V Brně pokračuje soud. Žondra zpochybnil rekognici, při níž ho Kvitová poznala

6. 2. 2019, 10:05
Aktuality 75
Obžalovaný Radim Žondra dnes u Krajského soudu v Brně v případu napadení Petry Kvitové zpochybnil průběh rekognice, při níž ho tenistka opakovaně poznala. Obhajoba před čtením listinných důkazů také vznesla námitku na podjatost soudu. Muži za vydírání a porušování domovní svobody hrozí až 12 let vězení. Hlavní líčení je odročeno na 26. března, kdy by už mohly zaznít závěrečné řeči.
Profily hráčů
Radim Žondra

Takzvaná rekognice, tedy ztotožnění pachatele, se konala v případu třikrát, první krátce po napadení tenistky, kde mezi osmi desítkami fotografií pachatele Kvitová nepoznala. Další rekognice se uskutečnila až v květnu 2018, kde Kvitová mezi 12 fotografiemi obžalovaného bezpečně poznala. "Byl to ten a nikdo jiný," přečetla předsedkyně senátu Dagmar Bordovská slova, kterými Kvitová Žondru určila. Muže tenistka jednoznačně poznala pod číslem tři, následně i pod číslem šest. Zhruba o tři týdny později obžalovaného bezpečně poznala i mezi pěti figuranty při rekognici naživo.

Žondra dnes rekognice zpochybnil. Ta druhá byla podle něj provedena pozdě, vzhledem k tomu, že policie si jej prý vytipovala za pachatele už asi o čtyři měsíce dříve. Mezi druhou a třetí rekognicí byl podle něj krátký časový odstup, a rekognice byla prý ovlivněna i tím, že ho Kvitová už dříve poznala na fotografii.

Žondrova obhájkyně Lucie Janovská Nejedlá dnes také vznesla námitku podjatosti soudu. Podle obhájkyně měl soud v úterý veřejně rozhodnout, jakým způsobem bude Kvitová vypovídat. Tenistka kvůli prožitému traumatu už dříve požádala, aby byla vyslechnuta v nepřítomnosti obžalovaného, soud jí to umožnil.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka vypovídala asi hodinu a půl v oddělené místnosti, zvuk byl do jednací síně přenášen prostřednictvím reproduktorů. Podle obhájkyně tím, že o tom soud nerozhodl veřejně, zkrátil obžalovanému procesní práva. Obhájkyně proto podala námitku nezákonnosti provedeného důkazu, následně námitku podjatosti soudu. Senát rozhodl, že podjatý není, obhajoba proti tomu podá stížnost. Bude ji řešit Vrchní soud v Olomouci.

Dnes vypovídali další dva svědci, nic podstatného od nich ale nezaznělo. Subdodavatel stavby v Napajedlích na Zlínsku, kde se měl podle obhajoby Žondra v den napadení pohybovat, potvrdil, že na stavbě pravidelně probíhaly kontrolní dny a že subdodavatelé na nich měli být přítomni. Kontrolní den na stavbě byl i 20. prosince 2016, tedy v den napadení Kvitové, není ale žádný důkaz o tom, že se jej účastnil i Žondra. Další ze svědků měl od Žondrova kolegy půjčené peníze a vracel je prostřednictvím Žondry, který splácení údajně urgoval. "Policie si to vyložila tak, že já sháním finanční prostředky, což není pravda. On je měl půjčené a já dostával nějaké provize za prostředkování," řekl Žondra.

Podle žalobce se Žondra v prosinci 2016 dostal do bytu Kvitové pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle. Napadl ji a vážně pořezal na ruce. Odešel, když mu nabídla 10.000 korun, které si vzal. Žondra vinu popírá, tvrdí, že tou dobou byl právě na stavbě v Napajedlích. Momentálně je ve výkonu trestu kvůli jinému případu.

Hlavní líčení bude pokračovat 26. března v 9:00, číst se budou další listinné důkazy, obhajoba žádá i výslech dalších svědků. Trvá také na tom, aby se Žondra podrobil zkoušce na detektoru lži, na rekonstrukci útoku, kdy by čepel nože byla natřená barvou, či na vypracování znaleckého posudku z oblasti biomechaniky. Předsedkyně senátu avizovala, že by už mohly zaznít závěrečné řeči.

Kvitová se po události podrobila operaci levé ruky, v níž drží raketu. Na kurty se vrátila po pěti měsících a hned druhý turnaj vyhrála: v červnu 2017 na trávě v Birminghamu. Loni pak vybojovala tituly v Petrohradu, Dauhá, Praze, Madridu a Birminghamu a letos v Sydney.

Přitom jí hrozilo, že už nikdy nevezme raketu do ruky. Sama mluví o "druhé kariéře". Postupem do finále nedávného Australian Open definitivně potvrdila, že se vrátila na vrchol. Na grandslamu v Melbourne hrála o post světové jedničky, aktuálně je druhá.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

75
Přidat komentář
Frick
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/soud-napadeni-petra-kvitova-radim-zondra-obvineni-podjatost.A190206_094327_brno-zpravy_vh

https://1gr.cz/fotky/idnes/16/123/org/STK681945_143135_3923896.jpg?fbclid=IwAR3j26Q5Q-IfTJYJjJc94mOFIpBbawTIJ1MRxyAV_qH-Yon7FUYYBVpyHr0

Prostě tam to její jméno není. Teoreticky by ho musel někdo z KriPo sundat. Ale proč? Snad se stopami se nehýbe! Navíc nejvíce pravděpodobné je to, že by tam byl nalepen samolepící štítek a ten jde sundat špatně. Spíše seškrábat.
Reagovat
Frick
Jako dávalo by smysl, kdyby Petra to jméno na zvnonkách neměla a dopingovce by sdělila, že mají zvonit na 6. knoflík v levé řadě.

Pak samozřejmě by to ale neměl vědět Žondra.
Reagovat
Fandina
Tady vidíš, že je irelevantní zkoumat, co které noviny kde zveřejnili,vyfotili, uvedli, protože to mnohdy vůbec neodpovídalo tomu, co třeba včera řekla Petra a nebo co se psalo o svědcích obhajoby.
Reagovat
Fandina
zveřejnily, vyfotily, uvedly
Reagovat
Fandina
I když u svědků obhajoby vlastně nevím také nic, protože to také bylo zprostředkovaně.
Reagovat
Frick
Do prčič - právě proto, že je tam rozpor mezi tim, co Petra řekla včera u soudu a tím, co bylo vyfoceno pár hodin po přepadení (zvonek bez Petřiný jmenovky), jakože i tvrzení Tejkala - že to byl náhodný čin (v den přepadení) a dále po roce to zopakovali i vyšetřovatelé, tak je to divné.
Reagovat
Fandina
Opět spekuluješ, k ničemu.

Dám ti příklad, nás někdo vykradl, rozbil okno, troje dveře, přijela krimálka, sebrala stopy a tím to končilo. Že pak jsme pár hodin po nich změnili stav dveří a oken i bytu po jejich odjezdu, je věc jiná.
Reagovat
Frick
Hm, jako vždy už tady roky potvrzuješ, že jsi hloupá.
Reagovat
Frick
případně si prostě nejsi schopna uvědomit, že nejdnáš s děckama.

No nic.
Reagovat
Fandina
Přesně takovou odpověď od tebe jsem čekala.

Napíšu ti to tedy jinak. Ty jsi hloupý ne proto, že spekuluješ, ale proto, že máš potřebu to předkládat druhým. Každý normální člověk si na jednoduchou otáhzku dovede najít x odpovědí, proč to tam jednou bylo, proč to tam jindy nebylo a nepotřebuje k tomu psát to druhým.

Důvod je ten, že když tam člověk nebyl, nemůže přesně vědět, jak to bylo, takže spekulovat o tom je nesmysl. Jenže to ty hlupáku nikdy nepochopíš.
Reagovat
FulnekUltras
Ne, že bych z Vás byl nějak dlouhodobě štajf, pane Klímo, ale tohle je aspoň slušně odvedená práce...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/surove-napadal-seniory-co-vime-o-muzi-ktereho-policie-vini-z-utoku-na-kvitovou
Reagovat
tommr
jsem zvědavej jestli se proces s tímhle zmetkem bude taky táhnout do nekonečna ...
Reagovat
Lasicka
Tyhle fígle odkoukal od Babiše.
Na Čapím hnízdě taky nikdy nebyl .....
Reagovat
Fandina
Je to tak, premiér země jak vyšitý.
Reagovat
turista
To je hloupé srovnávat premiéra naší země s tímhle šmejdem.
Reagovat
Fandina
Jistě, nikoho nepřepadl, ale máslo na hlavě má. Spolupráce s Stb, přesouvání majetku z důvodu dotací. To nikoho netěší.
Reagovat
FulnekUltras
hlavně že celá ODS, TOP, Piráti a spol. jsou beránci, pražskou maloburžoazií a ušáckými imperialisty předurčení to tady řídit
Reagovat
Fandina
Je mnoho politiků napříč stranami, kteří mají máslo na hlavě. Ale také se najdou tací, kteří ho nemají. Důvod, proč volit ty nebo ty, je každého věc.
Reagovat
Fandina
A odvíjí se to od jednotlivých priorit voliče. Jsou lidi, kterým bych nikdy hlas nedala.
Reagovat
FulnekUltras
já to samé - přičemž nějaký zápis v jakémsi seznamu sám o sobě mi v tom vůbec nic neříká a tudíž mě ani absolutně nezajímá
Reagovat
Fandina
Mně ale ano. Nevím, proč bych měla volit práskače, když nemusím.
Reagovat
FulnekUltras
zjednodušené vnímání jednoduché osoby - víc nelze dodat
Reagovat
Fandina
Od tebe to sedí. Hlupáku.
Reagovat
Fandina
Ale abys mi rozuměl, jaký je rozdíl mezi StB a druhým, tak to ti řeknu z vlastní zkušenosti s jedním mým spolužákem. Jednou o mě řekl učiteli, že jsem byla někde, kde jsem neměla být a ten si mě pak vzal na kobereček a tvrdil o mně, že lžu. Což samozřejmě nebyla pravda. Lhal ten kluk.

A to si představ, že jsem po roce 1989 našla jeho jméno ve svazku spolupracovníků StB.

Lhář zůstane lhářem.
Reagovat
FulnekUltras
"cejch" StB, KSČ ani BIS s tím nemá nic společného
Reagovat
Fandina
Tím chceš říci, že nebyli spolupracovníci StB, že nepráskali na lidi, co řekli o komunistech, že lidi nevstupovali do KSČ proto, aby z toho měli výhody a že KSČ byla strana, která za doby svého působení nevěznila lidi pro svoje názory?

BiS je organihzace proti vnějšímu nepříteli, ohrožení země jako takové, ne jako StB, fízlování vlastních občanů, jestli nejsou proti komunistům.
Reagovat
FulnekUltras
;-)))
Reagovat
FulnekUltras
a znova dodám, že formální zápis kdekoliv neznamená sám o sobě NIC
Reagovat
Fandina
Kdybych pár lidí, kteří tam byli zapsaní neznala, tak ti budu věřit. Jenže je znám.
Reagovat
Fandina
Ten jeden z nich tak dlouho na souseda práskal, až souseda zavřeli.
Reagovat
FulnekUltras
tak samozřejmě - svině byli, jsou a budou vždycky konkrétní lidi - spojení s StB, KSČ apod. je dneska jenom pokrytecká nálepka - sama o sobě s vypovídací hodnotou nula
Reagovat
Fandina
To bych netvrdila, že to nemá vypovídací hodnotu. Minimálně to vypovídá o něm, jak se stavěl k totalitnímu režimu.
Reagovat
FulnekUltras
ale prd - vždyť sám Havel byl evidovaný také, i další povaleči
Reagovat
Fandina
Jj, evideovali ho k pronásledování, ty povaleči.
Reagovat
Fandina
Líbí se mi, jak mu nemůžeš přijít na jméno. To víš, někdo se těm komunistům postavit musel. Ty povaleči.
Reagovat
FulnekUltras
co byl zač, ukázal nejlíp, když na něj bylo po roce 1990 už pořádně vidět - falešný mýtus o téhle osobě je dnes už dávno mrtvý
Reagovat
Fandina
Na mýtus ti kašlu. Byl to rovnej chlap. Těžko ho někdo předčí. Ale chápu, že ublíží to nechápe.
Reagovat
Fandina
Ubozak to nechápe.
Reagovat
Fandina
Mýtusy jsou pro slabochy a bezcharakterni loutky. Slovem s čistým svědomím je nepotrebuje.
Reagovat
FulnekUltras
Čisté svědomí - ani žádné jiné - prospěchářský havlošmejd nikdy neměl. Rovný chlap? Sračka slabošská, celý svůj prázdný život.
Reagovat
Fandina
Sračka jsi, když se zastáváš režimu, který proto, aby se udržel u moci vraždil. Jsi neuvěřitelný šmejd.
Reagovat
Fandina
A ještě máš tu drzost se opírat do lidí, kteří se mu postavili.
Reagovat
FulnekUltras
dolary, majetky, ukájení akcelerací auta v lánské oboře na stovku za pět vteřin, vykroucení se z potratové komise kvůli údajným prknům na chatě, zbabělý útěk před odesáckými rozbíječi Československa... a dál už nebylo o co stát opravdu vůbec... naštěstí to už dneska s Veškrnkou a Kocábem nevytrhnete... ;-)
Reagovat
Fandina
Jsi šmejd, který nevidí nic jiného než kus žvance od komoušů a je mu fuk, jak k tomu došli. Hospodaření na nic, ale hlavně, že je z čeho brát.
Reagovat
Fandina
Kecy o soukromí druhých mě vůbec nezajímají. Mně u lidí, kteří se dovedli postavit tolalitě zajímá právě tohle. Soukromí má každý a nikomu do toho nic není.
Reagovat
Fandina
Postavit se zlu, to je čest. Ostatní je srabařina.
Reagovat
FulnekUltras
no právě - když přišlo skutečné zlo, vzal zrzavec nohy na ramena - a tak si ho taky většina lidí bude pamatovat, pokud vůbec
Reagovat
Fandina
I kdyby ses postavil na hlavu, tak Havel bude navždycky spojení s bojem proti totalitnímu režimu a nikdo mu to nevezme. Jen hlupák jako ty to nechápe.
Reagovat
Fandina
spojený

Blbečku.
Reagovat
turista
No jo, ale to máslo na hlavě v podobě členství v KSČ měli ti co tu transformaci od roku 1990 kormidlovali, m.j. Čalfa, Klaus, Kočárník, Dlouhý, Ježek, Pithart, Dyba, Rudlovčák, Klak, Stráský a další. Tříska byl také agentem STB. Takže ryba smrděla od hlavy hned od začátku.
Reagovat
Fandina
To ale neznamená, že to dělali všichni. Jsou tací, kteří takoví nebyli. Takže nevím, proč bych měla těm, kteří takoví byli tleskat nebo je volit.
Reagovat
Fandina
Na druhou stranu, některří z tebou výše jmenovaných byli z KSČ vyhození a kromě Čalfy to nebyli žádní předlistopadoví kádři, někteří dokonce přešli do boje komunistmu. Tříska jako StB už si ani nevybavuji, jestli to byl důležitý politik. Ale takového premiéra máme až teď. A to ještě nesrovnalosti s majetkem. Takže říkat, oni byli také takoví, z něm anděla udělá.
Reagovat
Fandina
do boje proti komunismu
Reagovat
FulnekUltras
chodilas do pionýra, Fany? ;-)
Reagovat
Fandina
Chodila. Ale nikdy jsem nebyla v KSČ. I když mě verbovali.
Reagovat
Fandina
Verbovali, to je moc jednoduše řečeno. V podatatě vydírali. Když půjdu do KSČ, budu mít výhody, budu moc být vedoucí oddělení, když ne. Nebudu mít nic. Vyděrači.
Reagovat
FulnekUltras
všude záleželo na lidech - vždycky, bez ohledu na režim
Reagovat
Fandina
Záleží vždycky na lidech. Kriminální živly, zloději, vrazy jsou bohužel v každé společnosti, v každém režimu. Ale jsou režimy, jako byl socialismus, který si na to, když někdo nesouhlasí s jejím učením, dělá zákony a postihuje lidi. Nepouští je za hranice, střílí na ně na nich. Zavírá je za petice do vězení a další a další a další.
Reagovat
Fandina
vrazi
Reagovat
FulnekUltras
tak dobrý, ne? vydržel jsem tam rok, a pak už jsem se "organizoval" jen v teplákách na ulici... ;-)
Reagovat
Fandina
z něj anděla neudělá
Reagovat
George_Renel
Tříska byl architekt kuponové privatizace.
Reagovat
Fandina
Jj, už jsem si to našla i vzpomněla.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
turista
Čalfa, Kočárník a Dlouhý nebyli ze strany vyhozeni. Byli to normalizační komunisté. Kočárník opustil KSČ dokonce až v únoru 1990.
Reagovat
Fandina
A jak s tím souvisí současný premiér. Byli komunisty, bohužel.
Reagovat
Fandina
Další mraky politiků, kteří nastoupili v KSČ nebyli. Oni ano. A co. Já je nevolila.
Reagovat
turista
Tak, že současný premiér kdekomu překáží, kdežto politici, které jsem jmenoval nepřekáželi a nepřekážejí nikomu. Tomu se říká tzv.selektivní spravedlnost.
Reagovat
Fandina
Kdekomu překáží, protože má chyby. Jako kdekomu překážel ten který v minulosti, pokud měl chyby. To není o selektivní spravedlnosti, ale o přístupu k jednotlivému politikovi.
Reagovat
Fandina
Jinak obecně mně nepřekáží. Já ho nemíním nahrazovat. Jen popisuju co vidím.
Reagovat
Fandina
Jj, vypadá to tak. Bude to protohovat o procesní záležitosti a žádosti o nevím co, jen aby získal čas.
Reagovat
George_Renel
Nevzpomínám si že by na stavbě někdy nebyl mi zní stejně jako, a ten součet taky nesouhlasí..
Reagovat
George_Renel
Svědci obhajoby se moc nevycajchnovali .-b.
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/soud-napadeni-petra-kvitova-radim-zondra-obvineni-podjatost.A190206_094327_brno-zpravy_vh
Reagovat
gigin
Tady jsou všichni nevinní. To jsi nevěděl? Heywoode, za co seš tady ty?
Heywood: Nevinně! Advokát to posral!
Reagovat
vojta91
tu právničku má ex offo?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist