Tenisový svět bystří. Valí se na něj vlna talentovaných českých tenistek

19. 9. 2022, 22:15
Aktuality 18
Sestry Lindu a Brendu Fruhvirtovy považují představitelé českého tenisu za talentovanou dvojici, jež podtrhuje unikátní nástup mladých českých hráček na světovou scénu. Zatímco patnáctiletá Brenda aktuálně drží na turnajích ITF sérii 25 vítězství, o dva roky starší Linda v neděli získala v Čennaí první titul na turnaji WTA. Potvrdily tím potenciál, ale také završily úspěšný český víkend, během nějž slavily turnajové triumfy v Portoroži Kateřina Siniaková ve dvouhře a Tereza Martincová v deblu.
sestry Brenda a Linda Fruhvirtovy

"Je to nadpozemská síla. Máme jednu setinu rozpočtu Francie a podívejte, co vyvádíme," řekl ČTK šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. "Holky jsou skvělé. Máme osm hráček v první stovce a v každé mládežnické kategorii nejlepší hráčku světa. Takhle to snad nikdy nebylo lepší. Když se dívám na financování českého sportu, říkám si, že jsme kouzelníci. Máme úžasné trenéry a rodiče, jimž patří hluboká poklona a poděkování," uvedl Kaderka.

Sestry Fruhvirtovy jsou součástí nové vlny. Sedmnáctiletá Linda prožila v srpnu grandslamový debut v hlavní soutěži US Open stejně jako o rok mladší Sára Bejlek. V New Yorku startovala i loňská vítězka juniorského Roland Garros Linda Nosková. Letošní šampionka pařížské juniorky Lucie Havlíčková se dostala na US Open do finále dvouhry juniorek, triumfovala ve čtyřhře a je v čele juniorského žebříčku WTA.

"Je to až neuvěřitelné. Dá se říct, že český tenis kraluje ženské části světa. Ať už se bavíme s lidmi z jiných svazů, všichni se ptají, jak to děláme," uvedl šéftrenér tenisového svazu Jan Stočes. Vedle kategorií do sedmnácti či šestnácti let upozorňuje i na ještě mladší hráčky. "V patnácti letech je nejlepší na světě Brenda Fruhvirtová, v ročníku pod ní vládne Tereza Valentová a po ní zase Alena Kovačková. Od 13 do 19 let máme v ročníku nejlepší hráčky světa. Je to unikum a dává nám to velkou naději, že český tenis bude na vrcholu i v budoucích letech," doplnil Stočes.

Linda Fruhvirtová se po triumfu v Indii posunula poprvé do první stovky žebříčku WTA (74. místo), kde je nejmladší ze všech. Během US Open uvedla, že se pod vedením otce Hynka řídí heslem "bez práce nejsou koláče" a těší se, až bude objíždět elitní turnaje s mladší sestrou.

Brenda díky víkendovému triumfu v Santa Margherita di Pula vyhrála pátý turnaj ITF za sebou a sedmý letos. "Za tím je ten mix. Zakousnutí rodiče a mimořádně talentované, brutálně trénující holky. A také veškeré možnosti, které mají včetně podpory svazu a trenérů," řekl Kaderka.

Podle Stočese mohou hráčky růst díky mládežnickým turnajovým programům, připravují se v národních tenisových centrech a mají individuální podporu. Otci Fruhvirtových pomáhá manažer Marijn Bal, jenž zastupuje také Petru Kvitovou. Linda využívá i tréninky ve virtuální realitě z dílny českého projektu Sense Arena.

"Chtíč holek je daleko větší než bolest, kterou musí snášet. V tom jsou unikátní," uvedl Stočes, podle nějž se obě hráčky ale herně liší. "Brenda je maličko kreativnější, má pestřejší hru. Linda je zase neuvěřitelný buldok, který bojuje za každého stavu, a její hra je pro soupeřky hrozně nepříjemná," doplnil svazový šéftrenér.

Pro další růst obou hráček je důležité, aby zůstaly zdravotně v pořádku a měly nadále stabilní trenérský tým. "Linda se díky tomuto výsledku bude dostávat do hlavních soutěží kategorie 250, hrát kvalifikace 500 a dalším krokem bude uhrát výsledek na vyšších akcích. Důležitá bude dobrá zimní příprava a určitě se bude chtít účastnit Australian Open," uvedl Stočes.

O dva roky mladší Brendu čeká dál postupný vývoj. "Čeká ji přesun do šedesátek a stovek, což pro ni bude změna. To, co ale předvádí, tak na to má a je to otázka času. Jde krůček po krůčku. Hlavní je zůstat zdravý a mít správný tým kolem sebe," dodal Stočes.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
tommr
obě Lindy a Brenda by měly nahradit Petru a Karolínu a minimálně jedna z nich by je mohla i překonat ...
Sára Bejlek, Nikola Bartůnková a Lucka Havlíčková budou taky dobrý hráčky ale jen na úrovni takový Báry Strýcový ...
U ostatních mladých hráček tam zatím nevidím žádnou která by mohla patřit do užší světový špičky ale to se samozřejmě může ještě časem změnit ...
Reagovat
GaelM
Co Linda Nosková? Imho má slušné předpoklady, min. v deblu vypadala vedle Lucky Hradecké velmi slibně. Škoda, že už Lucka nejspíš končí kariéru, mohly vedle sebe hrát ještě třeba příští rok...
Reagovat
makro99
"obě Lindy" - a Klimovičovou asi nemyslel..
Reagovat
tommr
jj Klimovicovou zatím řadím mezi našima juniorkama do tý třetí kategorie ...
Reagovat
vavrinec
To bych zatím nepředjímal, hodně bude záležet na fyzické odolnosti každé z nich. A Sára mi přijde hodně perspektivní, byť její výška bude trochu problém.
Reagovat
tommr
Bára Strýcová v juniorkách taky zářila, ale v ženách se jí ten výškovej handicap nikdy nepodařilo překonat i když kariéru neměla vůbec špatnou. Sára Bejlek bude myslím něco podobnýho ...
Reagovat
brixner
Stačí včasnej náleh a vono to pude, víte pane?
smilesmilesmile
Reagovat
vavrinec
Náleh? Obávám se, že vám tak úplně nerozumím, pane Brixi.
Reagovat
brixner
No, náleh je jakýsi slovní základ slovu nalehnout a k tomu bych jako pokračování doporučil - za něco...anebo na něco...někoho...jak je libo!
Byl jste vůbec někdy mladej? Haló, pane??
smilesmilesmile
Reagovat
vavrinec
Ale jo, to jo, byl. Ale stejně nějak pořád nevím, jak jste to myslel. Protože to se dá vysvětlit, různě, třeba jako naléhat (verbální to záležitost), nebo snad přímo fyzicky nalehnout? Ale pane Brixi, Sára není žádná vaše sousedka, víme? smile
Reagovat
brixner
Tak tedy jo, pane - náleh jako - naléhám děvčata, hrejte pořád lépe a lépe!smile
Reagovat
Blondie
Slovo, které hledáš, je APEL ;D
Reagovat
brixner
Jaj, todle slovo ani neznam!
smilesmile
Reagovat
Blondie
A taky je možný, že ve 20 zjistí, že neznají nic než tenisáky a praští s tím :-) a taky bude dobře.

Uvidíme. Jak je obdivuji a fandím jim, tak mi z pohledu na ně jednou částí duše není úplně dobře.
Reagovat
brixner
No jo, něco na tom je...Dětství jako takové jim asi dost rychle uteklo, myslím to normální dětství...Všechny, které to někam dotáhly, to dětství moc neměly, o to více vyniká ta jejich mimořádnost a výjimečnost, prokousat se k mnoha velikým titulům, být léta na výsluní...Pokud i ony začnou nějaké tituly získávat, bude je to asi bavit i dál, ono je to také o té "nenažranosti", člověk chce pořád víc a víc a ve sportu je to vlastně hodně podstatné!
smile
Reagovat
Pe3k
smilesmilesmile
Reagovat
Petra86
Českým hráčkám se daří, ale hráči zaostávají. Tipuji, že minimálně jedna z nadějí se stane světovou jedničkou a vyhrajte grandslamový turnaj.
Reagovat
Jan
Je to skvělé. Kvitová a spol mají své nástupkyně. smile smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist