V Paříži začíná kvalifikace French Open i se třemi Čechy

19. 5. 2009, 08:36
Aktuality 0
Včera byla v Paříži rozlosována kvalifikace mužů a dnes začne tříkolový boj o 16 volných pozic v hlavní soutěži. Čtveřici českých tenistů, kteří mají účast mezi elitou jistou, se pokusí doplnit ještě Rosol, Pospíšil a Vaněk.
Lukáš Rosol

V hlavní soutěži se představí kvarteto českých tenistů Berdych, Štěpánek, Minář a Hernych. Tedy pokud to zdravotní stav dovolí. Ale jak koleno Štěpánka, tak sval Berdycha rychle regenerují a oba věří, že v Paříži nastoupí.

Odkazy:
oficiální stránka turnaje
pavouk kvalifikace (qualify draw men)

Ve hře jsou další tři jejich krajané. Jedenatřicetiletý Jiří Vaněk hrál v hlavní soutěži French Open pětkrát, když však musel zahájit v kvalifikaci, nikdy z ní nepostoupil. Na grandslamu se mu to povedlo pouze před devíti lety na Australian Open. Dnes ho v Paříži čeká v prvním zápase domácí Jonathan Eyserric. V případě postupu se utká s vítězem duelu Zeballos - Bemelmans. Vaňkovým letošním maximem jsou čtvrtfinálové účasti na challengerech.

Jeden challenger už letos vyhrál Lukáš Rosol, na antuce byl ale nejdál ve čtvrtfinále. Boj o svou první účast na grandslamu zahájí třiadvacetiletý rodák z Brna proti Brazilci Mielemu. Dalším soupeřem by mohl být Hocevar nebo Kamke. Nejtěžší protivník na Rosola může čekat v rozhodujícím třetím kole, ve kterém by teoreticky narazil na čtvrtého nasazeného Rumuna Crivoie.

Dva měsíce nehrál Jaroslav Pospíšil vinou zraněného zápěstí. Od úvodu roku se potýkal se špatnou formou, když nevyhrál jediný zápas ani na challengeru. Na grandslamu si nikdy nezahrál a v hlavní soutěži turnaje ATP hrál jen jednou. Na kurtech Rolanda Garrose se dnes představí v duelu s Brazilcem Alvesem.

V kvalifikaci se objeví taky několik zajímavých jmen. Argentinec Guillermo Caňas, trojnásobný čtvrtfinalista antukového mistrovství Francie, se v prvním zápase utká s Italem Lorenzim. Caňas před dvěma lety patřil k nejlepším tenistům světa, po zranění zápěstí se však do formy dostat nedokázal a nyní je v žebříčku až na 107. příčce.

Téměř celou loňskou sezonu vynechal kvůli zranění další Argentinec Mariano Zabaleta. Letos si zatím zahrál jednou ve finále challengeru v chilském Santiagu, jinak více prohrává než vyhrává. Na antuce v metropoli Francie si zahraje s Belgičanem Olivierem Rochusem. Zabaleta hrál na French Open dvakrát v osmifinále.

Semifinále si před 10 lety zahrál slovenský tenista Dominik Hrbatý a od té doby v hlavní soutěži nechyběl. Také on se ale po opakovaných zdravotních problémech těžko vrací alespoň do první světové stovky. Kvalifikaci zahájí proti italovi Di Maurovi.

Výběr zápasů 1. kola kvalifikace French Open:

Zápasy českých tenistů - 1. kolo:
Rosol (30-ČR) - Miele (Braz.)
Pospíšil (ČR) - Alves (Braz.)
Vaněk (ČR) - Eysseric (Fr.)

Další zajímavé zápasy - 1. kolo:
Caňas (5-Arg.) - Lorenzi (It.)
O. Rochus (22-Belg.) - Zabaleta (Arg.)
Hrbatý (SR) - Di Mauro (It.)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist