Verkerk po letech vyhrál turnaj

17. 3. 2008, 10:35
Aktuality 0
Na turnaji s desetitisícovou dotací začal svůj comeback nizozemský tenista Martin Verkerk, kdysi 14. hráč světa. A úspěšně: ve finále futures v Montrealu si poradil s Rumunem Mergeou 2-1 na sety.
Profily hráčů
Martin Verkerk

Kdo se minulý týden zašel v Montrealu podívat do Jerry Park Tennis Centre, naskytla se mu zvláštní podívaná. Mezi teenagery, kteří zkoušejí štěstí na nejnižší úrovni profesionálního tenisu, vyčníval devětadvacetiletý hráč. Před necelými pěti lety hrál ve finále French Open, kde šokujícím způsobem smetl 3-0 na sety famózního Guillerma Coriu. I díky tomu se v žebříčku ATP dostal na 14. místo. Nizozemec Martin Verkerk.

Zatímco před lety se vyhříval na výsluní zájmu, po dvou operacích ramene a letech neúspěchů se nyní zkouší do světa profesionálního tenisu dostat "od podlahy" - tedy na turnajích s nejnižší dotací.

Jaké to je, pro tenistu, který kdysi porážel nejlepší hráče světa, například Andyho Roddicka, Carlose Moyu nebo již zmíněného Coriu? "Musíte to překonat, je to těžké," prohlásil Verkerk. "I když tři roky nehrajete, pořád jste bývalý hráč světové dvacítky, který se dostal do finále grandslamu a vyhrával turnaje. Takže vám všichni chtějí nakopat zadek," tvrdí Nizozemec, který na posledních 12 turnajích vypadl v prvním kole.

Mergea měl dva mečboly
V Montrealu se to nikomu nepovedlo, jednoduché to ale Verkerk neměl. "Ta úroveň v hale není horší než na challengerech," tvrdí Verkerk, "zvlášť proti Raonicovi ve čtvrtfinále. Když jste tři roky mimo, nezáleží na tom, co je to za turnaj. Potřebujete zápasový rytmus. Tohle je futures, ale pro mě je to momentálně skvělý výsledek."

Nejdramatičtější zápas odehrál Verkerk ve finále s Florinem Mergeou. Rumunský tenista v prvních dvou setech kontroloval hru a vypracoval si dva mečboly. Oba ovšem dokázal Verkerk odvrátit, získat sadu v tie-breaku a když ve třetím setu vzal za stavu 4-4 Mergeovi servis, zápas už dotáhl do vítězného konce. "Měl jsem štěstí," přiznal po utkání nizozemský hráč. "Dnes byl lepší. Od základní čáry hrál údery jako hráč světové stovky. Florin nejspíš měl tenhle zápas vyhrát, ale v klíčových momentech selhal. Když jsem vyhrál druhý set, věděl jsem, že díky svým zkušenostem mám slušnou šanci zvítězit. Ulevilo se mi, že jsem konečně vyhrál turnaj. Od té doby, co jsem se vrátil po zranění, jsem si několikrát řekl, že skončím. Ale dneska jsem moc rád, že jsem vydržel."

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist