Tenisový svět je v šoku, Halepová měla pozitivní dopingový nález. Bývalá světová jednička bude bojovat za pravdu

21. 10. 2022, 16:10
Aktuality 58
Bývalá světová jednička Simona Halepová má kvůli podezření z dopingu předběžně zastavenou činnost. Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA) dnes oznámila, že dvojnásobná grandslamová šampionka z Rumunska měla při US Open na přelomu srpna a září pozitivní test na zakázanou látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO.
Profily hráčů
Simona Halepová (© AFP)

Halepovou zpráva o trestu šokovala. "Za celou mou kariéru jsem na podvádění nikdy ani nepomyslela, bylo by to zcela proti zásadám, v nichž jsem byla vychována. Tváří v tvář takové nespravedlivé situaci se cítím naprosto zmatená a podvedená," uvedla v prohlášení na Twitteru.

Jednatřicetiletá tenistka, jíž v žebříčku WTA aktuálně patří deváté místo, od US Open nehraje. Na turnaji vypadla v prvním kole, v polovině září se podrobila operaci nosu, kterou se rozhodla vyřešit dlouhodobé problémy s dýcháním, a předčasně ukončila sezonu.

Právě na newyorském grandslamu Halepová neprošla podle ITIA dopingovou kontrolou. V jejím vzorku analýza odhalila lék Roxadustat, který se používá k léčbě anémie způsobené chronickým onemocněním ledvin. Preparát, který vloni schválila Evropská léková agentura, figuruje na letošním seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA.

V těle stimuluje tvorbu hormonu erythropoietinu (EPO), jehož syntetickou formu často zneužívali ke zlepšení výkonů sportovci ve vytrvalostních odvětvích, jako je cyklistika, běh na lyžích či běh na dlouhých tratích.

 

"Budu bojovat až do konce, abych dokázala, že jsem nikdy vědomě nevzala žádnou zakázanou látku, a věřím, že dříve či později vyjde pravda najevo," dodala Halepová.

V úvodním duelu US Open 30. srpna prohrála tehdy sedmá nasazená Rumunka s Darjou Snigurovou z Ukrajiny 2-6 6-0 4-6.

Podle pravidel WADA hrozí vítězce Roland Garros 2018 a Wimbledonu 2019 za pozitivní test na látku z této kategorie až čtyřletý trest. Kratší zákaz činnosti může dostat, pokud se k užití dopingu přizná a postih přijme.

Dosud největší tenisovou hvězdou potrestanou za doping byla Maria Šarapovová. Ruska měla v roce 2016 na Australian Open pozitivní test na meldonium, které bylo na seznam zakázaných látek zařazeno před sezonou. Původní dvouletý trest jí byl posléze zkrácen na 15 měsíců. Půlroční distanc si v minulosti odpykala mimo jiné i česká reprezentantka Barbora Strýcová, na přelomu roku 2012 a 2013 nesměla hrát po nálezu zakázaného stimulantu sibutraminu, který podle svého vyjádření nevědomky užila v potravinovém doplňku

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

58
Přidat komentář
Hornych
mohl by mně někdo, prosím, sdělit internetovou adresu, kde by bylo možno sledovat ženské turnaje, jako třeba nyní probíhající v Mexiku ? Děkuji
Reagovat
Drzymalski
Právě u Simony mě doping nepřekvapil. Zoufale se snažila udržet se v top ten, zase hrát finále GS, ničit soupeřky nekonečnými výměnami. Ovšem doba pokročila a na mladé ranařky Simčina slabší razance úderů nestačila. Smutný závěr kariéry šampionky.smile
Reagovat
vavrinec
Doping by u Halep dával smysl, zejména vzhledem k její křehké konstituci a častým zraněním, ale určitě ne to, co jí našli. To je úplný nesmysl. Buď jde o nějakou chybu lékaře či omyl, nebo jde o cílenou likvidaci.
Reagovat
Nola
Simonku som si casom oblubila, fandila som jej, lebo mi prisla ako vzorec normalnosti, .... tak mne pride az smiesne, ze zrovna ju nacapali, Masha, Simona, to nevymyslis, a trebars Serena dostala vynimku brat podporne latky na zvysenie vykonnosti zaobalene cez zdravotne problemy smile..... ak by bol na kazdeho rovnaky meter, tak hrac, ktory ma zdravotne problemy a musi brat podporne latky, ma stravit cas mimo kurtov, to znamena, marodi ako kazdy normalny zamestnanecsmile
Reagovat
stopan
Hm na Rafika este nedoslO :D :D
Reagovat
Tuttovka
Nechtějí se všichni lidé, které někdo chytil při něčem nelegálním začít bojovat za spravedlnost? To mi přijde trošku lepší než pravda. ;)
Reagovat
Ela-fon-isi
Soudruzi z Rumunska asi někde udělali chybu,smile
Můžete mi někdo vysvětlit, já se stane, že si to lékař neohlídá? Chtěla se hodně vrátit, říkala jsem si, kde ještě bere motivaci a...smile Přečetla jsem si o jakou látku šlo a z toho se tedy nevykecá.
Reagovat
frenkie57
Tu analýzu provádí spektrální analyzér, který nevyplivne jako výsledek, jó, je tam Roxadustat. Vyplivne soubor prvků a také jejich procentuální zastoupení ve vzorku. Je jenom na lidech, co výsledky zpracovávají, co v tom "uvidí".
Reagovat
Ela-fon-isi
Myslela jsem, že v těch vzorcích néco vyloženě zazáří, oproti minulým rozborům, Mohlo mě napadnout, že to bude jen lehce nad hranicí, že si dávají pozor.
Děkuju.
Reagovat
frenkie57
Chtěl bych věřit, že je v tom Simona nevinně, neboť zrovna u ní bych tomu jejímu prohlášení i věřil. Já, kdybych byl vrcholový sportovec, tak bych si nedovedl představit, že bych dosahoval úspěchů i za pomoci těchto "berliček"
Pro ní to ,v případě i kratšího distancu,znamená konec kariéra, vzhledem k věku.
Reagovat
frenkie57
Ještě mně napadlo, že v dnešní době, kdy existuje veliké množství povolených substancí, se klidně může stát, že některé mohou mít část chemického řetězce shodného s těmi zakázanými. Myslím, že i pro lidi kteří se zabývají vyhodnocením vzorku je to tak trošku noční můra a ty výsledky jsou tak trochu loterie na hraně.
Reagovat
Ela-fon-isi
Na tom asi obhajobu postaví.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hmm, jsem zvědav, jak pečlivě zaznamenali, co všechno kdy brala... A ještě je tu fucktor x manžel. Jak tu již bylo zmíněno, pomsta se nedá zcela vyloučit. Simonu znám za ta léta aspoň trochu, jeho vůbec, tedy pochybnost je oprávněná.
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
lars
Dalsi , ktera behem zapasu na WTA turnajich rve. Pred ni to byla Marfusa. Takze si bude moci " vyrvat" i nizsi trest za doping
Reagovat
Maisterstich
Podvádí drtivá většina, jen je to o tom kdo to umí a neumí dobře zakrýt, nic víc nic méně
Reagovat
Vlk-v-trave
Nejsem v soku, ani me to neprekvapuje. Tezko si predstavit vrcholovy sport bez pomoci, jen zalezi jakou kdo voli, a jake ma moznosti... vice penez vice moznosti...ale ikdyz je vice moznosti, nemusi se vzdy dobre vybrat...
Marie trebas dokazal dobre vybrat, jen nechytla zmenu trendu:)
Reagovat
paddy
Reagovat
paddy
Nepamatuji si, že by někdo po pozitivním testu doping přiznal smile

Navíc by ho všichni sežrali, taková je lidská sebranka
Reagovat
paddy
Přesněji hned po + testu
Reagovat
Titan
Tak zrovna Šarapová se přiznala velmi rychle...smile
Reagovat
paddy
ona se vymlouvala, že nečetla email, protože ta látka byla dříve povolená, to je jiný případ, svedla to na byrokratickou chybu

Maria Sharapova on failing that drug test: "I felt trapped, tricked"
podobná rétorika jako Halep smile

zajímavé bylo, že mnoho sovětských sportovců mělo slabé srdce, takže muselo brát meldonium smile
Reagovat
Vlk-v-trave
meldonium pouzivali hokejky v NHL. podle mne to bude dobry matros, jen neni uz v kurzu no...:)
Reagovat
paddy
ká třeba bez toho nevylezu ven smile
Reagovat
Vlk-v-trave
tak kazdy mame neco :D
rozhodne to tenisti nemaji lehke s kofejnem. Pri tom letani, a furt hlidat, aby neprekrocili davku, musi byt trochu majstrstyk. Ikdyz nevim jestli je stale aktualne na seznamu.
Reagovat
Vlk-v-trave
jen tak mimochodem, na EPU v osmdestakach v tenise letel kde kdo, a jak se clovek podiva na jejich dynamiku hry, kalendar turnaju, tak fakt se musim smat tomu, ze jako v soucasne dobe je vsechno tak ciste a uzasne...:D)
Za mne Meldonium klidne znovu povolit. Lepsi nez aby snupali po taji v zoufalstvi kokajn, nebo kdo vi co...
Reagovat
turista
EPO není nebezpečné. Může pomoci ke zvýšení počtu červených krvinek což je zvýhodnění. Ale není to tvrdý doping jako např. nebezpečná anabolika.
Reagovat
Titan
Není nebezpečné? Polycytémie znamená větší viskozitu krve, větší nápor na srdce, větší riziko krevních sraženin, atp...
Reagovat
turista
To ano. Ale to platí pro primarni polycytemii, která je low grade malignítou nebo pro sekundární polycytemii u onemocnění plic u pacientů, kteří nemají dost pohybu. U sportovců, kteří se hýbou hodně je riziko vzniku krevních sraženin nepatrné a nápor na zdravé srdce nevýznamný.
Reagovat
Titan
To já samozřejmě vím...
Reagovat
tommr
no rád bych jí věřil, ale ten časovej souběh vypadnutí v 1.kole USO, nečekanýho ukončení sezony a pozitivního nálezu asi nebude náhodnej ... smile
Reagovat
milik254
Rád bys jí věřil? Nesnášíš ji od roku 2013, kdy začala vyhrávat turnaje a porážet Češky. :D
Reagovat
paddy
Věděla to déle, protože když je pozitivní vzorek A, pak se testuje i B. Už věděla, že může ukončit sezónu.

Ukazuje se, jak výjimečnou tenistkou byla Serena. Ta to dokázala celou kariéru zamaskovat. smile
Reagovat
Titan
Krvinky jí jsou k ničemu, když nehraje...
Reagovat
Pavlis
Kdysi bylo na doping pohlíženo jinak, že dotyční fakt podváděli a brali cíleně dané látky, aby si zlepšili výkonnost. Však takto nelibě dopadla kdysi jedna česká tenistka. A to připomíná ten skandál z Austrálie s Djokovičem.

Pak je tu ale druhá strana mince, že se to někomu stane zcela nevědomě, protože, co člověk ví, že on sám zrovna pozřel za věc. To už se asi normálně nenajíme. Další věcí samozřejmě je, jak to v daných situacích bylo doopravdy. Jestli lžou či ne, apod.

No, každopádně, má Simona Halep dost zkomplikovanou životní a kariérní situaci. Z těch veletočů za poslední dobu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
já jí nic z toho nezávidím.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a/ dopingová polívka
b/ nechráněný sex s nadopovaným partnerem (nejlépe tenistousmile)
c/ dopingová diskreditační kampáň
Reagovat
makro99
d, pomsta toho exmanžela..
ne ne, já bych prozaicky sázel na neprofesionálního doktora, někde z východu; jestli měla dlouhodobý problémy s nosem, tak jí mohli zkoušet různý medikamenty, než se odhodlali ukončit sezónu a řešit to operativně... a jestli je tenhle preparát na tom zakázaným seznamu nově, jak by se ta formulace v článku dala číst...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taky bych to tipoval na nějakého felčara, ale přípravek neznám, netuším, jaký by mohl mít přínos... A také jsem nevěděl, co měla za operaci nosu, myslel jsem, že plastiku.
Reagovat
Blondie
Údajně prý obojí - měla potíže s dýcháním, tak jí ho upravovali. A když už byli v tom, nechala si pozměnit i tvar.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
takže nakonec 3in1, protože ji navíc dali ještě šňupnoutsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A jestli měla problém s tvarem nosu, tak si jen stačilo domluvit debla s Hingiskousmile
Reagovat
misa
smile
Reagovat
paddy
Jasné b)
Přeneslo se to přes Djokoviče smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Novak drogy nebere, prý mu kazí hlas...nebo vlas?smile

https://www.youtube.com/watch?v=yT85_fVmxXw
Reagovat
woody
b - Že by Kuba Vrána ?smile
Reagovat
Alien
Cože?
Reagovat
aligo
Zase někomu spadl něčí prášek do polévky? smilesmilesmile
Reagovat
Mantra
máma vařila špagety?

A celý svět je v šoku... no to ani nesmilesmile
Reagovat
SpacialRecognition
sem zvědavej na výmluvu, tohle je tak specifická věc, že se to náhodně vzít snad ani nedá smile
Reagovat
vavrinec
To asi nedá, na druhé straně, že by tímhle někdo cíleně dopoval je nesmysl.
Reagovat
makro99
Tak téhleté týpce bych pocitově tak ňák i věřil.. sou to řídký případy, ale sou, třeba samorost Bóďa Ulihrach a taky ho tenkrát omilostnili a pak měl dlouho protected ranking.
Reagovat
com
sebrat ji GS tituly a zakaz aspon na dva roky smilesmile
Reagovat
SpacialRecognition
To přeješ kamarádce Karolíny hezké věci smile
Reagovat
Torn
Radši kdyby měla pozitivní test Kerber nebo Barty. :D
Reagovat
Bee
Radši kdyby neměl pozitivní test nikdo!smile Moc nechápu, jak by to šlo užít nevědomky a je mi to líto, u Simony bych to nečekala....
Reagovat
vergus
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/8989--pliskova-ziskala-zpetne-grandslamovy-titul-kerberova-na-us-open-dopovala?countryCode=CZE

O co, že při čtení titulku si com ustříknul do gatí smile
Reagovat
Alien
Velká gratulace Idě k jejímu 1. GS titulu!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist