Šwiateková: Zápas s Muchovou? Zábavný. Její skvělou hru znám ze společných tréninků

9. 6. 2023, 20:37
Aktuality 7
Sehrály proti sobě zatím jen jedno soutěžní utkání, přesto se světová jednička Iga Šwiateková a Karolína Muchová před sobotním finále grandslamového Roland Garros dobře znají. Obě hráčky spolu absolvovaly řadu tréninků a Šwiateková na tiskové konferenci řekla, že má k pestré hře olomoucké rodačky respekt. Na pařížské antuce se pokusí přesto obhájit loňské vítězství a získat zde třetí triumf.
Profily hráčů
Iga Šwiateková

"Myslím, že hru Karolíny dobře znám, protože jsme spolu absolvovaly od roku 2019 spoustu tréninků. I teď jsem ji sledovala více než ostatní hráčky. Náhoda, ale stalo se. Hra Karolíny se mi fakt líbí," uvedla polská tenistka.

"Respektuju ji a myslím, že je hráčkou, která dokáže hrát cokoliv. Má skvělé údery, umí zrychlit hru, hraje volně a má skvělou techniku. Mám pocit, že její hru dobře znám. V zápasech to ale může být jiné a musím být připravená," doplnila.

Jediný vzájemný soutěžní duel vyhrála před čtyřmi lety v Praze česká tenistka 4:6, 6:1, 6:4. Když se Šwiatekové novináři ptali, jak by zápas popsala, odpověděla "zábavný".

Zatímco Muchová hrála tehdy turnaj díky divoké kartě, Šwiateková se dostala do hlavní fáze z kvalifikace. "Pamatuju si z toho hodně, protože to byl jeden z mých prvních turnajů na okruhu WTA. Musela jsem hrát ve stejný den poslední kolo kvalifikace a pak první kolo s Karolínou, protože předtím pršelo," vzpomínala.

Šlo také o jeden z prvních turnajů, během něhož Šwiateková spolupracovala se sportovní psycholožkou Dariou Abramowiczovou. "Pamatuju si, že (Muchová) hrála velmi dobře. Byl to vyrovnaný zápas na tři sety." uvedla.

"Teď, když se za tím ohlédnu, je to vtipné. Tehdy jsem ale byla vystresovaná a vyčerpaná z toho zápasu, který jsem odehrála ještě předtím. Jsem ráda, že jsem na tom teď o trochu lépe," řekla s úsměvem.

Na utkání se těší o to víc, že má s Muchovou dobré vztahy. "Nemám ráda negativní emoce, když jdu na kurt proti někomu, koho třeba moc nemusím. Řekla bych, že je to teď trochu jednodušší, protože nemám ráda negativní motivaci. Jsem otevřená nové výzvě a tak to cítím i před zápasem s Karolínou," dodala Polka, která útočí na celkově čtvrtý grandslamový titul.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Muchova: Muchová je umělkyní s raketou, jednou z těch, které zcela boří nedávnou kritiku Flavie Pennettaové, která tvrdí, že všechny dívky hrají stejně. Variabilita, rotace, protiútoky, vypracování hry, drop shoty, zkrátka mnoho plánů, jak na jedno zápěstí zvolit nejlepší cestu k bodu. Ma všechno kromě jednoho: síly.

Na druhé straně Swiatek, která je schopná dominovat z obrany, což je kontext, v němž je nejlepší ze všech, ale která má i ofenzivnější verzi schopnou zahrat winner se ve třech vymenach.

Podaří se Češce ukolébat ji svým kouzelným uměním? Možná se nabizi otázka, která z nich má více kouzel?

Rekord polské hráčky na pařížské antuce nemá obdoby od dob Monicy Selesové, ale tohle je ženský tenis a my jsme povinni ponechat minimum prostoru pro překvapení.

Příkladů nečekaných výsledků máme, kolik chceme, takže kdykoli může být vhodná chvile přidat jeden další.

https://www.puntodebreak.com/2023/06/09/roland-garros-2023-analisis-final-femenina-iga-swiatek-vs-karolina-muchova
Reagovat
tommr
Karolína sice nemá takovou sílu jako Sabalenka nebo Rybakina, ale ránu má taky slušnou ...
Reagovat
Liverpool22
smile Muška má švih v ruce - hlavně z forhendu umí pěkně švihnout a dát winner.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
No jo... ale ted uz to s Kajou asi tak zabavne nebude:)

Uplynulo hodne vody, reka stejna, jine vody v ni uz plynou. A to z obou stran.

Asi nebude tak zabavne dostavat Kajin vylepsyny slajs na fh, s cim se Iga castto rve... nebude uz asi tolik zabavne, ze Kaja dokazala i v SF se Sabalenkou si ten mic vzit jednou rych, pak si da na cas atd. rozbiji tim dost rytm souperky... krom toho servis Igy je vice prijatelnejsi na returnu...pro Kaju...

Ale prekvapuje me, a cetl jsem v polskych rozhovorech s Igou, ze ji dobre zna, jako ze zna dobre jeji hru,...

...tak aby nebyla zitra casto v rozpacich jak predchudkyne, nebot co Kaju sleduji, tak bych rozhodne nerekl ze znam dobre jeji hru:) Spise v ohledu, ze je mnoho prekvapeni, ktere necekam, a podle mne ani ta Kaja, co obcas vykouzli:))) A nakonec to i nekolikrat zahlasila, ze proste nekdy je prakvapena sama jakou variantu vybere...

Jsem v klidu, nejen z duvodu, ze me vysledek nebude rvat zily, ale ze Iga zna Muchove hru...nekdy je dobre jak maji souperky nejake ty sve predstavy a nechat je pri tech predstavach:)

Uvidime na kurtu, na kolik tu hru zna.

Karolina (obecne): musim se dobre pripravit, hrala jsem s ni davno zapas, ted je to jine, je dobra, verim, ze neco s tymem v klidu vymyslime...

Iga (obecne z pl portalu): Trenovala jsem s ni, dobre ji znam. Sympaticka hracka. Jsem rada, ze s ni hraji, znam dobre jeji hru...

...aby to nakonec opravdu nebylo zabavne, ale v kontextu dobrych znalosti Swiatek o hre Muchove:)
Reagovat
tommr
vzhledem k tomu že se znají ze vzájemných tréninků je ta znalost oboustranná a tudíž nemůže být nějakou výhodou ani pro Swiatekovou ani pro Mušku ...
Mnohem důležitější bude jak finále zvládnou mentálně (Swiatek by mohla být nervozní) a fyzicky (Muška by mohla být po vyčerpávajícím semifinále unavená nebo dokonce zraněná) ...
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist