Šwiateková zvládla těžký start, vyhrála duel grandslamových šampionek s Keninovou

16. 1., 04:16
Aktuality 9
AUSTRALIAN OPEN - S drobnými komplikacemi zahájila své působení na Australian Open světová jednička Iga Šwiateková (22). Čtyřnásobná grandslamová vítězka v repríze finále French Open 2020 zdolala 7:6, 6:2 šampionku z roku 2020 Sofii Keninovou (25), když v prvním setu musela dvakrát dohánět manko brejku. Ve druhém kole Polka narazí na předloňskou finalistku Danielle Collinsovou (30), která v prvním kole rovněž vyřadila bývalou vítězku Angelique Kerberovou (35).
Iga Šwiateková zvládla souboj grandslamových šampionek (© AFP)

Šwiateková – Keninová 7:6, 6:2

Iga Šwiateková v úvodu sezony vyhrála všech pět singlových zápasů v United Cupu, po finálovém nezdaru v rozhodující smíšené čtyřhře po boku Huberta Hurkacze proti Němcům ale končila soutěž smíšených družstev v slzách.

Nyní už se ale soustředí znovu na individuální kariéru a hned na prvním turnaji sezony zaútočí na zisk pátého grandslamového titulu a prvního z Australian Open. Los k majitelce trofejí z Roland Garros (2020, 2022, 2023) a US Open (2022) příliš milosrdný nebyl a od úvodních kol musí prokazovat své kvality.

Na úvod Šwiateková čelila šampionce z roku 2020 Sofii Keninové a po úvodních komplikacích ji po hodině a 52 minutách hry přetlačila. V prvním setu doháněla dvakrát manko brejku a uspěla až ve tie-breaku poměrem 7:2. Ve druhé sadě už byla na podání stoprocentní a zvítězila 7:6, 6:2.

Statistiky zápasu Iga Šwiateková – Sofia KeninováStatistiky zápasu Iga Šwiateková – Sofia Keninová (@ Livesport)

"Jsem za výhru moc ráda. První kolo je vždycky těžké, obzvlášť na prvním grandslamu sezony. Těžko jsem hledala rytmus. Sofia už tenhle turnaj dokázala vyhrát, za což zaslouží obrovský respekt. Ale já chci hrát vždy jen svou hru, je jedno, kdo proti mě stojí. Los může být zrádný, ale musím být připravena na všechno," řekla Šwiateková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Světová jednička a vítězka loňského Turnaje mistryň soupeřku přestřílela na vítězné údery 30:18 a udělala výrazně méně nevynucených chyb (21:34).

Šwiateková si připsala 17. soutěžní vítězství za sebou, poslední porážku utrpěla na konci září v Pekingu s Veronikou Kuděrmetovovou. V Melbourne obhajuje loňskou osmifinálovou účast, nejdále se dostala před dvěma lety do semifinále.

A právě se svou předloňskou přemožitelkou Danielle Collinsovou se střetne ve druhém kole, z pěti vzájemných duelů s ní prohrála pouze v Melbourne. Třicetiletá Američanka v úvodním kole porazila 6:2, 3:6, 6:1 německou šampionku z roku 2016 Angelique Kerberovou (35), jež odehrála první grandslamový zápas po mateřské pauze.

Výsledky Australian Open ve dvouhře žen


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Krisboy
Kde že loňské Kenin jsou...
Reagovat
Liverpool22
Iga - Sofia

parádní zápas na který se vyplatilo ponocovat. Vše rozhodl 1. set plný zvratů. Iga prohrávala 1:3 a začala být maličko nervní, začala si povídat pro sebe. Jenže pak Sofia na servisu mohla jít do vedení 4:2, ale přišel sporný míč, který jí vyhodil ze sedla - dala 2 dvojchyby a najednou to bylo 3:3. Nicméně Sofia se oklepala a za stavu 5:4 šla podávat do setu jenže vykapala stejně jako později v TB. Ve 2. setu Iga držela stále vysoký level zatímco Sofia začala kupit chyby.
Na Sofii se mi hrozně líbilo, že šla do zápasu správně mentálně nastavená, šla vyhrát, nebála se, riskovala, hrála agresivně.....Nakonec to nevyšlo, ale klobouk dolů co předvedla.
Nicméně rozdíl mezi Sofií a např. Penko či Rybkou, které na Igu umí byl v tom, že Penko i Rybka dokážou Igu dostat do psychické nepohody, dokážou jí držet na uzdě a Iga začne být nervní a dělat chyby. Další faktor je servis, kdy Rybka se v zápasech s Igou může spolehnout na svůj BIG servis zatímco Sofia v klíčových momentech dala dvojchybu a proto prohrála.....
Reagovat
tommr
Kenin měla největší šanci Swiatekovou zaskočit. V dalších kolech už Swiateková žádný překvapení nedopustí. A to bohužel bude platit i pro Lindu Noskovou ...
Reagovat
Liverpool22
Věřím, že Linda může Igu také zaskočit - bude potřeba hrát agresivně, riskovat....hrát styl alá Kvítí, Rybka či Penko a hlavně musí fungovat servis, ale to už jsme o krok vepředu. Nejdřív musí Linda i Iga do 3. kola postoupit
Reagovat
tommr
kdyby Linda prohrála s Kesslerovou tak by to bylo velký překvapení a zklamání. Swiatek to bude mít s Collinsovou těžší ale nakonec taky postoupí ...
Reagovat
TML
Diky za zhodnoceni, ja chrapal. Skoda, bohuzel Sofia je sice herne uz skoro zpet, ale hlava zatim asi cely zapas nevydrzi. Uvidime co Collins, pak uz si myslim, ze Igu pred SF nezastavi nikdo
Reagovat
Liverpool22
Pořád doufám, že Igu někdo vykostí - pokud to nebude Collins, tak holt bude muset zabrat Linda S Kenin souhlas - ve 2.setu vykapala
Reagovat
vavrinec
Já doufám, že letos konečně Iga na AO "vykostí" zbytek světa !
Reagovat
annah
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist