Trenér Cetkovské Fassati: Petra si prošla těžkou cestu, úspěch si zaslouží

6. 9. 2015, 09:53
Aktuality 17
Seděl v lóži a prstem mířil na kurt. Kouč Martin Fassati ukazoval své svěřenkyni Petře Cetkovské, že ona je hrdinkou. Krátce po půlnoci ze čtvrtka na pátek porazila na US Open bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska a završila tak svůj bolestný návrat na kurty po loňské operaci kyčle.
Profily hráčů
Martin Fassati

"Málokdo by tohle asi zvládnul tak jako ona. Pro tenis po zranění dělá tolik, že si tohle zasloužila," říkal uznávaný český kouč Fassati uprostřed newyorské noci. "Ukázala, že je hráčka a jak tenis miluje. A můžu vám potvrdit, že si prošla těžkou cestu." 

Cetkovská loni koncem září podstoupila operaci levého kyčelního kloubu a rehabilitace se vlekla. Když konečně vzala raketu do ruky, oslovila na jaře Fassatiho, jestli by jí nepomohl. "Vždycky jsem si přála, aby mě vedl," řekla. 

"Známe se strašně dlouho. Sledoval jsem ji už od juniorských turnajů, kdy jí bylo patnáct," řekl Fassati. Jako trenér fedcupového týmu s ní pracoval v roce 2002, kdy byla coby šestnáctiletá v sestavě proti Kanadě. "Když mě oslovila, jestli bych jí nepomohl po operaci, řekl jsem, že nám to nevyšlo dřív, tak do toho půjdeme teď. Se vší vážností a úctou, že mě oslovila taková hráčka," řekl pětapadesátiletý Fassati.

Pomáhal Cetkovské pomalu opravovat její tenisový um. Dlouho ale bojovala s bolestí. Až do New Yorku přijela s tím, že může zase tvořit hru. A výsledek: ve večerním utkání na dvorci Arthura Ashe pokořila loňskou finalistku Wozniackou. 

Mladě holky to smaží, Petra vymýšlí i plán D
"Ona má krásně elegantní švihovou techniku. Když je v pohodě, tak lehce sbírá body, což v dnešním tenisu je obrovská výhoda," řekl Fassati. "Pořád se do toho musí ve hře nutit, protože tomu nechce věřit. Ale začíná tomu věřit." 

Třicetiletá Cetkovská má kariéru protkanou zraněními a návraty. Otázkou je, zda může dohnat roky, které zmeškala. "Tohle je hodně těžká otázka. Když bude zdravá a bude mít impulzy jako tenhle, neskutečně jí to pomůže," řekl Fassati, který v minulosti vedl naříklad také Číňanky Na Li či Shuai Peng.

V utkání s Wozniackou ukázala Cetkovská velkou variabilitu. Hrála agresivně od základní čáry, ale výměnu tu a tam proložila čopem, kraťasem i náběhem k síti. "To je v dnešním tenisu strašné plus, protože mladé holky to smaží a nemají plán B," ocenil Fassati. "Petra má plán B, někdy C a někdy D, což je taky někdy nebezpečný, ale když ví, kdy to použít, tak je to strašná výhoda," doplnil trenér. 

Včera ve třetím kole Cetkovská neudržela vedení proti Italce Flavii Pennettaové, ale New York opouští s nabytým sebevědomí, které bude chtít během podzimu proměnit v návrat do Top 100.
"Musím to brát pozitivně, byl to krásný turnaj," řekla třicetiletá Češka po vyřazení.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
FulnekUltras
Málokterá třicetiletá a ještě k tomu takhle krásná tenistka by něco podobného nejen sportovně přečkala, ale ještě navíc přetavila v tak působivé pokračování kariéry na nejvyšší možné úrovni. Ze srdce přeju PetřeC zdraví a všechno nejlepší jak ve zbývajících sezónách ve WTA, tak i v celém dalším životě.
Reagovat
misa
Navrhuju změnu nicku na PetraUltras :)
Reagovat
Fandina
:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že to Pétě nevyšlo včera, i když tak skvěle začala. Nicméně její výkony na letošním US Open jsou doufám příslibem do budoucna. Ve stovce bude ještě letos a za půl roku min. v padesátce. Budu ji fandit!!!
Reagovat
smazaný uživatel
snad se zase nezraní,po 30ce to bez super kondice jde snadno
Reagovat
smazaný uživatel
nestraš!
Reagovat
tommr
sice bych jí to hodně přál, ale na víc než na návrat do první stovky už Petra C nemá. A to by ještě musela zůstat stoprocentně zdravá ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
No jasný, 100% zdraví je základní předpoklad, ale herně na to rozhodně má. V zápase s Caro a v prvním setu s Flavií hrála jako hráčka kolem min. 20 místa. Nádherné údery i pohyb.
Reagovat
tommr
já si zase myslím, že o její skutečný výkonnostní úrovni víc vypovídají ty dva poslední sety s Pennettaovou. Výkon ze zápasu s Wozniackou a z prvního setu proti Pennettaový byl spíš výjímečnej a Petra ho nemůže předvádět trvale ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já chci článek o zápase Vika - Angie!!!
Reagovat
blixa
Boóóže, Vika konečně vyhrála, tak se z toho nepofikni :D Nebo napiš oslavnou tirádu a pošli panu Zabloudilovi, třeba ti ji uveřejní ;-) :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jedna věc je, že Vika vyhrála. Mně ale jde spíš o to, že to byl zápas roku.
Reagovat
blixa
To je relativní. Pro tebe asi jo. Já takovou kategorii nevedu, neboť každej zápas je jedinečnej a jen těžko porovnatelnej. Jako byl efektní, to ano. Nicméně opět ukázal nelogičnost tenisu, že vysportovaná, dokonale osvalená holka v perfektní kondici může prohrát s takovou "dámou při těle" a to ve třech setech ?!. Tohle jsem nechápal už od dob Moniky Seleš, prostě to tak v ženském tenise je, ale je to zvláštní věc.
Reagovat
smazaný uživatel
Radši no comment! :D
Reagovat
blixa
No cement ! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře to řekl T.Krupa poté, co začal po Berďovi trénovat Báru: Mužský a ženský tenis jsou dva různé sporty. Ne že by to byla nějaká novinka, ale tak nějak se to dobře hodí k tý tvý poznámce :-)
Reagovat
matesdc
...jak malý parchant, já chci lízátko :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist