Vondroušová povede tým tenistek do kvalifikace v Poháru BJK proti Britkám

18. 3. 2022, 16:56
Aktuality 8
Kvarteto Markéta Vondroušová, Tereza Martincová, Kateřina Siniaková a Karolína Muchová je v nominaci tenistek na duel kvalifikace o postup na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové proti Velké Británii. Hrát se bude 15. a 16. dubna na antuce pražské Štvanice na malém centrkurtu a vstupenky do ochozů půjdou do prodeje 31. března.

Výběr kapitána Petra Pály může čítat až pět jmen a tři se dají vyměnit ještě hodinu před losem pořadí zápasů (14. dubna). Je tak možné, že českou sestavu ještě doplní aktuálně zraněné hráčky - světová dvojka Barbora Krejčíková, která má problém s loktem, či Marie Bouzková. K dispozici po domluvě s Pálou nebudou dřívější jedničky týmu Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Britský tým povede třináctá hráčka světa Emma Raducanuová. Loňskou senzační šampionku grandslamového US Open ve výběru kapitánky Anne Keothavongové doplňují Harriet Dartová (122. v žebříčku dvouhry WTA), Katie Swanová (213.) a Sonay Kartalová (392.).

"Jsme díky povrchu favority, i když je Raducanuová v nominaci. Je jenom dobře, že přijede, bude to atraktivní pro diváky a chceme hrát proti nejlepším," uvedl Pála pro média.

Český ženský tenis patří dlouhodobě ke špičce a kapitán věří, že by se mohl vrátit v soutěži družstev na vrchol. "S takovým týmem je potřeba myslet, i když postupně, jenom nejvýš. Zase se pokusit vyhrát titul a první krok k tomu vede přes Británii a postup do finálového turnaje," řekl Pála. Tenistky dovedl k šesti triumfům, ten poslední družstvo získalo v roce 2018.

Nově se tvoří nominace skoro měsíc před utkáním, zatímco dříve se oznamovala s odstupem deseti dnů. "Z mého pohledu to není šťastné, protože máme spoustu holek ve špičce. A výběr je mezi turnaji v Indian Wells a Miami, kam se chystám, Je to nezvyklé, protože se může stát cokoli, ale věřím, že nebude potřeba něco zásadně měnit," řekl Pála.

Jedničkou týmu je aktuálně 33. hráčka světa a loňská finalistka olympiády v Tokiu Vondroušová a dvojkou Martincová (42.). "Markéta hrála dva pořádné zápasy (v Indian Wells) a věřím, že bude v pořádku. Terka Martincová hraje nejlepší tenis kariéry," konstatoval Pála.

Připravena bude světová deblová jednička Siniaková. "Dokáže se prosadit i ve dvouhře," připomněl kapitán vítězný bod Siniakové ve dvouhře z finále v roce 2018.

Podruhé v kariéře je v nominaci Muchová, která si premiéru odbyla v roce 2019, kdy přispěla k výhře nad Kanadou. Nyní 73. hráčka dvouhry WTA se v Miami vrátí do hry po zranění břišního svalu a hrát bude poprvé od loňského US Open. "Doufejme, že se jí bude dařit, už se jí budou vyhýbat zranění a dostane se opět do formy, protože má skvělý tenis," řekl Pála.

V Miami se bude bavit s Bouzkovou a otázkou je, jak na tom bude loňská vítězka antukového Roland Garros Krejčíková. "Uvidíme, kdy začne hrát. To neví nikdo," řekl Pála.

Po zranění se vrací i Karolína Plíšková a zdravotní problémy měla i Petra Kvitová. "Domluvili jsme se, že nebudou pro toto utkání v nominaci. Obě předvedly v soutěži obrovské srdce a spoustu zápasů vyhrály. Doufejme, že postoupíme, a uvidíme v listopadu," řekl Pála.

S Británií půjde o první vzájemný souboj v tenisové soutěži družstev žen. Češky vyhrály soutěž jedenáctkrát. Britky se dostaly čtyřikrát do finále, naposledy před 41 lety.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
misa
Marie by byla součástí týmu asi ráda, ale lepší mi přijde věnovat se odpočinku nebo individuální kariéře, než se účastnit akce v nejistém počasí a ještě k tomu na antuce.
Reagovat
tommr
pokud zvládne Miami tak není důvod proč by nemohla hrát i BJK Cup. Do debla s Katkou by se docela hodila ...
Reagovat
Mony
Byl jsem zvědav, jestli se bude hrát na nedůstojném minikurtu nebo zasypou antukou krásný Centr.. nakonecsmile.. Asi to není tak jednoduche položit antuku na beton.
Rozvoj mladenickeho tenisusmile, ale nakládání s výstavním Centrkurtemsmile.. za mě velká ostuda
Reagovat
Fandina
Koukám, že naše "starší holky" přepouštějí za pochodu pozice mladším. Tak snad to našim vyjde. Pojďte!!!
Reagovat
GaelM
Jinak to ani nešlo. Jakou má mít motivaci taková Petra Kvitová, která už před zprzeněním formátu Fed cupu získala 6 titulů a aktuálně má dost problémů sama se sebou, aby našla formu a udržela top30... Plíšková totéž v bledě modrém, taky bude letos hodně klesat žebříčkem.
Reagovat
tommr
od Petry a Karolíny už v BJK Cupu nic nečekám, ale Bára Krejčíková by se mohla dát dohromady aspon na toho debla s Katkou ...
Reagovat
EllNino
Bara odjela domu, zrejme ani Miami nebude
Reagovat
GaelM
Doufám, že ne. Jen ať se dá před antukovou sezónou pořádně dohromady. Britky nejsou tak silný soupeř, aby jí nemohly zastoupit kolegyně - Markéta Vondroušová nebo Tereza Martincová jsou taky slušné deblistky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist