V Šanghaji se čtvrtfinále Berdycha s Nadalem nedočkali, oba zaváhali!

13. 10. 2011, 15:02
Aktuality 46
ATP ŠANGHAJ - Fanoušci Tomáše Berdycha už spekulovali o vývoji čtvrtfinálového proti Rafaelu Nadalovi, ani jeden z aktérů se však na turnaji Masters 1000 v Šanghaji přes 3. kolo nedostal. Český tenista nestačil na Feliciana Lópeze, druhý hráč světa podlehl Němci Mayerovi.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych vyhrál sedm zápasů v řadě, když po úspěšné baráži v Davis Cupu vyhrál turnaj v Pekingu a v Šanghaji porazil krajana Radka Štěpánka. Na osmý zářez si brousil zuby před duelem s Felicianem Lópezem, utkání 3. kola ale překvapivě nezvládl a prohrál 4-6 4-6.

Šestý nasazený Berdych dnes nenašel zbraň na Lópezovo podání. Při soupeřově servisu si nevypracoval ani jeden brejkbol a sám sérií čtyř prohraných gamů v řadě ztratil šanci na vítězství. 

Šestadvacetiletý Berdych s o čtyři roky starším Španělem sehrál sedmý zápas a neprolomil pravidelné střídání výher a proher. López, jenž byl s vítězstvím "na řadě", si připsal čtvrtý úspěšný duel s nejlepším českým tenistou.

Berdycha nemusí dnešní porážka příliš mrzet z hlediska šancí na postup na Turnaj mistrů do Londýna, neboť v Šanghaji se nedařilo ani jeho rivalům. Po Tsongovi a Fsihovi totiž dnes dohráli také Španěl Almagro a Francouz Simon.  

Rodák z Valašského Meziříčí zůstane v žebříčku podle letošních výsledků na šestém místě s výrazným náskokem na devátého Almagra.

Mrzet ho však může ztracená šance na dobrý výsledek na turnaji v nejlidnatějším čínském městě. Ve čtvrtfinále se totiž mohl utkat s Florianem Mayerem, s nímž má jednoznačnou zápasovou bilanci 4-0. Němec dnes překvapivě vyřadil druhého hráče světa Španěla Rafaela Nadala

Rafael NadalNadal loni v Šanghaji prohrál ve 3. kole s Rakušanem Jürgenem Melzerem a letos se historie opakuje. Španělský tenista prohrál 6-7 3-6 s Mayerem a do čtvrtfinále opět nepostoupil.

Rodák z Malorky měl v premiérovém souboji s německým soupeřem od úvodu problémy. Osmadvacetiletý Mayer totiž hrál výborný tenis, který podpíral skvělým servisem. V první sadě sice nevyužil dva brejkboly, sám ale žádnému nečelil a v tie-breaku se ujal překvapivého vedení.

O tři roky mladšího favorita definitivně zlomil v sedmé hře druhého setu, kdy se po více než hodině a půl boje postaral o první brejk, který vzápětí zopakoval a bez hrozby ztráty servisu si přispal premiérový skalp světové dvojky. 

Bývalá světová jednička Nadal na svém 16. turnaji v sezoně teprve podruhé neprošel do čtvrtfinále; v srpnu nezvládl zápas druhého kola s Chorvatem Ivanem Dodigem v Montrealu.

"Soupeř hrál velmi dobře, já ne. Od základní čáry mi to docela šlo, ale můj return byl děsivý. Za celý zápas jsem získal jen čtyři míče při jeho prvním servisu. To pak nemůžu očekávat vítězství," uvedl Nadal, jenž minulý týden prohrál ve finále v Tokiu s Andym Murraym. "Mám za sebou dobrý předchozí turnaj, ale dneska to byla těžká porážka," dodal.  

Florian MayerMayer v zápase zaznamenal 29 vítězných úderů a 28 nevynucených chyb, zatímco na straně Nadala převládaly chyby - těch spáchal 24, 'winnerů' zahrál 19. 

Německý tenista, který koncem září na antuce v Bukurešti získal premiérový titul z turnaje ATP, tak v Číně ještě neztratil ani set a vyrovnal své maximum na turnajích Masters 1000.

Nadaův krajan David Ferrer dnes odvrátil s dalším Španělem Juanem Carlosem Ferrerem tři mečboly a po výhrou 1-6 7-5 6-2 oslavil definitivní jistotu postupu na Turnaji mistrů. 

Devětadvacetiletému Ferrerovi pomohla k účasti v Londýně také porážka krajana Nicoláse Almagra, který dnes nestačil na Andyho Roddicka. Právě s americkým tenistou se třetí nasazený Ferrer utká ve čtvrtfinále.

- ATP MASTERS 1000 ŠANGHAJ -
(Čína, tv. povrch, 3.240.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (13. 10. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
F. López (Šp.) - Berdych (6-ČR) 6-4 6-4
Mayer (15-Něm.) - Nadal (1-Šp.) 7-6(5) 6-3
A. Murray (2-Brit.) - Wawrinka (13-Švýc.) 6-4 3-6 6-3
Ferrer (3-Šp.) - Ferrero (Šp.) 1-6 7-5 6-2
Roddick (10-USA) - Almagro (7-Šp.) 6-3 6-4
Dolgopolov (12-Ukr.) - Tomic (Austr.) 5-7 6-1 6-0
Ebden (Austr.) - Simon (8-Fr.) 6-2 2-6 7-6(8)
Nišikori (Jap.) - Giraldo (Kol.) 7-6(6) 4-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

46
Přidat komentář
smazaný uživatel
když tu čtu o supermanskosti Rogera Federera..ale ano i on prohrával.Supermanem byl jen v letech 2004-2006 když neměl prakticky žádnou konkurenci..to se to vyhrávalo,když byli jeho největšími soupeři uvadající Hewitt a Roddick,labilní Safin a Nalbandian a slabí(na to aby byli jedničkou)Ljubičič s Blakeem..a právě v tomto hluchém období získal Federer prakticky zadarmo dobrých šest grandslamových titulů..Nadalovy tituly jsou daleko cennější,protože většinu z nich získal v období 2008-2011,kdy měl tvrdou konkurenci v podobě dvou skvělých hráčů-Federera s Djokovičem..na to se nějak zapomíná,že bojovat s Federerem a Djokovičem bylo daleko těžší nežs Hewittem a Roddickem..a ještě jednu věc si neodpustím-kdyby se Nadal a Federer narodili ve stejném roce,začínali na stejné startovní čáře,ve stejném roce a dozráli tedy ve stejnou dobu,je velmi pravděpodobné,ne-li jasné,že by v tuto chvíli měl Nadal na svém kontě větší počet grandslamových titulů než Federer vzhledem k tomu jak dobře všichni víme jak umí Rafa s Federerem zamést..Rafa měl prostě tu smůlu,že se narodil o 5 let později a toho stálo nesrovnatelně větší počet grandslamových titulů a tedy i větší slávu a ocenění..Federer může děkovat osudu,že se Nadal narodil tak pozdě-jeho mýtus a gloriola se tedy mohly pět let v naprostém klidu vytvářet a Rafa byl od začátku v nevýhodě..to ale samozřejmě Federerovi fanoušci nikdy nepřiznají,nedopustí že by mohla mít pravdu i druhá strana že?..a když někdo tvrdí,že žádná Nadalova éra nebyla,je to skutečné nebetyčná urážka.Byla,začala v létě 2008,ano byla přerušena zraněním v létě 2009(to umožnilo Federerovi se na krátkou dobu naposledy vrátit na první místo) a pokračovala od května 2010 až do letošního léta..to snad podle někoho není není éra?To se to Federerovi v letech 2004-2007 panovalo když neměl žádnou velkou konkurenci a Rafa ještě nebyl tak vyzrálý!..jenže ještě jednou opakuji,tohle fanoušci Federera nikdy nepřijmou,protože jsou tak zaslepení,neobjektivní a někteří i nenávistní vůči Rafovi až běda..
Reagovat
Pe3k
Už ses vybrečel?
Reagovat
smazaný uživatel
já se nepotřebuju vybrečet,jen říkám jasná fakta,které holt Federerovci nikdy nepřijmou,ale to je mi srdečně jedno..chci aby to tady zaznělo,protože si za tím stojím,ničím dalším to ale doprovázet nebudu..jsem sice fanda Rafa,ale ne jako ty maniak sedící neustále zavile u kompu a čekající na každou reakci co napíše..moc sem nechodím,ale z toho co jsem od tebe četl vím,že se s tebou diskutovat nedá..seš mi a všichni tobě podobní u zadku a hádat se tady s tebou nebudu,takovou radost ti neudělám..ty máš svoje pravdy,já svoje a tím to hasne
Reagovat
Pe3k
Typický crying post a nemáš ani hrdost to přiznat. Kdyby ti bylo jedno kdo si co myslí, tak to tady nepíšeš...Hádat se s tebou taky nikdo nechce. Napsal si kupu nesmyslů, což je tady běžné. Rafa je nejlepší, asi proto furt prohrává :D ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím co jsem tu napsal za nesmysly..dobře víš,že kdyby oba začínali kariéru ve stejném roce a dozráli ve stejnou dobu,Rafa by s největší pravděpodobností vyhrál grandslamů víc než Federer,protože ve vzájemných zápasech(i když měl Federer vrcholnou formu) se jasně ukázalo kdo je lepší..bylo by to jen mezi nimi,protože Hewitt,Roddick aspol. by žádnou konkurencí nebyli..nebo je nesmysl,že byla nějaká Nadalova éra,víc jak dva roky na postu světové jedničky není éra?..ty prostě nedokážeš přijmout jakýkoli argument který je proti Federerovi,to je tvůj problém,naopak tu neustále bezostyšně tvrdíš,že Nadal na Federera nemá..a proč tedy má stejný počet titulů jako měl v jeho věku Federer,to jako nic neznamená jo?a že ho skoro dvacetkrát porazil a Federer si proti němu většinou ani neškrt,to jsou jako všechno jen výmysly jo?..vím,že vám Federerovcům po letošku stoupla naděje a tím pádem i hřebínek,že Rafa Federera nedožene..loni touhle dobou jste byli po Rafově zdrcujícím treblu na RG,Wimbledonu a US zkleslí a nebyli schopní ani slovíčka jak to všechno zválcoval..ted vám narostla křídla,ale nebojte,tohle nebude trvat věčně,Rafa se zase probudí a bude získávat tituly jako loni..a jedna věc je taky jasná-pokud bude Rafa zdravotně v pořádku,Federer už nikdy žádný grandslam nevyhraje,protože i pokud náhodou v semifinále narazí na Djokoviče a porazí ho,bude na něj čekat ve finále Rafa,který si na něm smlsne jako vždycky..ale samozřejmě nebudu zastírat,že si moc přeju,aby Federer Djokoviče ještě párkrát porazil a usnadnil Rafovi cestu k dalším grandslamovým titulům..zato pak Federerovi ze srdce poděkuji..čest poraženým Rogerer,byls dobrej,ale na Rafu mít nikdy nebudeš...
Reagovat
smazaný uživatel
..jinak dokážeš bejt opravdu vtipnej,to se ti musí nechat.třeba když mluvíš o Federerově neporazitelnosti.Poslední čtyři sezony toho vyhrál zatraceně málo a nebýt Rafova zranění v roce 2009,víc jak na jeden grandslam ročně by se už nezmohl a hlavně by nikdy nevyhrál French Open..a když se tu posmíváš jak je letos Rafa tragickej,jen ukazuješ svojí ubohost a neobjektivitu..tři tituly a sedm finálových účastí rozhodně k posměchu není.Prý že furt prohrává-deset finále znamená furt prohrává jo?..furt prohrává jen Federer,který letos vyhrál jednu ubohou dvěstěpadesátku a pak prohrával skoro s každým na počkání..Rafa v drtivé většině případů jen s letos famozním Djokovičem..ústupem ze slávy se dá nazvat to co letos předvádí Federer,ne Nadal.Je mi jasné,že prožíváš nostalgii po starých časech,ty už se ale nikdy nevrátí,tak se s tím smiř,stejně jako s tím,že Rafa je prostě lepším hráčem než Federer..a když tu říkáš,že není,zamysli proč s ním Federer skoro dvacetkrát prohrál..pro mě Rafa je a vždycky bude nejlepším hráčem historie bez ohledu nato jestli vyrovná nebo předežene Federera v počtu grandslamových titulů..to není rozhodující.Hlavním důvodem proč matematika může jednou celkově mluvit ve prospěch Federera jsou příznivé okolnosti v podobě hluchého období,ve kterém neměl konkurenci v Rafovi a to mu zadarmo přihrálo do klína dobrých pět šest grandslamových titulů.No a v první řadě vzájemné zápasy a v nic drtivá Nadalova převaha..a jak se řada(a ne málo)odborníků a žurnalistů shoduje,nejlepší hráč historie nemůže být někdo kdo má s někým jiným tak špatnou bilanci...
Reagovat
smazaný uživatel
vidíš,že si svoje argumenty dokážu obhájit.Ano ty budeš tvrdit,že to tak není..každý to vidíme jinak a toho druhého asi nepřesvědčíme.Pokud ale chceš být objektivní,popřemýšlej i o těch mých..já jsem ochotný diskutovat,nechci se jen přetlačovat.Víš co by mě zajímalo?co když Rafa Federera v počtu titulů skutečně překoná..času nato má moře a to dobře víš..dál budeš tvrdit,že byl Federer lepším hráčem?..a jaký pro to budeš mít v takovém případě argument když budou pro Rafu hrát i celková čísla,nejen vzájemné zápasy?..na to mi odpověz.Já totiž myslím,že i když budou pro Rafu hrát i čísla,že Federerovci nikdy nepřiznají,že byl lepším hráčem..potom byste ale byli velmi neobjektivní
Reagovat
smazaný uživatel
vůbec se mi to nelíbí! Berdych si vypadne zrovna když vypadl i Nadal. TO snad není pravda. Berdych měl vydlážděnou cestu minimálně do semifinale. Berdych to nezvládá! Nejdřív Belluci pak Gasquet ted zase Lopez!! Na turnajích M1000 nesmí vypadávat s takovými hráči!!
Reagovat
smazaný uživatel
a k tomu ještě Ljubičič, Wawrinka a Tipsarevič
Reagovat
smazaný uživatel
Vadi mi prispevky tech, kteri jsou jak korouhvicky, po kazdem zapase bud vynasi do nebes nebo pomalu radi skoncit s tenisem. Pripada mi to dost pohodlne a neobjektivni pohled. Vzdyt hrace nedela jeden zapas. Jen v tomto turnaji, kolik favoritu skoncilo, Proste zrovna jejich souperi meli svuj den a uspesne se na ne vytahli. Proste hrat tenis umi vsichni minimalne ve svetove stovce, ale je dulezite jak casto jim to vychazi a jak dulezita utkani zvladnou psychicky.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen bych ještě doplnil, že největší průšvih, který z toho pro Tomáše plyne je ten, že na Lopatově žebříčku aktuální výkonnosti se rázem propadl z top five někam na konec první stovky.
Ve srovnání s tím je účast / neúčast na TM naprosto nepodstatná. :)
Reagovat
smazaný uživatel
je to ostuda! obrovská ostuda! Měl raději odstoupit před zápasem jak navrhoval webmaster turnaje šanghaje. nemusel se tolik ztrapnit prohrou.
Reagovat
Fandina
co příspěvek to jed ........ jdi k psychoušovi
Reagovat
smazaný uživatel
co jsem videla, tak to od Berdi zadna ostuda nebyla, fakt asi rozhodlo jen zavahani na servisu, ktery Lopeze nepotkalo, no.
Ale rozhodne jeste nemel shazovat tu bradku. Az po finale! ;-)
Reagovat
VlS
to tedy opravdu neměl, je to napsaný v manuálu jak vyhrávat v tenisu a on si ji shodí! No tedy..........
Jen mě udivuje, že si téhle nekázně nepovšiml náš největší expert!
Reagovat
smazaný uživatel
nezlehcuj zakladni pravidlo: Vitezna sestava se nemeni! (Ani o chlup!) ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych to vůbec tak tragicky neviděl..
Lopez zkrátka hrál dnes to, s čím se z hlediska taktiky Tom dlouho nepotkal - dokonalý levácký servis + víc než dost chopovaných úderů které prostě musí deptat všechny hráče. Neřekl bych že hrál špatně, ale kvůli pár svým chybám na servisu si prohrál podání, zatímco na returnu mu soupeř šanci prostě nedal, ikdyž v posledních dnech returnoval skvěle.

Hlavu vzhůru, cesta do finále byla reálná ale nevyšlo to. Hraje agresivně, což na ostatní platí, bodů je stále dost a ostatní adepti na TM mu jeho kvalifikaci značně usnadňují. Podle mně už je tam tak ze 60%. Třeba ještě přidá další skvělý výsledek co se týče turnajů před TM. Good luck Tome, fandím ti :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to vidíte. Po Pekingu ste vynášeli Berdycha do nebes a posílali ho minimálně do první pětky (někteří možná ještě výš) realita je ale evidentně úplně jiná.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono se normálně hraje těžko tolik zápasu v řadě :) zkus si to ;-)
Reagovat
VlS
Ani do nebes, ani do první pětky ho nikdo neposílal (stačí se podívat na žebříček a je jasný, že do první pětky se letos prakticky dostat nemůže, mě stačí šestka a ta reálná je:-). Prostě prohrál s hráčem, kterej dneska hrál opravdu dobře a to je všechno.
Reagovat
petrulinka
souhlasím s tebou
Reagovat
smazaný uživatel
komu fandíš ty?:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Taky souhlas, Berďa patří do desítky, zaslouženě a hotovo.
Ale myslel jsem, že vyhraje, že bude teď v takovém laufu.
I když Lopez skvěle servisoval, měly z toho být tie-breaky, pak kdyby prohrál nemusí si nic vyčítat, ale takhle ty ztráty servisu, to je škoda.
Reagovat
darek.vrana
A hráč první pětky jako nemůže prohrát s Lopezem nebo co?
Reagovat
misoSK
uz som to stokrat povedal ze je aspon 30, mozno 50 hracov schopnych podat vykon s ktorym ako hovorite vy "patria do desiatky alebo patky", ale umenie je v tom podavat take vykony po celu sezonu, dnes zahral Mayer ako hrac top10, to vsak neznamena, ze tam patri, na to by totiz musel hrat takto celu sezonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Murray,Baghdatis + 4 další o něco míň.
Reagovat
smazaný uživatel
To samozřejmě může. Takhle jsem to nemyslel. Jen mi vadí, nebo spíš jsem na to doslova alergickej, že vždycky, když se nějakému českému sportovci povede nějaký úspěch, tak ho všichni pasujou na největšího a nejlepšího ve svém oboru na světě. Nevím jestli se to tak děje i v jiných zemích (asi jo), ale češi jsou v tom opravdu odborníci.
Reagovat
VlS
No, asi stejně jako dvojka nemůže prohrát s Mayerem, nebo trojka s Berdychem - mám kliku, já můžu prohrát i s naší kočkou a nikomu to neva.
Reagovat
smazaný uživatel
Uf, to je teda vysledek. Tento turnaj mistru je opravdu neskutecne pohrebistem favoritu. Bohuzel tam spadl i Tom. Prisla jsem domu zrovna na promeneny setball prvniho setu. Objektivne musim rict, ze Tom nemel sanci. Feliciano hral na svem podani bezchybne, Jen ten rozdil proti vcerejsku. Dnes dvojchyby 0 vcera 14. Tom hral dosti opatrne a nepresne. Proste nemel den. Hral co mu dovolil souper, Srovnani se zapasem s Jankem bylo trefne. Tak bohuzel.Je pravda. ze to mel do finale dosti uklizene, ale stejne by bylo lepsi, kdyby se dostal dal, kdyby mel skalp Rafy. No tak snad jeste do turnaje mistru udela nejaky vysledek. Nastesti toho moc neobhajuje.
Reagovat
steve79
U Nadala je podle mě problém v tom, že si nevěří. Přece jenom šest finálových porážek od Djokoviče a minulý týden od Murrayho, to na něj na chudákovi musí zanechat stopy. Takhle se asi musel cítit Federer, když ho nemohl porazit na Roland Garros. Tam ho Nadal porazil ve finále snad pětkrát.
Reagovat
Fandina
nemůže pořád vyhrávat... nesouvisí to jestli si věří nebo ne. Takový člověk se ještě nenarodil, který pořád vyhrává ...........
Reagovat
Pe3k
Ale ano, jmenuje se Roger Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
Takže Federer nikdy v životě neprohrál?
Reagovat
Pe3k
Nikdy neprohrál jen Rocky Marciano, hned zaním je Chuck Noris a Federer je až třetí no...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jo.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten kdo psal ten nadpis,tak to Tomášovo vítězství zakřikl! V tomhle jsou tihle naši lidi dokonalí! Vzpomínám si,jak Novotná ve Wimbledonu vedla tuším ve 2. setu 5:1 (když 1.už vyhrála) a komentátoři se mohli přetrhnout v řečech co by se muselo stát,aby to Novotná nevyhrála! A ono se stalo a ona to nevyhrála!! Sportovní komentátoři u nás raději nekomentovat!
Reagovat
misoSK
Ked porovnavam dnesny vykon Lopeza so vcerajsim tak to je ohromny rozdiel, vcera servis priemerny, vela dvojchyb, pasivita od baseline, malo prechodov k sieti, ziadne emocie, proste pretrpene vitazstvo, dnes to bol stary dobry Lopez so skvelym servisom, okamiztymi prechodmi k sieti a s volou po vitazstve, Tomas zahral dva nepodarene gemy na returne kedy vela kazil a to ho stalo zapas, na returne nemal dnes narok...Zajtra zaujimavy suboj dvoch technickych hracov a hlavne svetovych volejov Lopez vs. Mayer
Reagovat
misoSK
*dva nepodarene gemy na podani samozrejme
Reagovat
smazaný uživatel
Nevadí Tomáši... Ten Lopezův servis byl dneska k nepřekonání...a když se tomáš dostal při jeho servisu aspon na shodu tak bud udělal nakou chybu a nebo znova přišel ten výborný servis...
Reagovat
VlS
No, tak Tom dneska neměl super den, ani žádná tragedie to nebyla, ale bohužel. No tak ve Švajcu
Reagovat
vendulkabendulka
No poteskoste. Nehraje spatne, ale asi to projede, kurnik.
Reagovat
smazaný uživatel
To asi jo, ten Lopezuv servis s mi dnes zda nějakej zákeřnej:(
Reagovat
smazaný uživatel
To je prostě Lopezův servis, opravdu špičkovej hráč by to měl returnovat. Lopez žádnej životní výkon nepodává.
Reagovat
dessperadoss
To jsem rád že nakonec bude hrát
Reagovat
smazaný uživatel
uuuuum tak berdman zatím nic moc tak uvidíme
Reagovat
dessperadoss
Ale hraje dobře,druhej set musí vyhrat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist