Vaidišová promluvila o konci kariéry

23. 8. 2016, 22:03
Rozhovory 20
Letos v červenci ukončila Nicole Vaidišová kvůli zdravotním problémům svou profesionální kariéru. Už v roce 2010 bývalá světová sedmička jednou kariéru přerušila kvůli vleklým potížím s ramenem, s nímž pak byla dvakrát na operaci, a ztrátě motivace. V září 2014 se k tenisu vrátila, na cestě zpět mezi elitu ji ale znovu brzdily různé zdravotní problémy.
Profily hráčů
Nicole Vaidišová

Nicole Vaidišová se rozpovídala v rozhovoru pro WTA Insider o tom, proč musela s tenisem definitivně skončit, jak zpětně vidí svou tenisovou kariéru a co by poradila dalším mladým hráčkám. Pro Vaidišovou se jedna věc určitě nezměnila. I po konci tenisové kariéry dále cestuje po světě. Ale tentokrát už bez tenisového náčiní.

„Po oficiálním ukončení kariéry jsem si chtěla oddechnout a užívat si života. Když hrajete tenis profesionálně, tak máte program nastavený na skoro celý rok dopředu, kdežto teď se můžu rozhodovat, kam chci jet, co chci dělat. Je to velký rozdíl. Například jsem se vždy chtěla podívat na Island, kde se samozřejmě žádný turnaj nehraje. Bylo moc pěkné naplánovat si tam výlet a odpočinout si od tenisu. Hodně mi takto strávený čas pomohl.“

V roce 2015 svedla bitvu s Anou Ivanovičovou a později v Miami i se Simonou Halepovou. Vypadalo to, že je Vaidišová na správné cestě. Právě po turnaji v Miami chybělo už jen pár bodů, aby se probojovala do první světové dvoustovky na pozice zajišťující grandslamové kvalifikace. Jenže rekurentní zranění jakýkoli pokus o návrat mezi elitu zbrzdila.

„Bojovala jsem s mnoha zraněními, která se neustále vracela. Strávila jsem spoustu času u lékařů a na rehabilitacích. Zkoušeli jsme různé nové věci, ale nakonec nic nepomáhalo. Bohužel to došlo do stádia, kdy jsem si řekla 'a dost!'. Už jsem nechtěla tělo vystavovat dalšímu ozařování, operacím apod. Byl to začarovaný kruh,“ svěřila se bývalá tenistka.

Vaidišovou už jednou zdraví zradilo. V roce 2010 opustila tenisový svět kvůli zranění ramene a ztrátě motivace. Jelikož nebyla první operace ramene úspěšná, musela Vaidišová na druhou. Bývalá světová sedmička se chtěla na kurty vrátit mnohem dříve, ale rameno jí to nedovolilo.

„Na rameno jsem pořád myslela, protože po dvou operacích už nikdy nebude stoprocentní. Myslím si, že nepomohlo ani to, že jsem tak dlouho nehrála. Celkově bych řekla, že mé tělo nezareagovalo na návrat k takové zátěži nejlépe. V tom bych viděla jednu z příčin neustálých zranění. Ale také jsem měla smůlu. Turnaj v Miami jsem si pochvalovala, cítila jsem se dobře a tvrdě trénovala. Těsně po turnaji v Miami jsem si při jednom z tréninků bohužel natáhla vaz v kotníku. Podobně nešťastně jsem si o necelý rok později zranila zápěstí,“ shrnula Vaidišová.

„Poslední dva roky jsem vždy hrála pár měsíců, pak přišlo zranění a tak pořád dokola. Když jsem dokončila rehabilitaci, opět jsem mohla hrát, ale jen do té doby než přišlo další zranění. Musela jsem pořád začínat od nuly a to člověka hrozně vyčerpává. Poslední kapkou byly osteofyty (kostní výrůstky) na patách, které se i po zaléčení objevují znovu. Každý sportovec, který tento stav zažil, ví, jaká bolest to je, protože paty potřebujete k chůzi. Nejprve jsem podstoupila léčbu a poté i ozařování, ani jedno moc nepomáhalo. Šest měsíců trvalo zbavit se jednoho výrůstku, aby se později objevil další. Nemůžete jít ani běhat, protože běh a vlastně i chůze stav zhoršují.“

Vaidišová tak byla nucena vše přehodnotit. Nakonec se rozhodla kariéru definitivně ukončit. „I když jsem přestala hrát, pořád docházím na léčbu, protože výrůstků se jen tak nezbavíte. Mohu však zvolit pozvolnou léčbu, nemusím už honem rychle vše radikálně řešit, protože se potřebuji vrátit na kurt," řekla bývalá světová sedmička.

Takový konec kariéry by určitě nikdo před dvanácti lety české tenistce nepředpověděl. V pouhých patnácti letech se stala šestou nejmladší vítězkou turnaje WTA, když ovládla podnik ve Vancouveru. O rok později vyhrála tři další turnaje WTA během tří týdnů. V roce 2006 ji dělil jediný game od postupu do finále French Open. „Byla jsem tak mladá. Nemohla jsem uvěřit tomu, jaké hráčky jsem porazila a jak daleko jsem došla. Bylo to neskutečné.“ Další semifinále si zahrála v roce 2007 na Australian Open, kde potrápila pozdější vítězku Serenu Williamsovou.

Pak ale přišla série zranění a nevyrovnaných výkonů a následně propad sebedůvěry. „Upřímně, tehdy jsem sama sebe moc neznala. Byla jsem hodně frustrovaná nejen kvůli zraněním ale hlavně na kurtu. Spousta věcí v mém rodinném i osobním životě nešla podle plánu. Na kurtu jsem se necítila dobře, chtěla jsem pryč. V ten moment jsem nevěděla, jestli se ještě někdy k tenisu vrátím,“ svěřila se Vaidišová novinářům.

Během tří let mimo tenis si však uvědomila, že jí tenisový kolotoč chybí. „Když jsem byla dítě, bylo to dané. Prostě jsem hrála tenis. V takovém věku nepřemýšlíte o tom, co je za hranicemi tenisového světa, zda tenis milujete. Vše ostatní tak trošku odsouváte na druhou kolej, protože pro vás je v tu chvíli nejdůležitější vyhrávat, zlepšovat žebříčkové postavení i výsledky na turnajích. Když jsem nehrála, uvědomila jsem si, že mi tenis chybí, že se chci vrátit a hrát. Když si tím vším projdete, tak si uvědomíte, jestli ten sport opravdu milujete.“

Na pozdim plánuje Vaidišová nastoupit na vysokou školu, ale ráda by byla i do budoucna součástí tenisového dění. „Udělala jsem vše pro to, abych byla zdravá a připravená se vrátit. Některé věci se prostě nemají stát, to neovlivníme. Teď jsem starší a vše vidím jinak, víc si věcí vážím. Když jsem jako mladá vyhrávala turnaje a dařilo se mi na grandslamových turnajích, dostatečně jsem si toho nevážila. Tenis se za ty roky změnil. Holky jsou fyzicky zdatnější a hodně mladých holek stoupá žebříčkem. Soudě podle sebe bych jim chtěla vzkázat, aby si tenis užívaly a zapamatovaly si ty krásné momenty.“

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

20
Přidat komentář
marekv
Chápu, že budu sám, ale s těmi zraněními to dle mě silně přehání. Prostě omlouvá, že jen jak se přestalo dařit, tak byl nosánek nahoru a praštila s tím. Dobře pamatuji tu Štvanici...A její rozhovor např. v MF Dnes nebo po FC, namyšlenost jen ukapávala...Nu což. Ale pravda, dokud nad ní drżel tvrdou ruku pan Kodat, výsledky byly...
Reagovat
janek_da
Karolina nakonec opravdu hrála v neděli o post světové jedničky :D
https://twitter.com/i_am_peterpan_/status/767785678537187328
Reagovat
kada.tom
hezký :-D
a Bára světová sedmička, to taky není nejhorší :-)
Serena i s tím svým tu a tam deblem čtvrtá :-D
Reagovat
blixa
My jsme to vždycky věděli, že Kája bude světovou jedničkou !!! ;-) :D
Reagovat
makro99
dobrý, a kdo byl jednička loňský léto? :) myslím, že tam v září dokonce padl jednocifernej součet...
Reagovat
misa
14. 9. 2015 to byla Lucinka se součtem 5+4 :)
Reagovat
makro99
správně, moc sem přemýšlel, jestli mám připsat, že misa jistě přispěchá s nějakou patetickou glosou, ale nechtěl sem tu - hodnotnou - informaci zabít :) takže srpen 2017 jdeme na reparát!
Reagovat
misa
Žebříčkové úspěchy to byly úžasné, ale Lucka jako světová pětka nakonec neodehrála ani jeden zápas. Při zveřejnění tohoto žebříčku zrovna ležela v brněnské nemocnici, takže tentokrát žádné "krásné časy".
Reagovat
makro99
jsou to žebříčkové paradoxy.. třeba ten útok Lucky na post české jedničky s Doi po třičtvrtěroční "pauze".. a nejlepší je, když hráčka ukončí kariéru a poté začne stoupat žebříčkem..
Reagovat
janek_da
A tady je originál článku, daleko delší

http://www.wtatennis.com/news/article/5829245/title/nicole-vaidisova-opens-up-on-retirement#.V7tbola97u0.twitter
Reagovat
smazaný uživatel
Vyrustky jsem mel taky a uspesne to vyresila operace .Zitra tak mohu bezet marathon
Reagovat
smazaný uživatel
Je to škoda,Nicole jsem mel rád,ale to co ona dokázala už nikdo dlouho nedosáhne,škoda Nicole,velká zátěž v mladí a rychlej vzestup,se vymstil,bohužel
Reagovat
Frick
Nebylo by na místě se zeptat, zda se nestala někde chyba? Třeba ve vysoce přehnaném zatěžování mladého těla?

Kája taky trochu žirafa, taky začala hrát první ITF-ka už ve 14, ale až do 18 hrála k tomu pořád a teď je na tom ve 24 zdravotně cajk,
Reagovat
Frick
*až do 18 hrála pořád jen juniorky

Podívejte se třeba na tu šňůru na podzim 2005. Nad tím bychom dnes kroutili hlavama u kohokoliv.

A teď si vemte, že by holka ročník 2000 vyhrála letos postupně Tokyo INT - Kanton - Taškent...
Reagovat
misa
Teď o jiné tenistce: Petra Cetkovská ani nehraje kvalifikaci US Open, což znamená, že přijde o 130 bodů za loňský ročník. Zbude jí 50 a po skončení posledního gs. spadne do šesté stovky. Přijde letos oznámení o konci nebo ještě zkusí nějakou účast na domácích ITF?
Reagovat
tommr
Klára Koukalová je na tom podobně - u ní to taky vypadá na brzkej konec kariéry ... :(
Reagovat
misa
Klára už v článku na idnes říkala, že asi končí.
Reagovat
lukassb
Zajimavej clanek :) jsem teda zvedavej v jake oblasti by chtela dal u tenisu zustat. Napadl me treba sportovni psycholog, kdyz rikala ze by ten obor chtela studovat...uvidime. Kazdopadne ji preju jen to nejlepsi, v ceskym tenisu uz svejma uspechama zustane zapsana navzdycky. :)
Reagovat
misa
o Nicole mi už chyběl...
Reagovat
FulnekUltras
tenisově snad možná ještě ano... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist