Tsitsipas si na čtvrtý pokus vyšlápl na Nadala! O první titul z Masters se utká s Djokovičem

12. 5. 2019, 07:46
Aktuality 82
ATP MADRID - Stefanos Tsitsipas na antuce v Madridu vyřadil po obhájci titulu Alexanderu Zverevovi i domácího pětinásobného šampiona Rafaela Nadala. Dvacetiletý Řek udolal o dvanáct let staršího Španěla po více než dvou a půl hodinách boje a na čtvrtý pokus si připsal jeho první skalp. O svůj první titul z turnaje Masters 1000 si zahraje se světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem.
Stefanos Tsitsipas (© AFP)

Stefanos Tsitsipas na antuce neprohrál už osm zápasů v řadě. Dva týdny po prvním antukovém triumfu v portugalském Estorilu pomýšlí na životní úspěch v Madridu, kde se podruhé v kariéře prodral do finále turnaje Masters 1000.

Dvacetiletý Řek si ve španělské metropoli poradil s Francouzem Adrianem Mannarinem, domácím Fernandem Verdaskem a v uplynulých dvou dnech si připsal dva cenné skalpy. V pátek vyřadil obhájce titulu a světovou trojku Němce Alexandera Zvereva a v sobotním semifinále udolal pětinásobného šampiona a světovou dvojku Rafaela Nadala

V předchozích třech vzájemných duelech s o dvanáct let starším Nadalem neuhrál Tsitsipas ani set, ale na čtvrtý pokus už recept na jedenáctinásobného vítěze Roland Garros našel a navíc to dokázal na na soupeřově oblíbené antuce.

Během utkání Tsitsipas vyhrál o šest fiftýnů méně než soupeř, ale využil 6 ze 14 brejkbolů - Nadal přitom cestou do semifinále prohrál pouze jeden ze 27 gamů po svém podání. Minutu po půlnoci se řecký tenista radoval po 2 hodinách a 36 minutách boje z vítězství 6-4 2-6 6-3, když v dramatickém závěrečném gamu při servisu soupeře proměnil až čtvrtý mečbol.



"Jsem moc šťastný, jak jsem to dnes zvládl. Moc to pro mě znamená, odehrál jsem jeden z nejlepších zápasů v letošním roce. Jsem rád, jak jsem bojoval. Užíval jsem si tenis naplno, je hezké hrát takovým způsobem. Dnešní vítězství je pro mě neuvěřitelným pocitem," radoval se Tsitsipas.

"Rafa vám nedá žádný míč zadarmo. Proti němu se musíte snažit využít každou příležitost ke které se dostanete," uvedl po 27. vítězství v sezoně.

Tsitsipas letos vyhrál už dva menší turnaje v hale v Marseille a na antuce v Estorilu. Pokud by zvítězil i v Madridu, stal by se prvním tenistou v roce 2019, který má na kontě tři tituly. Už nyní má jistotu, že se v žebříčku posune na 7. místo a vylepší své maximum. 



Řecký mladík postoupil do svého celkově sedmého finále a bojovat v něm bude o čtvrtou a dosud nejcennější trofej. Finále na turnaji Masters si zahrál už loni v Torontu, kde vyřadil čtyři hráče Top 10 a prohrál až s Nadalem.

Tehdy v Kanadě Tsitsipas odehrál i dosud jediný vzájemný zápas s Novakem Djokovičem, který ho čeká právě v nedělním finále v Madridu. Během tří dnů si tak zahraje se všemi hráči Top 3.

"Musím hrát stejně, jako dnes. Musím se psychicky připravit na náročný zápas. Novak se do finále dostal po dobrých zápasech, takže to nebude snadné. Jsem si jistý, že po titulu touží stejně, jako já," uvedl Tsitsipas.

Jednatřicetiletý Srb, který ve Španělsku triumfoval v letech 2011 a 2016 a ve finále je poprvé od lednového triumfu na Australian Open, v prvním semifinále udolal Rakušana Dominica Thiema.

Nadal na antuce skončil i potřetí v semifinále
Nadal tak ani na šestém letošním turnaji neukončí čekání na první letošní titul, déle na něj čekal jen ve své premiérové sezoně na okruhu ATP v roce 2004. Tehdy se mu rovněž naposledy stalo, aby v květnu neměl odehrané alespoň jedno antukové finále. Naopak touto dobou míval z antuku už i tři tituly.

"Dnes jsem se na kurtu necítil dobře. Měl jsem jasno, jak hrát a co dělat, ale dneska jsem toho nebyl schopný, to je vše," litoval Nadal.

Na antuce Nadal letos odehrál tři turnaje a pokaždé vypadl v semifinále. V Monte Carlu prohrál s Italem Fabiem Fogninim a v Barceloně s Dominicem Thiem, oba jeho přemožitelé pak turnaj vyhráli.

Povede se to i Tsitsipasovi v Madridu?

Nadal se nyní přesune na generálku před obhajobou titulu na Roland Garros do Říma, kde loni už poosmé triumfoval. Do soutěže vstoupí proti vítězi francouzského duelu Gasquet-Chardy. Už ve čtvrtfinále by mohl narazit na Thiema, v semifinále na Tsitsipase, či Rogera Federera.

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.279.270 dolarů
sobotní výsledky (11. 05. 2019)
• Dvouhra - semifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Thiem (5-Rak.) 7-6(2) 7-6(4)
Tsitsipas (8-Řek.) - Nadal (2-Šp.) 6-4 2-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

82
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
SwissMaestro
https://isport.blesk.cz/clanek/tenis/363292/stepanek-se-vraci-po-13-mesicich-bude-koucem-dimitrova.html
Reagovat
a.magerova
No vida... ;-)
Reagovat
Patik
Výhodou Kneedala je že keď nevyhorí vo štvrťfinále tak vyhorí v semifinále..tradične..od US Open 2018 len semifinálový hráč bohužiaľ..stačí top hráč a končíme..urobil ale dobre vyhol sa poníženiu od Djokoviča..nevadí ešte máš 6 tisíc bodov na obhajobu..Adios Top Ten..Vamos
Reagovat
smazaný uživatel
Plní se to, co říkáme roky. Rafa jde z big3 jako první.
Reagovat
Patik
to je to proste že má do štvrťfinále semifinále walkovery a potom príde niekto lepší a bum koniec..a on je už strašne čítatelný..Djokovič a Federer vedia čo zahrá skorej než to vie sám Nadal..a tí tréneri to vidia sledujú tie zápasy top hráčov ..vidia čo na neho platí naučia to svojeho žiaka a potom sa čuduj svetu že stále prehráva..Nadal mohol ťažiť ešte z toho že sa ho boja..ale po takýchto porážkach už si začnú všetci veriť..a skúsenosťami to už nedokáže uhrať.
Reagovat
a.magerova
https://i.pinimg.com/originals/71/27/c9/7127c91e8f771380f052245bbe5aab77.jpg

https://i.eurosport.com/2019/01/18/2502955-51957817-1600-900.jpg
Reagovat
sojka1
to jsem opravdu zvedava... aby to nakonec neodskakala moje "slozka".. :-))
Reagovat
Pe3k
já si vybral FAA, z těch 3 by šel Dom i Tsitsi, ale určitě ne Zverev.
Reagovat
sojka1
za me Dom. Zatim, take se teprve rozkoukavam.... :-)))
Reagovat
SwissMaestro
U mě asi Thiem + Dimitrova mám rád, ale spíše to u mě dopadne jako u fotbalu dříve..přijde nezájem o sledování :/
Reagovat
sojka1
me ten "nezajem" (asi preventivne) uz trochu bere... ze strachu, ze Roger a John budou zakonite uz jen padat....
Reagovat
SwissMaestro
U Johna je velká škoda, že nemohl hrát antuku. SF ve W asi těžko obhájí...věřil jsem, že by mohl být 7. :( Ale zraje jako víno.....u něj se pdu v dalích letech nebojím. Pokud bude mít motivaci s rodinou hrát i nadále :)
Reagovat
sojka1
ja se predevsim bojim, aby ho nevyradila zraneni, "zrani" tela je zradne...
Reagovat
smazaný uživatel
Zvlášť u takových habánů.
Reagovat
sojka1
presne.. :-(
Reagovat
a.magerova
No... pokud v té Tvé "složce" jsou, sic výborní tenisté, ale....neoholení, ostřihaní a neodvážní módemani... tak není třeba se bát... ;-)

https://www.pitlane.mx/img/tsitsipas-toronto-2018-thursday-tt.jpg
Reagovat
annah
Takový pohled se už asi nenaskytne
https://pbs.twimg.com/media/D6Wn_z3W0AAJzUf.jpg
Reagovat
annah
Roger je plně nenahraditelný. Taková ikona s tak dokonale sladěným profesním a osobním životem a navrch s takovým charismatem a pohledností k tomu se hned tak nenarodí. Fandit budu Thiemovi, možná Tsitsimu i FAA, třeba i Zverevovi - podle toho, co budou na kurtech předvádět, ale FF ze mě už zaručeně nikdy nebude.
Reagovat
FerrariF50
No kdysi jsem fandil strašně moc Schumacherovi a nevynechal jsem myslím 8 let ani jednu velkou cenu, ale když odešel od Ferrari, už formule 1 pro mě nikdy nebyla tak zajímavá a i když jsem se snažil dívat dál a fandit Ferrari, postupně jsem přestal sledovat uplně (taky tím, že změny pravidel byly příšerný a stala se z toho strašná nuda). Bojím se, aby tenis po odchodu Federera pro mě nedopadl stejně, zatím za něj náhradu nemám, jelikož je nenahraditelný. Ve WTA máme na vrcholu češky, tam to neřeším, akorát Máša mrzí, ale v ATP teda nevím zatím, na koho jinýho se upnout po Rogerovi.
Reagovat
Marduch
Jestli mas rad krasu toho sportu jako takovyho vic nez upnuti se na hrace co vetsinou vyhrava, nemuze ti hrozit, ze bys ten sport uplne prestal sledovat..
Reagovat
sojka1
svata pravda... misto fi AO jsem napr. s napetim sledovala finalovy zapas Vojty Petra v Tarbes, nasledne pak vystoupeni Lindy Fruhvirtove a byla jsem naprosto saturovana.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To je fakt. Navíc z téhle pozice většinou fandíš těm slabším, aby se hrál co nejdelší a nejdramatičtější zápas. I tak je ale vždycky trochu smutné sledovat soumrak éry a odcházení jejích symbolů.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně proto už přes rok fandím Stefanovi. To je snad jediný hráč, který muže z části zaplnit mezeru po Rogerovi.
Reagovat
Kozoroh
Čím dál víc se ukazuje, že No1eho hladké vítězství nad Rafou ve finále AO mělo na Rafovo sebevědomí negativní dopad. Jsme uprostřed antukové sezóny a Rafa stále nemá turnajový titul z letošní sezóny. Včera prohrál s hráčem, který má z Nadala duševní blok a Nadal ho měl podle očekávání spláchnout. Přeji Tsitsimu, aby mu tato výhra pomohla potlačit duševní blok z El Matadora. Paradoxní je, že premiérové výhry dosáhl nad Rafou na antuce, nikoliv na hardu.

Jestliže Rafa neuspěje ani v Římě, Djoker nebo Thiem budou mít velikou šanci uštědřit králi antuky třetí prohru na RG. Možná někoho napadne rok 2014, kdy Rafa vyhrál před RG jen Madrid a stejně RG vyhrál. Rozdíl je u Djokera, v době RG 2014 byl No1e rok bez GS titulu a jeho sebevědomí bylo oslabeno, ale dnes má za sebou šňůru tří vyhraných majorů a už má trofej z RG. Zkrátka, dnes je silnějším hráčem, než byl na jaře 2014.

No1e bude proti Tsitsimu samozřejmě favorit, Stefanose však Djoker nemá tak dobře načteného jak Bulla kvůli pouze jednomu vzájemnému zápasu. Doufám, že Novak nic nepodcení a udělá vše pro zisk titulu, který by posílil jeho sebevědomí před RG.
Reagovat
Denis92
Nadalove sance na RG budu prvykrat v jeho kariere zavisiet aj od zrebu. Ak dostane kombo Thiem v SF a Novak vo F, tak to nevyhra.
Naopak, ak budu Thiem a Djokovic v jednej polke pavuka a vybiju sa medzi sebou, Nadal bude vo finale favorit.
Reagovat
SwissMaestro
Thiem byl zatím na RG pro Nadala fackovacím panákem :D
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda, ale srovnávat Thiema 2018 a Thiema 2019 moc nejde.
Reagovat
Kozoroh
Pro Novaka by bylo výhodnější, mít Rogera ve stejné půlce.
Reagovat
Denis92
No ved jasne. Roger sa do semi podla mna ani nedostane. Thiema do SF nebude chciet nikto.
Reagovat
Pe3k
pro RF a jeho fans by bylo lepší kdyby RG vyhrál Nadal než Djokovic.
Reagovat
Denis92
Najlepsie Thiem :)
Reagovat
Pe3k
ano, ale on nemá žebříčkové postavení na to, aby pomýšlel na titul z RG. vždyt doted na antuce vyhrál jen 500.
Reagovat
annah
Proč? Že by Rogera předstihl v tom, že by měl vsechny GS minimalne dvakrát? A znovu 4 GS neprerusene?
Reagovat
Pe3k
má šanci ho předstihnout téměř ve všem, počtu gs, počtu týdnů jako sv 1 (to už má jisté i nyní) atd., Nadal naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepaaak. 6 GS v sobě Novak nemá. 6 GS už nevyhrajou ani Novak, Rafa a Roger dohromady.
Reagovat
Pe3k
Novak je 5 za Rogerem, když vyhraje RG, o čemž je tady řeč, tak bude jen 4 a bude největším favoritem na W. který je za rohem a taky na USO. Na gs je pěkné a tvrdé to, že někdo je vyhrát musí a mladí se ještě ani nepřiblížili. GS neustále vyhrává big3 hlavně Djokovic.
Reagovat
Pe3k
Jediné co mu brání je jeho mentální stránka, kterou má sice velmi silnou, ale ty gs, goat debata aspol., je neuvěřitelně náročná a vyčerpávající, po fyzické a tenisové stránce je jasně nejlepší (to jsme viděli na AO), nemá tak opotřebované tělo jako Nadal a z big3 je nejmladší.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi psal, že má šanci ho předstihnout v počtu GS. Předstihnout, ne dorovnat. Takže nikoli 5, ale 6. Víme? :)
Reagovat
Pe3k
jistě
Reagovat
Pe3k
zbytečně se zaměřuješ na základní matematiku a poselství mého komentáře ti uniká
Reagovat
Marduch
Pocet tydnu No.1 nema v zadnem pripade jiste, k tomu potrebuje drzet tu pozici az do pristiho Wimbledonu, coz znamena byt nejlepsi za obdobi 12 mesicu pocinaje letosnim Wimbledonem. Samozrejme sanci pridat dalsi tydny ma i potom, ale s s vekem bude udrzeni konzistence mnohem tezsi. Kor kdyz si na mensi turnaje jezdi v posledni dobe spis jen potrenovat.
Reagovat
Pe3k
kdo ho sesadí z trůnu? Nadal je druhý a jenom ztrácí, Fedexovi táhne na 40 a mladí na to zatím nemají...
Reagovat
Marduch
Vsak ho nemusi v poctu tydnu sesadit nikdo.
Reagovat
Pe3k
ne, myslel jsem kdo sesadí novaka z postu 1?
Reagovat
Marduch
Po TM Fedex do RG a pak v r.2021 FAA :)
Reagovat
Kozoroh
Dokud Novak nebude mít aspoň stejný počet GS titulů jako Rafa, je Rafa větší hrozbou pro Rogerův rekord.
Reagovat
panzer.dragon
tak to bych neřek, djoker je mladší a jak tu padlo míň opotřebovanej, ty si myslíš že vyhraje od teď víc GS rafa než djoker? já ne..

možná by se skutečně hodilo aby rafa vyblokoval ještě jednou djokera na rg a djokera i možná trochu znejistěl před wimbledonem
Reagovat
Marduch
Hele Novak asi po pul roce vyhral vic nez dva zapasy za sebou, ale uz to evidentne nekterym staci k rozjeti vazne minene diskuze o jeho sancich na 21 GS. Pritom on je happy, kdyz se mu podari namotivovat se na kazdy jednotlivy turnaj. Blazni posetili:)
Reagovat
panzer.dragon
víš kdo vyhrál poslední tři GS? Jen tak btw všechny tři finále GS djoker vyhrál 3:0... velmi jasnym výsledkem, GS jsou jeho parketa
Reagovat
Kozoroh
V tenise se můžou poměry turbulentně změnit, nikdo po RG 2016 nečekal (kdy No1e získal Djoker Slam), že následující rok bude procházet krizí; nadalovci po RG 2014 nepředpokládali, že na další triumf se načekají tři roky atd. No1e je teď v dobrém rozpoložení, ale tituly nemá připraveny na podnose.
Reagovat
Pe3k
přesně tak
Reagovat
Torresek
Nezávisí na losu, stárne, už to není co bývalo a může prohrát s kýmkoliv, neexistují jen dva tenisté co by ho mohli porazit. Jediné na čem závisí titul je jak bude hrát on sám.
Reagovat
peRFect
Je to karma pro forehanda.Nepřeje druhým,není přáno jemu.
Reagovat
smazaný uživatel
Rogerovo stárnutí je i Rafovo stárnutí.

Když bývalo jednomu 30 a druhému 25, platilo to taky, ale ne s tak ultimátními důsledky. Teď už jsou daleko za třicítkou oba, takže znesvářené fandovské základny by měly zvolna začít fandit oběma, protože oba se brodí proti stále silnějšímu proudu do stále prudšího kopce a jakmile jeden padne, ani druhému moc času nezbývá.
Reagovat
Ondra979
je to tak. Jen Roger uz je v regulernim veteranskem veke pres 2 roky, to Rafa jeste neni, ale uz to vypada, ze to na nej taky prichazi a neni se cemu divit. To, co dokazal Roger po 35 jen tak nekdo nezopakuje a je treba si toho sakra vazit
Reagovat
smazaný uživatel
Forehand je hloupý hejtr. Nefandi ve finále nikomu, on jenom srovnává staré statistiky.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa hrál dobře cely zapas, cely turnaj. Ale Tsitsipas byl proste lepší a tahle výhra je pro jeho kariéru totální boost. Stefan se za rok stal velkým hráčem a včera to potvrdil. Sám po AO říkal, ze s Nadalem nechce prohrát 10x za sebou, potvrdil to. Borec
Reagovat
dappe
Nadalovi by včera stačil úplně průměrný výkon k vítězství. Bohužel pro něj se k tomu průměru ani nepřiblížil.
Reagovat
smazaný uživatel
Víš jak to říká místní Rafa gang. Hraješ to, co ti dovolí soupeř.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
1:29 a Rafu začíná zpytovat ožralej Salad Fingers :)
Reagovat
SwissMaestro
:D :D :D
Reagovat
annah
Škoda že mu nerozumim. Jak asi ten svůj výkon nevykon komentoval?
Reagovat
smazaný uživatel
Hrál moc krátké údery, neměl efektivní FH a nebyl schopný dostat Stefanose pod psychický tlak. Soudí, že kdyby hrál stejný level jako v předchozích letech a letos na AO (určitě nemyslel finále), tyhle zápasy by neprohrával.
Reagovat
annah
Tak jeho duvody jsme videli v primem prenosu. Ale proc hral tak, jak hral? V cem je jadro pudla? Ono asi zadny konkrétní duvod pojmenovat nejde. Mas den blbec a je to.
Reagovat
smazaný uživatel
To neřekl. Ona ta tiskovka taky byla krátká. Podle mě kombo psychika+tělo.
Reagovat
annah
Jasně. A něco takového na tiskovce vypustit z huby nemůže... :-)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem troska, jsem na dně, jsem v hajzlu, ale těším se na další turnaje.
Reagovat
annah
:-))))))
Reagovat
annah
Ve větě, že si Tsitsipas behem tří dnů zahraje se všemi hráči TOP 3. S Federerem nehrál!
Reagovat
Kuzzie
Zverev je trojka
Reagovat
a.magerova
Tak tak... Zverev byl 3 v Madridu, Federer bude trojka v Římě... ;-)
Reagovat
annah
A v žebříčku je trojka už od pondělka.
Reagovat
Kozoroh
Nasazená trojka v Madridu, ale v ATP žebříčku je třetí Roger. Seznam nasazených se vytváří podle žebříčku z předchozího týdne.
Reagovat
EllNino
Reagovat
Pe3k
Reagovat
peggy
Rafo,leta leti a mne se zda,ze Te sila ubyva,uz zatim nejsi antukovy kral a cas leti dal.Pokud na to jeste mas tak zaber at vitezstvi das a neb se slavou se odeber na Malorcu a tam vychove noveho Nadala na to mas.
Reagovat
Pe3k
Nový Nadal nebude a tenisu bude dál kralovat Federer, hokeji Jágr, těšíš se?
Reagovat
urbi
Asi se blíží konec kariéry antukového goata. Půlka května a tituly nikde, to už je na ručník.
Reagovat
Ondra979
hodnoceni bych nechal az po RG, jeste jsou dva turnaje a Nadal se urcite nevzda a bude chtit zabrat, na RG si navic veri nejvic. Ale je jasne, ze to uz s velkou pravdepodobnosti nepujde tak snadno, jako loni a snad ho nekdo sunda
Reagovat
turista
No ještě má možnost obhájit tu Paříž.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist