Vondroušová a Bouzková jsou na Australian Open ve 2. kole. Kvitová se Siniakovou skončily hned na úvod

18. 1. 2022, 02:39
Aktuality 43
AUSTRALIAN OPEN - Druhý den v prvním kole Australian Open uspěly dvě české tenistky. Markéta Vondroušová si dle očekávání poradila s domácí divokou kartou Priscillou Honovou a Marie Bouzková si proti Kanaďance Rebecce Marinové připsala první výhru na melbournském grandslamu. Naopak Petra Kvitová znovu po roce ztroskotala na Soraně Cirsteaové a pokračuje v grandslamové mizérii. Vypadla i Kateřina Siniaková.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Markéta Vondroušová se měla před startem letošního Australian Open představit na obou generálkách v Adelaide. Nakonec stihla jen tu druhou v pořadí a v souboji o čtvrtfinále nevyužila mečbol proti Aně Konjuhové. Na první grandslam sezony tak odjela s bilancí jedné výhry a jedné porážky.

V Melbourne Parku využila příznivého losu a za 70 minut si poradila 6-2 6-3 s domácí divokou kartou a až 221. hráčkou světového pořadí Priscillou Honovou.

Nasazená jednatřicítka pustila domácí outsiderku k jedinému brejkbolu, ten sice neodvrátila, ale nepříznivý stav 1-3 otočila ziskem pěti her v řadě. Utkání by možná stihla i do hodiny, v závěrečném maratonském gamu ovšem využila až čtvrtý mečbol.

Stříbrná medailistka z olympiády v Tokiu bude v obhajobě loňského osmifinále pokračovat proti Ljudmile Samsonovové. Rusce se pokusí oplatit loňskou porážku z Berlína.

Marie Bouzková zvládla vstup i do druhého letošního turnaje. V Melbourne ve večerním duelu přehrála 6-1 6-3 z kvalifikace rozehranou Kanaďanku Rebeccu Marinovou a na třetí pokus vyhrála zápas na Australian Open.

Ve druhém kole, do kterého se při 12. účasti na grandslamových turnajích dostala teprve podruhé, si vítězka dívčího US Open 2014 Bouzková zahraje o nejlepší grandslamový výsledek s Kaiou Kanepiovou (h2h 1-1). 36letá Estonka na úvod vyřadila po setech 6-4 6-3 německou šampionku z roku 2016 Angelique Kerberovou.

Kvitová pokračuje v grandslamové mizérii
Petra Kvitová na úvodním podniku velké čtyřky potvrdila katastrofální letošní formu. Na první generálce v Adelaide prohrála s hráčkou třetí stovky Priscillou Honovou, v Sydney po dvou odvrácených mečbolech vydřela postup přes Arantxu Rusovou, jež úspěchy sbírá jen na nižším okruhu ITF, a dnes v prvním kole Australian Open schytala výprask 2-6 2-6 od Sorany Cirsteaové. Na Rumunce ztroskotala i loni, jen o kolo dál.

Jednatřicetiletá Češka za celý zápas, který trval necelou hodinu a čtvrt, soupeřce ani jednou nesebrala podání, sama čtyřikrát zaváhala, spáchala šest dvojchyb a 39 minel a trefila jen sedm vítězných úderů.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka a finalistka Australian Open z roku 2019, kterou od začátku sezony trápí zápěstí, tak pokračuje v grandslamové mizérii. Loni se na akcích velké čtyřky ani jednou nepodívala do druhého týdne.

Cirsteaová si o postup do třetího kola zahraje s Kristínou Kučovou. Jednatřicetiletá Slovenka na čtvrtý pokus našla recept na Misaki Doiovou, Japonce po vítězství 6-3 7-5 oplatila pár dní starou porážku z Adelaide a vyrovnala své grandslamové i melbournské maximum.

Kateřina Siniaková do letošní sezony vstoupila deblovým triumfem v Melbourne, ale ve dvouhře se jí opět nedaří. Na generálce v dějišti úvodního grandslamu roku nestačila na kvalifikantku Annu Bondárovou, v Adelaide uhrála jen tři gamy s Cori Gauffovou a první letošní výhry se nedočkala ani na Australian Open, kde dnes prohrála 2-6 3-6 s favorizovanou Anett Kontaveitovou.

Od Siniakové se neočekávalo, že by měla jakoukoli šanci vedení Estonky ve vzájemné bilanci snížit. Kontaveitová sice na své poměry celkem chybovala, ale rodačka z Hradce Králové dokázala využít jen dva z 11 brejkbolů a odvrátit devět ze 14 hrozeb. S Australian Open se už posedmé a počtvrté v řadě rozloučila hned v prvním kole.

Kontaveitová má od konce srpna fenomenální bilanci 33-5 a letos ji zatím dokázala porazit pouze Barbora Krejčíková v semifinále v Sydney, ovšem až po likvidaci sedmi mečbolů. Jedna z největších favoritek se dále utká s dánskou teenagerkou Clarou Tausonovou.

Do turnaje dnes vstoupí ještě Marie Bouzková proti kvalifikantce Rebecce Marinové. Včera uspěly Barbora Krejčíková i Tereza Martincová.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
úterní výsledky (18. 1. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Vondroušová (31-ČR) - Honová (Austr.) 6-2 6-3
Bouzková (ČR) - Marinová (Kan.) 6-1 6-3
Cirsteaová (Rum.) - Kvitová (20-ČR) 6-2 6-2
Kontaveitová (6-Est.) - Siniaková (ČR) 6-2 6-3
Sabalenková (2-Běl.) - Sandersová (Austr.) 5-7 6-3 6-2
Muguruzaová (3-Šp.) - Burelová (Fr.) 6-3 6-4
Šwiateková (7-Pol.) - Dartová (Brit.) 6-3 6-0
Pavljučenkovová (10-Rus.) - Bondárová (Maď.) 6-2 6-1
Rybakinová (12-Kaz.) - Dijasová (Kaz.) 6-7(3) 7-6(3) 6-1
Halepová (14-Rum.) - Frechová (Pol.) 6-4 6-3
Kanepiová (Est.) - Kerberová (16-Něm.) 6-4 6-3
Mertensová (19-Belg.) - Zvonarevová (Rus.) 6-4 7-5
Inglisová (Austr.) - Fernandezová (23-Kan.) 6-4 6-2
Kasatkinová (25-Rus.) - Vögeleová (Švýc.) 6-3 6-1
Collinsová (27-USA) - Dolehideová (USA) 6-1 6-3
Zidanšeková (29-Slovin.) - Rusová (Niz.) 3-6 6-3 7-6(8)
Petersonová (Švéd.) - Savilleová (Austr.) 6-2 6-3
Kučová (SR) - Doiová (Jap.) 6-3 7-5
Cornetová (Fr.) - Tomovová (Bulh.) 6-3 6-3
Beguová (Rum.) - Dodinová (Fr.) 2-6 7-5 6-3
Stosurová (Austr.) - Andersonová (USA) 6-7(5) 6-3 6-3
Baptisteová (USA) - Garciaová (Fr.) 4-6 7-6(4) 6-3
Linetteová (Pol.) - Sevastovová (Lot.) 6-4 7-5
Samsonovová (Rus.) - Bektasová (USA) 7-5 6-4
Watsonová (Brit.) - Šarífová (Egypt) 6-3 5-7 6-2
Shuai Zhang (Čína) - Golubicová (Švýc.) 6-3 6-4
Haddadová Maiaová (Braz.) - Volynetsová (USA) 3-6 6-2 6-3
Tausonová (Dán.) - Sharmaová (Austr.) 6-3 6-4
Xinyu Wang (Čína) - Liová (USA) 7-6(5) 6-3
Konjuhová (Chorv.) - Rogersová (USA) 4-6 6-3 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

43
Přidat komentář
hanz
Dnešní souhrn:
Čeští muži:
Lehečka - Viděl jsem set, nevypadalo to zle, výborný servis, někdy slabší chvíle, ale return mizerný a bekhend jakbysmet. Dost laciných chyb, ale jinak pěkné první vystoupení na GS.

Macháč - Zápas jsem neviděl, těžko soudit, ale pochvala za překonání soupeře a směle do dalšího kola. Snad zlepší servis (prý mu moc nešel) a Cressyho dá.

České ženy:
Kvítí - Uvadající kvítí by mělo s ohledem na své zdraví zvážit, zda se v jejích letech trápit a vyčerpávat. Zápas jako přes kopírák loni, žádná změna taktiky (např. servírování do forhendu Cirstey, zkracování hry, slice, ..) se nekonala, jen bezhlavé bušení a Cirsteyno čekání na chybu Kvítí. Zápas nevalné úrovně (na to, že se má jednat o rychlé kurty.smile

Vondroušová
Očekávaná výhra nad Priscilkou, zvládnutá povinnost, i když zakončování opět pokulhávalo a čekalo se jen na chyby Priscily.

Siniaková
Světlých momentů bylo poskromnu, chybí kvalitnější servis. Občas mi to připadalo, že tam Katka vlaje jak hadr na holi. Výsledek očekávaný.

Bouzková
Neviděl jsem, ale Marino je ranařka, takže si myslím, že dobrá příprava na Kanepi. Využila lehčího losu a její šance jít dál je možná, snad se zadaří.
Reagovat
FulnekUltras
velkouzenářka je teď ale ve formě
Reagovat
Esgalnor
Jak dneska hrala Marketa? Kdyz totiz vidim toho jejiho pavouka, tak tam ma realne uplne v klidu sanci na ctvrtfinale, pokud zvladne hrat tak jako loni v druhe polovine sezony.
Reagovat
vergus
MB konečně dosáhla na 2. kolo na hardovém GS smile
Teď ještě držet palce Kanepi, aby zkrotila Kerber a pavouk má Marie otevřený až do osmifinále
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak Kanape, to jooo, Cerberos radši nesmile
Reagovat
Nenela
Myslis, ze Kanepi je hratelna? TA kdyz ma den, tak rozstrili vsechno napadrt. Trochu se bojim, aby nam nezastrelila Marusku smile
Reagovat
blixa
Maruška ji musí vyhnat z kurtu dřív, než se Kanepi zastřelí ! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak tak
Reagovat
vergus
No je vyšší šance, že Kanepi ten den mít nebude, než že Kerber by prohrála zrovna s Marií
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taky se mi zdá, i když stát se může cokoli.
Reagovat
Mony
Kerberce Raducanu ukradla osudového trenéra, takže kdo ví, co je lepší
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Krásný jahodový úsměv na závěrsmilesmile
Marino dokáže být nebezpečná, takže gratulace k výhře, která Marušku snad povzbudí dále. Jen si nejsem jist, jestli bude její hra stačit na agresivnější hráčky. Jestli tam má Collins, tak se naběhá...
Reagovat
Grape
Příští kolo Kerber/Kanepi. To bude moc těžké každopádně.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile to jo, ale zatím se holky tahají...
Reagovat
Grape
Věřím, že to může být dobrý zápas. smile
Pro Marušku by asi byla o trochu lepší Kaia, ta se může kdykoliv vyházet, proti Angie bych Marušce moc nevěřil...
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Krisboy
Paráda smilesmile
Reagovat
Mony
krásně odolává tanku RebMar..Po prvních gamech jsem jí moc nevěřil, ale je skvěle trénovaná, nechybuje a hlavně si dokáže poradit i v těžších pozicích. To asi rozhoduje
Reagovat
Tiebraker
Když Jiří Vaněk špatně svoji milenku nabíjí, tak Kvítí na kurtu nezáří smile
Reagovat
Tiebraker
Co když už má naštěkáno? Proto hraje mizerně.. smile
Reagovat
Ondra979
jj i to je mozne
Reagovat
Drzymalski
Ječidlo v těžké krizi. Nic nového. Snad dobře že tuhle ostudu většinový divák ES neviděl. Co dál? Řešení je na Petře. Možná oddělit tenis od partnerského vztahu. Možná ozdravná kůra, soustředění se na podstatné v tenisu i v životě.
Reagovat
FulnekUltras
že prý zánět zápěstí - ale pravá příčina... ???

ještě bych to ale rozhodně nebalil - hlavně žádné další dávky "vakcín" a přece jen si už trochu uklid(n)it hlavu (aspoň adekvátně k věku a celkovým zkušenostem ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
hippos
V 31 se vykašlat na tenis a věnovat se partnerskému vztahu.
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
baba
moje srdce pláče, ale co Petra odtajnila svůj vztah s Vaňkem, je to bída ...už asi pokukuje po rodině ...
Reagovat
Krisboy
Petra nepřekvapila smile
Markéta naštěstí taky nesmile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
aligo
To je prohrála Kvítí, je bohužel méně překvapivé. než že prohrála Fernadézovásmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Markétěsmile
Reagovat
tommr
od Petry to byl dneska opravdu žalostnej výkon. Poměr winnerů vůči nevynuceným chybám (7:39) mluví za vše ... smile
Reagovat
hanz
On je žalostnej celej rok, tohle je jen další prohra do sbírky.
Reagovat
Fandina
Bohužel, byla to samá chyba a statistika výše to jen potvrzuje.
Reagovat
smazaný uživatel
to už jiný nebudesmile
Reagovat
bIbec
Velké vítězství pro Soranusmilesmilesmile
Reagovat
petrulinka
A to proč? Vždyť to mají 5:4 a Sorana tady porazila Petru i vloni
Reagovat
FulnekUltras
by mohla 2. kolo dát.

Soupeřka bude jen o málo lepší.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
kterou tam má?
Reagovat
FulnekUltras
Kučová
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to šanci určitě má.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist