkově 21. finále bude majitelka čtyř grandslamových trofejí Šwiateková usilovat o 17. titul a první pohár pro vítězku Turnaje mistryň. Její soupeřkou bude v pondělí od 22:30 SEČ Jessica Pegulaová, s níž ve vzájemné bilanci vede 5:3. Poslední souboj letos v srpnu v Montrealu ale vyhrála o sedm let starší Američanka.

"Jessie je skvělá hráčka. Zaslouží si být ve finále jakéhokoliv turnaje. Vím, že to nebude lehké. V Montrealu jsme svedly velkou bitvu a mám o čem přemýšlet. Zítra se chci soustředit jen sama sebe. Pokusím se do toho dát maximum, víc udělat nemůžu," prohlásila Šwiateková.

Také Pegulaová cestou do svého prvního finále Turnaje mistryň neztratila ani set. Své semifinále stihla vyhrát už sobotu, kdy smetla 6:2, 6:1 krajanku a deblovou parťačku Coco Gauffovou.

Rodačka z Buffala Pegulaová je první tenistkou v historii (od založení žebříčku WTA v roce 1975), která na jednom turnaji hraje se všemi hráčkami TOP 4. A může se stát první, která všechny porazí.

Výsledky Turnaje mistryň v Cancúnu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
tommr
doufám že vyhraje Pegula. Obdivuju jí za to že se dokázala vypracovat do absolutní špičky v tak pozdním věku ...
Reagovat
bardunek666
Ve finále se utkají hračky, které se nejlépe dokázaly adaptovat na podmínky.
Moc to přeji Jessice, protože tady hraje fakt parádně a celkově se jí ten podzim povedl. A takový velký titul by jí moc slušel. :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi to tak nemám jen já...

Vítězství přeju Jess a No1 Ize, takže taková finálová rozpolcenost.
Reagovat
makro99
Mám to podobně.. ale suma sumárum fandím Ize.
Reagovat
makro99
a doufám, že vyhraje plus minus dvakrát 6:2, tak aby Markéta zůstala hráčkou, která s vítězkou Masters sehrála nejvyrovnanější zápas :)
Reagovat
annah
Igo, jsi báječná! Děkuji, že finále nebude provázet řev...
Reagovat
Liverpool22
Aryna dělala moc chyb a nebyla úplně v psychické pohodě. Hlavní problém je, že Aryna nemá plán B - vše je o hrubé síle a bušení do míčku. Taky mi přišlo, že Aryna nedokázala Igu rozběhat a zatlačit do defenzívy jako ranařky typu Penko či Rybky. Navíc Rybka, ale i naše Kvítí dokážou ubrat plyn, něco změnit.....zatímco Aryna ta do toho furt buší a buší - prostě kladivářka, která u tenisu moc nepřemýšlí. Takže buďme rádi, že máme naše holky Báru či Mušku, které pořád vymýšlejí nějaké taktické kulišárny či herní parádičky
Reagovat
PetaM
Nevím no, radši bušící Arynu jako světovou jedničku, než věčně zraněnou Mušku. :D :D
Reagovat
Liverpool22
Pleteš jablka a hrušky. Jasně - Muška je furt zraněná, ale její kreativní hra je divácky atraktivní zatímco u Aryny je to jen o fyzičnu a hrubé síle. Já jsem fanoušek útočného tenisu, ale např. u Penko či Rybky je vše více přirozené, elegantní, tenisové či oku lahodící. Proti Aryně nic nemám, ale v jejím případě už je to moc agresivní a fyzické....
Reagovat
Krisboy
Iga
Gratuluji a děkuji!
Reagovat
baba
ta Pegula, jdi si pro titul !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist