Trpká tečka za sezonou. Linda Fruhvirtová v Japonsku nevyužila mečboly proti další outsiderce

21. 11. 2023, 07:36
Aktuality 44
ITF TAKASAKI - Osmnáctiletá Linda Fruhvirtová udělala symbolickou tečku za nepříliš povedenou sezonou, když na dvou turnajích ITF W100 v japonském Takasaki utrpěla dvě nečekané porážky proti outsiderkám. Tento týden nejvýše nasazená Češka skončila dokonce hned v 1. kole po porážce 6:1, 6:7, 6:7 s domácí hráčkou až ze čtvrté světové stovky Ajano Šimizuovou, která odvrátila dva mečboly a na třetí pokus si připsala premiérový skalp členky TOP 100.
Linda Fruhvirtová (© Profimedia)

Linda Fruhvirtová se po loňském triumfu na turnaji WTA 250 v indické Čennaí stala hráčkou TOP 100 a letos si tak odkroutila svou první kompletní sezonu na hlavním okruhu.

I díky postupu do osmifinále Australian Open se v žebříčku vyšplhala na 49. místo, jenže v průběhu roku se jí přestalo dařit a padla na ni 'deka'. Od konce ledna do konce září se představila na 20 akcích a jen jednou vyhrála dva zápasy po sobě. Během léta dokonce prohrála devět zápasů v řadě a po ztrátě bodů za svůj nejcennější triumf přišla o pozici hráčky elitní stovky.

Nicméně na začátku podzimu si ji na turnajích v Asii rychle vybojovala zpátky, když si v čínském Ningbu zahrála i své jediné letošní semifinále.

Po necelém měsíci se osmnáctiletá Češka na nejlidnatější světadíl ještě vrátila, aby v exotické destinaci zabojovala o důležité body v boji o upevnění pozice v žebříčku, získala sebevědomí a udělala příjemnou tečku za sezonou bez výrazného úspěchu.

Dvě prohry s outsiderkami

Cesta do Japonska se však proměnila maximálně v příjemný výlet a české tenistce nastavila zrcadlo současné formy. S ohledem na psychické rozpoložení a sebevědomí měla opačný efekt.

Fruhvirtová se dvakrát představila v roli nasazené jedničky na turnajích ITF W100 v Takasaki a dvakrát skončila na raketě outsiderek, které si připsaly své životní skalpy.

Pět dní po porážce ve druhém kole s 263. hráčkou světa Mananchayu Sawangkaewovou z Thajska nestačila ani na domácí 387. tenistku světového pořadí Ajano Šimizuovou. S o sedm let starší Japonkou prohrála v zápase prvního kola po dvou a půl hodinách boje a nevyužití dvou mečbolů  6:1, 6:7, 6:7.

Nevyužité mečboly ve dvou setech

90. hráčka světa Fruhvirtová přitom začala skvěle. Po bleskovém zisku úvodní sady měla ve druhém setu dvakrát výhodu brejku, ale pak se začala trápit na servisu. Čtyřikrát o něj přišla, včetně gamu, v němž za stavu 6:1 a 5:4 podávala na vítězství. V tie-breaku nevyužila mečbol a Šimizuová ve svém teprve třetím střetnutí s členkou TOP 100 uhrála premiérový set.

V rozhodujícím dějství česká tenistka vedla 4:2, o výhodu brejku ale už počtvrté přišla. V desáté hře nevyužila svůj druhý mečbol a o pár minut později nezvládla ani druhou zkrácenou hru a sezona pro ni skončila porážkou s žebříčkově nejhůře postavenou hráčkou od loňského září.

Zatímco Linda Fruhvirtová se sebedůvěrou na bodu mrazu figuruje ve světovém žebříčku na 90. místě (800 bodů), její šestnáctiletá sestra Brenda je na vítězné vlně. Vyhrála pět ze šesti posledních podniků ITF, figuruje na 120. příčce (588 bodů) a v nové sezoně ji čeká nevyzpytatelný přesun na větší turnaje.

Výsledky turnaje ITF W100 v Takasaki

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
makro99
Linda - těžká kompletní 1. sezóna na hlavním okruhu; jak má Linda pověst mentálně silné hráčky, tak tlaky obhajob, vysokých nasazení i losů, kde měla potvrzovat roli favoritky, dobře nezvládala.. a právě to byl hlavní problém sezóny, s hráčkama mimo Top 100 Linda zaznamenala nejviditelnější herní trápení a negativní bilanci 9:13, a to ještě první 3 zápasy v lednu vyhrála, pak to bylo už 6:13; z toho 9 porážek bylo s hráčkami mimo Top 150..
Naopak nejlépe se Lindě vedlo proti hráčkám okolo 50. místa, kde dokázala hrát mnohem uvolněněji - sezónní bilance proti hráčkám Top 30-100 tak vypadá mnohem přijatelněji 11:8.
Reagovat
horska.kraslice
Hm, zajímavá statistika. Takže stres z pozice vysoké favoritky na straně jedné (prohrát s hráčkou druhé, třetí... stovky by pro mě už byla ostuda) a uvolněnější přístup k zápasům s dobrými soupeřkami na straně druhé (nemám co ztratit, tak zkusím, co to půjde).
Podle mého názoru je to důsledek těch ranných WC, které přinesly dobré body, ale s obhajobou je to pak samozřejmě horší.
Reagovat
makro99
no je to možné vysvětlení - do nejhlubší krize Linda upadla letos v létě na svých oblíbených hardech, když měla obhajovat loňský 5. kolo na US open + titul v Chennai.. a jen co potom vypadla ze stovky, tak to hned v Asii proti vesměs solidním soupeřkám zase začalo jít - herně i výsledkově.. pak se na konec sezóny vrátila na ITF v pozici turnajové jedničky a přišlo zase trápení se soupeřkami z hloubi rankingu..
Wild card nevím, ale nemyslím, že by Lindě ublížily (jestli už někomu, tak Brendě);
ony ty obhajoby a tlak jednou přijdou na všechny hráčky, pokud se jim teda někdy povede prorazit - ono to letos postihlo i další naše juniorky, akorátže o několik levelů níž, takže na ně není tolik vidět - Dominika Šálková, Nikola Bartůňková i Bára Paličová, měly dlouho problém obhájit svoje loňský výsledky z ženských 25tek - Nikola se vrátila na čas na juniorskej okruh, Bára Paličová se kvůli věku neměla kam vrátit a zatím padá rankingem; a ani Sára v letošní sezóně až do té slavné neděle nijak nezářila...
Reagovat
Kandinsky1
5. kolo na US open
Reagovat
lvicek
Bara se jmenuje Palicová ;).
Reagovat
horska.kraslice
A Dominika Šalková.
Reagovat
lvicek
Nojo, to jsem preskocila ;).
Reagovat
EllNino
Tak se ji nekdy rika ale :)
Reagovat
makro99
...prašť jak uhoď :)
Reagovat
Pakrtek1961
Mozna by to chtelo zmenit trenera ktery by prinesl do Lindiny hry novy pohled. Je jeste velmi mlada a muze nastat radikalni zlepseni.
Reagovat
Mantra
že by si to prohodily se ségrou?
Reagovat
wymwsze
Linda má nového trenéra 2 měsíce.
Reagovat
Mantra
no vypadá to na problémy - tipnu že ponorka s tátou, mladá holka má na tuti jinou vidinu současného světa
Reagovat
tommr
Tak tohle už je docela průšvih. Jednou se to dá pochopit, ale dvakrát za sebou?
Na začátku příštího roku by měla Linda obhajovat osmifinále na AO. Pokud se jí to nepovede tak vypadne z první stovky a bude zase muset na GS a velkých turnajích hrát kvalifikace ...
Reagovat
A211
Základ je pohyb , obratnost a to se u Lindy F se ztrácí, Linda N by na tom měla pracovat také a obě se mě zdají že jsou teď nějak víc při těle a to překáží.
Reagovat
aligo
U Lindy N se to dá ještě zkousnout, ta to zakončuje sama
Reagovat
tommr
jj Linda N by mohla kopírovat kariéru Petry Kvitový, který je fyzicky i herně podobná. U Lindy F je ale vzhledem k jejímu hernímu stylu dobrej pohyb nutností ...
Reagovat
A211
Jsou mladý na ty obratnosti, kondici atd se dá denně pracovat a je to prevence proti zranění,ale je pravda že čas utíká za měsíc a něco by měli být připraveny v Austrálii.
Reagovat
bardunek666
Jak už to v Číně vypadalo nadějně, tak teď je to opravdu hořký konec sezóny :(
Reagovat
makro99
No taky sem si říkal - Asie byla solidní herně i výsledkově; bohužel na těch ITFkách to šlo zase dolů, a to doslovně 3. kolo ve Španělsku, 2. a 1. kolo v Japonsku...
Reagovat
Sinuhet1
Ja porad presne nerozumim, kde je Lindina silna stranka, kterou bude prehravat souperky
Vracecka - pohyb - asi ne
Ranarka - to vubec ne
Technicka s citem jako Marketa nebo Muska - taky ne
Reagovat
MikeLitoris
A podani. Tam uz vubec ne.
Reagovat
aligo
Kladu si stejnou otázku
Reagovat
Mony
V preciznosti..když ji vidíš naživo, tak je uderově mnohem jistější, než většina souperek...ale o Japonkach to asi neplati
Reagovat
Mony
Teď už ale souperky přišly na to, že ji musejí uhonit nebo to ukoncovat sami. Přeci jen ten pohyb na obranářku ještě zaostává
Reagovat
Mony
Třeba Sára Bejlek k té preciznosti, kondici a pohybu přidala ještě skvělý přechod do útoku.To ji dělá výjimečnou a už se ani nedá nazvat obranarkou.
Reagovat
aligo
Já jsem to nikdy neviděl, nějakou její silnou stránku. To samé si říkám u Brendy, i když, ta má aspoň slušnou fyzičku
Reagovat
Sinuhet1
U Brendy takovy problem nemam
Reagovat
aligo
Uvidíme jak zvládne přechod mezi dospělé.
Reagovat
aligo
Tím myslím WTA125+
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pak si ale také polož otázku, čím letos porazila na AO pozdější vítězku Wimbledonu nebo v IW bývalou finalistku AO Collins. Kromě toho hrála vyrovnané zápasy s velmi kvalitními hráčkami jako je Vekič, Leylah...

Prostě je to silně nevyrovnaná první sezóna v neznámém prostředí s výměnami trenérů a možná i řešením osobních věcí náležejících k jejímu věku a to včetně životosprávy.

Uvidíme, jak se srovná do příštího roku, jen bych si nedělal velké iluze ohledně AO.
Reagovat
Astarin
jj s AO bych taky nepočítal. Jako je to už v podstatě za měsíc, to není zas tak moc času. Ale možná jí ten propad prospěje a zase se zvedne.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, jen se jí bude přes Vánoce blbě shazovat
Reagovat
Otmar
Vlastní hloupostí jsem si vymazal volné tenisové streamy, prosím, můžete mi někdo některé přihrát? Děkuji!
Reagovat
MikeLitoris
Joker Live Stream. Nic lepsiho neni
Reagovat
miledus
https://tennis.jokerguide.com/
Reagovat
miledus
https://tennis.sportshub.stream/
Reagovat
Otmar
Díky moc všem!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nevím, co se tam stalo, ale proklikat se tam teď ke streamu je skoro nemožné...
Reagovat
baba
zdali Linda netrpí syndromem vyhoření, nebyla by první ani poslední. To se někdy příliš ambiciózním rodičům stává. Teď ještě něco podobného může za 2 roky předvést Brenda a rodičům se jejich sen rozplyne jak pára nad hrncem.
Ale pak si holky uvědomí, že je to může slušně živit a vrátí se objíždět turnaje a třeba i končit v prvním kole, jen se udržet ve 100.
Tohle je černej scénář našich velkých nadějí ....třeba bude příští rok vše jinak.
Reagovat
EllNino
To je zase pesimismus ve sklenici vody
Reagovat
Tomas_Smid_fan
baba tradičně dobře trollí.smile
Ambice měly od začátku především holky, rodiče je jen podporují...

A syndrom vyhoření... U holky tohohle věku bych to tipoval spíš na období s ním spojené.
Reagovat
EllNino
To je zase pesimismus ve sklenici vody
Reagovat
aligo
Z toho zápasu si nejsem jistý, kdo ta outsiderka byla
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist