Veselý na challengeru v Sarajevu vyřadil nasazenou jedničku Kavčiče!

13. 3. 2013, 17:41
Aktuality 105
CHALLENGER SARAJEVO - Jiří Veselý letos válí. Osmnáctiletý český tenista po zisku tří titulů z turnajů Futures nepotřeboval příliš času na rozkoukání ani na prvním letošním challengeru. V Sarajevu si dnes vyšlápl na nejvýše nasazeného Slovince Blaže Kavčiče a zaznamenal tak premiérový skalp hráče Top 100.
Jiří Veselý

Bývalý vítěz chlapeckého Australian Open a juniorská světová jednička Jiří Veselý se v úvodu letošní sezony zaměřil na trénink a na turnaje Futures. Na nich se mu dařilo excelentně. Z 19 odehraných zápasů prohrál pouze s Irem McGeem a připsal si tak tři tituly: dva z izraelského Eilatu a třetí přidal na přelomu února a března v americkém Harlingenu.

Veselý se tak ve světvém žebříčku nenápadně přiblížil Top 200 a turnaje Futures, ze kterých má v 18 letech na kontě už 9 trofejí, tak Veselému začaly být těsné a rodák z Příbrami se rozhodl jít o kategorii výš. Na challengerech v uplynulých sezonách nasbíral osm startů, ale jen jednou - navíc po skreči soupeře - postoupil do 2. kola.

Letos už ale mezi větší konkurenci vstupuje s mnohem většími zkušenostmi z mužského tenisu i s lepší fyzickou kondicí a cíle jsou potažmo mnohem větší.

První letošní challenger si český tenista naplánoval do Sarajeva, kde k němu ale los nebyl vůbec přívětivý. Veselého totiž čekal nejvýše nasazený Slovinec Blaž Kavčič, který má z challengerů již 8 titulů a který má už i spoustu zkušeností z turnajů ATP. Na nich posbíral skalpy hráčů jako Anderson, Chardy, Gulbis, Hewitt, Bellucci či Baghdatis, přičemž poslední dva porazil na začátku letošního roku.

Veselý, který už je i členem českého daviscupového týmu, se ale o sedm let staršího soupeře nezalekl. S 88. hráčem světa sice v prvním setu náskok brejku neudržel a v tie-breaku prohrál, z prohrané sady se ale nesložil a utkání otočil. První dva mečboly při podání soupeře ještě nevyužil, po svém servisu už ale celkově čtvrtou příležitost proměnil: po kvalitním servisu soupeřův return zabil vítězným bekhendem a v takřka prázdné hale si hlasitě zařval 'Jóóó!'.

Pro Veselého je výhra nad Kavčičem prvním skalpem hráče Top 100. O premiérové challengerové čtvrtfinále se utká s domácím třiadvacetiletým Tomislavem Brkičem, který je až 459. tenistou žebříčku ATP. V případném čtvrtfinále může Veselý narazit buď na Francouze Fabrice Martina, nebo Slováka Karola Becka. 

V Bosně a Hercegovině, kde je místní podnik dotován částkou 30.000 dolarů, zvládli už včera první kolo oba finalisté loňského ročníku Jan Mertl a Jan Hernych. Obhájce titulu Hernych ale již o možnost zopakovat svůj loňský úspěch přišel, v dnešním zápase 2. kola podlehl 6-4 4-6 5-7 Francouzi Pierre-Huguesu Herbertovi.

Češi v Dallasu dohráli
Tento týden se hraje také velmi kvalitně obsazený challenger s dotací 125 tisíc dolarů v Dallasu. Týden mezi turnaji v Indian Wells a v Miami si v Texasu vyplnili i dva čeští tenisté, oba však vypadli hned v prvním kole.

Jan Hájek už v úterý nestačil na pátého nasazeného Rakušana Jürgena Melzera, kterému podlehl po boji 6-4 6-7 1-6. Osmý nasazený Lukáš Rosol dnes prohrál 3-6 6-4 6-7 s dvacetiletým Američanem Denisem Kudlou.

- CHALLENGER SARAJEVO -
(Bosna a Hercegovina, tv. povrch / hala, 30.000 dolarů)
výsledky českých tenistů (11. - 13. 03. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (ČR) - Kavčič (1-Slovi.) 6-7(4) 6-3 6-4
Mertl (ČR) - Middelkoop (Niz.) 6-3 6-4
Hernych (ČR) - Mertens (Belg.) 6-2 7-6(4)

Dvouhra - 2. kolo:
Herbert (Fr.) - Hernych (ČR) 4-6 6-4 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

105
Přidat komentář
freeteepek
První polovinu zápasu hrála Petra výborně. Hlavně servis měla skvělý. Pak začala mít problém s pohybem a servis jí odešel. Chyběl kousek, aby vyhrála ve dvou setech. Na konečném výsledku se nepochybně podepsal pomalý povrch, ale i kalifornské vedro. Kirilenková se s tím vyrovnala lépe. Možná jí pomohlo paradoxně to zranění. Uvolnila se a ve třetím setu hrála pro změnu ona skvěle. Petře nedala šanci dostat zpátky do zápasu:-(
Reagovat
smazaný uživatel
Ty veris, ze byla zranena...?
Te obdivuji:) Ja totiz ne...behala tam dal jak srnka...

Byla to darovacka...
...ale jsem velmi spokojeny s temi peknymi dropy Petry:))) Jen nevim jestli to nebylo vic prinucene tim, ze uz moc nemohla behat...
Reagovat
petrulinka
No ale na druhou stranu si říkám, zase nemůžeme toho chtít hodně. Vyhrála Dubaj, teď čtvrtfinále, tak uvidíme, co předvede v Miami.
Reagovat
smazaný uživatel
přála bych si aby se po dnešku příjemně nasrala a Miami vyhrála :D nebo aspoň do finále došla.
Reagovat
smazaný uživatel
Jakožto fanoušek Makiri mám radost, ale musím narovinu přiznat, že Jurjevna hrála velmi průměrně. Spíš se Petra porazila sama. Zapnul jsem to až za stavu 4:4 ve druhém setu a to, co jsem viděl, byl od Petry vyloženě špatný tenis. Přitom Bidrman říkal, že Petra vedla ve druhém ještě 4:3 s brejkem....
Reagovat
petrulinka
Máš pravdu a největší mazec byl, když šla ve druhém dorovnávat na 5:5 a bouchla si tam 4 dvojchyby, prostě jí to darovala.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem čuměl jako puk! Nevzpomenu si, jestli jsem tohle vůbec někdy na této úrovni viděl. 4 DF v jedné hře celkem nedávno, ale za sebou určitě ne....
Reagovat
smazaný uživatel
tak teď Petra přišla i o sedmé místo že? :(
Reagovat
petrulinka
Já myslím, že bude záležet na tom, jak zahraje Erani.
Reagovat
smazaný uživatel
Já zas myslím, že bude osmá tak jako tak...
Reagovat
smazaný uživatel
jj, ikdyby Erraniova nepostoupila do semifinále, tak pujde na 7.místo, ale bude mít jen o 10b navíc než Petra...pokud dobře počítám, což nemusí být pravda, navíc tak večer :)
Reagovat
petrulinka
Musím říct, že jsem Petry fanoušek, ale to, co začala předvádět od poloviny druhého setu byl děs běs. Dnes jsem na ni fakt naštvaná. Tak dobře rozehraný zápas takto pos...
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mne se uplne utavila...nebyla se schopna moc uz dostat do hry, ten povrch je fak narocnej...
...ale je fakt, ze casto se to nevidi...

...to byla totalni darovacka toto:)))
Reagovat
smazaný uživatel
na dalsi rebrejk, podme, podme na to:)

Jako chapu, chces to Petro dostat do TB rebrejkama, a v TB MaKiri dostat pod tlak, jako neni to spatny plan...jen aby to vyslo:)))
Reagovat
dadaft
je po ptákách.
Reagovat
smazaný uživatel
No nebyl to nejlepsi plano, no:)))

Komentatori nemohou stale uverit, a nejsou sami....to snad neni ani mozny...
Reagovat
VlS
zas jí dostalo její dejchání, v tom 2. to byla krize jako prase.
Reagovat
petrulinka
Já si myslím, že tentokrát nemáš pravdu, není tam taková vlhkost, aby ji bralo astma. Podle mě to prohrála hlavou, no a když není hlava, není sebevědomí a nejdou nožky.
Reagovat
dadaft
jj, možná se utavila.
Reagovat
smazaný uživatel
Co nadelas...kdyz nebyla schopna ani dejchat a lilo sni jak nevim co...se vubec ani nehybala...toz Dejvid ji chtel jeste rozpohybovat, ale jednu kritickou bych k nemu mel...
....ty rady jak technicky ma zahrat servis, na to se mel vy...to podle mne ji jeste rozhodilo vic a darovala uplne set...tim de-facto zapas...

Komentatori premysleli takhle nahlas, proc nema nejakou cepku,...ja bych sel jeste dal, chtelo by to nejaky satek se spec. chlazenim:))) treba by ji to aspon trosku helplo...
Reagovat
dadaft
myslím, že Petra nemá ráda ani čepice, ani čelenky - a občas je nosí jen kvůli reklamním smlouvám...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo ja si vsiml, ze behem zapasu s tim moc dlouho nevydrzi...ale treba by si mohla udelat takovy trening, stale by to nosila, jako vsude, a treba by si zvykla...:)))

Myslim to dobre, mne je ji celkem lito, jak se na tom slunci tavi...hlavne v jejim pripade...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nebylo by špatný se držet tradice z prvního i druhého setu..:)) ta hráčka co vyhrávala 4:2 nakonec prohrála 6:4 ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ted to teprve zacne:) Jak nevyvalci re...tak v tom horku se dotavi...

Jinak teda MaKiri opravdu nejak extra nehraje...to je na tom to nejblbejsi...

Toz Petro pojdme na ten rebrejk:)!!!
Reagovat
PetaM
Vyválčila ... Kéž by se opakovala situace z 1. setu ... Ze 4:2 na 4:6 ...
Reagovat
Fandina
Výborně Vlku, ještě že si vylezl ... teď se snad Petra chytne ... Peťo pojď pojď pojďme na to! To dáš! slovy Kotyzy
Reagovat
smazaný uživatel
:) Je to sice pekne, ale bere to hodne sil.
Toz Petro, zkus to jeste nejak...:)
Reagovat
smazaný uživatel
tak tohle jsem zase dlouho nevidel:))) Toz to byl uz vitezny zapas, ja to uz balil, a nejednou....sup...
....jako je tam vedro, to jo, uf...takhle ji to dat...chybi asi sily v tom vedru...tezko rict...

Nastesti si vymohla tu prestavku mezi sety...jeste ze to pravidlo s temi 30 stupni je...

...jinak ty dropy jsou super, aspon neco:)))) - dik moc:)))
Reagovat
dadaft
ježíšku, 6:4 4:2 to bylo...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano...neda se tomu snad ani uverit...ale je to tak...:)))

Co uz...
...s Petry leje jak z konve...tavi se tam slusne...musi drit...snad to vydre...

Pooooooooojjjjjddddd Petra!!!:)
Reagovat
petrulinka
Já nechápu, proč chce Petra za každou cenu udělat vítězný return, vždyť to přece může zkusit rozehrát a třeba vítězný úder přijde
Reagovat
PetaM
Je to prostě ona :) Její hra, její styl ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
presne a mohla by aj pockat na chyby superky
Reagovat
Jabadu
Ale Makiri hraje fakt dobře. Kotyza jí správně radí - hlavně agresivně. I kdyby to nevyšlo, je to tvrdej "mač". Tak co, no.
Reagovat
dadaft
hraje dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
První sada ani ne za půl hodiny hotová, 6-1...Tomáš hraje skvěle, prakticky nedal Richardovi šanci (kromě jednoho bb v posledním gamu, který okamžitě zlikvidoval servisem)...tak to má být:-)
Reagovat
smazaný uživatel
A hned v úvodu 2.setu čistou hrou brejk...šup šup, Tome, ať stihneš dohrát, než budou hrát muži na centru:-)
Reagovat
smazaný uživatel
A hned ve 2. setu odvrácených 5 bp a vede 2:0 :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Amazing performance!!
Reagovat
smazaný uživatel
10. bb už Richard se štěstím proměnil...Tomáš ve 2.setu bohužel začal chybovat:-/
Ale podle mě to stejně dá ve dvou.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš sa riadne zlepšil
Reagovat
dadaft
musím říct, že asi poprvé v životě sleduji v televizi tenis bez komentáře. ))
Reagovat
freeteepek
Je to super!
Reagovat
dadaft
nekecej!
chlapci našli tlačítko ON. ))))
Reagovat
smazaný uživatel
a už je to v čudu! a hned mě ten loptičkář vytočil!
Reagovat
dadaft
to "nekecej" nebylo na tebe. ))
Reagovat
smazaný uživatel
a až on zjistí, že si tam dva sety plácal játra zbytečně... :D
Reagovat
smazaný uživatel
4 DF za sebou, tak to nedává ani Marion, když je ve "formě" :D
Reagovat
petrulinka
Bože můj, co to byl za game?
Reagovat
smazaný uživatel
a tak to byl nadějný druhý set...
Reagovat
smazaný uživatel
Kotyza jí radil,že si špatně nadhazuje a takhle to dopadlo.
Reagovat
petrulinka
Vůbec neposlechla, co jí David říkal. Jako 4 dvojchyby v jednom gamu je mazec. Ale já Petře věřím a doufám, že se vzpamatuje a začne hrát stejně jako v prvním a na začátku druhého setu.
Reagovat
petrulinka
Asi se jdu chvíli dívat na Tomáše
Reagovat
smazaný uživatel
teď,Peťo, do toho! Držím palce, co nejvíc to jde.
Reagovat
smazaný uživatel
Já se jdu dívat na televizi,i když tam nic nedávaj,bo mám slabý nervy,Petřiny zápasy většinou nejsem schopen dokoukat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš hned v úvodu Richarda brejknul, výborně:-)
Reagovat
dadaft
pro ty kteří nemají rádi "pinkání" zápas jako stvořený - nejpozději sedmý úder končí winnerem nebo chybou.
Reagovat
Jabadu
Ty kokos, vzít si challenge na vlastní špatné podání! To už jsem dlouho neviděl. Ale Makiri to vyšlo. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nedávno (mám pocit že v Brisbane) to stejný udělala Lisická..a taky jí to vyšlo ;))
Reagovat
dadaft
:-))
........................
teď to ovšem zvládla Makiri z pokleku bravurně. klobouk dolů...
Reagovat
dadaft
tak jsem si říkal, jestli už Makiri neodpadne a Petra nepůjde na 4:1... - ale neodpadla.
Reagovat
Jabadu
Ale Petra vypadá v pohodě. Makiri se s ní snaží prát v síle úderů a to, věřím, je cesta do pekel. :-)
Reagovat
dadaft
s to zakřikl.
Reagovat
Jabadu
Že jsem raději nedržel hubu! :-(
Reagovat
petrulinka
Petra a klasicky druhý set :-)
Reagovat
dadaft
odešly nohy, odešel servis, odešla hlava...
= tragický závěr druhého setu.
Reagovat
smazaný uživatel
přátelé, kamarádi, není to moc?!
Reagovat
dadaft
lidé, občané, je to příliš!
Reagovat
petrulinka
Lidi, a kde Petru sledujete? Mně nefungoval ani jeden stream, tak nakonec ji sleduju na Slovaksportu.
Reagovat
Jabadu
že Petra zvládá koncovky proti výborně hrající soupeřce. To bych viděl jako posun.
Reagovat
dadaft
se zatím pekelně soustředí.
a když si uhrála první servisní gem, měla neskrývanou radost... - jen kdyby nepodávala jako zpomalený film.

na Slovaksportu zřejmě usoudili, že komentář je zbytečný luxus.
Reagovat
Bob
kámo, ono je to možná lepší :D
Reagovat
Jabadu
Makiri zatím hraje výborně. Petra do toho řeže až moc. Ty UE nevěstí nic dobrého. Ale uvidíme. :-)
Reagovat
dadaft
jj, nebude to lehký zápas pro Petru. těch chyb jje spousta.
ááááá, brejk makiri. ((
Reagovat
dadaft
a re-break Petry čistou hrou. ))
my nerves are made of steel.
Reagovat
smazaný uživatel
Brejk! :) už jen doservírovat...
Reagovat
PetaM
Brejk sice nádherný, ale teď MT, ona to snad dělá naschvál :D
Reagovat
dadaft
- Kotyza Petře při návštěvě mj. radil, ať returnuje na tělo. v deváté hře toho Petra bezezbytku využila + přidala několik skvělých a jeden exkluzivní úder a jde podávat na vítězství v setu.
- Makiri reaguje MTO.
Reagovat
Jabadu
"Irenka je hérečka!" :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Občas si říkám, že by se ty MTO měly zakázat...
Reagovat
dadaft
Petru to nerozhodí.
Reagovat
PetaM
Nerozhodila, je mnohem lepší, než MaKiri. Jen do ní Peťo! 4 hry v řadě. Teď dalších 6 a konec :D :D
Reagovat
dadaft
několik explozivních pumelic a set je za námi.
Reagovat
smazaný uživatel
Anderson vyhrál nad Simonem...paráda:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No Kevin se řádně rozjel teda...
Reagovat
smazaný uživatel
Neviděla jsem ten mač, ale Simon už měl rupnout dávno:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Snad dnes Berdych vyhraje (ikdyž to bude těžké) protože pokud dokázal Simon Andersona dvakrát breaknout, tak bude pro Berdycha SF skoro jistota i vzhledem k H2H.
Reagovat
letityfanousek
se mi moc líbí. Dobře Jiří!
Reagovat
hranol
Prekvapil me....podani super...jinak si ale myslim,ze to ten Blaz taky to tak trochu odflinkl...tady temhle turnajum moc neverim s tema nasazenejma hracema....loni jsem videl Tursunova co udelal s hracem kolem snad 800 mista...byl to Slovinec a jmeno bohuzel nevim..i tak je nadej Vesely...sice Djoki v jeho letech byl uz jinde,ale snad.....drzim palce...
Reagovat
nouma
Tak mohu říci že jedním slovem nádhera od stavu 5-5 v 1 setu kdy sem k tomu sednul a začal sledovat (dřív sem se k pc nestihnul dostat) Suce mě mrzeo jak v Tb lehce zazmatkoval ale pak jasně ukázal že přechod na vyšší úroveň se mu daří. Zbylé dva sety hotový tenisový virtuoz Jirka, žádné zaváhání sice mu občas uletěl nějakej fiftýn ale to už k tomu patří. Zaslouženě vyhrál až mi bylo Kavčiče po zápasu líto. Docela by se mi zamloouvalo kdyby Jirka i celej turnaj vyhrál :D Následující soupeř Brkic toho by měl Jirka vyprovodit ve 2 setech i s kanárem v zádech :D :D a pak začne přituhovat ale případná Martin či Beck jsou hratelní. Takže budeme fandit.
Reagovat
smazaný uživatel
Musím říct, že takhle dobrý výsledek jsem od něj nečekal, ale některé výsledky z letošního roku naznačovaly, že se herně pohybuje na úrovni první stovky. Z průběhu bylo jasné, že Kavčič je pro něj momentálně maximu, co je schopen porazit - na hráče kolem 50. místa by momentálně už neměl. Ale to se může během pár měsíců změnit... vypadá to skvěle !
Reagovat
George_Renel
už hraje čtyřhru a popravdě, byl bych radši, kdyby v ní vypadl.
Reagovat
smazaný uživatel
čtyřhra mu nijak neuškodí, je mladej, zvládne obojí
Reagovat
George_Renel
Teď už ne, je venku :-)
Reagovat
Pe3k
Pěkně! Gratulace. Pod do toho Jirko!
Reagovat
smazaný uživatel
tak teď to potvrdit v dalším kole kde bude Jirka favorit a pak už bude každej další postup dál zlatej :)
Reagovat
darek.vrana
To je bomba! Já to tady ve srandě psal, ale že bych mu opravdu věřil, to tedy moc ne... Vypadá, že je na dobré cestě a že brzo budeme mít další želízko na turnajích. Už by to chtělo, kde jsou ty časy, kdy jsme měli 6-7 hráču ve stovce...
Reagovat
Fandina
Něco jsem viděla. Jirka dobře podával a celkově působil pohodově a přitom rychle odehrával. Hezký tenis.
Reagovat
darek.vrana
Mně se líbil už na Davis Cupu. Já myslím, že má předpoklady jít nahoru. Dřív jsme sice taky třeba mívali dobré juniory (Tabara, Vaněk, Lojda...), ale Veselý má lepší dispozice, protože je vysoký a levák s dobrým servisem, což je v dnešní odbě ideální kombinace.
Reagovat
Fandina
Porazit hráče vysoko nad sebou na žebříčku a nejvýše nasazeného na turnaji je super. Tak pokračuj ve výkonech. Držím palce. Jirko pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Fandina opět zaslepená fanynka, fandí všemu made in the Czech Republic:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Co je na tom zaslepeného? :)
Reagovat
smazaný uživatel
za předpokladu že je češka, mně na tom nepřipadne nic zvláštního...
Reagovat
smazaný uživatel
no a ty snad nefandíš všem čechům ?? když jsem čech a ještě jsme tak malá země :D
Reagovat
Elrondin
Tak to je velké překvapení, i když i pro mou peněženku ;o) Držím palce, aby to dotáhl co nejdál, další kolo je hodně hratelné. A Fandino ty fandi dál, jak fandíš, protože jsi největší český fanoušek, který věří :o)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist