Tsitsipas má skalpy všech hráčů současné Top 5. Ve svém věku předčil Djokoviče a vyrovnal se Federerovi

12. 5. 2019, 13:20
Aktuality 37
Stefanos Tsitsipas za posledních devět měsíců vyhrál sedm z jedenácti zápasů proti hráčům Top 10 a ve dvaceti letech proti nim má lepší zápasovou úspěšnost než tehdejší mladík Novak Djokovič a podobnou jako Roger Federer. Z aktuální Top 5 řecký talent už minimálně jednou porazil všechny hráče, dnes v Madridu bude usilovat o premiérová titul z podniku Masters a skalp světové jedničky.
Profily hráčů
Stefanos Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas je jedním z nejžhavějších adeptů na grandslamové tituly z nastupující nové generace. Ve věku 20 let a 9 měsíců má na kontě skalpy všech pěti hráčů aktuální Top 5 včetně tří velikánů posledních zhruba 15 let. 

Řecký mladík už porazil Rogera Federera (Australian Open 2019), Novaka Djokoviče (Toronto 2018), Rafaela Nadala na jeho oblíbené antuce (Madrid 2019), Alexandera Zvereva (Toronto 2018 a Madrid 2019) a dvakrát Dominica Thiema (Barcelona 2018 a Toronto 2018).

Bilanci s hráči Top 10 má 10-13, přičemž za posledních devět měsíců vyhrál 7 z 11 duelů. 

"Tihle hráči vám nedají bod zadarmo. Neustále se musíte soustředit na každou výměnu a snažit se využít každou šanci na brejk, ke které se dostanete. Je to náročné fyzicky i psychicky. Ale postupně se tyhle situace učím řešit a myslím, že mi to jde čím dál lépe," prohlásil Tsitsipas, který včera v Madridu porazil Nadala.


V porovnání se třemi nejúspěšnějšími hráči grandslamové historie Fedrerem, Djokovičem a Nadalem příliš nezaostává. 

Federer měl v současném věku Tsitsipase bilanci s hráči elitní desítky 15-19. Na kontě měl skalpy bývalých světových jedniček a grandslamových šampionů Peta Samprase, Marata Safina, Carlose Moyi či Gustava Kuertena i premiérovou výhru nad prvním hráčem světa Lleytonem Hewittem.

Ale grandslam vyhrál poprvé 'až' v 21 letech ve Wimbledonu 2003. Nyní je 37letý Švýcar vítězem 20 grandslamů. 

Djokovič měl čtvrt roku před svými 21. narozeniny bilanci s hráči elitní desítky 11-20, na kontě skalpy Federera či Rafaela Nadala, čerstvý titul z Australian Open a dvě trofeje z Masters.

Nejčasnějším sběratelem skalpů hráčů Top 10 byl Nadal, s nimiž měl tři měsíce před 21. narozeninami bilanci 19-10. Především vzhledem k brzké dominanci na antuce už měl ve sbírce i dva triumfy na Roland Garros, finále Wimbledonu a šest trofejí z Masters. 

Největším Tsitsipasovým konkurentem z tenistů nové generace je dvaadvacetiletý Alexander Zverev, který ve 20 letech vyhrál dva podniky Masters.

Tsitsipas bude o svůj první titul z turnajů Masters 1000 bojovat dnes večer na antuce v Madridu proti Novaku Djokovičovi. Světovou jedničku může porazit poprvé v kariéře.

Bilance hráčů ve věku 20 let a 9 měsíců / současnost
proti Top 10
-> úspěšnost GS tituly Masters
Stefanos Tsitsipas 10-13 / 10-13 43,5 % / 43,5 0 / 0 0 / 0
Roger Federer 15-19 / 218-116 44,1 % / 65,3 0 / 20 1 / 28
Novak Djokovič 11-20 / 197-90 35,5 % / 68,6 1 / 15 2 / 32
Rafael Nadal 19-10 / 161-88 65,5 % / 64,7 2 / 17 6 / 33
Alexander Zverev 11-16  / 19-23 40,7 % / 45,2 0 / 0 2 / 3

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Stan_Borowitz
je trochu barbarský a Evropská unie by se měla zasadit o jeho zákaz.

Taky je to dost nehygienické, ty skalpy musí být pěkně zpocené a ani si nechci představovat, co všechno se pak v nich musí množit.+
Reagovat
Kozoroh
https://youtu.be/wq7-KUIe5LM
Reagovat
gigin
Nadal si Cypipase namaže na chleba, kdy bude chtít a pak mu Djoko veme minimálně půlku titulů na cihle. Tak idemo dalje.
Reagovat
janek_da
bily nebo cerny?
Reagovat
smazaný uživatel
Od naši selfie mu to Proste jde :) Budu hodný a postnu ji tady. Nemám potřebu se skrývat :)

https://m.imgur.com/a/vfAUIoL
Reagovat
smazaný uživatel
Má tam poměrně hloubavej výraz. Z toho, co o něm včera říkali komentátoři, jde prý o vědychtivého týpka s velkým zájmem o historii, umění a tak vůbec.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně když jsem ho volal na podpis a fotku, tak jsem byl jediný. 99% lidi ho ani nepoznalo a čekali tam tři hodiny na Zvereva. Já mezitím stihl Stefana, Mischu Zvereva, Nishikoriho a Corice. Zverev se na všechny vysral a šel naokolo. Říkám, de-bil.
Reagovat
rybicka
Míša, nebo Saša?
Reagovat
smazaný uživatel
Sasa. Misha je super borec, prohodili jsme dvě věty, dali fotku,?vracel se několikrát za fanoušky. Fakt kloboucek. Nemusel to dělat, ale udělal. Sasa nechal čekat 50 lidi před brankou tři hodiny a pak je záměrně obešel.
Reagovat
rybicka
Tak bych je i odhadovala. Mladší je podle mě příliš namyšlený. Ale zatím ho holt život ničím nesrovnal.
Reagovat
Fandina
Já si o něm nemyslím, že je namyšlený. Podle mě je to pracant a v tomhle článku k DC před pár lety, to je také.

https://isport.blesk.cz/clanek/tenis-davis-cup/261977/achtung-novy-becker-je-zarputily-rusak-talent-si-na-berdycha-veri.html

Zverev není tradičním tenisovým teenagerem, jenž by se choval, jako když mu patří svět. Pokorný, pracovitý, cílevědomý ? tak ho charakterizují jeho nejbližší. A také výborně vedený. Vždyť tenis má v DNA. Táta Alexander odehrál 36 daviscupových zápasů za Sovětský svaz, máma Irena je profesionální trenérkou, o deset let starší bratr Mischa to dotáhl až na 45. místo žebříčku.
Reagovat
Fandina
Navíc, viděla jsem ho poměrně dost zblízka před pár lety na turnaji v Halle a byl mi sympatický.
Reagovat
Fandina
A Tsitsiho zase vloni v Dubaji. Pěkný kluk a hrál super. Myslím, že nová generace tenistů je tu.
Reagovat
smazaný uživatel
A ty bys o svém svěřenci řekla ze je krete-n? Jasné, ze ho jeho nejbližší obhajují. Pokud jsi ho viděla, tak je to fajn. Já ho potkal 4x a pokaždé se choval jako blbec.
Reagovat
Fandina
To, že někdo nedá podpis na turnaji z něj blbce nedělá. To dělá blbce z toho, kdo, aniž se jedná o povinnost podpisovat, třeba při autogramiádě, na podpis čeká a pak se diví, že dotyčný se nedostavil.
Reagovat
smazaný uživatel
O podpis vůbec nejde, jde o přístup k fanouškům a veřejnosti :)
Reagovat
Fandina
A ten je OK.
Reagovat
smazaný uživatel
Když myslíš :)
Reagovat
Fandina
Na rozdíl od tebe vím.
Reagovat
smazaný uživatel
S tebou musí být zajímavé diskuze. Takový všudybyl/všechnoznal je vždy k popukání. :)
Reagovat
Kojinho
S ní nemá cenu diskutovat. Stačí si myslet něco jinýho, než si myslí ona a dostane se ti odpovědi "jsi hloupý", "nerozumíš tomu" apod. :) Neschopnost akceptovat názor někoho jiného však indikuje hloupost toho druhého. :)
Reagovat
Fandina
Jsi hloupý a nerozumíš tomu.
Reagovat
Fandina
Na druhou stranu, hrozně jsi mě pobavil, představa, že vím nebo ty víš, že si myslím, nebo ty si myslíš něco jiného, je vzrušující. To musí fakt říct úplný blb.
Reagovat
Fandina
Mně se nejvíc líbí lidi, kteří se tak rádi vzhlíží ve vlastním zrcadle. A když nejsou spokojení, tak se zlobí. Nepatříš tam náhodou?
Reagovat
freeteepek
Chlapy nesleduju, ale Tsitsipas mě svými výsledky zaujal, tak že na jeho zápasy se v budoucnu určitě rád podívám. Navíc je to sympaťák. Z mého pohledu nástupce pomalu odcházejícího Rogera Federera - tenisty, který výjimečné výsledky spojil s elegancí.
Reagovat
spaniel
Nadal ma nejak malo zapasu s top 10...
Reagovat
.vorlik.
Nadal se prosadil ze všech nejdříve, ale obávam se, že ze všech nejdříve taky pujde do důchodu.
Reagovat
smazaný uživatel
Takřka stoprocentně. Musí mít najeto hrozně moc, když si vezmeš, že už jako náctiletý hlavně na antuce odehrál skoro všechny možné zápasy prakticky na všech turnajích, kterých se účastnil. A ještě k tomu připočti jeho styl. Je hooodně opotřebovaný a ke stáru se to sčítá.
Reagovat
turista
Do dvaceti let věku Nadal vyhrál 16 titulů. To nikdo nepřekoná. I když se blíží k odchodu na tenisový odpočinek kvůli opotřebení tak toho zatím vyhrál tolik, že na to málokdo někdy dosáhne a získal jakousi tenisovou nesmrtelnost. To se musí uznat.
Reagovat
SwissMaestro
Dobrý je, ale větší úspěchy má zatím jednozančně A. Zverev.
Reagovat
smazaný uživatel
To jo, ale Zverev to uhrál a od te doby nehraje nic. Stefan je mnohem více konzistentní, většinou dojde do SF a dále. Zverev má problem přejít přes první kolo.
Reagovat
Jon61
Máte pravdu, A. Zverev nejčastěji selže s slabšími soupeři, je hodně nervově labilní.
Reagovat
No-le
Ještě je u něj Lendl?
Reagovat
Jon61
Asi ano, ale Zverev je úplně jiný typ hráče. Lendl byl profik,asketa, disciplínovaný, byl k sobě tvrdý, nebyl moc talentovaný, o to více dřel. Zverev má svou hlavu, třeba časem dospěje, možná to bude jen další promarněný talent.
Reagovat
rybicka
Vzhledem k této odlišnosti Lendla od Zvereva jsem se chybně domnívala, že Lendl jej nebude chtít trénovat.
Reagovat
Jon61
V diskuzi je názor, že je Zverev pokorný, pracovitý, cílevědomý. Jak se tyto vlastnosti slučují s tím, že předchozí trenér mu vyčítal, že chodí pozdě na tréninky. Lendl dokázal z Murrayho udělat vítěze GS tím, že ho naučil, aby se soustředil na hru (tím byl Lendl proslulý), nerozptyloval se vztekáním.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist