Toni Nadal má výhrady k angažování Leónové k daviscupovému týmu

23. 9. 2014, 19:18
Aktuality 58
Toni Nadal, strýc a trenér Rafaela Nadala, kritizoval jmenování Galy Leónové kapitánkou španělského daviscupového týmu. Argumentoval tím, že mezi ženským a mužským tenisem jsou výrazné rozdíly.
Nadalův strýc a trenér Toni

"Bylo by vhodnější, aby byl kapitánem někdo se zkušenostmi ze světa mužského tenisu," uvedl Toni Nadal dva dny poté, co bývalá profesionální hráčka Leónová nahradila u daviscupového výběru Carlose Moyu.

"Nic proti ní nemám. Nevím, jaké jsou její schopnosti, a doufám, že bude svou práci dělat dobře, ale teoreticky je to člověk, který nezná mužský tenis, protože mužský tenis není stejný jako ten ženský," uvedl Nadal. "Nejde o to, jestli je nějaký tenis horší než ten druhý, ale o to, že mužská a ženská hra není stejná co se týče taktiky," dodal.

Tonimu Nadalovi by podle jeho slov nevadilo, kdyby byla jmenována do funkce žena, která se pohybovala deset let na mužském okruhu. Očekával, že práci dostane některý z bývalých elitních hráčů, například Juan Carlos Ferrero, jenž by tak pokračoval v linii, kterou před Moyou zahájili Albert Costa a Alex Corretja.

Nadalovy poznámky vyvolaly reakce mimo jiné ve španělském parlamentu. Podle poslance vládní Lidové strany Alfonsa Alonsa pomůže jmenování Leónové "skoncovat s předsudky". Poslanec za socialisty Antonio Hernando zase uvedl, že "nejlepší je věci nazývat pravými jmény - a tohle jsou sexistické komentáře."

Čtyřicetileté Leónové pogratuloval k funkci v dopise viceprezident Mezinárodní tenisové federace Juan Margets a na twitteru také dvojnásobný grandslamový vítěz Andy Murray. Britskému tenistovi je téma blízké, neboť ho trénuje Amélie Mauresmová.

První kapitánka španělského daviscupového týmu v historii má za sebou čtrnáct let na okruhu WTA. Vyhrála jeden turnaj, jejím maximem v žebříčku bylo 27. místo. Po skončení kariéry trénovala například krajanku Silvii Solerovou či Rusku Jekatěrinu Makarovovou, od června pracovala jako sportovní ředitelka na španělském tenisovém svazu.

Hlavním úkolem Leónové bude vrátit daviscupový tým do Světové skupiny, z níž letos pětinásobní vítězové soutěže sestoupili. Nadal letos za Davis Cup nehrál. Jeho strýc nicméně uvedl, že pokud mu to zdraví dovolí, do týmu se vrátí.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

58
Přidat komentář
Stan_Borowitz
rozhodnutí angažovat Mauresmovou mi tohle připadá naprosto normální a Nadalovu kritiku vůbec nechápu.
Reagovat
Fandina
Nahoře v článku se píše, že si představoval bývalého hráče, třeba Ferrera, to může být ten důvod.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak samozřejmě má svaté právo na svůj názor a na nějaké kecy o sexismu od politiků, kteří se akorát potřebují zviditelnit, se může vykašlat.

Nicméně podle mne je klíčová kompetence kapitána DC týmu schopnost přesvědčit co nejlepší hráče, aby nastoupili za jeho/její tým. V tom může být Gala (nebo jakákoli jiná žena) stejně dobrá nebo lepší než ti, kterým by dal Toni Nadal přednost.
Reagovat
Fandina
Přesvědčit hráče, aby reprezentovali může být prestižní i pro jiné lidi pohybující se kolem národního týmu. Ale samozřejmě, kapitán je součást týmu a je jeho zájmem, aby byl ten tým co nejúspěšnější a netýká se to jenom výběru hráčů do týmu. On také sedí na lavičce na kurtu a tam také radí a působí. Nejde jen o výběr týmu nebo konkrétního hráče na utkání. O tom se určitě radí víc lidí.
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslím, že kapitán je kapitán od toho, že nese hlavní odpovědnost za složení týmu a má v tom i hlavní slovo. Ale třeba se pletu.

To ostatní je podle mne vcelku podružné - fandit, povzbuzovat a radit bych při vší skromnosti zvládl i já.
Reagovat
Fandina
Vybrat hráče bys také zvládl ne, ty nejlepší. Odpovědnost má kapitán, koho vybere, to asi ano, ale určitě na to není sám. Tady se třeba proslýchá, že o obsazení týmu jednají i jiní. Třeba pan Černošek. Ale vliv kapitána na lavičce je také nemalý, ovlivňovat průběh při utkání. A řekneš třeba maličkost, postřeh ze hry, který hráč nevidí a můžeš ovlivnit zápas. Nejde jen o fandění na místě.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak nejde o to "vybrat", ale dostat je tam. To je velký rozdíl. Hráčům DC obvykle naruší turnajovou přípravu a rytmus, proto se tam těm nejlepším většinou moc nechce. Pak je v prvé řadě na kapitánovi, aby je uměl přesvědčit a motivovat.

Vliv kapitána na lavičce nějaký určitě je, ale nijak bych ho nepřeceňoval.

Osobně bych si coby kapitán do složení týmu nenechal od nikoho kecat, ale jak to dělá Navrátil, je jeho věc.
Reagovat
Fandina
Dostat hráče na utkání asi není jen věc kapitána. Myslím, že tam rozhoduje víc hledisek, samotný hráč, jeho trenéři atd. atd. Motivace je různá. Kapitán asi opravdu rozhoduje a má poslední slovo v nasazení, ale chytrý si určitě nechá poradit, i když to poslední rozhodnutí je na něm, kdo bude hrát. A souhlasím s tím, že to je asi jeho největší podíl na úspěchu, neúspěchu týmu. Radění na lavičce to nebude.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, poradit se, to určitě ano. Já jsem to nenapsal dobře.
Reagovat
blixa
Tady je to nějaké setkání Klubu šovinistů ? :D
Reagovat
smazaný uživatel
ak by sa tu pisalo ze muz sa stal hlavnym odbornikom zien v oblasti menstruacie tak by sa zeny neozvali? ved je to proti zdravemu rozumu.
Reagovat
George_Renel
Hodně hloupý příklad. Nebo by se měly gynekologii věnovat pouze ženy? A na ufologii by to měli mít rozdělené?
Reagovat
smazaný uživatel
zena nikdy nepochopi muzskx tenis. jedina ktora ho ako tak pochopila je Serena a hned vladne vsetkym zenam. Je to velka hanby celeho spanielska ze tam dali ZENU.
Reagovat
Jan
Třeba jí to půjde. A když ne, tak ji vymění za muže. Nebo jinou ženu :)
Reagovat
smazaný uživatel
dost ubohe argumentovat,ze za zvolenim kapitanky je skoncovanie s predsudkami,to jej ten poslanec teda pomohol
Reagovat
Frick
Běda mužům, kterým žena vládne!
Reagovat
Jan
Když to asi nechtěl dělat žádný chlap, tak co. Hráči se na to také vykašlali, mají, co si zaslouží. Čímž nechci snižovat Leónovou, ale také si myslím, že mužský tenis, vedený ženskou je zvláštní věc. I když nevylučuji, že může být úspěšná. Nakonec tam může vnést neotřelý pohled.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem zvedavi jak dlouho vydrzi Mauresmo u Andyho. Je to asi stejne, jako kdyby nas hokejovy tym v Naganu vedla nejaka zenska. Tezko muze mit autoritu u Nadala, Ferrera a spol.
Reagovat
VlS
Copak tam jde o nějakou autoritu? Jde o koordinaci. Kapitán není trenér! Ta debata mi připadá stejně absurdní, jako divit se, že Fed cupový tým vede chlap ( třeba zrovna o té menstruaci ví z vlastní zkušenosti pendrek):-))
Reagovat
Fandina
Ona je otázka, co se vlastně od toho konkrétního kapitána na místě čeká. Jestli jim tam konkrétně radí nebo jestli je tam jen ten, který konkrétní rady nevydává. Může to být u každého kapitána jinak a u každého hráče jinak a u každého týmů mohou být jiné zvyky. Nicméně se nevylučuje, že poradit konkrétně může i žena, tenistka. Záleží na konkrétní osobnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud tam neradí, tak to tam můžou dát rovnou cvičenou opici nebo někoho z lidu, který tenis nehraje
Reagovat
Fandina
Některý hráč si nenechá radit. Je to individuální.
Reagovat
Roger_Federer
pak me vysvetli funkci toho kapitana?
Reagovat
Fandina
... pobavils
Reagovat
George_Renel
hlavně že to ti chlapi někam dotáhli.....
Reagovat
Kozoroh
Před dvěma měsíci jsem se pobavil nad článkem (rozhovor poskytl Tennis Tonic), kde kritizoval hru Nicka Kyrgiose, který se ve Wimbledonu "opovážil" vyřadit Rafu. A dnes jsem se pobavil opět :-D
Reagovat
smazaný uživatel
http://msport.aktuality.sk/c/174522/marian-vajda-djokovicovi-chybal-nadal/
Reagovat
Roger_Federer
V celku nestastne vyjadreni od Vajdy, chapu ze Rafa je jeho nejvetsim rivalem posledni 2-3 roky, ale pokles motivace?? vzhledem k ostatnim ostatnim top hracum ponekud neuctive..Ze by Novak posledni rok a pul predvadel neco stabilne spickoveho a neporazitelneho sem si nevsiml.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím, že v tejto veci máme rovnaké myšlienkové pochody. Tiež som sa pobavil najmä na tom, že bez Rafu Nole nemá motiváciu :)..Chudák Roger..

Ale inak solídny rozhovor. Myslím, že keď bude Jelena koncom októbra rodiť, Nole sa pravdepodobne taktiež vykašle na tú ázijskú exhibíciu. Zaumímavé, že srbský pár tají pohlavie potomka alebo aspoň som sa s tým ešte nestretol..
Reagovat
a.magerova
"Zaumímavé, že srbský pár tají pohlavie potomka alebo aspoň som sa s tým ešte nestretol.."

Nějak tu větu nechápu :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Narážal som na to, že neviem, či majú dievčatko, či chlapca..Ty vieš..?
Reagovat
a.magerova
A oni už něco mají?
Reagovat
smazaný uživatel
Nemajú, ale mesiac pred porodom už predsa pohlavie musia vedieť, či?..:)
Reagovat
a.magerova
Nemusí, pokud nechtějí.... moje známá má rodit za 3 týdny a neví co TO bude...
No ale i kdyby věděli, tak nechápu proč by to měli automaticky kvákat do světa :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Roger pri prvých dvojickách kvákal, či?..:)
Reagovat
a.magerova
No.... buď si sedím na vedení já nebo Ty piješ..... opravdu tento rozhovor nějak myšlenkově nepobírám :-/
Reagovat
carolyn
:-)))
vy si sedíte na vedení oba dva
Reagovat
a.magerova
Nebo oba dva pijeme ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mne nepríde prezradenie pohlavia ako kvákanie..Mám pocit, že aj Roger pri prvých dvojickách pohlavie prezradil vopred..To keď chce niekto udržať porod v tajnosti, tak to može byť prekvapenie ako také, ani samotné tehotenstvo sa nemusí oznámiť verejne..

Ja už nepijem :)
Reagovat
a.magerova
Hele co se pohlaví a počtu dětí u Rogera týče, tak neřekl ani ň ani při prvních dvojčatech ani při druhých, to bych věděla, věř mi !!!!
Reagovat
carolyn
Si taky myslím, že Roger neřekl nic (jen Magerka intuicí věděla že to druhé budou dva kluci)
Ale každý to má jinak, někdo to vědět nechce do porodu, někdo to vědět chce a všude to rozkřičí, jiný si to nechá říct a nikomu to nevyzradí - takže co řeší Forehand? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Forehand rieši, či bude malý Djokovič alebo Djokovička :)
Reagovat
carolyn
jo ták :-)
tak to se necháme překvapit :-)
Reagovat
carolyn
a neříkal si tady taky že se ženou čekáte mímo, nějak začátkem roku? A je to teda kluk nebo holka? Nejdřív píšeš jak jste v očekávání a pak ani nevíme, co máte :-) :-*
Reagovat
smazaný uživatel
My máme dievčatko už skoro 4mesiace :)
Reagovat
carolyn
tak to gratulka - já jen četla že čekáte, ale pak už jsem tu neviděla, že bys psal zda už je na světě, ale nečtu tady vše, tak možná jsem to jen nezaregistrovala :-)
No na malé Djokovo jsem teké zvědavá, moc jim to přeju a myslím, že jsou skvělý pár, snad jim to vydrží :-)
U Rosola jsem skeptická - tomu vztahu nevěřím vůbec :-) ale tam je mi to jedno co zo toho bude nebo nebude :-P
Reagovat
Fandina
Já myslím, že Rosol z toho nebude spát ............
Reagovat
Roger_Federer
Ja myslim ze Luky spis nespi z toho kde vezme penize na sve drahe zivotni naklady..az ukonci karieru.
Reagovat
Fandina
Většího trapáka než jsi ty jsem neviděla
Reagovat
smazaný uživatel
Ďakujem :)
Reagovat
tito
Co TO???? :-) Trošku Chandlerovské (v souvislosti s útokem na Enterprise)
Reagovat
Denis92
Vtipne je na tom najma to, ze Djokovic ani zdaleka nevyhrava GS ako na beziacom pase ci uz pri ucasti alebo neucasti Nadala..takze toto vyjadrenie Vajdu je dost hlupe, pretoze nedosiahol ani polovicu z toho co Nadal a uz vobec nie to co Roger..
Reagovat
smazaný uživatel
No zrejme to myslel tak, že Nole hrá najlepší tenis vždy s Rafom v pavúku..A hlavne od MC 2013 až po Miami 2014, tam tuším platilo, že Masters vyhral vždy jeden z tejto dvojice..Takže na letných amerických Masters sa mohla Rafova absencia prejavit v nedostatku motivácie, prečo nie..

Čo sa týka GS, tam o nedostatku motivácie nemože byť reč.
Reagovat
smazaný uživatel
Nole jak já ti rozumím.. Kromě Rafy tam prostě není nikdo. Zápasy s nim si užíváš, tesis se na ne. Taky už vím, že vypadnuti v Torontu, Cincinnati a na Us open mělo svuj duvod.. ja by jsem s tim invalidním důchodcem taky hrát nechtěl..
Reagovat
VlS
to dělat Toni?
Reagovat
hatatytla
Toni Nadal ženy stále hodnotí podle hesla: kostel, postel, kuchyně.
Reagovat
aligo
Ten aby taky jednou nemel k něčemu vyhrady......
Reagovat
smazaný uživatel
"tohle jsou sexistické komentáře". Tohle je strašné, ta pseudokorektnost.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist