Wawrinka si podruhé zahraje na Turnaji mistrů

12. 10. 2014, 14:41
Aktuality 33
Stan Wawrinka se dnes stal čtvrtým jistým účastníkem závěrečného Turnaje mistrů v Londýně. Vítěz letošního Australian Open se tak připojil k triu hráčů Djokovič, Nadal a Federer, kteří si start v Londýně zajistili již dříve. Turnaj pro osm nejlepších hráčů sezony startuje 9. listopadu.
Profily hráčů
Stan Wawrinka

Wawrinka si na Turnaji mistrů v Londýně zahraje teprve podruhé v kariéře, poprvé se na závěrečný podnik sezony kvalifikoval minulý rok a při své premiéře se probojoval až do semifinále.

Švýcarský tenista má za sebou vydařenou sezonu. Hned na začátku roku vyhrál turnaj v Čennaí a na konci ledna vybojoval v Melbourne na Australian Open svůj první grandslamový titul, když ve finále porazil Španěla Rafaela Nadala. Díky triumfu v Austrálii si polepšil v žebříčku ATP na třetí místo.

Další výrazný úspěch si Wawrinka, aktuálně čtvrtý hráč světa, připsal v polovině dubna na antukovém turnaji v Monte Carlu, kde ve finále přehrál krajana Rogera Federera a připsal si tak už třetí letošní vavřín, poprvé však triumfoval na turnaji kategorie Masters 1000. Na Roland Garros sice vypadl již v úvodním kole, ve Wimbledonu si ale zahrál čtvrtfinále a ve stejné fázi turnaje pak prohrál i na US Open v New Yorku.

"Jsem nesmírně šťastný, že si znovu zahraju na Turnaji mistrů v Londýně," komentoval Wawrinka, jenž se na vrcholný turnaj sezony kvalifikoval jako čtvrtý v pořadí. Před ním už si účast zajistili Novak Djokovič, Rafael Nadal a potřinácté v kariéře i Roger Federer.

"Minulý rok jsem hrál v Londýně poprvé a hrozně jsem si to chtěl zopakovat. Byl to můj sen a jeden z mých největších cílů v letošní sezoně, takže jsem moc rád, že to vyšlo. Atmosféra v Londýně je vždycky skvělá. Už se tam moc těším."

Poslední čtyři místa zůstávají měsíc před startem Turnaje mistrů stále nezaplněná. S největší pravděpodobností je obsadí někteří z těchto hráčů: Kei Nišikori, Marin Čilič, Tomáš Berdych, Milos Raonic, David Ferrer, Andy Murray nebo Grigor Dimitrov. Mezi kvalifikované přibude příští týden automaticky vítěz US Open Marin Čilič, pokud Berdych nevyhraje turnaj ve Stockholmu či Milos Raonic nezíská trofej v Moskvě.

O zisk bodů se bude bojovat již příští týden na turnajích kategorie ATP 250 v Moskvě (Milos Raonic a Marin Čilič), ve Stockholmu (Tomáš Berdych a Grigor Dimitrov) a ve Vídni (David Ferrer a Andy Murray). Od 20. října se hrají turnaje ATP 500 ve Valencii a v Basileji, 27. října pak startuje poslední letošní turnaj kategorie ATP Masters 100 v Paříži.

AKTUÁLNÍ POŘADÍ V BOJI O TURNAJ MISTRŮ
(ke 12.10.2012):
1. Novak Djokovič (Srb.) 9010 bodů
2. Roger Federer (Švýc.) 8020
3. Rafael Nadal (Šp.) 6745
4. Stan Wawrinka (Švýc.) 4805
5. Kei Nišikori (Jap.) 4265
6. Marin Čilič (Chor.) 3990
7. Tomáš Berdych (ČR) 3945
8. Milos Raonic (Kan.) 3750
9. David Ferrer (Šp.) 3715
10. Andy Murray (Brit.) 3655
11. Grigor Dimitrov (Bul.) 3450
TenisPortal.cz, atpworldtour.com

Komentáře

33
Přidat komentář
jackiec
čilič už je prakticky jistej, stačí aby se jako vítěz grandslamu udržel v top 20, takové je pravidlo atp
Reagovat
zpilat
to jsem teda nikdy neslyšel, jaks na to přišel?
Reagovat
jackiec
je to v atp pravidlech o sestavení startovní listiny v londýně, pokud tenista vyhraje grandslam tak stačí aby nevypadl z top 20 a má místo jisté
Reagovat
smazaný uživatel
A je to aktuální pravidlo? Kdys to četl? Ta pravidla se měnila. Zrovna před pár dny tu o tom byla diskuze, že GS vítězové už účast jistou nemají. Wawrinka se stal oficiálně kvalifikovaným až teď, přitom z top20 určitě nemohl vypadnout už dávno.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jo, fakt to teď čtu taky. Tak to se divím, že s tím Wawrinkou tak dlouho čekali. Podle tohodle pravidla měl jistotu už dávno.
Reagovat
jackiec
já ten překlad pochopil tak že tu vyjímku má pouze JEDEN hráč co vyhraje grandslam, skončí na 8. - 20. místě, tak má postup zajištěn.pokud by ale byla jistá sedmička postupujících (bez wawrinky) a wawroš a čilič by byli v top 20, tak by postoupil z těch dvou pouze ten kdo je před londýnem výše v atp.takže wawrinka ještě neměl jistotu, ale čilič ji získak prakticky okamžitě po wawrinkově postupu.
Reagovat
Stan_Borowitz
je součet číslic v jeho datu narození dělitelný patnácti, takže nemusí splnit tu podmínku s umístěním do 20 místa.
Reagovat
jackiec
zkus si na ofiko stránkách atp přečíst rubriku jak se kvalifikovat do londýna?!
Reagovat
Stan_Borowitz
To se omlouvám, v životě bych neřekl, že tak absurdní pravidlo může existovat...
Reagovat
jackiec
já myslím že se to pravidlo stejně nevyužije, grandslamy vyhrávají prakticky titéž hráči, kteří jsou stejně v top 8, ty 2000b. za vítězství v grandslamu top hráče vyšvihnou vysoko, ani se nepamatuji zda byl v minulých třeba deseti letech hráč s grandslamem který by nebyl v top 8, já myslím že ne
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že to je možná udělaný proto, kdyby nějaký top hráč, který vyhraje GS a pak třeba kvůli zranění na půl sezony vypadne, měl šanci postoupit na TM.
Reagovat
panzer.dragon
jmenuju se to "Nadalovo pravidlo" :-)
Reagovat
jackiec
taks to trefil přesně!
Reagovat
Kozoroh
Mám otázku - jaké finále byste si přáli letos v Londýně? Možnosti -
1. Federer vs Nadal
2. Federer vs Djokovič
3. Djokovič vs Nadal
4. Federer vs Wawrinka
5. Nishikori vs Raonič
A další... Nechce se mi vypisovat všechny varianty, tak můžete navrhovat jakoukoliv variantu (aby to byli tenisté, kteří mají šanci na TM).
Reagovat
Davor1
1. Federer vs Nishikori
2. Djokovic vs Wawrinka
Reagovat
smazaný uživatel
Raonič vs Berdych nebo Wawrinka vs Berdych nebo Nadal vs Berdych nebo Federer vs Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
asi se ti nebude líbit, co napíšu, ale Federer vs. Djokovič a sesadit z trůnu! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud by záleželo jen na mém přání, tak bych ráda viděla Toma s Djokem nebo Fedexem, ale jelikož jsem i realistka, tak budu spokojená, když se o titul poperou ti dva později jmenovaní.
Reagovat
panzer.dragon
federer VS nishikori zní zajímavě
Reagovat
pockerface
Federer x Nishikori
Federer x Wawrinka
Federer x Berdych
Reagovat
kada.tom
Berdych vs. Nadal
Reagovat
Cico93
Rafa - Andy
Reagovat
smazaný uživatel
Je mi jedno někdo z těchto a je mi jedno s kým .
Cilic , Nishikori , Nadal , Djokovič, Berdych, Murray
Ale nejraději bych kdyby sehrál Berdych a je mi jedno s kým z těchto jmenovaných .
Reagovat
smazaný uživatel
Stan-Roger
Reagovat
gedzitka
Federer x Berdych a je jedno, kdo vyhraje
Reagovat
a.magerova
Nabrat sebevědomí a najít formu na DC, Stane!
Reagovat
Davor1
že sa finále bude hrať v Paríži, jemu by mohli dosť pomôcť aj diváci, ktorí by ho doma potlačili, vo Francúzsku budú mať túto výhodu domáci, ktorí to teda vedia parádne využiť. Obávam sa, že to Stan s jeho nervami ako mačka na diaľnici neustojí :/
Reagovat
spaniel
Nevim, jestli by mu prave neuskodili. Tezko rict.
Reagovat
Davor1
je pravda, že proti Kazachom to dobabral, proti Talianom ale naopak zvládol zápas s Fogninim excelentne...u neho je rozhoduje viac faktorov
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka je z formy a opäť sa ukazuje, že francúzsky výber povrchu "antuka" je omyl. Antuka je totiž ako šitá pre Stana, ideálna na to, aby sa do formy opäť vrátil. Nič lepšie sa Wawrinkovi nemohlo stať, Francúzi sa opäť ukázali ako mimoriadne galantný národ.
Reagovat
Davor1
Zase tou antukou aspoň trochu eliminujú Federera, ktorý má pred finále zo všetkých aktérov suverénne najlepšiu formu. V tom období na antuku nebude pripravený nikto, akurát francúzi budú v obrovskej výhode, že ani jeden nebude hrať TM (narozdiel od Rogera a Stana) a tak budú mať oveľa viac času na prípravu. Nie je to až tak nelogický krok, ak by to dali na indoor hard tak Roger by s veľkou pravdepodobnosťou spravil 2 body...
Reagovat
panzer.dragon
z jedinýho důvodu je dobrý, že Stan porazil Fedexe v tom Monte Carlu, že by se moh cejtit jako antukovej bombarďák a mít sebevědomí vysoko na ten DC
Reagovat
Cico93
Toje jedno taky Simon Wawru vytrie i na piesku;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist