Vondroušová: Nepřipouštěla jsem si, že hraju s Ósakaovou a věřila v úspěch

27. 7. 2021, 18:55
Aktuality 19
Pod zataženou střechou centrkurtu připravila Markéta Vondroušová v olympijském turnaji zklamání domácím Japoncům. Chytře i drze hrající česká levačka si ve třetím kole vyšlápla na Naomi Ósakaovou a druhé nasazené hráčce, která slavnostně zapálila v pátek oheň tokijských her, povolila jen pět gamů.
Profily hráčů
M. Vondroušová (© Český olympijský tým)

"Když jsem viděla, že ji mám v třetím kole, tak jsem si říkala, že budu muset hrát hodně dobře. A hrála jsem fakt dobře," podotkla s úsměvem předloňská finalistka Roland Garros Vondroušová. "Věřila jsem, že ji mohu porazit. Nepřipouštěla jsem si, že je na druhé straně Ósakaová."

Nástup do utkání měla famózní. Rychle vedla 4-0 a měla dva brejkboly při podání Ósakaové na 5-0. "Šla jsem do toho, že nemám co ztratit a že do toho budu muset chodit, jinak by mě ustřílela. Začala jsem dobře, i když měla na začátku dva brejkboly. Říkala jsem si, že ji musím jakkoliv rozběhat - čopem, kraťasem, čímkoliv. A vyplatilo se," řekla Vondroušová. Využívala také špatného servisu soupeřky. "První jí nešel, tak jsem ji po druhém servisu drtila."

Na returnu hrála navíc chytře. Nesnažila se tvrdé podání vracet ránou, ale míč narážela. "Když jsem to ťukla forhendem, tak jí to dělalo větší problémy, než když jsem jí dala dobrý return. Snažila jsem se, aby se co nejvíc hrálo, protože pak už se mohlo dít cokoliv," řekla.

Ve druhém setu už měla se čtyřnásobnou grandslamovou vítězkou mnohem více práce. Prohrávala 0-2, ale dokázala srovnat a za stavu 3-3 odvrátila dva brejkboly. Pokaždé si drze a odvážně troufla na své oblíbené zkrácení za síť. "Věděla jsem, že se zezadu hrozně zlepšila a pak už bylo hrozně těžké ji přehrávat z výměn. Ona do toho hrozně chodila a hrála lépe. Věděla jsem, že když dám kratší úder, tak to byl konec. Tyhle dva kraťasy se mi fakt povedly."

Po vydřené výhře v prvním kole už proti Ósakaové navázala na pocity z tréninků. "Byly skvělé, tak jsem si říkala, že to ve mně je," říkala si. V závěru nevyužila dva mečboly. "Člověk se rozklepe, mohla jsem do toho jít víc a jsem ráda, že jsem poslední game uhrála," oddechla si.

Z trenérského boxu fandila chvilku i Karolína Plíšková, kterou čeká zápas odpoledne, navíc spolu budou hrát i čtyřhru. Byla ráda, že se alespoň lóže, když už hlediště zelo kvůli koronaviru prázdnotou, celkově zaplnila realizačním týmem. "Bylo to hezké, když je stadion prázdný. Člověk se o ně může opřít, podívat se. Občas mě nahecujou, což je super."

Z vítězství nad turnajovou dvojkou se nesnažila létat hlavou v oblacích. "Chci se soustředit na další zápasy. Půjdu se osprchovat, převléct, dám si něco k jídlu a půjdu fandit zase Káje," plánovala před čtyřhrou. "Hlavně nechci usnout na vavřínech. Každý zápas je těžký."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
Fandina
Trenér Maky Jan Mertl je právě ve studio v Praze.

https://sport.ceskatelevize.cz/?#live

Včera v olympijském studiu večer Pála řekl, že doufá, že se dnes budou novináři ptát, jak se povedlo Maky Osaku porazit. Je to vizionář. smilesmile
Reagovat
Fandina
Nevěřím tomu, že Maky řekla Ósakaová, jak se píše v článku. smilesmilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Clanek v Punto de Break s Maky, jsou tam postrehy Maky, ktere se urcite na TP nedostanou...

http://www.puntodebreak.com/2021/07/27/vondrousova-no-quiero-imaginar-presion-juega-naomi

*
Maky odpovedela, ze receptem na vitezstvi bylo hodne menit rytmus hry a vyuzit levacky servis, aby dostat souperku pod tlak...

Take se vyjadrila, ze to klidne mohlo dopadnout opacne.

Vyjadrila empatii k souperce, nebot sama si nechce ani predstavit ten tlak, co to znamena hrat na OH za svou zemi... ji uz staci to, co sama citi jen ze sve strany... (diplomaticky receno o hejtech v CR) Naomi na ni pusobila klidne a snazila se az do konce.
Reagovat
Nola
tommr to asi citat nebude smile
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/oh/tenis/tenis-loh-tokio-2021-marketa-vondrousova-naomi-osakaova-postup-ctvrtfinale.A210727_175307_oh-tenis_jic&h=62CBDD17677011FBF86DD0576C4AE154
Reagovat
Vlk-v-trave
Dik:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Doufam jak trenovala s Kotatkem, tak neco tam odchytla...
Ale s Pavlinkou to bude na krev... tam musime doufat, ze Pavlinka bude nejak vic premotivovana... a bude v ni jeste ten zapas s RG, kde vyhrala, a ted ji nejak Maky prekvapi.

Dost stve, ze se potkaji uz ve QF,...v tehle situaci, kdy tam Maky zustala sama, bylo by fajn jak by hraly proti sobe az ve finale...:)

Ale co uz, uz zitra je treba jit do boje... obe nastesti hraly take dnes debla, tak to bude vic rovina, aspon v tom:)
Reagovat
George_Renel
Tuším, že by jedna z nich mohla jít Moničinou cestou.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ja se priznam, ze vubec netusim, vcetne toho jak dopadne zitrek s Maky a Pavlinkou. Nabizi se mi strasne moc scenaru... jedine, co vim bezpecne, ze vitezce budu prat dal:) Dokud to pujde... a snad to bude zitra Maky. Spanele maji jeste Garbinu, nam zustala uz jen ta Maky:) Zitra budou rozhodovat urcite malickosti...nejen ve hre, ale i v tom jak ktera se vyspi, odpocine, atd.

Jinak k jinym QF, jsou tam celkove prekvapive hracky, se kteryma se mozna ani tolik nepocitalo, krom mozna Garbiny, Nasti... urcite Kamila prekvapila take, a kdo vi, muze i prekvapit Svitolinu, a vubec bych se nedivil...jak by nas prekvapila tak nejak celkove:)

Co je urcite zajimave, jestli se nepletu, tak ani Pavlinka, ani Maky snad s Kamilou Giorgi jeste nikdy nehraly. Svitolinu jiste neceka nic jednoducheho.
Reagovat
cabuna
smileDíky
Reagovat
com
celkem ironie, ze se zrovna Vondrousova dostane nejdal, kdyz ani nemela jet smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a vo tom to (OH) jesmile
Reagovat
Nola
Monica Puig..... OH moze vyhrat ktokolvek, a to v hocijakej kategorii, tlak na favoritov obrovsky... pre vacsinu sportovcov je to vrchol kariery, pre tenistov az tak velmi nie, Monica sa zrejme dodnes z toho nespamatala a trebars Jelena Dementieva by zlato urcite menila, za jedno vyhrane finale na GS
Reagovat
Vlk-v-trave
Jenze Monika o tom snila od malicka, ze bude prvni zenou, ktera pro svou zemi vyhraje medajli...
Trochu jina situace, rekl bych vyjimecna.
Reagovat
Nola
do hlbky som jej pribeh neskumala

trebars k tomu tlaku na domacich hracov a favoritov mozem uviest trebars priklad Ash Barty, vlani na AO s Kenin, tento rok s Muchovou....
Reagovat
Vlk-v-trave
Me ten pribeh tehdy natchl, byl zajimavy, uz behem turnaje ho vythaovali na povrch po prvnich prekvapivych vitezstvich,
... moc jsem se drive nesetkal s postojem, ze GS pro hrace nema moc hodnotu, nejhlavnejsi cil je OH...a prvni zenska medjale - zlata pro svou zemi... to se nezapomina:) Dost jiny postoj, nez byva zvykem...
Jeden z nej. pribehu za Rio.
Reagovat
Nola
moze byt, pokial pochadza zo statu, kde sa medaile na OH nerozdavaju.... u ruskych hracok ako bola Jelena Dementieva sa ten lesk zlata stratil medzi tymi ostatnymi zlatymi....
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
turista
No olympijský tenisový turnaj je velmi specifická záležitost.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist