Tenisová revoluce? Mouratoglou chce svým turnajem nalákat mladou generaci fanoušků

7. 6. 2020, 18:25
Aktuality 6
Dlouholetý kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou si dal za cíl s pomocí soutěže Ultimate Tennis Showdown přitáhnout k tenisu nové diváky. Tenis podle něj potřebuje oslovit mladší generace, a proto musí být atraktivnější. V nové lize, která se bude hrát od příští soboty pět týdnů v jeho akademii v Nice, budou moct fanoušci sledující přenosy na streamech klást hráčům během výměny stran otázky. Další změnou oproti ATP Tour bude, že tenistům nebudou hrozit za výlevy emocí na kurtu postihy.
Patrick Mouratoglou

"Už roky mám obavy o budoucnost tenisu. Průměrný věk tenisového fanouška je 61 let, což je hodně stará fanouškovská základna. Nedaří se ji omladit a to je hodně znepokojivé, protože budoucnost nevypadá dobře," řekl Mouratoglou agentuře Reuters.

Ultimate Tennis Showdown založil spolu s Alexem Popyrinem, otcem australského hráče Alexeie, a chtějí ukázal nový tenis. "Mám na mysli jiný tenis. Vzít v úvahu to, co bylo lepší v 70. a 80. letech a také to trochu zmodernizovat," uvedl kouč vítězky 23 grandslamových turnajů ve dvouhře.

Novou soutěž nebere jako jednu z exhibičních akcí během koronavirové pauzy, ani jako konkurenci pro okruhy ATP a WTA. "Je to skutečná soutěž a nová tour. Hráči budou získávat body, budou vydělávat prémie. A na konci roku bude vítěz. Takže budou mít stejnou motivaci jako na turnajích," řekl Mouratoglou. Každý zápas bude mít svou dotaci, z níž vítěz obdrží 70 procent. Podle Mouratougla budou kratší, dynamičtější a fanoušky překvapí.

"Chci autenticitu, ne aby se hráči předváděli. Chci, aby dokázali být na kurtu sami sebou a vyjádřit všechny možné emoce," uvedl Mouratoglou, kterému chybějí osobnosti, s jimiž by se příznivci mohli identifikovat, jako byli John McEnroe, Jimmy Connors, Bjorn Borg, Ilie Nastase a Yannick Noah.

"Myšlenkou je stvořit tenis pro budoucnost. Nechci konkurovat ATP a WTA. Mým cílem je přitáhnout k tenisu nové fanoušky. A když to bude fungovat a ATP a WTA budou chtít vzít UTS pod svá křídla, budu z toho mít radost," prohlásil francouzský trenér, který se při přípravě soutěže inspiroval i ve světě esportu.

V Nice se představí Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini, David Goffin a sedm dalších tenistů, kteří budou hrát o víkendech systémem každý s každým.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
Nola
priemerny vek tenisoveho fandu 61 rokov? :D asi zartuje, par dochodcov tu sice pise, ale tych by som asi zratala na prstoch jednej ruky, mozno dvoch a to uz prehanam
Mouratoglou tuzi byt novym tenisom tatikom :DDD
Reagovat
Fandina
Také si myslím, že 61 je moc. Rozumím tomu, že tím, že má být komunikace s hráči na streamu během výměny stran, tak míří hlavně na ty, kteří tenis sledují a fandí na internetu a tam věřím, že ten průměr je menší.
Když si ale vzpomenu na věkové složení přítomných na turnaji ve Vídni, Linci, Halle, tak tam bych řekla, že ti starší převládali. A hodně jich bylo i na turnaji v Monte Carlu, odkud to má do jeho akademie coby kamenem dohodil. Jestli to dá průměr 61 let, to nedovedu posoudit, ale starších tam bylo hodně.
Reagovat
smazaný uživatel
Pozri, babka ma rovno 100r, Kamilos má podla kvality prispevkov tak 20, v priemere je to 60.

Bohuzial.
Reagovat
FulnekUltras
Různých módních aktivit s jepičím životem je dneska plná pérdel. Konkurence logicky i pro tenis. Podle mě by mu určitě prospělo masivní využití kontrolní elektroniky a zkrácení všech zápasů na dva vítězné sety, jak už tady zmiňoval tommr. Ovšem komerční šaškárny za každou cenu a ultrazkracování, což má zjevně na mysli tenhle šmejd, rozhodně nepodporuju. Pár mlaďochů na to možná krátkodobě nachytá, ale celkově věřím, že tenis jako takový se mu tímto způsobem zlikvidovat nepovede. Nakonec i ta WTA bez jeho zdopované letité svěřenkyně (i bez její pateticky přeceňované nástupkyně) půjde v popularitě brzy opět rychle nahoru, zrovna jako veřejný kredit americké policie.
Reagovat
Mantra
souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
Neblázni s Best of 3.

Tych turnajov na 3 vitazné zas az tak vela neni. Narátam tak 4 zo stovky konajúcich sa ročne. A hádaj, práve ktore su najsledovanejšie...

Naopak skor by sa malo uvazovat nad reorganizáciou zenského systému, aby ziskany GS konečne nabral na hodnote..Pretoze hrat na 250ke zapasy kazdy den a na GS zrazu obdeň, su v podstate prázdniny. Rozumiem tomu, ze pri systéme setu na 6 gemov je pre nich hrat na 3 vitazné vela, ale na 2 zas málo. Mozno by stálo za pokus hrat zensky set na GS do 5..Pri 5-setaku s vysledkom o break je to 40gemov, co je v podstate 7:6, 6:7, 7:6.

Na dynamike, chémii športu by sa vela nezmenilo, rovnako mysenie hraca by malo rovnaký priebeh, proste by koncovka setu prisla uz za stavu 3:3. Urcite lepsi krok ako idea "zrusit zhodu", tym myslitelom by som ruky dolámal a rovno postavil tvárou k stene..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist