VIDEO: Brown si užívá vítězný duel s Nadalem

13. 6. 2014, 09:54
Video dne 37
Ke skalpu světové jedničky se musí sejít hned několik faktorů. Včera měl svůj den německý tenista s jamajskými kořeny Dustin Brown, který na domácí trávě v Halle přehrál Rafaela Nadala. Španěl nezvládl rychlý přechod z antuky, nicméně Brown předváděl velmi pestrou hru a povedlo se mu téměř vše, na co sáhl. A náležitě si to užíval. Sestřih zápasu stojí rozhodně za zhlédnutí.
Profily hráčů
Dustin Brown a Rafael Nadal

Luboš Zabloudil, YouTube

Komentáře

37
Přidat komentář
Mayo
Včera ma potešili Rafove 2 intergalaktické údery a hlavne to, že nedostal kanára. Takže nakoniec som bol spokojný. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Připomíná mi Rafu, když se zjevil z cista jasna :-) to triko bez rukávu, ty dlouhé vlasy, ten jiný styl. Aby jsme se ještě nedivili...aby se nezrodila nová hvězda :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No ve 29 asi ne ...
Reagovat
Amputace
Tak tomu docela nerozumím. Proč by měli mít pořadatelé zájem na zpomalování? Každá komerce je vždy přímo závislá na spotřebiteli. Diváci chtějí delší výměny = pořadatelé zpomalí kurty = na zápasy jim chodí víc lidí = pořadatelé mají více peněz. Pokud jsem tedy napsal, že zpomalovaní je zapřičiněno "voláním" diváků po delších výměnách, neměl jsem pravdu? V tom zárodku to tak přece je - pořadatelé se zčistajasna nerozhodli zpomalit kurty, něco to zajisté podmínilo. A tou "hloupostí" myslíš konkrétně co?
Reagovat
J.M.
Uf, vždyť jsem to za poslední roky napsal asi tak stokrát... To není, že bych nechtěl odpovídat, ale po stoprvé si dát práci a znovu nějak formulovat totéž...

Aspoň v kostce - volání po delších výměnách tu bylo před 15 lety. Tehdy byl tenis trochu v krizi. Na začátku tisíciletí skutečně zpomalování odpovědělo na to volání. A tím to skončilo, problém byl bohatě vyřešen, během dvou-tří let. Veškeré další a další vlny zpomalování poté, co byl problém dávno vyřešen, celá hlavní éra zpomalování, už měla úplně jiné motivy. Částečně to bylo na popud hráčů, protože ti sami pomalejší kurty preferovali, protože jsou pro ně pohodlnější (a dnešní hráči už se svým stylem nemají rychlejší kurty tolik rádi), a pořadatelé mají zájem, aby atraktivní hráči jezdili na jejich turnaje, tak se jim snaží podstrojovat (typický příklad - Paříž, Bercy, obecně taky vymizení koberců z hal na popud hráčů). Částečně jde prostě o to, že delší zápasy znamenají větší výnos z reklamy v TV. A z hodně velké části, což už snad ani není veřejné tajemství (Roger o tom mluví otevřeně už léta) je to prostě cílená snaha konzervovat (a do značné míry uměle vytvářet) "zlatou éru" tenisu. Kdy pár hvězdných titánů, kteří plní kasy, vyhrává celý rok všechno všude, protože homogenní pomalé kurty je chrání od výpadků.
Reagovat
J.M.
No a hloupost je to právě i z toho důvodu. Protože to zabíjí tenis a jeho budoucnost kvůli krátkozrakému vytřískání peněz ze současného zakonzervovaného stavu. To se ukazuje čím dál bolestivěji. Už i spousta lidí na vysokých pozicích to nějaký čas ví, ale je těžké přepnout ten režim setrvačnosti v myšlení a jednání všech zúčastněných, protože jedním z projevů té hlouposti je i to, že se neustále jako důvod toho zpomalování falešně předhazuje "volání diváků po delších výměnách", přičemž se i po dvaceti letech, kdy to je v současném tenisu naprosto irelevantní, straší jedním zápasem Sampras-Ivaniševč ve Wimbledonu (a tedy že současné zpomalování, i v roce 2014, je odpovědí na tuto velmi aktuální hrozbu). A jasným důkazem toho, že to je hloupost, pak jsou i ty turnaje s nejrychlejšími povrchy, kde se hrají výměny, které od diváků neustále vzbuzují hlasité "oooohhh" a "aaaahhh", protože na rychlejším kurtu v rychlejším tempu ty údery působí úžasně. A to, že to zpomalování na žádné volání diváků neodpovídá, je jasné už mnoho let, kdy si diváci, fanoušci, stejně jako koučové, komentátoři, bývalí hráči a všichni ostatní, neustále dokola všude stěžují na pomalé kurty. Když se podíváš na diskuse běžných fanoušků ve světě, tak pokud se někdo vyjadřuje k těmto věcem, tak v převážné většině velmi negativně vůči pomalosti, a naopak rychlejší kurty budí všeobecné nadšení. To, že se zpomaluje kvůli divákům, je prostě fikce. Například šéf turnaje v Šanghaji o tom mluvil, že nějaký vztah pomalý kurt - spokojenost diváka není, i proto v Šanghaji podle něj postavili rychlejší kurt než kdy předtím.
Reagovat
J.M.
A ještě bych přihodil jeden důvod k té hlouposti - lidé už tím jsou přejedení. To je vidět v každé diskusi na tohle téma. Kdysi před lety ty pomalé kurty skutečně na chvíli zapůsobily impozantně, všichni jsme žasli, jak hráči najednou vybírají smeče i z tribun... Bylo to velmi efektní. Jenomže zákonitě se toho všichni, diváci, komentátoři i ostatní přejedli. A dokonce i samotní hráči. To, že špičkoví hráči pomalé éry už jsou jen stínem let minulých, a často už se v zápasech plouží jako mátohy (letos tak často působí Nadal, Djokovič i Murray), a někteří ani nemůžou hrát (Del Potro), je do značné míry dáno vyčerpáním za ty roky tohoto tenisu. Který je k hráčům prostě brutální. A kdo ví, jestli dlouhodobě udržitelný. Co se týče diváků, fanoušků, dnes už pomalý tenis nebudí nadšení, protože za ty roky, co bylo k vidění výhradně tohle a nic jiného od ledna až do prosince, už to začalo velmi silně nudit kvůli jednotvárnosti, "wow faktor" nekonečných tahanic se vytratil. A ani samotní hráči už je nejsou schopni moc předvádět. Tak jako se v 90. letech diváci přejedli stylu servis-volej, který začal silně nudit, dnes jsou silně přejedeni monopolního stylu pomalé éry, a vítají, aspoň občas, i něco jiného. To je vidět v každé debatě na tohle téma.
Reagovat
Amputace
Ano, naprosto souhlasím. Já jsem na tom úplně stejně - jsem přejeden těmi dlouhými výměnami. Ale především mě mrzí, že ať sleduji jakýkoli GS, ten tenis je prakticky totožný (pouze Wimbledon - byť je také pomalejší - je přece jen stále ve srovnání s ostatními třemi specifický). V tomhle směru bych určitě uvítal nějakou změnu.
Reagovat
J.M.
Jenomže to nesmí být ode zdi ke zdi. Jinak to bude zase na pár let, než si začnou lidi stěžovat, že dnes už hrají jen samí bombarďáci. Musí to být prostě vyvážené, pestré. Ale to vyžaduje i nějakou koordinovanou snahu, "dohodu napříč spektrem", což asi není snadné.
Reagovat
smazaný uživatel
paaaaani moji totalna destrukcia, pani vo wimledone by si to mali pozriet a vratit povodnu travu umoznujucu servis volej...radost na to pozerat, ako za starych dobrych cias :)
Reagovat
smazaný uživatel
paaaaani srovnavat turnaj v Halle s Wimbly je uplna utopie...
Zatizeni GS je proste uplne, ale uplne nekde jinde... po dvou dnech s takovou travou by hrali na poli, ktere by nebylo mozna dobre ani na kriket...

Krom toho Wimbledon 2013 s OH-pazitem patril podle mne k tem nej vubec za posledni dekadu. No Federerovci by rekli asi 2012, ten ten byl taky skvely;) Ta anglicka povoluje servis-volej uplne stejne, jinak mne prosim te vysvetli, proc jako treba Kubot ve Wimbly vzdy predvadi skvele vykony...a Stachovskij si i poradil s Fedexem...
No otazek bych mel i vic...;)
Reagovat
smazaný uživatel
a v com je problem, aby nahodili povodnu wimbledonsku travu miesto tej dnesnej? ...preco sa spomaluje taktiez tvrdy povrch? ...ved na trave a harde si to pinkaju podobne ako na antuke...
Reagovat
Amputace
Na trávě si to vážně podobně nepinkají. Pomalejší to ovšem samozřejmě je. Zkrátka je takový dnešní trend, diváci si žádají dlouhé výměny. Ti, kteří tenisu rozumí a sledují jej podrobněji, to rozčiluje, ale pro řadového diváka je to lepší - a o řadového diváka jde v marketingu především. Jinak mě osobně ta současná rychlost Wimbledonu připadá divácky nejideálnější. Je tam spousta výměn všeho typu: servis-volej, výměny o třech úderech, delší patnácti a víc úderové výměny. Taková rychlost by se mi líbila také na ostatních GS.
Reagovat
J.M.
Důvod zpomalování v posledních letech rozhodně není to, že si to diváci žádají. Obecně to, že si lidi něco žádají, jsou vždycky jenom výmluvy, zástěrky.
Reagovat
Amputace
Tak co je tedy tím důvodem?
Reagovat
J.M.
Důvody jsou dva. Za prvé komerční zájmy (ne diváků, ale pořadatelů), za druhé hloupost. Nejsem si jistý, který převažuje, mám už několik let dojem, hraničící s jistotou, že čím dál drtivěji ten druhý.
Reagovat
Pe3k
O tom zpomalování v tenise se můžeme jen dohadovat, ale co se týče stolního tenisu tak vím, že šlo čistě o to, aby byly delší výměny a tak byl tento sport atraktivnější pro diváky...V tenisu půjde o totéž, větší sledovanost, větší zájem = větší prachy.
Reagovat
J.M.
Ne, o tohle v tenisu už hodně dávno nejde, respektive ne v tomto spojení (pomalejší kurt - delší výměny - větší sledovanost).
Reagovat
smazaný uživatel
Celkem souhlas, ale nemyslim, ze to je jen nejakym celkovym trendem, bych az tak Anglany nepodcenoval...
Nejvetsi krize pro ne prisla se servismanama, era Mr. Scuta atd. to urcite...dostavali se trochu do uzkych...krom toho se jim ta trava zacala rozbijet nerovnomerne...
Ale celkove se o to hezky staraji...[krom kvaldy - to je uz uplne jiny turnaj, tady bych fakt videl dost problem...] - dnesni vysledek je opravdu dobry...vzhledem k narocnosti turnaje, a obecne tenisovych tendenci ve hre...vysledek je ted, ze zalezi i na hraci, co na tom chce vytvorit...rozhodne atraktivnost zapasu se podle mne za posledni dva roky zlepsila...treba zapas Lopez x Haas... zapasy s Kubotem byvaji super... Nando se s tim pekne popasoval...Brown si na te trave muze jumpovat ten svuj rastafa system vpohode... Stachovskij x Fedex...pekne tenisove dilko chlapci vytvorili. i ten Delpo x Djoko byla parada a byl to proste jiny styl... Janowicz x Kubot atd. atd.
Reagovat
smazaný uživatel
ale muzou...ale porad zapominate, ze to je zivy material...sakra....kvalita travy jde po dvou trech dnech dolu, uplne jedno co nasadis...do prcic uz s vama;D)))... Ti to pisu, srovnavat ty turnaje nema smysl...

Ja od Anglanu nikdy neslysel, ze chteji cilene neco zpomalovat...
Chci od vas poradny zdroj...nejsi sam, co to porad dokola mele jak mantru...krom toho se ty pazity v Anglii ruzni...

Jedine, co jsem cetl, tak chteji, aby to vydrzelo [jestli jde o Wimbly]... velka zmena prisla v OH roce... museli podstoupit vyzvu GS+OH, pauza mezi akcema kratka...si ani nedovedu predstavit, jak by to dopadlo, kdyby se OH hralo na 3.sety...uz tak to byl castecne propadak...nektere kurty byly priserne...

Jste uz prasteni s tim...pochopitelne je pomalejsi...pazit je i hustsi...i kdyz to neni az tak jednoduche...jsem 2 roky zpatky cetl nejaky clanek...a celkem jsem se v tom i ztratil...v tech vsech slechtenych seminkach, kombinacich s podlozim atd...

Napsat, ze si to na trave hraci uzivaji jak na harde...je fakt sila...se nekdy na ten hard postav frajere, a pak se postav na ten pazit...podle mne jste uz s tema rychlostma uplne prasteni...

Starou travu do Anglie tedy nechci... nejen z vyse uvedenych duvodu...krom toho Brown nejlepe zatim zahral prave ve Wimbly... to co predvedl s Nadalem tam predvadel take... ze ma Rafa uz pomalu s pazitu, jedno jakeho, fobii, to je vec uplne jina...
Reagovat
J.M.
Já jsem taky od pořadatelů jiných turnajů neslyšel, že chtějí něco zpomalovat. Kdybychom měli věřit pořadatelům turnajů, tak k žádnému zpomalování v tenise nikdy nedošlo. Pořadatelé turnajů jsou typičtí profesionální lháři, v mnoha věcech, včetně tohoto. Celé roky v těchto věcech lžou.

Co se týče OH, to je v této debatě úplně nepodstatná věc. OH byla jedna velká blamáž a monstrózní ostuda údajných "expertů" z All England Clubu s jejich potěmkinovskou trávou, ale jinak co se týče kurtů ve Wimbledonu, jejich kvality a zpomalování, tak se o tom nemá cenu bavit.

Brown něco částečně podobného předváděl i v Wimbledonu, ale jednak ne až s takovou vervou, protože tráva v Halle to ještě přiostří, a pak, Brown hrával na zapadlých venkovních kurtech. A v dnešním tenise platí, že se na turnaji vždycky hrají dva turnaje současně - jeden na hlavních kurtech, druhý na vedlejších. Které s těmi hlavními nemají skoro nic společného. Zpravidla jsou daleko rychlejší. V případě trávy i mnohem méně udržované, v mnohem horším stavu. I loni v tom skvělém Wimbledonu byl obrovský rozdíl mezi okolními malými kurty a těmi velkými. Na některých těch okolních se s částečným úspěchem dá taková hra ještě dnes praktikovat. Na centru je to něco hodně jiného.
Reagovat
smazaný uživatel
Trava je zivy material, a jako takovy Ti vzdy bude stvaret problemy... uz jak to porovnavate s hardem...uz to mne fakt celkem nici...

Ano OH bylo hlavne na nekterych kurtech fatalni, ale nechces mne snad rict, ze ta trava v Halle by vydrzela GS+OH...??? Tohle proste u mne neprojde...skoncilo by to ve vysledku plus minus stejne. Servisama a "nahodnym flaknutim" do mice...bys nemusel ani na tu sit...

Ano souhlasim bocni kurty ve Wimbly jdou rychleji dolu s kvalitou...tedy zalezi ktere, ale nektere jsou proste zatizene drsne + kvalita... v provnani s centrem...proste neuvzhlednovat zivy material, nebo porovnavat to s umelym...no nevim...to asi uz neni debata opravdu pro mne...

Na kolik lzou poradatele, to nevim... ale ze kvalita travy na Wimbly 2013 byla..., se ukazalo i v tom, ze se ti tzv. atleti s palkama na tom celkem vysmazili centr necentr...nakonec vyhrala Marion a Andy...co bys jako chtel vic;))) Mozna to mohl zvladnout i Janowicz, ale ten uz nastupoval se zranenym ramenem...krom toho, jedno jaka trava v porovnani s jinymi povrchy hra ma vzdy vetsi spad...v tom asi budu verit vic tomu Fedexovi, ...co rika;) Tomu bych i veril. pokud hodim za hlavu spekulace s poradately...
Reagovat
spaniel
Trávu ve Wimbledonu změnili ze 2 duvodu:
- aby dele vydržela
- aby mel micek vyssi odskok

Tedy alespon podle Seawarda, ktery ji ma na starosti. Vedlejší efekt teto změny bylo jeji zpomaleni, ktere komentovala desítky hracu, mezi jinými i již neaktivnimi jako M. Navrátilová, kata myslim dokaze porovnat stary Wimblas s novým.
Reagovat
J.M.
Z toho, co jsem četl, tak jediný oficiální důvod, který kdy, včetně Seawarda, přiznali, byl ten první. I ten vyšší odskok zmiňují spíš jako vedlejší efekt toho, že změnili druh trávy na 100% jílek, a tedy je podklad tvrdší.

A speciálně Seaward tedy popírá i ten vedlejší efekt změny rychlosti. Prý není pomalejší než bývala. Což myslím bylo prokázáno celkem názorně, jak to ve skutečnosti je. Stejně tak jako pořadatelé jiných turnajů byli v minulých letech usvědčeni z toho, že prostě ohledně rychlosti svých kurtů lžou. Já nemám důvod věřit pořadatelům turnajů, profesionálním lhářům. (Mimochodem, Seaward se pyšnil i tím, jak nejsou žádné stížnosti hráčů na jejich skvělou trávu. No všichni víme, co mají léta za problémy a jaké jsou reakce i hráčů.)

A s tím vyšším odskokem - to je právě jeden z hlavních důvodů, proč dnes wimbledonský kurt "hraje" skoro jako antuka, hlavně na konci turnaje (což přímo řekl i Nadal). Jsou hráči, pro které je výška odskoku daleko zásadnější parametr než rychlost. Pro jednoho z nich dokonce tak zásadní, že mu to pomohlo k několika titulům.

Mimochodem, Seaward ke změně wimbledonské trávy a tím i totální změně charakteru turnaje řekl mimo jiné toto:

"Pokud sem přitáhneme ty správné hráče, antukáře, hráče jako Agassiové a Nadalové, bude to lepší pro tenis a mnohem lepší pro diváky, protože uvidí všechny hvězdy."
Reagovat
spaniel
Řekl primo toto:

"We wanted the hardness because we wanted the courts to be in just as good shape on day 13 as one day one, and that?s what we?ve got. If the ball comes at you at knee height at 140mph, you?ve got no chance or returning it. If it comes at you at chest height, you?ve got much more chance of getting the ball back into play. That?s why we?re getting the rallies.?
Reagovat
J.M.
Ano, ale tím spíš vysvětluje ten účinek než záměr. Záměr vždycky vysvětluje tak jako v tomto citátu - chtěli, aby prostě kurt byl trvanlivější. Všechno ostatní vysvětluje jako doprovodné efekty.

Mimochodem, pokud je schopen vypustit z úst takovou kravinu, že chtěli, aby byl kurt třináctý den ve stejném stavu jako první, a myslí si, že tomu jako má někdo věřit (nebo že tomu snad tak skutečně je), pak už nemusí nic říkat a mám okamžitě jasno co to je za člověka.
Reagovat
J.M.
To je velmi, velmi přehnané. S takovou trávou ve Wimbledonu ještě poměrně donedávna hráli celý turnaj. Zas takový drastický rozdíl v zatížení oproti dnešku za těch pár let není.

A úplně stejně servis-volej rozhodně nepovoluje. Je znatelně pomalejší, a tím se tam takový styl uplatňuje prostě hůř. To, že se tam ještě někomu občas povede zápas částečně takovým stylem, neznamená, že to ta tráva povoluje úplně stejně (výraz "úplně stejně" znamená na sto procent stejně, bez sebemenší odchylky). Občas se i dnes servis-volej dá odehrát kdekoli. Karlovič se nedávno ortodoxní hrou servis-volej dostal do finále antukového Duseldorfu. Z čehož by se "logicky" dalo odvodit, že dusseldorfská antuka povoluje servis-volej úplně stejně, jako tráva v Halle...

Tenis v Halle se hraje ve fantastickém tempu. To, jak rychle míčky létají z jedné strany kurtu na druhou, je prostě nádhera, a pro diváka to je atraktivní. Stejně tak jako na těch několika málo zbylých turnajích dneška, kde je relativně rychlý povrch, vůbec u dnešních špičkových hráčů nedochází k nějakému ochuzení diváka o výměny (což je tradiční pseudoargument č. 1 zastánců pomalých kurtů), ale jde prostě o to, že se výměny hrají v úchvatném tempu.
Reagovat
Faddova
Ten zápas byl tak zábavný a rastafarian je takový sympaťák, že se ani jako skalní Rafova fanynka na něj nemůžu zlobit :-) Snad bude k němu letos los milosrdný, bude to důležité pro to, aby se na té trávě trochu rozehrál, podle mě už by mu to pak zase šlo. Souhlas s PetouM, jestli to bude nějaký servisman nebo travař, tak to bude zlé ;-)
Reagovat
SwissMaestro
2: 24 humiliation :D
Reagovat
PetaM
Proti Rafovi prostě nemůžete hrát jinak. Musíte mít den a hrát neuvěřitelně uvolněně (jo jasně, lehce se to říká :D). Když nepočítám Novaka, tak Rafael nemá konkurenci - kde kdo ho na trávě může porazit, ale porážet ho nebude nikdo.

A upřímně, Rafael musí mít z trávy už pěknou depku. Pokud dostane ve Wimblasu někoho fakt dobrého (servismana, nebo travaře), možná, že jediná tráva, kterou bude mít rád, bude ta na pokoji ... :D :D :D
Reagovat
Fandina
Rafa má z Wimbledonu dva tituly, stejně tak jako z US Open a víc než z Australien Open. Takže si nemyslím, že zase tak trávu nemá rád. A ta na pokoji, to je fakt pro tenisty problém ... úsměv
Reagovat
PetaM
Já myslel jako z posledních dvou/tří let ... :D

Neupírám mu jeho tituly. Ale je to tak i v normálním životě. V něčem se ti daří a miluješ to. Ale pak to skončí, začneš něco znovu, ale skončí to ještě hůř a už o tom nechceš nikdy ani slyšet :D
Reagovat
Fandina
Je fakt, že do roku 2011 má na trávě pozitivní bilanci a od té doby toho moc nevyhrál. Ale těch turnajů moc není, takže není kde si napravit reputaci. Tak uvidíme, jak se mu bude letos dařit ve Wimbledonu.
Reagovat
PetaM
No, od té doby, co Nole vyhrál Wimbledon se Rafova bilance na trávě nějak pokazila. Ale tak to je fuk :D Antuka to jistí :D
Reagovat
Cico93
Príde mi, že travu na pokoji máš aj ty ;)))
Reagovat
SwissMaestro
Když už jsme u té trávy. Vzezřením bych Browna tipoval na dvorního baliče trávy :D
Reagovat
PetaM
No, oni ti jamajčani tak vypadají všichni :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist