Tausonová si v 18 letech došla z kvalifikace až pro první titul. V Lyonu vyhrála všech 14 setů

7. 3. 2021, 17:29
Aktuality 2
WTA LYON - Clara Tausonová proměnila svůj teprve třetí start na turnaji WTA v premiérový titul. 18letá Dánka si pro něj došla z kvalifikace v hale ve francouzském Lyonu, kde ve finále přehrála 6-4 6-1 Švýcarku Viktoriji Golubicovou a v sedmi záapsech tak neztratila ani set.
Profily hráčů
Clara Tausonová (© AFP)

Clara Tausonová letos ovládla už tři turnaje. Po dvou triumfech na akcích ITF W25 si tento týden v Lyonu došla pro první trofej z podniku WTA. Ve Francii 18letá Dánka pokračovala na vítězné vlně, na kterou se dostala před dvěma týdny v německém Altenkirchenu.

Tausonová v Lyonu prošla dvoukolovou kvalifikací a dalších pět hladkých přidala v hlavní soutěži, ve které startovala teprve potřetí v kariéře a na kontě měla až dosud jediné vítězství.

Postupně vyřadila nejvýše nasazenou Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou, Maďarku Timeu Babosovou, Italku Camilu Giorgiovou, Španělku Paulu Badosaovou a v dnešním finále, v němž se poprvé od roku 2017 utkaly dva kvalifikantky, přehrála 6-4 6-1 Švýcarku Viktoriji Golubicovou.

Tausonová sice v prvním setu prohrávala 0-2, ale protože obě hráčky měly problém udržet si servis, dokázala skóre otočit. Ve druhé sadě Dánka dominovala až do úplného závěru, ve kterém Golubicová při vlastním podání odvrátila čtyři mečboly a snížila. Tausonová poté ještě ještě jeden mečbol nevyužila, ale při šestém už rozhodla.



Bývalá nejlepší juniorka světa a vítězka dívčího Australian Open 2019 tak vyhrála už jedenáct utkání v řadě. V Lyonu v sedmi zápasech neztratila ani set, dohromady soupeřkám povolila uhrát jen 35 gamů.

"Hrála jsem agresivně. Neustále jsem hrála svou hru, i když jsem zkazila pár míčků. O výsledku jsem moc nepřemýšlela, jen jsem myslela na svou hru a šla bod po bodu. To mi hodně pomohla," komentovala Tausonová. "Celkově to pro mě byl divný týden. Vždy mám nějaký výpadek, ale tady nic takového nepřišlo, takže jsem za to moc ráda."

Díky skvělé formě si Tausonová zajistila premiérový posun do Top 100, ve které doplní další tři teenagerky: Američanku Cori Gauffovou, Ukrajinku Martu Kosťjukovou a Kanaďanku Leylah Fernandezovou.

28letá Švýcarka Golubicová si finále zahrála potřetí v kariéře. Jediný titul slavila na antuce ve švýcarském Gstaadu 2016 po výhře nad Kiki Bertensovou, o pár měsíců později v hale v Linci nestačila na Dominiku Cibulkovou.

• WTA 250 LYON •
Francie, tv. povrch / hala, 235.238 dolarů
nedělní výsledky (07. 03. 2021)
• Dvouhra - finále •
Tausonová (Dán.) - Golubicová (Švýc.) 6-4 6-1
• Čtyřhra - finále •
Kužmová/Rusová (1-SR/Niz.) - Bouchardová/Danilovičová (Kan./Srb.) 3-6 7-5 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
EllNino
Připomíná mi to tažení Markéty Bielem 2017, ale tam byly ty zápasy trochu vyrovnanější a sety ztratila :)

Clara fantazie :)

Mezí mě, že Genie s Olgou nedotáhly to finále, vedly o set a dva brejky ... Viki Kužmová v singlu hrůza, ale v deblu je už hodně vysoko :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tweener, doběhnutý kraťas a z něj ještě DTL! wow, excelentní, top classsmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist