Vaněk se v Bratislavě loučí s tenisem

15. 11. 2010, 19:54
Stalo se... 1
Dvaatřicetiletý Jiří Vaněk odehrál poslední zápas své kariéry, během které vyhrál 11 challengerů a v žebříčku se vyšplhal na 74. místo. Domažlický rodák se s tenisem loučí v Bratislavě, kde dnes v zápase 1. kola podlehl domácímu Hrbatému.
Profily hráčů
Jiří Vaněk

Jiří Vaněk už koncem léta v rozhovoru pro magazín Tennis Arena avizoval, že koncem sezony na challengeru v Bratislavě ukončí kariéru. Důvod jeho rozhodnutí je prozaický: vyhřezlá plotýnka a přetrvávající trable se zády.

Domažlický rodák se tenisem živil patnáct let, v říjnu 2000 byl 74. hráčem světa. Jenže letos v únoru měl jít po osmiměsíční pauze, kdy kvůli bolestem nemohl hrát, dokonce na operaci. Do té doby objel spoustu lékařů i fyzioterapeutů a pomalu se vzdal naděje. Po péči Vladimíra Brejchy a návštěvě chiropraktika, pana Javanského z Mělníka, ale najednou bolesti ustaly.

Na kurty se tedy vrátil, ze sedmnácti zápasů ale vyhrál jen tři. V podvědomí ho strašily problémy se zády a již se nedokázal dostat do lepší formy. Proto se rozhodl skončit.

S kariérou profesionálního tenisty se rozloučil dnes 15. listopadu. Dvaatřicetiletý český hráč ve slovenské metropoli čelil domácímu matadorovi Dominiku Hrbatému, jemuž po dvou hodinách podlehl 7-6 4-6 4-6.

Vítěz jedenácti challengerů, jenž si kromě Wimbledonu na každém z ostatních grandslamů zahrál ve 2. kole, ale u svého milovaného sportu zůstane. V prosinci bude pomůže pražské Spartě v extralize, příští rok se nevzdává startu v německé bundeslize.

"Liga je maximum, co v posledních měsících zvládnu. Hrát turnaje, dva tři dny za sebou, a pořádně trénovat, to prostě nemůžu. Za dva dny bych nevstal z postele. I po lize se dávám těžko dohromady," řekl Tennis Areně Vaněk.

Na kurtu už je skoro bez bolestí, ale jen pokud hraje z místa. I to se Jiřímu Vaňkovi hodí, začal se totiž trenérsky věnovat devatenáctiletému Josefu Kůrkovi. S manželkou Markétou, za svobodna Kochtovou, také výbornou tenistkou (a dcerou hokejového internacionála Jiřího Kochty), navíc v Braníku rozjíždějí akademii na kurtech LTC Hodkovičky. "Zatím jsme na začátku, ale věřím, že se to na jaře rozběhne."

- CHALLENGER BRATISLAVA (Slovensko, tv. povrch / hala, 50.000 eur) -
pondělní výsledky českých tenistů (15. 11. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Hrbatý (SR) - Vaněk (ČR) 6-7 6-4 6-4
Kunicyn (8-Rus.) - Rosol (ČR) 6-1 3-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jirka mi utkvěl v paměti potom, co mi jednou zkazil tiket senzační výhrou nad Gäelem Monfilsem, ale nemám mu to za zlé, byl to dříč a nebejt zdravotních problémů, mohl třeba i více zahrát na větších turnajích. Jedenáct triumfů na challengerech má ale také svoji váhu a já přeji Jirkovi i jeho celé rodině mnoho štastných chvil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist