V Paříži končí obhájkyně titulu Ostapenková i Venus Williamsová

27. 5. 2018, 19:46
Aktuality 7
FRENCH OPEN - Jelena Ostapenková na Roland Garros svůj jediný grandslamový titul neobhájí. Dvacetiletá Lotyška letos prohrála už v prvním kole s Ukrajinkou Katerynou Kozlovovou a jako teprve druhá obhájkyně titulu v historii pařížského grandslamu vypadla už v prvním kole. V něm ztroskotala také Venus Williamsová, která poprvé v kariéře skončila na dvou grandslamehc po sobě po svém úvodním vystoupení.
Jelena Ostapenková

Jelena Ostapenková má letos daleko ke své skvělé loňské formě a sama si uvědomovala, že obhájit nečekaný triumf z Roland Garros 2017 pro ni bude pravděpodobně nemožné.

To ale možná netušila, že jako teprve druhá obhájkyně pařížského triumfu v historii nezvládne hned své úvodní vystoupení. Dvacetiletá Lotyška totiž překvapivě nezvládla utkání s 66. hráčkou světa Katerynou Kozlovovou

Čtyřiadvacetiletá Ukrajinka přitom v předchozích dvou měsících laborovala se zraněním, svou poslední výhru slavila začátkem února a na pěti ze šesti letošních turnajů skončila v 1. kole. Favorizovanou Lotyšku ale zaskočila a porazila ji i ve třetím vzájemném střetnutí.

"Před dvěma měsíci jsem kvůli zranění netušila, jestli Roland Garros vůbec stihnu. Proto jsem si to dnes chtěla hlavně užít," radovala se ze své premiérové výhry na pařížské antuce Kozlovová, kterou nezastavil ani prasklý puchýř na patě, kvůli němuž si po prvním setu vyžádala lékařské ošetření. 

Dnes jí hodně pomohl mizerný výkon Ostapenkové, která celkem sedmkrát neudržela svůj servis, spáchala 48 nevynucených chyb, z toho 13 dvojchyb, a zahrála jen 22 winnerů. Za dva týdny tak vypadne z Top 10.

Obhájkyně grandslamového titulu vypadla v prvním kole teprve popáté v historii. Předtím 'selhaly' Stefii Grafová (Wimbledon 1994), Jennifer Capriatiová (Australian Open 2003), Anastasia Myskinová (Roland Garros 2005) a Angelique Kerberová (US Open 2017).



První hrací den vypadla i devátá nasazená Venus Williamsová, která na Roland Garros startovala pojednadvacáté v kariéře. Sedmatřicetiletá Američanka překvapivě podlehla 4-6 5-7 Číňance Qiang Wang, které se tak povedla odveta za loňská vyřazení právě z Paříže i Wimbledonu.

"Hrála dobře a postupem zápasu se zlepšovala," řekla Američanka. Z výkonu Číňanky nebyla překvapená. "Každá soupeřka proti mě hraje skvěle," prohlásila Venus.

Finalistka z roku 2002 prohrála v prvním kole French Open celkově počtvrté a potřetí za posledních šest let. Vůbec poprvé v kariéře sedminásobná grandslamová vítězka a bývalá světová jednička vypadla v prvním utkání na grandslamu dvakrát po sobě. V lednu na Australian Open nestačila na Belindu Bencicovou.

"Tohle se nedá plánovat. Teď se musím koukat dopředu," řekla Venus, kterou v Paříži čeká ještě čtyřhra se sestrou Serenou. "Už jsme spolu léta nehrály. Snad navážeme, kde jsme skončily," těší se  Venus. Se sestrou, která se loni v září stala maminkou, vyhrály celkem 14 grandslamů. V Paříži se radovaly z titulů v letech 1999 a 2010.

Už po dnešku je jisté, že Paříž letos pozná minimálně jednu novou finalistku French Open. Ve spodní polovině pavouka totiž vypadly také Italky Sara Erraniová a Francesca Schiavoneová.

V osmině pavouka společně s Ostapenkovou a Williamsovou dnes vypadla i Britka Johanna Kontaová a Barbora Strýcová, která si poradila s Japonkou Kurumi Naraovou a přerušila sérii osmi porážek, tak zůstala poslední nasazenou hráčkou v této části. Nicméně už ve třetím kole, které je v Paříži jejím maximem, může narazit na Bělorusku Azarenkovou.

Svitolinová otáčela ze stavu 1-5
Problémy na úvod řešila i jedna z největších papírových favoritek na titul Elina Svitolinová. Ukrajinská tenistka zdolala Australanku Ajlu Tomljanovicovou 7-5 6-3, byť v prvním setu prohrávala 1-5 a v osmé hře čelila setbolu.

"Snažila jsem se najít cestu do zápasu, postupně budovat svou hru a myslím, že nakonec to bylo... dobré první kolo. Důležité bylo, že jsem bojovala až do konce," komentovala svůj nervózní start na kurtu Suzane Lenglenové Svitolinová, jež před týdnem vyhrála generálku v Římě.

"Připravit se dobře na grandslam je pro mě vždy cílem, hlavním cílem. Snažím se udělat maximum pro to, abych svou nejlepší hru hrála na grandslamech," uvedla Svitolinová, jejímž maximem na grandslamech jsou čtvrtfinále z letošního Australian Open a Roland Garros 2015 a 2017.

• FRENCH OPEN 2018 •
Francie / Paříž, antuka, 14.904.000 eur
nedělní výsledky (27. 05. 2018)
• Dvouhra žen - 1. kolo •
Strýcová (26-ČR) - Naraová (Jap.) 1-6 6-3 6-4
Svitolinová (4-Ukr.) - Tomljanovicová (Austr.) 7-5 6-3
Kozlovová (Ukr.) - Ostapenková (5-Lot.) 7-5 6-3
Qiang Wang (Čína) - V. Williamsová (9-USA) 6-4 7-5
Stephensová (10-USA) - Rusová (Niz.) 6-2 6-0
Putincevová (Kaz.) - Kontaová (22-Brit.) 6-4 6-3
Kontaveitová (25-Est.) - Brengleová (USA) 6-1 4-6 6-2
Cornetová (32-Fr.) - Erraniová (It.) 2-6 6-2 6-3
Makarovová (Rus.) - Saisai Zheng (Čína) 6-4 6-1
Martičová (Chorv.) - Yafan Wang (Čína) 6-2 6-3
Bradyová (USA) - Hesseová (Fr.) 6-1 6-1
Dijasová (Kaz.) - Linetteová (Pol.) 6-3 6-1
Kužmová (SR) - Schiavoneová (It.) 7-6(2) 7-6(2)
Frechová (Pol.) - Alexandrovová (Rus.) 6-3 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Kozoroh
Njn, loni jí ta vabank hra vyšla, ale udržet ji na +/- stejném levelu nejde. I tak jsem nečekal, že exsne už v prvním kole...

A co se týče seznamu obhájkyň GS titulu, které skončily v R1, tak mezi nimi chybí Kuznětsovová (US Open 2005).
Reagovat
dadaft
osobně jsem si myslel, že by Paříž mohla Ostapenkovou nahodit, znova ji nakopnout,,,,,,,,,, inu, nestalo se.
nebudu se tvářit, že jsem z toho nějak smutný.
jejím vypadnutím naopak tahle osmina pavouka získává zajímavou dynamiku s výhledem na QF --- Siniaková i Azarenková musí větřit šanci, ale nejen ony, mně se dost líbila Qiang Wang včera, ta by taky mohla jít daleko, jestli udrží takovou úroveň hry jako proti Venus.......
Reagovat
tommr
jj čtvrtfinalistka, která vzejde z týhle osminky bude hodně překvapivá a obě naše hráčky mají obrovskou příležitost na životní výsledek ... :)
Reagovat
gigin
https://www.eurosport.cz/tenis/predbezny-program-french-open-v-pondeli-28.-kvetna_sto6775595/story.shtml
Reagovat
gigin
někdo prosím, kdo to tam stojí vzadu?

https://twitter.com/ErikaTanaka_/status/1000758218220625920?s=19
Reagovat
tommr
a víceméně se porazila sama ...
Je jasné, že v žebříčku o pár míst klesne na čemž budou profitovat Karolína i Petra, které se před ní určitě dostanou. Není ale ještě jisté že vypadne z top-10 jak píšou v článku. Z desítky by jí mohly vytlačit zejména Goergesová a Kerberová, ale ty na ní i po odečtu bodů za lonskej rok ztrácí přes 300 bodů a předstihnout by jí proto mohly jen pokud se dostanou minimálně do čtvrtfinále. Další hráčky jako Keys nebo Kasatkina by pak musely dojít minimálně do semifinále nebo ještě dál a to není moc pravděpodobný. Ostapenko se proto v desítce může klidně udržet i nadále ...
Reagovat
kada.tom
u Venus se to tak nějak dalo čekat, letos se jí vůbec nedaří :-( i tak je mi to hodně líto

u Ostapenko je to teda dost šok, že neobhájí se dalo čekat, asi jen ti nejvěrnější čekali nebo doufali, že znova vyhraje, ale tedy já osobně čekal, že nějaké to kolo udělá, ale že prohraje v 1. kole a ještě k tomu s Kozlovovou ... no, holt to neunesla takovou obhajobu a ten tlak ... není první ani poslední :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist