Třetí a nejcennější triumf. Haddadová Maiaová po finálové bitvě ovládla WTA Elite Trophy

29. 10. 2023, 11:31
Aktuality 10
Beatriz Haddadová Maiaová (27) uzavřela sezonu prvním letošním finále a ziskem nejcennější trofeje. Levoruká Brazilka ovládla bez ztráty setu WTA Elite Trophy v Zhuhai, 'béčkový Turnaj mistryň' dobyla po finálové bitvě s domácí nadějí Qinwen Zheng (21). Unavenou Číňanku udolala po takřka třech hodinách dvousetové vyčerpávající přetahované 7:6, 7:6 a vybojovala třetí titul a první na tvrdém povrchu. Finále navíc zvládla i ve čtyřhře s Veronikou Kuděrmetovovou (26) a vybojovala tak svůj druhý double.
Beatriz Haddadová Maiaová (© AFP)

Beatriz Haddadová Maiaová se loni dostala poprvé a nakonec hned čtyřikrát do finále turnajů WTA. Na trávě v Birminghamu a Nottinghamu dokázala triumfovat a ve světovém žebříčku se vyšplhala do TOP 10.

Letos na Roland Garros se poprvé přehoupla přes druhé kolo grandslamu a nakonec dokráčela až do semifinále, na celkově páté finále si ale musela počkat až na svůj poslední turnaj sezony. Sedmadvacetiletá Brazilka se do něj dostala na WTA Elite Trophy a nakonec akci pro nejúspěšnější hráčky sezony, které se nedostaly na Turnaj mistryň, bez ztráty setu ovládla.

Haddadová Maiaová přitom dorazila do Zhuhai bez formy, od červencové skreče v osmifinále Wimbledonu zdolala jen 5 z 12 soupeřek a pouze jednou vyhrála dvakrát po sobě. Na WTA Elite Trophy ale naskočila na vítěznou vlnu a vyhrála všech osm setů.

Haddadová Maiaová – Qinwen Zheng 7:6, 7:6

Ve skupině Haddadová Maiaová přehrála Američanku Madison Keysovou i vítězku loňského Turnaje mistryň Caroline Garciaovou z Francie, v sobotním semifinále nedala šanci Darje Kasatkinové a v nedělním vyvrcholení vyhrála bitvu s domácí Qinwen Zheng.

V prvním vzájemném souboji s o šest let mladší Číňankou si prošla nejtěžší zkouškou. Ve formě hrající Qinwen Zheng udolala až po 2 hodinách a 52 minutách boje 7:6, 7:6.

První set získala brazilská tenistka po obratu z 2:4, odvrácení tří setbolů a využití až čtvrté šance na ukončení sady.

Ve druhém dějství Haddadová Maiaová dvakrát neudržela náskok dvou gamů. Qinwen Zheng sice limitovaly potíže s levým stehenním svalem, ale štěstí se často přiklánělo na její stranu a po obratu z 3:5 na 6:5 byla třikrát dva míčky od posunutí zápasu do třetího setu, který tento týden třikrát a naposledy v sobotu večer vyhrála.

Právě její únava se ale možná projevila v posledních minutách zápasu. Číňanka svou šestou dvojchybou nabídla soupeřce tři mečboly a Haddadová Maiaová ten druhý proměnila svým teprve druhým esem.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

"Děkuju všem, že jste nás podporovali. Dnes to bylo proti domácí hráčce složité, ale celý týden jste tu dělali skvělou atmosféru a pro ženský tenis to moc znamená. Děkuju za skvělou organizaci, protože i když jsem daleko od domova, cítila jsem se tu příjemně," řekla Haddadová Maiaová při slavnostním předávání trofejí.

V celkově 5. finále Haddadová Maiaová získala třetí titul a první mimo trávu. Ve světovém žebříčku vyletí z 19. na 11. místo jedinou příčku od svého maxima.

Levou rukou hrající Brazilka v Číně navíc vybojovala svůj druhý double (loni v Nottinghamu vyhrála i čtyřhru se Shuai Zhang), v deblovém finále po boku Veroniky Kuděrmetovové porazila 6:3, 6:3 pár Miju Katóová, Aldila Sutjiadiová.

Qinwen Zheng uteklo místo v TOP 10

Qinwen Zheng má za sebou úspěšné tři měsíce. Na antuce v Palermu a domácím hardu v Zhengzhou vybojovala první tituly okruhu WTA, na US Open si zahrála premiérové grandslamové čtvrtfinále a na Asijských hrách v Hangzhou slavila zisk zlaté medaile.

"Jsem na sebe pyšná, protože jsem bojovala až do konce, i když mi síly docházely. Děkuju všem za podporu a skvělou atmosféru. Doufám, že jste si všichni zápas užili," řekla smutná Qinwen Zheng.

Bývalá juniorská světová šestka se v případě triumfu mohla dostat poprvé do TOP 10 žebříčku WTA, její finálová porážka ale zajistila přezimování v elitní desítce Barboře Krejčíkové.

Výsledky turnaje WTA Elite Trophy v Zhuhai


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

10
Přidat komentář
misa
Zbytečný turnaj.
Reagovat
hanz
Souhlas... děláno pro Číňanky, ještě jim tam nandali x WC.
Reagovat
frenkie57
Opět velmi pěkná trofej...
Reagovat
hanz
Beískovi ten šmirgl zachutnal... pro oko diváka velká nuda, vyhrávali jen dobíhačky...
Reagovat
Kandinsky1
Krejčíková by měla HadiMáje poslat obrovský dárkový koš.
Reagovat
Yonaash
Konečně někdo srazil tý namyšlený Číňance hřebínek, to potřebovala, už jí moc rostlo ego. A Bee to přeju, sympaťanda, titul jí sluší!
Reagovat
Mony
Gratulace Bare k prominentní TOP10!
3 Česky po konci sezóny v TOP 10 je velký úspěch, se kterým přicházejí i zajímavé financí bonusy, ale i povinnosti (ucasti na velkych turnajich ap.)
Reagovat
dadaft
skvělý zápas, parádní finále, neskutečně vyrovnaná bitva ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a celý turnaj jako slušná výzva pro úplnou elitu na TM pokud jde o atraktivitu zápasů ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
zfloyd
Finále moc pěkný emoce stříkaly , Hadí Mája asi zaslouženě vyhrála ,zvládla to lépe v hlavě , Číňanky všeobecně zatím finále moc neumí , hlavně psychicky , ale to se určitě v budoucnu změní , příště tipuji na turnaj mistryň nějakou Číňanku
Reagovat
Mony
Je mladoučká..to není Čínou
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist