Wawrinka musel v Praze na úvod do tří setů. Z Čechů do osmifinále postupují Lehečka, Kolář a Macháč

17. 8. 2020, 17:17
Aktuality 50
ATP CHALLENGER PRAHA - Největší hvězda Stan Wawrinka musel ve svém úvodním zápase na antuce na pražské Štvanici překvapivě do rozhodující sady. Světová sedmnáctka a nasazená jednička až po téměř dvouhodinovém boji zdolala aktuálně 178. hráče světa Romana Safjullina z Ruska. Mezi nejlepší šestnáctku postoupili také Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář a Tomáš Macháč, kteří si vyšlápli na nasazené soupeře.
Stan Wawrinka (© Martin Sidorják)

Stan Wawrinka neplánuje cestovat do Spojených států a rovnou se připravuje na zkrácené antukové jaro, které na přelomu září a října vyvrcholí na French Open. Manželovi a manažerovi české jedničky Karolíny Plíškové Michalu Hrdličkovi se podařilo světovou sedmnáctku přilákat na srpnové podniky na českém území, jež rozjíždí dění na mužském tenisovém okruhu po pětiměsíční koronavirové pauze.

Trojnásobný grandslamový šampion hraje na pražské Štvanici svůj první challenger po deseti letech, přičemž na pražských kurtech se divákům představil poprvé od semifinále Davisova poháru v roce 2007. A hned na úvod měl největší favorit nečekané potíže. Proti až 178. hráči světa Romanovi Safjullinovi musel do rozhodující sady.

Za stavu 6-1 2-1 měl Wawrinka, který během koronavirové přestávky neabsolvoval jediný exhibiční zápas, i přes mizernou úspěšnost trefených prvních servisů k dobru set a brejk a na dvorci naprosto dominoval. Pak ale začal kupit nevynucené chyby a o druhé dějství s přemožitelem Lukáše Rosola nakonec přišel. Na rozhodující sadu se však 35letý Švýcar dokázal zkoncentrovat a svému ruskému soupeři už povolil jediný game.

V dalším kole čeká bývalou světovou trojku, která se představí i za týden na pražských Spojích, premiérový souboj s Oscarem Ottem. Německý tenista smázl 6-2 6-3 Arthura Rinderknecha z Francie, jenž si letos na challengerech zahrál třikrát finále a dvakrát přebíral trofej pro vítěze.

Úvodní zápas zvládl také bývalý 16. hráč světa Philipp Kohlschreiber. Německý veterán přehrál 6-1 7-6(3) svého krajana Matse Morainga. Jeho příštím soupeřem může být domácí Michael Vrbenský.


Z domácích do osmifinále postoupili Lehečka, Kolář a Macháč
Na domácí akci se i nadále daří českým tenistům. Jiří Lehečka si na antuce na pražské Štvanici bez ztráty setu vyšlápl na nasazenou devítku Blaže Rolu a proti aktuálně 141. hráči světa získal svůj nejcennější skalp. Osmnáctiletý Čech po odvráceném setbolu zvítězil 6-4 7-6(4). O první čtvrtfinále na challengerech v kariéře se utká s nasazeným Indem Sumitem Nagalem.

Zdeněk Kolář po setech 7-6(7) 7-5 vyřadil nasazenou patnáctku Sebastiana Ofnera, přestože v úvodní sadě čelil pěti brejkbolům a ve druhé prohrával 3-5. V osmifinále mohl narazit na krajana Jonáše Forejtka. Juniorský vítěz US Open byl blízko premiérové účasti v osmifinále challengerů a také prvnímu skalpu hráče elitní stovky. Devatenáctiletý Čech však proti Pierrovi-Huguesovi Herbertovi neudržel vedení a s nasazenou trojkou nakonec prohrál 6-2 4-6 3-6.

Třetím domácím postupujícím se stal Tomáš Macháč. Devatenáctiletý talent, který před koronavirovou pauzou na challengerech slavil premiérový triumf, po setech 6-0 7-5 porazil nasazenou osmičku Ilju Ivašku. V souboji o čtvrtfinále narazí na nasazeného Slováka Martina Kližana, nebo Eliase Ymera.

Zítra budou o osmifinále bojovat další čtyři domácí zástupci. Dvojka turnaje Jiří Veselý se utká s Aslanem Karacevem, Andrew Paulson vyzve bývalou světovou desítku Ernestse Gulbise, kvalifikant Jan Šátral změří síly s nasazenou sedmičkou Henrim Laaksonenem a Michael Vrbenský nastoupí proti Stevenovi Diezovi.

• ATP CHALLENGER PRAHA •
Česko, antuka, 137.560 eur
pondělní výsledky (17. 8. 2020)
• Dvouhra - 2. kolo •
Lehečka (ČR) - Rola (9-Slovin.) 6-4 7-6(4)
Herbert (3-Fr.) - Forejtek (ČR) 2-6 6-4 6-3
Kolář (ČR) - Ofner (15-Rak.) 7-6(7) 7-5
Macháč (ČR) - Ivaška (8-Běl.) 6-0 7-5
Wawrinka (1-Švýc.) - Safjullin (Rus.) 6-1 4-6 6-1
Kohlschreiber (4-Něm.) - Moraing (Něm.) 6-1 7-6(3)
Kovalík (5-SR) - Menendez (Šp.) 4-6 6-1 6-2
Nagal (6-Indie) - Clarke (Brit.) 6-3 5-7 4-1 / skreč
T. Griekspoor (Niz.) - Coppejans (11-Belg.) 5-7 6-4 6-3
Otte (Něm.) - Rinderknech (13-Fr.) 6-2 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
Mayo
Prečo vlastne hra na takom podradnom turnaji? smile
Reagovat
gigin
A kde se má připravovat na FO a mít ostré zápasy? Na Zeplínské šíravě?
Reagovat
Cico93
Och, však tu by sa už ani nezmestil.
Reagovat
gigin
:DD
Reagovat
brixner
Vím, že to sem nepatří...Když to ale člověk čte...Jak docela trefně poznamenal jeden diskutující "Všechno kvůli jednomu n?grovi"! Mám kamaráda v Denveru, je to Čech a zrovna byl na nějakém obchodním jednání v NY a psal mi, že v NY je situace už pomalu neúnosná, ani ne tak v centru, jako spíš Brooklyn, lidé se už pomalu dělí na Whity a blacky, ti první se na ty tmavší skoro bojí i podívat a to je NY sakra kosmopolitní město, prý se mexičané a lidé z Karibiku přidávají ke whiteům, stejně tak Asiaté, prostě hrůza! Lidé se začínají vůči blackům dost vymezovat a to je něco, co ještě před pár měsíci(??) skoro neexistovalo. Nevím, jak v jiných částech USA, ale ve velkých městech to bude asi dost podobné. Lidé i prý dost mluví o volbách, prostě je to velké téma a ať se to líbí či ne, Donald začíná mít opravdu velikou podporu. Dneska u řezníka-a to si opravdu nevymýšlím-chlápek s kamenným ksichtem žádal pár deka Romské pečeně a prodavačka, po asi pětivteřinovém zaváhání, prostě sáhla pro tu flákotu a jen svěsila koutky úst...Mám pocit, že spousta věcí začíná být fakt hodně špatněsmile
Omluva za OT!
Reagovat
FulnekUltras
co to vlastně, kór v dnešním ještě víc než kdy dříve propojeném světě, OT je?

konec mastodonta nejlíp už ve 3. kole by mohl zvrácené choutky současných progresivistů bezesporu aspoň trochu přibrzdit smile

v USA se teď hraje a bude hrát i o nás

https://www.youtube.com/watch?v=xsogToW-kRc
Reagovat
brixner
No, klidně i ve 2.kolesmile Mě by to fakt nevasmile Ale čemu to pomůže? Snad jen Maggie bude v klidusmile
Reagovat
FulnekUltras
každá i zdánlivá maličkost dneska dobrá smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zítra naši opět poslušně nastoupí v polských barvách. Tož tedy: wszyscy zdobyc'! Ale doufám, že příští zápasy nás už potěší zpět v našich barváchsmilesmile
Reagovat
brixner
No, snad neklekajsmile
Reagovat
brixner
Já si jednou klek před sousedku a vona pojala podezření, že jí chci požádat vo ruku a tak mi jí preventivně jednu pleskla a vykopla mě z kvartýru, že prej se mnou klidně všecko, ale svazek požehnanej ani vomylem, s dobytkama se prej nevdává. Já jí pak z domova napsal SMS, že seru na svatby a tyhle chujoviny, že sem jí jen chtěl letmo zkontrolovat zblízka depilaci a pak mi pípala jedna zpráva za druhou, ať se prej vokamžitě vrátim a nedělam krky, no, musel sem svuj mobil vypnout, aby moh Čenda v klidu spát. Depa, tydle pokleky s rozvahousmilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
a tak punto de break si pripomina nejuspesnejsi hrace tohoto turnaje:

Roger Federer: 7
Mats Wilander: 4
Pete Sampras: 3
Andre Agassi: 3
Harold Solomon: 2
Stefan Edberg: 2
Michael Chang: 2
Andy Roddick: 2
Andy Murray: 2

a take hracky:DDD

Serena Williams: 2
Garbine Muguruza: 1
Kiki Bertens: 1
Madison Keys: 1
Karolina Pliskova: 1
Victoria Azarenka: 1
Maria Sharapova: 1
Na Li: 1
Kim Clijsters: 1
Jelena Jankovic: 1
Nadia Petrova: 1
Anna Chakvetadze: 1
Vera Zvonareva: 1
Patty Schnyder: 1
Lindsay Davenport: 1

* Serene stacil stejny pocet vitezstvi jako Andymu!:) aby se stala nejuspesnejsi hrackou turnaje, Andymu to stacilo "jen" na to, aby byl lepsi nez nejen Djokovic, nebo Nadal, ale hlavne Wawrinka, coz jiste Murovce potesi :D

http://www.puntodebreak.com/2020/08/17/jugadores-mas-titulos-cincinnati
Reagovat
Vlk-v-trave
Takze jestli jde o to, kdo za ty holky do NY dorazi...no...ja si odvazne myslim, ze to je uplne jedno:D
Reagovat
Krisboy
Tady mi něco nehraje. Cinci je v současnosti nejrychlejší Masters turnaj, a Wilander se počtem titulů vmáčkne mezi kozlíky na druhé místo???
Aby bylo jasno - nic proti Wilanderovi, ale útočnej agresivní hráč to přece nebyl...smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak pockej, pockej, at me Kozoroh prasti do hlavy jestli se mylim, ale Wilander ma na svem konte jednu raritku...
Vyhral AO jak na trave, tak na hardu:) To snad nema nikdo, krom neho...mam pocit, ze jeste snad Edberg byl blizko, a to taky nebyl nejak spec. agresivni hrac:)

Jestli to nebude spis tim, ze se nam jaksi ten tenis od doby Wilandera radikalne zmenil...:)
Reagovat
Krisboy
Edberg že nebyl agresivní hráč? Mluvíte doufám o tom samém Edbergovi? Vždyť on je v podstatě symbolem hry servis-volejsmile
Reagovat
Vlk-v-trave
No dobre, to jsem asi trosku prehnal:)
Kdyz ja si ho nejvic pamatuji z DC proti nasim, takze to nejsou asi dobre vzpominky, no...
Ale Edberg take hral hodne dobre bh po lajne...s Lendlem si dokazal i zaslajsovat...

Spis jsme se mel drzet jen te myslenky, ze se tenis od te doby dost zmenil.
Reagovat
Vlk-v-trave
*jsem
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale zajimave take je, ze ten Wilander ma 2 GS z travy AO, a ve Wimbledonu nedokazal doficet ani do finale. Co do finale, ani do QF.

Tady je videt, ze neni trava jako trava:)
Reagovat
Vlk-v-trave
*SF
Reagovat
gigin
https://www.facebook.com/pragueopen2020/photos/a.1733804560204137/2655015764749674/?type=3
Reagovat
Krisboy
Andrew Paulson??? WTFsmile
Reagovat
gigin
Ještě ty mne ser :DD
Reagovat
Krisboy
Ale né woe, já jenom že jsem to méno fakt nikdy neslyšelsmile
Reagovat
gigin
Já jsem ho začal vnímat až od soboty a ten blbec Elnino mne ještě dostrašil...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ty tam hlavne budes strasit az do nedele:D
Dobre, ale skromne, nejprve ten pseudo Cech, a pak se bude planovat dale...pobyt...
Reagovat
EllNino
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/9481--cesky-junior-paulson-ma-predky-z-celeho-sveta-na-kurtu-se-citim-lip-ve-dvou-rika

Spíš takovej mix :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak snazim se gigina povzbudit... nekde pise, ze pry Genius zitra konci:D
Reagovat
EllNino
"Příjmení Paulson je z Ameriky, odkud pochází můj praděda. Předky mám různě z celého světa. Mamka je z České republiky a otec z Bulharska. Občas tam navštěvujeme rodinu. Bulharsky ale umím jen pár slov."
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak to ma skoro podobne jak ja :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale nemyslim ty staty, ale to mixovani...
Reagovat
gigin
Jako, kdyby to vyšlo, tak se opět rýsuje mač of the year ve třetím kole...
Reagovat
EllNino
Aslan Jirku vypraská jako už letos jednou :)))
Reagovat
gigin
Ty si fakt šulda :DD
Reagovat
Krisboy
Nech ho, on tomu nerozumí.
Reagovat
Vlk-v-trave
Co, nebyla motivace a Borovicka s Krisboyem nebyli na netu...?:)
Reagovat
EllNino
Karatsev ho spis serezal, strilel z kazdy pozice jako Jarmila Groth, když měla slinu :)
Reagovat
Vlk-v-trave
:D takze Borovicka s Krisboyem chybeli...jinak by se to nemohlo nasemu Velikanovi stat...
Reagovat
Krisboy
Pánové, nemohu být všude. A alespoň něco by si J1rka mohl uhrát sám. Není přece už malé děckosmile
Já mám i jiné starosti, než pomáhat J1rkovi. Uznávám, že proti tomu jsou malicherné, ale zkuste to vysvětlit mé ženěsmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Musis napsat giginovi, on to jiste tve zene dobre vysvetli:)
Reagovat
EllNino
tak to je celkem pochopitelný, Andy je ve stínu Jonáše, Jirky, Tomáše Macháče nebo Dalibora svrčiny, je to jejich vrstevník 2000-2002, ale začíná se pomalu prosazovat :)
Reagovat
Krisboy
Díky, mě zmátlo to jméno, není zrovna typicky české smile
Reagovat
Fransoas
Proti nasazené trojce se mu nepodařilo zopakovat nadějný stav z prvního setu,atak k překvapení bohužel nedošlo.Snad to vyjde někdy příště.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pěkně Stane! Vypráskej na tom RG všechny!smile
Reagovat
LordMutademus
Gaywrinku v Praze nechceme!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale no tak, jen tu vyhraje a hned zase půjdesmile
Reagovat
Krisboy
Přesně tak, ten týden bo dva to i Lord jistě vydrží smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, pak se bude moct konečně věnovat tomu, proč do Prahy přijelsmile A teprve až se řádně nachmelí, zvedne kotvy.
Reagovat
Krisboy
Kdo? Lord? Vždyť on je myslím pražák...nebo Pražák, teď nevímsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ovšemže Stansmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist