Tenisový mág Santoro se chystá na poslední pařížské vystoupení

22. 5. 2009, 11:58
Aktuality 2
Francouzskému tenistovi Fabrici Santorovi se na nadcházejícím Roland Garros možná dostane silnějšího aplausu než pozdějším vítězům druhého grandslamu sezony. Pařížské publikum se totiž bude loučit se svým oblíbencem, mágem obouručných úderů.
Profily hráčů
Fabrice Santoro

Santoro odehraje jubilejní dvacáté Roland Garros, a jelikož po sezoně ukončí kariéru, tak zároveň svůj poslední pařížský grandslam. "Stránka se na konci roku otočí a já cítím obrovské uspokojení. Nikdy jsem ani nesnil, že bych to dotáhl tak daleko," řekl šestatřicetiletý Francouz v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Jen 177 cm měřící tenista dokázal svým nepříjemným stylem a chytrou hrou vyvést z rytmu spoustu favoritů a mnohem silnějších soků. Mimo jiné porazil sedmnáct hráčů, kteří někdy byli světovými jedničkami - od Američana Jimmyho Connorse až po Švýcara Rogera Federera.

K tomu měl skvělou kondici, což dokázala i jeho výhra v nejdelším zápasu open éry. Krajana Arnauda Clémenta udolal na French Open před pěti lety 3:2 na sety až po šesti hodinách a 33 minutách.

A jeho zkušenosti jsou nebývalé. Vždyť se svým obouručným bekhendem i forhendem, za což v začátcích kariéry sklízel posměch a bral to jako potupu, bude hrát již 67. grandslamový turnaj v kariéře. Třeba French Open vynechal ve své kariéře jen jednou, v roce 1996.

Kouzelník, jak mu začal přezdívat Pete Sampras, hrál poprvé na pařížské antuce hlavní soutěž v 16 letech. Památná je hlavně jeho výhra nad Maratem Safinem, kdy vyčerpán vypustil čtvrtý set a prohrál 0:6. "Po dvou míčích jsem věděl, že nemohu nic, tak jsem si odpočinul," vzpomínal rodák z Tahiti, jak potom v rozhodující sadě Rusa vyřídil 6:1.

Safin má se Santorem bilanci 2:7 a hodně nerad slyší, že má proti němu nastoupit. "To je stejné jako zemřít," vtipkoval jednou.

Neortodoxní Santorův styl a jeho tenisovou inteligenci obdivuje hodně hráčů včetně Federera, Samprase či Andyho Murrayho. "To mě těší. A je legrační, že například Andy byl v roce 1987, kdy jsem vyhrál pařížskou juniorku, ještě batole v plínkách," smál se Santoro.

Hodně kamarádů a hráčů ho přemlouvá, aby ještě tenis neopouštěl. "Ale já mám v hlavě zcela jasno. Končím," řekl otec dcery Djenae.

Pro poslední French Open má jednoduchý plán. Nikoli však přehnaný: chce vyhrát první kolo. "A pak prohrát po skvělém utkání. Černou můru je skončit odejít po zcela tragickém výkonu," stanovil si.

Až vypadne, bude doufat, že vyhraje elegance nad silou. Že Federer přelstí španělského obhájce titulu Rafaela Nadala. "Když Federer vyhraje, budu stejně šťastný jako on," řekl Santoro.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já ho mám moc rád, právě pro ten jeho osobitý styl! V prvním kole jde na Ch. Rochuse, tam půjde hladce dál, potom pravděpodobně na Tursunova, a to je taky hratelný soupeř.
Reagovat
skott
presne tak, svym nenapodobitelnym stylem je opravdu vyjimecny.Snad nikdo nema takove reakce na siti nebo schopnosti improvizace jako Fabrice.Plus jeho kombinace kratasu a lobu, to vsechno z nej dela hrace, ktery i v 36 letech stoji za sledovani vic nez vetsiana jinych z elitni padesatky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist