Thiem: Finanční pomoc hůře postaveným hráčům? Nikdo z nich nebojuje o přežití a nehladoví

26. 4. 2020, 21:59
Aktuality 142
Dominicu Thiemovi se z principu nelíbí, že by měl finančně pomáhat hůře postaveným hráčům na žebříčku, kterým kvůli přerušení sezony vypadl příjem z odměn na turnajích. Podle třetího hráče světového žebříčku na tom nikdo z nich není tak špatně, aby bojoval o přežití nebo hladověl.
Profily hráčů
Dominic Thiem (© AFP)

"Znám Futures Tour, sám jsem tam dva roky hrál. Je tam mnoho lidí, kteří sportu nepodřizují všechno a nechovají se jako profesionálové," řekl Thiem v rozhovoru pro Kronen Zeitung o sérii malých turnajů pod hlavičkou tenisové federace ITF.

"Nechápu, proč bych měl takovým lidem dávat peníze. To je raději daruju lidem nebo institucím, které je skutečně potřebují," dodal šestadvacetiletý Rakušan.

Trojnásobný grandslamový finalista dále argumentoval tím, že on sám se stejně jako další elitní hráči na své úspěchy a s nimi spojené finanční ohodnocení hodně nadřel.

"Nikdo z nás na vrcholu to nedostal zadarmo. Museli jsme si to vybojovat. V žádném zaměstnání nemáte záruku, že v něm budete jednou vydělávat spoustu peněz. Žádný tenista, ani ten, který je na žebříčku hodně nízko, nebojuje o přežití. Nikdo z nich nemusí hladovět," řekl Thiem.

Vítěz 16 turnajů ATP reagoval na to, že mužská ATP, ženská WTA, federace ITF i pořadatelé všech čtyř grandslamů připravují fond solidarity pro hráče a hráčky, kterých se zastavení sezony po finanční stránce obzvlášť dotkne. K vytvoření fondu vyzvala mimo jiné světová jednička Srb Novak Djokovič, jenž je předsedou hráčské rady ATP.

Tenisová sezona byla přerušena začátkem března a nerozběhne se dřív než v polovině července. Podle informací španělského deníku Marca bude přerušení sezony prodlouženo minimálně do 2. srpna s tím, že už byl zrušen turnaje WTA v Montréalu (od 10. srpna) a stejný osud potká i souběžně hraný podnik ATP v Torontu.

Vzhledem k globální povaze tohoto sportu ale existují obavy, že v letošním roce se už profesionální turnaje hrát nebudou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

142
Přidat komentář
acc
Ja mu rozumim a davam za pravdu. Takovej Tomic se dvakrat nenadre a neodvadi ani zdaleka tolik prace jako Thiem..a takovych bude urcite dost.
Reagovat
Patik
Naozaj sa to takto rieši ? Mesiac no nech sa nepovie tak dva mesiace sa nehrá a už sa tvoria charity ? nedaj bože že by sa nehralo dva roky..to už by si povinne museli top hráči nasťahovať niekoľkých tenistov..
Reagovat
sojka1
taky se divim, ze se vubec nekdo v teto dobe podporuje.... takovych penez se vyhazi a pritom kazdy muze zit u rodicu a rozvazet pizzu... ;-)
Reagovat
misa
který má kariérní prize money 23 873 943 USD se bojí, že by něco musel dát :)
Reagovat
gigin
Ty si taky osel. On by klidně dal. Tak kam uzná za vhodné.
Reagovat
sojka1
ja jsem ale hlavne cetla (clanek vyse) ze ATP, WTA a ITF, tedy tenisove organizace (na popud Djokovice) pripravuji ten fond podpory. Hraci do neho dobrovolne a snad podle nejakych kriterii, pokud se zapoji, pouze take prispeji... proto jsem psala o penezich vygenerovanych tenisem....
Reagovat
misa
Je to dobrý nápad. Hráči by měli přispívat samozřejmě jen dobrovolně. Kdo nechce, nemusí veřejně urážet horší tenisty/tenistky.
Reagovat
paddy
Zejména v Evropě se sociální sítí hlady neumřou.

Zažili jste, že by se kolegové někdy skládali na někoho, koho propustí z práce?

Sportovci a herci nejsou nadlidi

Když si mohl Krawietz najít práci, proč to nemohou udělat dočasně ostatní? Volný čas a zdravé ruce mají.
Reagovat
Fandina
Jestli jsi to četl, tak on si nenašel práci proto, že by strádal, neměl peníze, ale proto, že chtěl vyzkoušet jinou práci, než kterou zná.
Reagovat
Fandina
Čímž neříkám, že když někdo nemá z tenistů peníze, tak by si neuměl najít práci a vydělat jinde. A určitě to tak ten, kdo strádá udělá.
Reagovat
Fandina
Já spíš když čtu tenhle článek od Doma, tak se ptám, jestli jsou vůbec tedy tenisti, kteří potřebují na okruhu pomoc. Vím o jedné holčině, která o tom psala, ale jinak je celkem ticho. Třeba je to úplně zbytečná debata o problému, který až na výjimky, není závažný.
Reagovat
paddy
Big3 teď nikdo nemůže napadnout, že nic nedělají. Big3 by spíš měli bojovat za rovnoměrnější odměny, ale to by přišli o statisíce ročně než o 30 tis. jednorázově.
1k GS 50 tis usd
Vítěz 3-4 mil usd = 70x více
Reagovat
Fandina
Na druhou stranu, ta tenistka je před měsícem vyzvala k pomoci, vyzvala ITF, ATP a WTA. Takže to mohl být impuls pro Big3. Oni netrpí nouzí, ale když to psala, tak si mysleli, že to tak doleji na žebříčku je.

Jinak ty rozdíly na GS jsou známé, ale ne všichni tenisti se na GS dostanou.
Reagovat
Fandina
A tam si myslím, že to výdělečné nebude.
Reagovat
paddy
V ekonomice platí, že ztrátová firma zkrachuje. Tenisté dokáží přežít i v nižších patrech, jinak by je musel někdo dotovat. Nezabezpečí se na celý život, ale to je každému jasné na začátku. Drtivá většina lidí chodí do práce celý život a často žijí od výplaty k výplatě a nestěžují si.
Každý sport je jiný. Kdyby dělali lukostřelbu, tak by museli chodit i do práce. Mohli si vybrat přeplácený fotbal, nikdo jim nebránil.
Reagovat
Fandina
Jasně, že tenisti přežívají i v nízkých patrech, pokud by to tak nebylo, tak hrát nebudou a najdou si jiné zaměstnání, kde se uživí.
Reagovat
Fandina
Lidi, kteří žijí od výplaty k výplatě, jak vidíš, v téhle situaci nějakou podporu dostanou. Nediv se, že se objeví návrh mezi tenisty, přispět těm méně finančně zabezpečeným od těch více, už jen vzhledem k tomu, že rozdíly v odměnách v profitenisu jsou obrovské.
Reagovat
turista
Souhlasím. Tenisté z první desítky by nemuseli už celý život hrábnout. Vydělávaly by jim jejich peníze. První tři jsou jistě korunoví miliardáři. Naproti tomu tenisté ze 100.-110. místa mají proti nim pár babek, takže existenční potíže mít mohou.
Reagovat
gigin
Ale není hráč druhé stovky, jako hráč druhé stovky. Jsou tam borci, co vydělali za kariéru dost. Když už něco počítat, tak podle prize money a né žebřu.
Reagovat
paddy
co máš proti Delpovi a Murraymu? :)
Reagovat
Nenela
Ma na to pravo. I kdyz na sympatiich zrejme neziska. Nejake to euro ze sveho majetku by utrousit mohl. I kdyz se na majetek nadrel, ale to kazdy. Krome zlodeju a nekterych politiku.
Reagovat
gigin
Ale tak on řekl, že klidně dá, ale potřebným. Podle něj potřebným.
Reagovat
Mayo
Pekne Dominic.
Reagovat
sojka1
tady se to cele dostalo do hodne zvlastni polohy, horsi hraci jsou vsichni lemry line prizivnicke a uspesne poctivky a drici jim teda nic nedaji ani nahodou a hlavne pravem. Prijde mi, ze stale mluvime o placani do zluteho micku a i ty penize pro spicku jsou prece absurdni... jen by se ted vyjimecne s nima jinak zatrepalo, ke vsemu dobrovolne a dokutalely by se trochu dal.. :-) Uz jsem tady nahodila, ze kdyz stat podpori i slecnu z nehtoveho studia (osobne mi fakt nic neudelala) :-))) proc by se z penez vygenerovanych tenisem nemohli podporit profesionalni teniste, porad se mi vybavuji mladi lide, kteri jsou ted namydleni, jedna se prece o cele mesice. Vam je vsem uplne jasne, ze dvacetilety kluk, ktery vsadil vsechno na jednu kartu, ale jeste neporazil Thiema, je uz pro tenis beznadejny a "ma jit delat neco jineho"... jenze zrovna ted se docela blbe startuje kamkoliv a hlavne na to prece nemohl byt nikdo pripraveny. Nebo navrhuji vsechno resit teda rozumne a zrusme ten tenis, neni nutny k zivotu. Dejme ty penize na peci o seniory, bude jich pribyvat a podivejte se, v jakych podminkach ziji.
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tebou, hezky napsáno. Také mě to mrzí, kam až se to dostalo. Přitom pořád se bavíme jenom o tenise, o tom, že jeden musí vyhrát a druhý prohrát. A neznamená to, že ten kdo prohrává je lempl.
Reagovat
FulnekUltras
ten výraz je zase trochu zveličený - mladí lidi teď budou každopádně potřeba všude možně (prodejny, rozvozy, sociální služby) - a vůbec mi to nepřipadá jako nějaká jejich tragédie
Reagovat
Fandina
Píšu o situaci v tenise. O tom, že je to za normálních podmínek výdělečný podnik. Ekonomická kategorie. A že ten, kdo prohraje peníze neskásne, ale neznamená to, že je lempl.
Reagovat
FulnekUltras
taky to neznamená, že teď třeba na rok nemůže jít dělat něco jiného
Reagovat
Fandina
A kam? Máš dojem, že jsou všude volná místa. Přece o to nejde, že když je pauza, tak si může najít jiné místo na práci. Jaké, když to stojí.
Reagovat
FulnekUltras
už se to zas pomalu rozjíždí - s dočasně trochu přesunutými prioritami
Reagovat
Fandina
Ano, priority tu jsou, ale na druhé straně, kdyby tenisti hráli před prázdnými tribunami a venku, tak kde vidíš extra problém s nákazou druhých.
Reagovat
FulnekUltras
v létě už to snad opravdu aspoň touto formou začne - byť exaktně vzato, potenciální riziko představuje už jen ten neustálý oblak mikročástic z odpalovaného míčku kolem hlavy rakety ;-)
Reagovat
Fandina
Pokud to myslíš v současné době pandemie, tak exaktně vzato se i to dá omezit, tím, že míčky jsou vydezinfikovány a každý podává svými. Samozřejmě, riziko je vždycky. Ale doufám, že tohle si na mysli neměl, že šlo jen o příměr ke hře :-)).
Reagovat
Fandina
A když už jsi takový socialista, uvědom si, že počet míst i v těhle službách je omezený. Ne všichni se tam mohou uživit. A v dobách, kdy se daří, jsou lidé ochotni dávat peníze třeba za sledování tenisu. A tím vlastně živí další a další lidi. Je to koloběh, dělba práce. Taková, aby se uživilo víc lidí a vzájemně se podělili o svoje výsledky práce.
Reagovat
FulnekUltras
Jak už jsem tady psal - kdyby bylo nejhůř, mám pro Terinku Martincovou vždycky aspoň ten chleba se sádlem. ;-)
Reagovat
Fandina
Myslím, že o chleba tu nejde. Vždycky se někdo najde, kdo ti jídlo dá. Spíš jde třeba o toho, kdo má povinnost něco platit, zaměstnance, půjčky a nemá na to.
Reagovat
FulnekUltras
tohle teď budou řešit skoro všichni bez větších rezerv - a tenisti při tom nebudou výjimka - ale ono to zase tak dlouho trvat nebude
Reagovat
Fandina
Právě, že tenisti nejsou výjimka, takže někteří také budou potřebovat pomoc.
Reagovat
FulnekUltras
ta nejlepší jim roste z vlastních ramen
Reagovat
Fandina
A to teď nemohou uplatnit. Všichni nemohou být v nemocnicích, marketech a sociálních službách.
Reagovat
FulnekUltras
budou i jinde - a myslím, že se jim nic hrozného nestane
Reagovat
Fandina
Já píšu o principu, o tom, že jsou ve společnosti různé profese, které jsou důležité i když si to nemyslíme. I když si myslíme, že důležité je se najíst a dojít k lékaři. Ale ono k tomu všemu je potřeba i voda, energie, odpad, výrobky, věda, stavebnictví, zemědělství technika a to zase potřebuje vzdělání a je to všechno propojené, člověk potřebuje oddych, kulturu, turistiku a to všechno dohromady je obrovský balík potřeb, která společnost má a využívá. A také dívání se na tenis. Takže vypíchnout, že to a to je nedůležité jen tak nejde. Všechno je práce a je to potřeba. Samozřejmě v boji s infekcí je potřeba jen něco, ale obecně je potřeba kdejaké povolání.
Reagovat
smazaný uživatel
na to ze nejde tenis som si rychlo privykol,viac by mi chybalo pivo:)
Reagovat
Fandina
:-))
Reagovat
misa
Proč by měli být potřeba víc než v "obyčejné" době? Ve světě snad umírají desetitisíce lidí v produktivním věku týdně na koronavirus?
Reagovat
FulnekUltras
protože lidí ve vyšším věku umírá ještě víc
Reagovat
Fandina
Nepochopil si pointu. Nejde o to, že ve společnosti je potřeba každá zdravá ruka. Tak na tom naštěstí nejseme.
Reagovat
FulnekUltras
v určitých povoláních by už prostě starší lidi příliš riskovali - a třeba v marketech je to už docela znát
Reagovat
Patik
ATP alebo ITF by malo podporiť teda nejako finančne hráčov na nižšej úrovni..ale samotní hráči to robiť povinne nemusia to by už malo byť individuálne na hráčovi či chce alebo nechce finančne pomôcť..rovnako ako si tu uviedla že štát podporí nechtové štúdio..opäť štát keď podporí nechtové štúdio je čosi iné ako keby malo jedno nechtové štúdio finančne pomôcť svojími ziskami druhému menej úspešnému nechtovému štúdiu v druhom meste alebo štáte..ja teda naplno súhlasím s Dominicom..
Reagovat
smazaný uživatel
To su ale trochu jablka a hrušky..

Nikto netvrdi, ze sa im nemá pomoct. Ale aj tej nechtárke pomoze stat a nie clovek z vacsieho salónu, tym ze pošle peniaze zo svojho uz zdanenho zisku.

Preco by mal Peremu Ribovi na 566 mieste pomahat konkrétne Thiem?
Reagovat
Fandina
A připadá ti nemorální, že když bude mít kolega z tůry nedostatek, tak mu pomůžeš?
Reagovat
Fandina
On hraje tenis, ty hraješ tenis, jen on na nižší úrovni, kde musí sám platit a ten druhý má miliony. Oba jsou tenisti.
Reagovat
smazaný uživatel
Pripadá mi morálne v poriadku, ak svojmu kolegovi/konkurentovi nepomozes finančne.
Reagovat
Fandina
A čím mu chceš pomoct, když peníze potřebuje?
Reagovat
smazaný uživatel
Peníze potřebuje?...

No to je argument jak sviňka..

Pomahat, lebo sa 6 tyzdnov nehrá tenis.

A ten kto je rok zranený tomu, kto pomáha?...Este sa aj v rebricku prepadne...

Ak mas stastie a zijes na Mallorce, Nadal Može pomoct s poskytnutím kurtov, vybavenia, a fyzio-technickým zabezpečením, myslim ze by peniaze nepýtal.
Reagovat
Fandina
Když je někdo zraněný, tak předpokládám, že si lidi platí nemocenskou. Srovnávat to se situací, kdy všechno stojí a někdo potřebuje pomoct je demagogie.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, cize nemocenska zachráni profesionálneho tenistu.

Babka, babka.
Reagovat
Fandina
Meleš nesmysly, jako obvykle.
Reagovat
smazaný uživatel
Si mimo, odlahci prosim ta tento svet a daj si nejaké sedatívum. Celu krabicku pre istotu.
Reagovat
Fandina
Neměl nesmysly, bavíme se o problémech tenistů když nemohou hrát a ty meleš nesmysly. Jsi trapný.
Reagovat
Fandina
Nezapomeň fdodaz, že na Mallorce mají štěstí nebo, že když si platí nemocenskou, že je to nevytrhne. Ubozacku. Každý tenista nebere miliony. Blbecku
Reagovat
smazaný uživatel
Vidim hnev. To je super. Pokračuj, snáď praskne žilka a bude klud. Šialená babka
Reagovat
Fandina
Žasnu nad tvoji trapnosti. A nejde o mě. Jde o to, jak vystupujes ty.
Reagovat
Fandina
Vystupujes s rádoby nadhledem, ale uvnitř je trapnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Prenechávam ti pomyselné posledné slovo, lebo inak by ta roztrhlo babka.

Nezabudni si ho uzit dvakrát, ty uzlíček nervov :)

Pozdravuj na nemocenskom.
Reagovat
Fandina
Ještě trapnější odpověď, než sem čekala. Pravda, vlastně čekala. Dlouhý nos.
Reagovat
FulnekUltras
nuž aj taký je súčasný nextgen...
Reagovat
Padme
Souhlasím s tebou a myslím, že by se o ně měly spíš postarat státy, kde platí daně... Na dobrovolné sbírce nevidím nic špatného, ale nutit někoho, když jsou opravdu potřebnější, je dost úlet.
Reagovat
ttopi
V podstatě nikdo nuikoho nenutí, ale tak nějak tě strhne dav. Je to stejné, jako když se ve fotbale tým rozhodne, že si nechá dobrovolně plat zkrátit o 30% a bude tam 1 jediný fotbalista, který s tím nebude souhlasit. Co myslíš, že udělá? Samozřejmě, že si nechá plat taky zkrátit, dobrovolně.
Reagovat
Fandina
Oni dostávají pm až po zdanění sazbou příslušné země, kde hrají, kde se turnaj pořádá.
Reagovat
kulhavej_kmet
Velky souhlas s Thiemem. Neboji se rict pravdu naplno. Taky nechapu, proc by mel ze svych tezce vydrenych penez zivit nejakeho flakace.
Reagovat
FulnekUltras
berte prosím s (mírným) nadhledem... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=INSiWKtrvUo
Reagovat
Ereinion
Tohle je přesně věc, kterou by z BIG3 nikdo neřekl, přitom je to evidentní pravda...Thiem palec nahoru.
Reagovat
Fandina
Palec dole za neochotu pomoc druhemu
Reagovat
kulhavej_kmet
Rekl jasne, ze pomoci chce. Ale jen tomu, kdo to opravdu potrebuje a ne flakacum.
Reagovat
Cico93
Prosím, to naozaj?
Ako keby sme chceli aby úspešnejší ľudia vo svojich oboroch povinne pomáhali tým nemej úspešným. Však to je absolútny nonsens.
Reagovat
Fandina
Když chci někomu pomoc, tak je mi jedno, co dělá.
Reagovat
ttopi
Ale on jim pomoct nechce, právě proto, že ví, co dělají.

JE to stejný, jako kdybys měla někomu ze svého vyplácet dávky v nouzi a přitom věděla, že to hned jde naházet do bedny a koupit si k tomu krabičku cigaret a víno v krabici.
Reagovat
Fandina
Ale každý z nás kdo platí daně a povinné pojištění, tak dáváme část svých peněz na dávky nezaměstnaným atd.. Ale tady jde o pomoc kolegům na nižších patrech žebříčku. Těm kteří to potřebuji.
Reagovat
ttopi
Ano, Thiem taky daní, neboj se.

Thiem má ale jiný názor na tu potřebnost. My do toho fakt nevidíme. Já věřím tomu, že tam spousta tenistů má problém, ale tohle je holt o tom, jestli mám na to si tím dostatečně vydělat, nebo ne. Pokud ne, jdu dělat něco jiného. O tom holt život je.
Reagovat
Fandina
To samozřejmě platí, že když si profi tenista na sebe nevydela, tak jde dělat něco jiného. Ale teď je pauza a nevydela a se. A i nižší soutěže jsou třeba. Tím neříkám, že každý z nižších pater potřebuje pomoct.
Reagovat
Fandina
Domě Domě, takový sympos a toto.
Reagovat
paddy
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/ridic-vezl-na-strese-auta-neprivazaneho-psa-vevnitr-nebylo-misto-40321905?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Reagovat
FulnekUltras
Gabča taky dělá co může... ;-)

https://sport.tn.nova.cz/clanek/koukalova-nazvala-manzela-zmanipulatorem-a-vratila-se-k-behu.html#utm_content=trendingnews&utm_term=Koukalov%C3%A1&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Reagovat
paddy
Byla vždycky naivní, Koukal je už od pohledu vychcánek

Často se tyto typy se dávají dohromady. Málokdy to jsou dva vychcaní, protože by neměli, koho ochcávat :)

https://www.idnes.cz/revue/vztahy-a-sex/lucie-silhanova-petr-koukal-vztah-manipulator-manzel-jara-badmintonista.A200420_092857_sex_zar
Reagovat
FulnekUltras
jo, život na instáči, to je prostě jedna selanka ;-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ešte dodám, že big3 vymyslela veľmi filigránsky spôsob (vychcaný, pre NeSlovákov), keď darovanú sumu definovali na základe rebríčku :)

Nepamätám si detaily, ale mám pocit, že top 10 hráči by mali prispieť rovnakou sumou. Čiže 19-20 roční Berretini s Tsitsipasom, ktorí zarobili pár korún (chudák Tsitsipas ešte nedávno musel bývať s rodičmi) rovnako ako Nadal s Djokovicom.

Myslím, že správnejšie by mali byť tabuľky robené podľa zarobených prize money, hoci to by sa úspešnejším nepáčilo. Ale holt, úspech je daňový regulátor, na západe je bežné, že milionári majú väčšie dane, z ktorých sa dotujú sociálne slabší, takže nebola by to žiadna prevratná novinka.

Rovnako na základe prize money by mali byť pripísané dotácie, je nezmysel že 18 ročný hráč v top 100 by mal dotovať 30 matadora v tretej stovke.
Reagovat
George_Renel
Zajímavé. Myslel jsem že ve slovenštině je slovo filigrantský stejného významu jako v češtině, tedy jemně okrasně zdobný či zdobený.
Reagovat
George_Renel
Nehodilo by sa slovensky spíš fičůrský?
Reagovat
FulnekUltras
skör (pre)fíkaný
Reagovat
smazaný uživatel
Može byť aj fičúr. Je to podobné, u mňa zakodované len v tomto spojení ešte z čias trávenia letných prázdnin u starych rodičov na dedine.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká trojka dala po milióne eur, Roger samozrejme o niečo menej, ale tak oni majú mandát, a teda túto morálnu dilemu, že "komu venovať prioritne" vyriešenú.

Zároveň chcú podporiť aj svoj šport a "namočili" aj ostatných.

Som rád, že sa Thiem vyjadril. Byť na jeho mieste vyzul by som sa z toho a presne rovnakú sumu by som venoval svojej krajine na výskum pandémie, alebo čohokoľvek v podstate :)
Reagovat
24tomas
je lehký propadnout klamu, že jsem tam kde jsem proto, že já tomu dal 100 % a ostatní ne. tak to určitě není a je škoda, že to thiem nevidí. nikdy nemůžou být na vrcholu všichni.
Reagovat
FulnekUltras
taký už je kapitalizmus aj šport... ;-)
Reagovat
Fandina
Zato za socialismu bylo jedno jestli jsi dělal nebo nedělal všichni měli stejne nic, až to krachlo
Reagovat
Fandina
Jinak v každé společnosti by měl člověk umět pomocí slabším, když je to potřeba.
Reagovat
Mantra
všichni měli nic? opravdu?
Reagovat
Fandina
Doslova. Kdo chce pochopí.
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, že nic to nebylo, ale celkově hospodaření za socialismu nebylo perspektivní, protože místo výroby toho, co bylo potřeba a po čem byla poptávka, tak se vyrábělo podle plánu a to podniky a lidi nemotivovalo k ničemu jinému, než jeho splnění, i když se třeba vyrábělo na sklad. A to pak vedlo k celkovému úpadku a zostávní za západem.
Reagovat
Fandina
zaostávání
Reagovat
FulnekUltras
už toho nech ;-) najednou máte všichni maloburžousti ohromné ohledy ;-))) ale jako obvykle na vyloženě nepravých místech
Reagovat
Fandina
Komouš nikdy nepochopí, že člověk který si umí vydělat peníze je umí také dát tam, kde je to potřeba. Svému zaměstnanci, kolegovi, který to potřebuje. A ví, že ty peníze musí nejdřív získat. Ne je ukrást, jak to dělali komouši.
Reagovat
FulnekUltras
šlo jen o menšinovou skupinu kariérních kriplů, kteří po převratu hbitě převlíkli kabáty - takže prosím neplácej houna - děkuji
Reagovat
Fandina
Já mluvím o samotné jejich filosofii. O tom, že nejdříve sebereme majetky a potom na nich budeme hospodařit. My všichni dohromady a ono se to za nás samo udělá. Bez odpovědnosti.
Reagovat
FulnekUltras
zveličuješ a paušalizuješ
Reagovat
Fandina
pravda bolí
Reagovat
FulnekUltras
mě ne
Reagovat
Fandina
Nevypadá to tak.
Reagovat
FulnekUltras
když myslíš ;-)
Reagovat
FulnekUltras
když už chceš mluvit o zlodějinách, zaměř se v první řadě na ODS, ODA, TOP a podobnou sebranku - ta překonala po roce 1990 i ty nejtemnější představy o tom, co všechno tady lze rozkrást
Reagovat
Fandina
Klidně vyjmenuj i ostatní strany. Zloději jsou všude. Já mluvím o komunistickém systému.
Reagovat
Fandina
Navíc nemorálním vůči lidem, zavírání za názor, střílení na hranicích, trhání rodin, diskriminace atd..
Reagovat
FulnekUltras
socialismus pod vedením KSČ byl to nejlepší, co zatím většinu lidí v této zemi potkalo
Reagovat
Fandina
Že si to většina lidí nemyslí.
Reagovat
FulnekUltras
když to říkáš ty ;-)
Reagovat
Fandina
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pruzkum-dve-tretiny-cechu-mini-ze-zmena-rezimu-v-roce-1989-z/r~e00c23bc8c7911e5b745002590604f2e/
Reagovat
Fandina
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pruzkum-sametova-revoluce-cesko-slovensko_1910291431_mat
Reagovat
FulnekUltras
tak návrat před rok 1990 se vším všudy už jen vzhledem k vývoji všeho samozřejmě možný není - spíš jde o tendence, které se dnes už docela zřetelně odklánějí od toho, co tady chtěla po rozbití Československa instalovat ODS - a to je aspoň pro mě hodně cajk
Reagovat
Fandina
Nevím, co tu chtěla po roce 1990 instalovat ODS, ale spíš si myslím, že to co chtěla instalovala. Protože pár let, tuším do roku 1996 byla ve vládě. Takže se dá říci, že přechod od socialistického hospodaření byl v její režii.
Reagovat
FulnekUltras
buďme rádi, že jsme ten zrůdný ekonomický experiment jakž takž přežili ;-)))
Reagovat
Fandina
A jaký to byl experiment. To by mě zajímalo.
Reagovat
FulnekUltras
že se pár modrých ptáků a spol. bez skrupulí "svobodně" napakuje - a ostatní jim k tomu tady budou nejen sloužit, ale ještě i tleskat a opakovaně je volit
Reagovat
Fandina
To bylo za komoušů, od roku 1989 žádná strana nemá uzákoněnou vedoucí úlohu strany a vlády se sestavují na základě voleb. Takže jestli ODS vládla, tak podle toho, že ji někdo volil.
Reagovat
FulnekUltras
Klausův nedotknutelný kult osobnosti v období 1992-97 bylo něco příšerného. A to, jak do něj zase naopak potom začali kopat pokrytečtí havloidi, bylo snad ještě čecháčkovštější. Ještěže už jsme se aspoň na nejvyšších místech zbavili jedněch i druhých. Byl to hnus, proti kterému jsou kuna s jezevcem a Ovčáčkem Svatá trojice.
Reagovat
Fandina
Já se bavím o systému ne o tom, jak se komu líbí nebo nelíbí ten nebo ten. V konečné podobě stejně rozhoduje, vláda nebo poslanci, senátoři. Samotný prezident zas až tak silný není. Nejsme monarchie. Kulty mě nezajímají. Morálka samozřejmě ano. O všech politicích to ale říci nemohu.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
pumpier
Jsi normální blb. Před listopadem se nedělalo ?! Museli dělat i cikáni. Co se postavilo , fabriky fungovali . státní dluh mnebyl , byly přebytky. Dnes je každý manažár , restituent a akcionář ... Co se postavilo za 30 let - akorát kanceláře a dluh státu přes bilion ..
Reagovat
Fandina
Asi si to nezažil, takž nevíš o čem mluvím. Šedé ulice, prázdné obchody a životní úroveň daleko za západem.
Reagovat
FulnekUltras
hlavně že dneska jsme k tomu západu pokročili ;-))) momentálně se modleme aspoň za to, abychom si od nich nenechali vnutit jejich pseudoliberální přístup k volnému promořování obyvatelstva
Reagovat
Fandina
Doufám, že ho překročíme. Komunisti nám už nebrání v rozletu.
Reagovat
FulnekUltras
dohnat a předehnat? ;-))) ale jo, poslední dva měsíce jsme jako celek docela dobří - kéž nám to ještě chvíli vydrží ;-)
Reagovat
Fandina
Dobří jsme třicet let, s životní úrovní jdeme pořád vzhůru.
Reagovat
FulnekUltras
jak kdo a jak kde
Reagovat
Fandina
celkově
Reagovat
FulnekUltras
v patřičně zprůměrovaném statistickém celku se leccos ztratí
Reagovat
Fandina
Platí to pro všechny.
Reagovat
FulnekUltras
jenom na papíře
Reagovat
Fandina
Jenom na papíře jsou napsané ty údaje, kde se poměřují jednotlivé země v životní úrovni. Celkové. A tam se posunujeme, posledních třicet let stále vzůru.
Reagovat
Fandina
A že v jednotlivých zemích budou rozdíly, co se týká složení jednotlivých skupin co do životní úrovně, to bezpochyby. Ale poměřuje se stát jako celek.
Reagovat
paddy
Promořovatel Johnson zvládnul otočit životní zápas, protože Covídek neproměnil mečboly :)
Reagovat
turista
Angličtí lékaři odvedli dobrou práci. A to je dobře. Ať má britský premiér jakékoliv názory tak s přítelkyní čekají narození děťátka tak je dobře, že to přežil.
Reagovat
FulnekUltras
určitě se najdou mnohem potřebnější lidi i místa, kam nasměrovat jakoukoliv vhodnou pomoc...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist