Vondroušová se radovala z první výhry po koronavirové pauze

31. 8. 2020, 20:43
Aktuality 15
První výhra po koronavirové pauze přišla pro tenistku Markétu Vondroušovou právě včas. Česká hráčka dnes zvládla vstup do grandslamového US Open, i když si v newyorkské bublině před prázdnými ochozy připadá v zápase jako na tréninku.
Profily hráčů
Markéta Vondroušová (© AFP)

"Jsem ráda, že jsem vyhrála kolo a že jsem vyhrála zápas na grandslamu," řekla jednadvacetiletá Vondroušová ve videokonferenci s rouškou na ústech. Dvanáctá nasazená porazila Greet Minnenovou z Belgie 6-1 a 6-4.

Do zápasu šla Vondroušová trošku s nejistotou, jelikož předešlé dva ostré zápasy po koronaviru v Palermu i minulý týden v New Yorku prohrála. "Docela mě to dalo dolů a bylo to divné," říkala svěřenkyně Jana Hernycha.

Týden si zvykala na letos rychlejší kruty v areálu ve Flushing Meradows. "Poctivě, a už jsem se cítila líp, takže dobré," oddechla si po postupu. "Jde o to udržet nervy. Je znát, že jsme z toho vypadly, jak jsme nehrály," poukázala na fakt, že kvůli opatřením proti nemoci covid-19 se světová sezona zastavila na pět měsíců.

A stále se nehraje za dříve zcela normálních okolností. Především do hlediště nesmějí diváci, což zvláště v New Yorku, kde bývá dost živo, je zásadní rozdíl. "Diváci vás vyburcují, každý se před nimi chce předvést. Říkám si, že to je jako na tréninku. Ale už si zvykám. Nejdůležitější je vžít se do zápasu a nepřemýšlet nad tím."

Pro všechny zúčastněné platí přísná bezpečnostní opatření. Nebydlí se na Manhattanu, ale na Long Islandu a hráčky se pohybují jen mezi hotelem a kurty. "Nasazené máme malý box na kurtu Arthura Ashe, odkud vidíme přímo na kurt. Je dobré, že se aspoň můžeme u jídla podívat na tréninky nebo zápasy ostatních," řekla Vondroušová, která sledovala chvilku zápas krajanky Karolíny Plíškové. "To je dobré, že nemusíme koukat do zdi," smála se sokolovská rodačka.

Ve volných chvílích hraje s koučem různé hry, třeba Člověče nezlob se na ipadu. "Ani se nehádáme. S holkama si píšeme na skupině, navzájem se zabavujeme, takže dobré," řekla Vondroušová a psychicky život v bublině zvládá. "Čekala jsem, že to bude horší, než to je. Není to tak šílené."

Nejpřísněji pořadatelé hlídají dodržování roušek. Prakticky jen při hře a při rozcvičování nejsou povinné. "Když se dohraje trénink nebo zápas a jsme zpocené a všechno, tak je nepříjemné, že roušky musíme mít. A když zapomeneme roušku cestou z tréninku, tak to hnedka schytáváme," uvedla Vondroušová.

Na covid jsou hráčky testované každé čtyři dny. "Dneska jsem dostala výsledek a jsem negativní. Takže to beru v pohodě," řekla Vondroušová.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
RFanousek
Když jsem viděl předávání trofejí ze Cincinnati, jak měl Djokovic na sobě roušku i když kolem něho nikdo prakticky nebyl a ochozy prázdné, tak jsem si asi poprvé naplno uvědomil, že se svět zbláznil.
Lituju ty hráče, celé dva týdny být mimo pokoj v rouškách je neskutečná buzerace, když jsou navíc pořád testováni. Navíc to v tak vyskke míře musí negativně ovlivnit jejich zdraví neboť vdechují zpět oxid uhličitý, není to plnohodnotné dýchání. Jedna věc je mít ji na 10 minut v MHD, druhá je mít ji na sobě pořád.
Svět se opravdu zbláznil
Reagovat
sojka1
tak hlavne, aby ses nezblaznil ty... :-) Opakuju se, uz jsem tady neco o zodpovednosti psala, ale znova, ty osobne zodpovidas za bezproblemovy prubeh GS? Jde o tvuj uspech, o tve penize? Tak prosim mlc. Dovedu si sice nakrasne predstavit, ze stanovovali pravidla a opatreni ve stylu dortu pejska a kocicky (kdyz tam bude 10 dobrych veci, bude to 10x dobre, kdyz tam bude 100 dobrych veci, bude to 100x dobre) ale chapu je. Fakt, ze jo, prvni koronaGS! Podotykam, ze nejsem zadny fanatik do rousek, osobne z ni mam hnusny ekzem a nesnasim ji..... ;-)
Reagovat
gigin
Ekzém kde?
Reagovat
sojka1
na obliceji asi, jeeeeee
Reagovat
gigin
:DD
Reagovat
paddy
gigin si asi nebyl jistý smile
https://www.super.cz/697077-nela-boudova-sokovala-s-rouskou-mezi-roztazenyma-nohama-pochvaly-od-celebrit-i-znechucene-reakce-na-instagramu.html
Reagovat
sojka1
aha.... tyhle srajdy nectu... a docela se divim, gigin vi, ze pres carku ja nikdy nejdu... :-)
Reagovat
gigin
Časy jsou zlý, tak jsem se chtěl jen ujistit, že je svět (sojči) v pořádku. Je :)
Reagovat
Aussie
Zodpovědnost, zodpovědnost... A co zodpovědnost vůči sama sobě? S rouškami se například vdechují zplodiny, který by jinak organizmus vyloučil. To se ovšem neděje, spousta toho je znovu vdechována. Mám pocit, že pravdu mají spíš ti, kteří říkají, že roušky napáchají víc škody než užitku.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Všechno je o kompromisech - škodime sobě, abychom ochránili ostatní...
Reagovat
sojka1
hlavne nazory odborniku i celych jejich tymu jsou nejednoznacne, casto uplne protichudne, takze nebudu naivne ocekavat, ze zrovna organizatori tenisove souteze to naprosto spravne a neomylne rozseknou, bude jasne, ze pouze pouziji nejaka doporuceni... a ze jich bude sakra hodne.... :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jak komunikace se štěnětem: Nesmíš!, nesmíš!, nesmíš!...smile
Reagovat
lvicek
To jo, na druhou stranu, oni tam ani nemaji moc co delat krome treninku a hrani, takze myslim, ze moc mimo pokoj (a mimo kurty) nejsou, takze toho casu behem dne v rousce asi moc nestravi. Samozrejme, ze ve spouste pripadu je nesmysl, viz to predavani trofeje, ale zase by se to asi dost tezko definovalo nejak vice rozumne (a dodrzovalo a kontrolovalo). Takze pokud opravdu chteji, aby se to nejak nosilo, tak to musi vicemene vyhlasit vsude...
Reagovat
PetaM
Na začátku covidu jsme ji všichni měli povinně i venku na čerstvém vzduchu. Tehdy ti nepřišlo, že se svět zbláznil?

Jasně, ta opatření jsou přehnaná, ale upřímně - kdyby tam byla opatření menší a právě kvůli tomu se někdo nakazil, žaloba by hned letěla :) Paire je sice nakažený, ale díky opatřením si může nějakou žalobu strčit za klobouk. Vedle zdraví hráčů je tohle rozhodně nejdůležitější faktor. :)
Reagovat
RFanousek
Pravda...to mi asi tak nepřišlo jelikož jsem prakticky nechodil ven kromě procházek do pole a tam jsem ji neměl samozřejmě.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist