Větší míče, prosím!?

19. 6. 2011, 09:31
Téma 12
Ion Tiriac je uznávaným promotérem, úspěšným obchodníkem a podle časopisu Forbes i jedním z nejbohatších Rumunů. Býval i výborným tenistou a hokejistou. I jeho vous je nezaměnitelný. Před tím vším (i před vousem, který mu autor textu závidí) klobouk dolů. Jeho poslední nápad se ale zdá být poněkud mimo mísu. Majitel turnaje v Madridu chce totiž - zvětšit míče.
Ion Tiriac (© Martin Sidorják)

Proč? Aby byl tenis atraktivní, a to především z pohledu televizních společností. „Jsme jejich otroky,“ zdůvodňuje svůj nápad rodák z Brašova. „Kdybychom zvětšili míče o deset patnáct procent, hra by se zpomalila,“ říká Tiriac, společně s Nastasem vítěz čtyřhry na Roland Garros 1970. Mnozí však jeho nápad příliš nechápou. Ty tam jsou doby Samprase, Beckera a Ivaniševiče, kdy svištělo vzduchem jedno eso za druhým a výměny se skoro nehrály. Dnes vládnou světu Nadal a Djokovič a jejich finále právě v Tiriakově Madridu ukázalo, že výměny jsou dlouhé víc než dost. Dva sety se hrály přes dvě hodiny!

„Míče se zpomalily, kurty se zpomalily, a když se to ještě umocní většími míči, tak se ti kluci udřou a navíc to bude nuda,“ reaguje na Tiriakův návrh Jan Kodeš. „Už teď je tenis hodně náročný, přineslo by to víc zranění,“ souhlasí pětinásobná grandslamová šampionka Martina Hingisová.

Myšlenka na větší míče však vůbec není nová. V minulosti už se objevila a větší tenisáky se dokonce testovaly! Mezinárodní federace (ITF) zkoušela před deseti lety tři typy míčů, jeden z nich byl větší o sedm až osm procent než klasický tenisák. Důvodem bylo právě zpomalení hry a zredukování počtu es v zápasech.

 

V červnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Exkluzivní reportáž a snímky z Roland Garros
Dvojrozhovor se šampionkami Lucií Hradeckou a Andreou Hlaváčkovou
Byznys zabil legraci, říká Henri Leconte
Příběh Eddieho Seawarda, mága wimbledonské trávy
Zjistíte, jak trénuje jedenáctiletý český talent

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

 

„Ano, právě proto jsme míče vyvinuli. Teď jen čekáme na správný čas, kdy je zařadit. Rychlost podání stále stoupá, “ řekl CNN Jamie Capel-Davies z oddělení vývoje ITF. Jeho slova dokládá statistika: rekord v rychlosti podání držel před deseti lety Greg Rusedski (240 km/h) a nyní Ivo Karlovič (251). Průměrná rychlost podání mužů na grandslamech stoupla. „Počet es se ovšem za uplynulých deset let nezvýšil. Teprve až k tomu případně dojde, jsme připraveni s většími míči přijít,“ tvrdí Capel-Davies.

A tak to (podle ITF) vypadá, že jednou zazní namísto pokynu Nové míče, prosím maličko odlišný příkaz: Větší míče, prosím. Nicméně snad se tak nestane. Vždyť ani amatéři, kterým měly větší míče přinést šanci víc si hru užít, nebyli vůbec spokojeni. Hráli s nimi i senioři na několika turnajích v Americe. „Ale pokud vím, nebyly oblíbené, protože se s nimi téměř nedala ukončit výměna. Ani volejem! Jejich zařazení by bylo krokem špatným směrem, z tenisu by se stala videohra, tupý a nudný sport,“ říká wimbledonský vítěz Pat Cash.

pva, Tennis Arena, Radek Smekal

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tenisáky mají aktuálně své normy (hmotnost, velikost, odskok,...). I v rámci norem existují rychlejší a pomalejší míče. I na RG se používali míče, za které snad loboval Nadal nebo tak nějak jsem to zachytil. Je jasné, že se asi ani hráči neshodnou na ideálním míči pro všechny. Ale nechtěl bych aby se tenis radikálně změnil tak výrazným způsobem. Mě třeba chybí víc té hry servis volej, asi ani letos to nebude nějak časté i ve Wimbledonu. A že, vždy je na okruhu nějaký ten servisovič na kterého se nedá koukat? Nebo v nějakém roce se sejde na okruhu víc esařů? - neznamená měnit hned pravidla.

Takové zpomalení hry by radikálně změnilo hru. Už by se spíš než postřeh, rychlost a umístění trénovala kondice a šikovnější vytrvalci z Keni by se mohli začít uplatňovat v tenise, než by se hra zkrátila na 2 výtězné tiebreaky.
Reagovat
misoSK
suhlasim uplne s tebou, staci uz ze trava vo Wimbledone je pomalsia, a ze celkovo sa v tenise viac presadzuju behavi hraci s vybornou kondiciou nez stara klasika servis-volej, nie to este spomalit to loptickami...to ze servis je dnes rychlejsi je sice pravda, no nie je to dovod na zmenu...na zamyslenie by to bolo keby sa v top 10 zisli naraz Karlovic, Raonic, Anderson, Lopez, Isner, Tsonga, Muller, Roddick, Querrey a Ljubicic...momentlane tam nie je ani jeden takze nie je co menit
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud jste někdo zkoušel hru Virtua Tennis, tak jistě víte, že tam se "větší" míčky na tréninku objevují. Měl na mysli asi takové velikosti - větší jak fotbalový míč.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, vcera jsem tu hru po roce odinstaloval, abych ziskal cas na jine veci. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Což takhle začít hrát tenis s tím mlitanovým míčkem, s nímž se hraje "línej tenis" / "soft tenis"? :-)) Zahrát eso nebo čistý winner bude pak vyloučeno se 100% jistotou.
Reagovat
smazaný uživatel
... molitanovým míčkem ...
Reagovat
smazaný uživatel
Dovedeš si představit, co by s molitanovým míčkem při servisu dokázal udělat třeba takový Karlovič? :-) Ten míček nemá téměř žádný odskok a po pár razantních úderech (možná už po jednom, viz Karlovičův servis :-)) by byl nepoužitelný.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, podle mě se s tím molitanovým míčkem ani žádný razantní úder zahrát nedá. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
zas by to byla ve vetru dobra honicka ......... ale jinak s nama cekani na W pekne mava ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na dvoře s tímto molitanovým míčkem s bráchou hráváme(kvůli oknům a prostoru, nehrajem s tenisákem :D) a věřte, že se winner dá udělat. Je ale pravda, že máme na každý týden nový míček, protože už je potom nepoužitelný :D
Reagovat
smazaný uživatel
Je to možný, já to hrál naposled tak před takovými deseti lety na sporotvním kurzu od vejšky. A pamatuji si, že tam byly hodně dlouhé výměny a jestli jsem měl nějaké winnery, tak byly asi hlavně z volejů. :-)

A navíc jsme to tenkrát hráli s těma hroznýma umělohmotnýma plácačkama. :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba míče o velikostí fotbalových by se hodily, co?! Máte dost, pane.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist