Tenisté: Tráva je nebezpečná. Je stejná jako loni, kontruje správce

27. 6. 2013, 14:47
Aktuality 10
Ve Wimbledonu se letos padá častěji než obvykle a řada hráčů už i kvůli zranění ze soutěže odstoupila. Včera vzdalo celkem sedm tenistů, což se ještě nikdy nestalo. A proto se v Londýně diskutuje: ohrožuje zdraví hráčů tráva, která klouže víc než v předchozích letech? Tenisté se vesměs shodují, že ano, pořadatelé ale kontrují, že vše je tak, jak má být.
Wimbledon

Na trávě to klouže, to není žádným tajemstvím. Proto si třeba fotbalisté obouvají kopačky se špunty, mnohdy mají i železné kolíky. To však tenisté z pochopitelných důvodů nemohou. Na podrážkách svých tenisek mají pouze malé špuntíky.

I proto má většina hráčů z trávy respekt. Bojí se zranění, v přípravě tak věnují nejen pozornost specifickým odskokům míčku, ale hlavně se snaží pečlivě zkoordinovat správný pohyb po kurtu.

Podklouznutí, pády a bohužel i zranění jsou však vidět na každém Wimbledonu. Jenže letos tenisté padají od prvního dne a neobvykle často. Jenom ve středu kvůli zraněním skončilo celkem sedm tenistů, což je rekordní počet. 

Zranění kolena po pádu ze hry vyřadilo světovou trojku Viktorii Azarenkovou a šestého nasazeného Jo-Wilfrieda Tsongu, problémy s nohou nedovolily pokračovat Johnu Isnerovi či Marinu Čiličovi, kterého však koleno bolelo už před startem turnaje. Radek Štěpánek vzdal kvůli natrženému stehenímu svalu. Vůbec nenastoupili přemožitel Rafaela Nadala Belgičan Steve Darcis a Kazaška Jaroslava Švedovová. Už zápas 1. kola skrečovali Guido Pella a Romina Oprandiová, Němec Philipp Kohlschreiber pak ve druhém kole nedohrál kvůli chřipce. Na začátku čtvrtečního programu vzdal kvůli zranění Michael Llodra, který je už 11. hráčem, jenž z letošního Wimbledonu odstoupil.

Kotník si poranila i Caroline Wozniacká a po opakovaných podklouznutích měla zdravotní potíže Maria Šarapovová. Obě své zápasy druhého kola prohrály. Pádům a následným vyřazením se neubránili například Ana Ivanovičová, Jelena Jankovičová, Lleyton Hewitt, Fabio Fognini nebo Florian Mayer. Na zemi se ocitli i Novak Djokovič či Tomáš Berdych. 

Pokud to takhle bude pokračovat, padnou i smutné rekordy. Letošní ročník totiž aspiruje na překonání rekordu turnaje z roku 2008, kdy během Wimbledonu odstoupilo třináct tenistů ve dvouhře. Absolutní maximum mezi grandslamy patří předloňskému US Open, kde předčasně skončilo 17 hráčů (11 tenistů a 6 tenistek).

Tenisté: Tráva je nebezpečná
V All England Clubu se tak diskutuje o příčinách pádů. A tenisté mají jasno: na 8 milimetrů střižený trávník letos klouže mnohem víc než obykle a je nebezpečný.

Azarenková: "Nevím, jestli je to kurtem, nebo počasím. Nedokážu si to vysvětlit. Bylo by dobré, kdyby někdo z All England Clubu vysvětlil, co se děje, nebo se to alespoň pokusil zjistit. Soupeřka spadla dvakrát a já jednou, ale ošklivě. Navíc nejsme zdaleka jediné."

Šarapovová: "Nepamatuju si, že bych kdy během jednoho zápasu třikrát upadla. To není výmluva, soupeřka na tom byla stejně. Ale dneska už jsem viděla pár hráčů, kteří se uhodili. Jeto nebezpečné. Potom, co jsem si už potřetí potloukla kolena, to (stížnost rozhodčí, pozn.) byla pochopitelná reakce. Lhala bych, kdybych tvrdila, že po takových pádech na to člověk nemyslí."

Darcis: "Stalo se mi to v utkání proti Rafovi během prvního setu, kdy jsem upadl. Začal jsem to trochu cítit, ale po pár gamech už to bylo v pohodě. V noci už jsem ale nemohl spát. Doktoři a fyzioterapeuti odvedli dobrou práci a dneska je to trochu lepší, ale hrát se s tím nedá. Nemůžu podávat a ani z forhendu nemůžu udeřit do míče."

Tsonga: "Nemá to nic společného s kurtem. Ty jsou skvělé. Spíš jde o počasí. Poslední týdny je zima, vlhko a fouká vítr. To pro tenis není dobré."

Čilič: "Je to opravdu černý den. Nevím, v čem je problém," řekl Čilič. "Asi je to tím, že se na trávě musíte pohybovat jinak než na ostatních površích. A já jsem vysoký, tím trpí kolena," dodal. 

Murray: "Někdy to může být náhoda, někdy obuv, někdy i trochu smůly, někdy to může být povrchem. Ale já nemám tušení."

Kvitová: "Tráva trošku víc klouže, zdá se mi i měkčí, pomalejší a možná i delší. To je ale jen můj pocit. Slyšela jsem, že na trávě je postřik. Hraním se teprve stírá. Proto to tak klouže, než se to vzadu vyběhá."

Správce: Tráva je stejná jako před rokem
Problémy s povrchem měli v Londýně už před rokem, ovšem během olympiády, která se konala pouhý měsíc po skončení grandslamu a tráva tak měla na regeneraci pochopitelně málo času.

Letos je tráva podle správce londýnských kurtů Eddie Seawarda stejná jako před rokem. "Na přípravě ani kropení jsme letos nic neměnili," prohlásil.

Možnou příčinou kluzké trávy může být fakt, že v Londýně bylo dlouho kolem 15 stupňů a velké vlhko, ale nespadla ani kapka deště, což nepříznivě ovlivnilo přilnavost travnatého povrchu.

Podle pořadatelů ale na travnatých kurtech není nic neobvyklého. Přesto množství zranění přimělo zástupce All England Clubu k neobvyklé reakci - vydání prohlášení.

"Objevily se názory, že za to může povrch kurtů. Nemáme žádný důvod si něco takového myslet. Ostatně hodně hráčů nám dobrou kvalitu kurtů pochválilo," píše se v něm. "Příprava kurtů probíhala se stejnou puntíčkářskou pečlivostí jako v minulých letech. A je dobře známo, že travnaté povrchy mají tendenci být na začátku turnaje hustší a bujnější," vysvětlují organizátoři.

"Z nezávislého posuzování také vyplývá, že kurty jsou prakticky totožné s těmi loňskými, suché a pevné přesně tak, jak mají být. Očekáváme, že si svou vysokou kvalitu jako vždy udrží," končí optimisticky prohlášení.

Trojnásobný wimbledonský šampion Boris Becker přidal: "Při prvních zápasech to na trávě vždycky klouže. Tak to je už asi sto let."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
spaniel
No, tráva neni nejvhodnější povrch na hru od základní cary. Možna by se hraci meli spis zaměřit na SV a přizpůsobit svoji hru na trávě, místo toho, aby chtěli, aby Wimbledon po 100 letech přizpůsobil povrch jejich hře.
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsou jako fotbalisti :)
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by si to pořadatelé hanili, že ? Mám trávu ráda i Wimbledon, ale letošní rok ? No, ono to začalo loňskou olympiádou, povrch taky nebyl vůbec dobrý. Jestli je to následek tohoto nebo počasí nebo něčeho jiného, kdoví. Ale v pořádku to není a to by pořadatelé měli uznat .
Reagovat
Fandina
aby se nic vážnějšího ještě nestalo a bude to dobré. Jinak nikdy nic není stejné, měníme se. I když je tráva stejná, jako vloni, co se týká údržby, tak počasí předtím potom může kurt ovlivňovat jinak a člověk to neovlivní.
Reagovat
Fandina
A je jasné, že čím déle se bude hrát, postupovat turnaj, bude tráva ušlapanější, až nakonec nebude hlavně na základní čáře žádná. Je začátek turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
There was certainly plenty going on elsewhere with all sorts of injuries and retirements, and this has just been one of those tournaments so far. Because of that, I was a bit tentative at the start of my match, but I didn't have any problems with the court and soon felt fine.

I don't know the ins and outs of everyone's injuries, but I do think players are quicker these days and grass is a tough surface to stop on. The way the guys throw their bodies around the court now, they seem to slip down more than they used to.

You can't move like that on a grass court; you need to be very particular with your foot placement and that's the thing that takes time to get used to coming from the clay. There you can be throwing your right leg into sliding for a ball; here you have to take small steps to slow yourself down or you'll fall.

Pohyb na trávě by mohl vyučovat, ale na antuce se to pořád nenaučil :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nechce si vzit do parady Juana?
Dnes ho sleduji. a opet kousu pracovni stul:)
Reagovat
Sonja
Andy je pánes:-P:-D
A pro totonc taky Nole působí na trávě tak nepřirozeně, pro něj je typické klouzání, které na trávě nemůže dělat. Pro Andyho zas ty malé krůčky, což je na trávě super a na antuce na prd...tito dva by se měli nějak skloubit:-D
Reagovat
Stan_Borowitz
Docela zajímavé je, že Andyho trénuje Ivan Lendl, který se pohyb na trávě nikdy nenaučil a je známý svým výrokem "Grass? Grass is good for golf."
Reagovat
Sonja
Já myslela, že je známý pro svoje:
"Grass for cows"
:-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist