Thiem věří, že se mu po titulu na US Open bude na grandslamech hrát lépe

14. 9. 2020, 12:41
Aktuality 18
Celý život zasvětil Dominic Thiem touze po grandslamové trofeji. Sedmadvacetiletý Rakušan si dlouho myslel, že může uspět na antuce, ale postupně začal věřit, že dokáže zvítězit i na tvrdém povrchu. Premiérový triumf z turnajů velké čtyřky získal v neděli na newyorském US Open po velkém obratu ve finále.
Profily hráčů
Dominic Thiem (© AFP)

"Splnil jsem si životní cíl, o kterém jsem snil od začátku kariéry, postupně se k němu přibližoval a uvědomoval si, že bych ho jednou mohl dosáhnout," řekl Thiem po vyčerpávající čtyřhodinové finálové bitvě s Němcem Alexanderem Zverevem. "Celý život jsem tomu zasvětil a teď je z toho senzační skutečnost," zářil Rakušan.

Za úspěch děkoval svému týmu v čele s chilským koučem Nicolásem Massúem, bývalým devátým hráčem světa a olympijským vítězem z Atén 2004. "A celé mé rodině. Není to jen můj úspěch, ale všech lidí okolo mě. Teď nastal den, kdy jsem jim vrátil tu obrovskou podporu za všechny ty roky," řekl sedmadvacetiletý Thiem.

Dlouho si myslel, že na grandslamový titul dosáhne na pařížské antuce, tak jako jeho rakouský předchůdce Thomas Muster. Na Roland Garros hrál dvakrát finále, ale loni i předloni prohrál s fenomenálním Španělem Rafaelem Nadalem.

"V minulé sezoně jsem si uvědomil, že můžu hrát dobře i na tvrdém povrchu, že i na něm moje hra funguje," řekl a jeho nabyté sebevědomí se projevilo letošní účastí ve finále Australian Open. A nyní drží v rukou trofej pro krále US Open. "Už pro mě není překvapením, že to není na Roland Garros. A je jedno, odkud je. Důležité je, že ji mám."

Do boje o titul vstupoval Thiem v roli favorita. Zatímco Zverev hrál první velké finále, on měl za sebou už tři. "Ale žádná výhoda to nebyla. Byl jsem tak nervózní, že jsem první dva sety hrál nic moc," poukázal na fakt, že prohrával 0-2.

Duel se mu podařilo otočit a zvládl i rozhodující pátý set, v kterém už prohrával 3-5 a soupeř podával na výhru. Navíc ho začaly chytat křeče. "Nějak se mi to povedlo, víra a touha zvítězit byly silnější než stav těla. Jsem přešťastný," uvedl Thiem.

Všichni grandslamoví šampioni říkají, že nejtěžší je uspět poprvé. I Thiem doufá, že si nyní otevřel cestu k dalším triumfům. "Už jsem měl skvělou kariéru, lepší, než jsem čekal, ale pořád jsem měl v hlavě, že něco chybí. Teď očekávám, že se mi bude na grandslamech hrát lehčeji a uvolněněji, jelikož se díra zaplnila," dodal.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
paddy
Thiem + Big3
jak se všichni smějí smile

https://www.youtube.com/post/UgxLVATrDqB7j5QwioJ4AaABCQ
Reagovat
smazaný uživatel
Toho sa trochu obávam. Práve pred RG by Thiema finálová prehra z NY zdecimovala a do Pariza by prichádzal vo velmi zlej psychickej kondícii.

To ze vyhral a bude na RG uvolnený je zlou správou pre Big2.
Reagovat
peek
Rakouská mašina odbržděna a to je dobře. Teď je hlavně potřeba Nadalovi nedovolit 20. GS
Reagovat
smazaný uživatel
Ten 2. servis Zvereva je nepochopitelny s jeho vyskou. Uplne bez problemov by mal podavat 2. servisy aspon 170-180 km/h s minimalnym poctom ue,nie je ziadny iny hrac s tou vyskou co by mal take problemy. Najzaujimavejsie je,ze ak si spravne pamatam on s tym nemal absolutne problemy prve roky kariery a potom neviem ci po TM to prislo alebo tam niekde a zacal sypat df
Reagovat
smazaný uživatel
To ano.

Mě osobně spíše fascinuje to, že tu DF dá v 90% do pásky.

Kdyby to hrál do autu, tak si řekneš, že to málo vezme zápěstím, je tam málo rotace.

Ale servis do pásky je prostě vše špatně. Nadhoz, švih, zápěstí. To je celý pohyb blbě.

Měl by začít hrát normální kick, s jeho výškou to bude skákat 3 metry do vzduchu a soupeř mu z toho nic nevymyslí, ale on hraje přímý druhý servis s troškou boční rotace, to nepochopím.
Reagovat
spaniel
To neni o technice. Je to v hlave. Ztuhne a zadny dval nepracuje jak ma.
Reagovat
turista
Ano. Když odejde psychika tak se nedaří ani to co člověk umí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, on s Hustou podával 2.serve kolem 200km/h a myslím, že jich dál i pár s Domem, ALE to bylo v prvním a možná druhém setu. Pak přišla nejistota a rychlost padala na úroveň holek na ITF.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
* Bustousmile
Reagovat
Krisboy
Také tomu věřím. Dominicovi moc gratuluji, titul je správných rukou. To Roland Garros klapne taky, mohla by i Austrálie. Určitě na to má. Tak přeju pevné zdraví a spoooouuustu dalších titulů!!!!!

smilesmilesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
smile
Reagovat
Fandina
S mírným odstupem musím říci, že Dom mě vlastně nezklamal. Ze začátku byl marný a Šášovi to tam padalo, ale pak začal mít Dom mírně navrch a nakonec to dal. Sice jsem mu už nevěřila, když podával Šáša na výhru za stavu 5:3 v pátém, ale pak zahrál Dom tři game v řadě a dotahnul to i v TB. Šáša mě trochu zklamal, nedopodával to a pak ještě dva DF v TB. Vyhrál ten o chlup lepší. Gratulka Domovi.
Reagovat
ttopi
Budeš muset přidat, jinak těch titulů už moc nebude. Ale máme tu adepta na převzetí štafety od BIG3 smile
Reagovat
smazaný uživatel
Zverev může být Thiemův velký sok v budoucnosti. Včera měl Dom neskutečné štěstí, celý vesmír stál na jeho straně.

Tam lajna, tam první servis, tam těsný out Zvereva.

Ale je dobře, že vyhrál, Zverev si to musí ještě vybojovat, hlavně na tom servisu. Má neskutečně rozdílné výkony. Pět minut podává jako bůh, pak dalších 15 minut má úspěšnost first serve 20% a dělá dvojchyby.

Zverev byl ve finále brutálně nevyrovnaný.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já ti to říkal už s tím Andersonem. Hraje dobře, pak má soupeř kliku nebo uhraje BP a Zvíře začne salát DF a vypalovat mimo. Ten první set s Domem sice poznamenala Domova zabržděnost, ale Zvíře hrálo suverénně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
*sázet / sakra, dokud ten šmejd neumí česky líp než já, tak ať mě laskavě neopravujesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale zase je vidět, že je v tom už hentá umelá inteligencia. Když už usoudila, že slovo sázet se tam nehodí, vybrala něco podobného, co se sází...
Reagovat
Fandina
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist