Vondroušová přidala třetí bod a Češky se ve Fed Cupu udržely mezi elitou

21. 4. 2019, 13:26
Aktuality 9
FED CUP - České tenistky se bez problémů udržely mezi fedcupovou elitou i pro příští sezonu. Svěřenkyně kapitána Petra Pály v baráži proti Kanaďankám neztratily ve čtyřech duelech ani set, když třetí bod na prostějovské antuce přidala domácí jednička Markéta Vondroušová a konečný výsledek upravily Barbora Krejčíková s loučící se Lucií Šafářovou.
Markéta Vondroušová (© Česká sportovní)

V sobotu nejdříve Karolína Muchová v Národním tenisovém centru Morava porazila Marinovou 6-3 6-0. Vondroušová si pak poradila s šestnáctiletou finalistkou letošní juniorky na Australian Open Leylah Fernandezovou 6-4 6-1.

A set české tenistky neztratily ani ve třetím duelu, v němž Markéta Vondroušová porazila v duelu týmových jedniček 6-3 6-4 Rebeccu Marinovou a rozhodla o záchraně českých tenistek mezi elitou.

Výhra Vondroušové nad Marinovou se nerodila zcela snadno. V první sadě získala česká tenistka brejk na 3-2 a znovu na závěr setu. Druhý set začala ztrátou servisu a dlouho se nemohla prosadit při podání soupeřky. Od stavu 2-4 ale získala čtyři hry v řadě.

"Ona zahrála ve druhém setu moc dobře, padaly jí tam ty rány. Měla jsem taktiku co nejvíc míč udržet ve hře, rozběhávat ji a naštěstí to zafungovalo," řekla Vondroušová. Devatenáctiletá rodačka ze Sokolova si tak v soutěži připsala třetí výhru. "Poprvé jsem vyhrála oba singly a byla v roli jedničky. Jsem za to ráda," doplnila.

Kanadu tenistky porazily ve Fed Cupu i posedmé v historii. Utkání hrály bez největších hvězd Petry Kvitové, Karolíny Plíškové i světové deblové jedničky Kateřiny Siniakové. Kanaďankám zase chyběly zraněná kometa roku Bianca Andreescuová i někdejší finalistka Wimbledonu Eugenie Bouchardová.

"Musím být spokojený. Jsem rád, jak se to holkám povedlo bez ztráty setu. Bylo skvělé publikum," řekl kapitán Pála v České televizi.

Češky jsou mezi elitou od roku 2009 a od té doby získaly šest titulů. Od příštího roku se ale Světová skupina asi rozšíří z osmi na šestnáct celků. Rozhodnutí o změně systému udělá Mezinárodní tenisová federace ITF během Roland Garros.

Do čtyřhry za rozhodnutého stavu nastoupily Lucie Šafářová, jež se loučí s kariérou, ve dvojici se světovou deblovou dvojkou Barborou Krejčíkovou. Bývalé nejlepší deblistky světa zdolaly

7-6 7-5 Gabrielu Dabrowskou a Sharon Fichmanovou a stav baráže proti Kanaďankám upravily na konečných 4-0.

• FED CUP 2019, BARÁŽ •
kompletní výsledky (19. - 21. 04. 2019)
Česko - Kanada 4-0 (Prostějov, antuka / hala)
sobota 20. dubna
Muchová - Marinová 6-3 6-0 ... 1-0
Vondroušová - Fernandezová 6-4 6-1 ... 2-0
neděle 21. dubna
Vondroušová - Marinová 6-3 6-4 ... 3-0
Krejčíková/Šafářová - Dabrowská/Fichmanová 7-6(4) 7-5 ... 4-0
Lotyšsko - Německo 1-3 (Riga, tv. povrch / hala)
pátek 19. dubna
Ostapenková - Petkovicová 5-7 4-6 ... 0-1
Marcinkevičová - Görgesová 4-6 6-4 1-6 ... 0-2
sobota 20. dubna
Ostapenková - Barthelová 4-6 3-6 ... 0-3
Ostapenková/Vismaneová - Grönefeldová/Petkovicová 6-1 6-3 ... 1-3
Belgie - Španělsko 2-3 (Kortrijk, tv. povrch / hala)
sobota 20. dubna
Flipkensová - Muguruzaová 6-3 4-6 6-4 ... 1-0
Van Uytvancková - Suárezová 3-6 2-6 ... 1-1
neděle 21. dubna
Bonaventureová - Muguruzaová 6-4 0-6 6-4 ... 2-1
Wickmayerová - Suárezová 2-6 1-6 ... 2-2
Bonaventuerová/Flipkensová - Muguruzaová/Suárezová 6-7(4) 6-2 2-6 ... 2-3
USA - Švýcarsko 3-2 (San Antonio, tv. povrch / hala)
sobota 20. dubna
Keysová - Golubicová 2-6 3-6 ... 0-1
Stephensová - Bacsinszká 6-4 6-3 ... 1-1
neděle 21. dubna
Stephensová - Golubicová 6-3 6-2 ... 2-1
Keninová - Bacsinszká 6-3 7-6(4) ... 3-1
Bradyová/Pegulaová - Perrinová/In-Albonová 5-7 2-6 ... 3-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
misa
reprezentační kariéry!
Reagovat
Fandina
Gratulka holky. Gratuka Šafince. Joooooooooo. Debl je tam, ve dvou setech. Pěkná rozlučka Šafi. Joooooooooooooooo a MB proměnila hezky od sítě. Nádhera.
Reagovat
Fandina
3:3 ve druhém setu. Bára hraje na můj vklus moc opatrně, tak doufám, že Šafinka ji popotahne a že tam bude i nějaký ten risk a mač dotahnou. Pojďte holky!!!
Reagovat
misa
1. set je v českých rukách, tak ještě jeden.
Reagovat
Fandina
Šafinka s Bárou mají set, ale už jsem myslela, že nebude. Hrály nahoru dolů, ale TB byl jejich. Takže super a ještě jeden set holky. Pojďte.

Šafinka mi připadá, jako by přestávku ani neměla. Takže super Šafi. Přeji ještě jeden set, ať je rozlučka vítězná.
Reagovat
misa
Lucka poctivě trénuje :)
Reagovat
Fandina
A koukám, že ve Stuttgartu bude hrát debla s Pavlju. Tak to by bylo super, kdyby došly daleko. Pamatuji na doby, kdy se jim spolu moc v deblu dařilo. Už je to asi šest let, kdy jsem byla na jejich zápase na French Open, hrály super.
Reagovat
misa
Tak to je pro mě pěkná zpráva.
Reagovat
tommr
dneska nehrála moc dobře, ale rozhodující bod udělala a to je hlavní. Kanada byla asi nejslabší soupeř co proti nám hrál od tý doby co FC pravidelně sleduju (2008) ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist