Zakopalová se dočkala výhry, v oblíbeném Soulu udolala o 12 let mladší Španělku

18. 9. 2012, 06:55
Aktuality 47
WTA SOUL - Až v oblíbeném Soulu se Klára Zakopalová dočkala první výhry po dvou měsících. Česká tenistka zahájila cestu za obhajobou loňského semifinále vydřeným vítězstvím nad talentovanou Španělkou Garbine Muguruzaovou.
Klára Zakopalová

Klára Zakopalová v květnu a červnu letošního roku prožívala vydařené tenisové období. V červenci pak ale kvůli nemoci nedohrála čtvrtfinále na antukovém turnaji v Bastadu, po kterém následovala šňůra čtyř porážek v prvním kole; na olympiádě padla ve třech setech se Schiavoneovou a na třech turnajích v Severní Americe proti Tatišviliové, Wozniakové a Hlaváčkové neuhrála ani set.

Černou sérii třicetiletá Češka zlomila až dnes v Soulu, kde se jí poslední sezony daří, neboť před dvěma lety padla až ve finále a loni v semifinále.

Letošní ročník zahájila vydřeným vítězstvím nad osmnáctiletou Španělkou Garbinou Muguruzaovou, kterou udolala po boji 6-4 4-6 7-6. Obě hráčky v zápase čelily velkému množství brejkbolů a ztratily každý druhý game na podání.

Zakopalová sice vedla 6-4 a 3-1, o vítězství ale ještě musela hodně bojovat. V závěru druhé sady se jí nedařilo a ve třetím dějství si nebyla schopna udržet servis. I proto prohrávala už 3-5, po šňůře osmi brejků v řadě si však v 10. gamu konečně podání pohlídala a v tie-breaku rozhodla o svém postupu přes o 12 let mladší soupeřku.

O čtvrtfinále si sedmá nasazená Češka, které v žebříčku WTA patří 27. místo, zahraje s Magdalénou Rybárikovou, s níž jediný vzájemný souboj před třemi lety na antuce v Barceloně prohrála. Třiadvacetiletá Slovenka vstoupila do turnaje v Jižní Korey výhrou 6-4 6-3 nad japonskou veteránkou Kimiko Dateovou-Krummovou

Pražská rodačka Zakopalová v Soulu zahájila vítězně také soutěž deblistek, ve které startuje po boku Rakušanky Tamiry Paszekové.

Görgesové se dál nedaří
V jihokorejské metropoli se již zrodilo první překvapení. Už pátou porážku z posledních šesti zápasů od vyřazení z olympiády utrpěla světová dvacítka Julia Görgesová, jež ztratila dobře rozehraný zápas se Španělkou Silvií Solerovou-Espinosaovou.

Třiadvacetiletá Němka přitom po ztraceném servisu v úvodním gamu utkání vyhrála první set hladce 6-1 a ve druhém vedla 4-2. Náskok však ztratila, v tie-breaku pak neudržela ani vedení 5-2 a ve třetím dějství už hrála 'druhé housle'.

78. hráčka světa Solerová-Espinosaová se ve druhém kole utká s dvacetiletou Nizozemkou Kiki Bertensovou, jež smetla Američanku Vaniu Kingovou.

Wozniacká a Kanepiová suverénní
Suverénní výhrou do turnaje vkročila nasazená jednička Caroline Wozniacká. Dánka, jež v Soulu hrála už v letech 2006 a 2007, se první výhry dočkala až letos, když smetla i ve druhém vzájemném střetnutí Nizozemku Arantxu Rusovou.

Wozniacká na konci srpna nedohrála kvůli zranění kolena oblíbený turnaj v New Havenu a následně na US Open vypadla už v 1. kole s Rumunkou Beguovou. Dnes však bývalou světovou jedničku žádné zdravotní problémy netrápily a Wozniacká tak bez potíží vyhrála hladce 6-1 6-2.

"Rozhodně jsem dnes hrála lépe, než před časem. Začala jsem tvrdě trénovat a jsem ráda, že se výsledky dostavují," komentovala Wozniacká.

Dánská tenistka hraje na prvním turnaji od května 2009 jako hráčka nefigurující v Top 10. "V podstatě jsem byla dva roky světovou jedničkou, ale věci se mění - v žebříčku jste chvíli nahoře, pak zase dole. Jsem pořád mladá, takže mě určitě čekají velké výhry i porážky, to je součást hry. Jediné, co mohu dělat, je snažit se dělat vše nejlépe jak umím a na konci roku uvidíte vé postavení," řekla Wozniacká.

Ve druhém kole se dvaadvacetiletá rodačka z Odense utká s osmnáctiletou Francouzkou Caroline Garciaovou.

Úspěšný návrat na kurty si odbyla Kaia Kanepiová. Estonka, jež letos vyhrála turnaje v Brisbane a Estorilu, po vyřazení ze čtvrtfinále French Open kvůli zranění Achillovy paty více jak tří měsíce nehrála a přišla o Wimbledon, olympiádu či US Open. V Soulu však hned na úvod potvrdila roli favoritky a domácí Sung-Hee Han smetla 6-1 6-0.

"Na začátku jsem byla hodně nervózní, protože za poslední tři měsíce jsem nehrála žádný zápas. První game byl těžký, ale poté, co jsem ho vyhrála jsem se už cítila mnohem pohodlněji," komentovala světová šestnáctka Kanepiová.

- WTA INTERNATIONAL SOUL -
(Jižní Korea, tv. povrch, 500.00 dolarů)
úterní výsledky (18. 09. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Zakopalová (7-ČR) - Muguruzaová (Šp.) 6-4 4-6 7-6(1)
Wozniacká (1-Dán.) - Rusová (Niz.) 6-1 6-2
Kanepiová (3-Est.) - Sung-Hee Han (Kor.) 6-1 6-0
Solerová-Espinosová (Šp.) - Görgesová (5-Něm.) 1-6 7-6(5) 6-2
Lepchenková (6-USA) - Giorgiová (It.) 6-2 7-6(1)
Makarovová (8-Rus.) - Hercogová (Slovin.) 6-4 6-1
Bertensová (Niz.) - Kingová (USA) 6-3 6-1
Voskobojevová (Kaz.) - Hong Hjon-he (Kor.) 6-1 6-2
Hamptonová (USA) - Oprandiová (Švýc.) 5-7 6-3 6-2
Rybáriková (SR) - Dateová-Krummová (Jap.) 6-4 6-3
Medinaová (Šp.) - Karatančevová (Kaz.) 6-4 6-4
Garciaová (Fr.) - Cadantuová (Rum.) 6-2 6-3

Čtyřhra - 1. kolo:
Paszeková/Zakopalová (Rak./ČR) - Čche Či-he/Čun Nam-jon (Kor.) 6-4 6-2
Kopsová-Jonesová/Spearsová (1-USA) - Castaňová/Hrdinová (Kol./ČR) 6-0 7-5

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
tommr
ale s obhajobou lonskýho semifinále to nebude mít lehký: v příštím kole jí čeká nebezpečná Rybáriková a o kolo dál dokonce Wozniacká. S ohledem na její formu z poslední doby to proto nevidím moc nadějně. Je ale třeba taky říct, že pro hráčku bez podání jako je Klára je současný postavení v žebříčku až příliš lichotivý a propad o pár míst tudíž pro ní nebude tak bolestivej ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kristýna Plíšková prohrála s Aravane Rezaiovou 6:7 6:4 2:6 a její vstup do první stovky se opět odkládá... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkná diskuze, samozřejme používat anglickou transkripci je naprostá zhovadilost. Už jen proto, že často vůbec neodpovídá tomu, jak jméno v originále zní.

Alexandr Sjomin se anglicky píše Alexander Semin
Sergej Fjodorov zas nosí na dresu Sergei Fedorov

A jestli ta jména nějakej Čech čte stejně tak, protože čte anglickej přepis, tak je to hodně smutný. Platí to i u asiatů, kde je zas nesmyslně jeden hráč Norichika Aoki. Čeština má daleko přesnější transkripci, určitě by ji měl každej používat.
Reagovat
smazaný uživatel
na mě to působí pomalu jak rudý hadr na býka a nejvíce mě to zaráží právě u Montyho, který Mášeně fandí.
Když na to přijde, taková Petrovová se rozhodla, ať ji radši píší jako Nadia a vyslovují jako Nadija či Nadja nebo něco podobného, protože Naděžda neuměli ani vyslovit, natož přepsat. Občas člověk našel i takové zhovadilosti jako Nadjejda, Nadjezhda apod.
Reagovat
smazaný uživatel
Já sem nechodím proto, abych tady řešil češtinu... Píšu si to, jak chci a budu to psát pořád stejně, i kdyby jste se třeba stavěli na hlavu. :D
Reagovat
dadaft
na druhou stranu, Maria určitě sama sebe vnímá jako Sharapova, ne ????????.
teda myslím...
Reagovat
dadaft
aha. ty otazníky měl být přepis v azbuce. ))
Reagovat
smazaný uživatel
ale těch příkladů jen v WTA je daleko více
Pavlyuchenkova - Pavljučenkova
Zvonareva - Zvonarjova
Ekaterina - Jekatěrina
Shvedova - Švedova
Tsvetava - Cvetava
Svetlana Kuznetsova - Světlana Kuzněcova
Tatishvilli - Tatišvili
Govortsova - Govorcova
Elena - Jelena a další a další
Reagovat
smazaný uživatel
těžko říct, pořád o sobě mluví jako o Rusce, přitom stránky má myslím jen v angličtině. Ale sama si říká Maša Šarapova, ne Masha Sharapova.
Reagovat
VlS
Transkripce je mi fuk, pokud nemaskuje o koho jde tak, že není poznat. U angliny to není tak strašnej problém a jestli je Maria (Marie je už počeštělé) Maša nebo Masha je mi putna. (Mimochodem Pirožka je Cvetana a ne Cvetava)
Jak tady píše JM o Sharapova nebo jak v ruštině - prosím, už jsem dost dlouho ze školy - jak se píše v azbuce H? už jsem to asi zapomněl (nebo že by ho azbuka neznala?) :-).
Souhlasím s Montym a Tommrem, jde oto, aby bylo pochopitelné, o koho jde. S transkripcí asijský jmen je to ještě o dva levely větší binec a myslím, že Asiat by své jméno nepoznal ani v AJ, ani ČJ a dalších.
Reagovat
smazaný uživatel
Neviděl's Kolju? "Taková velmoc a neumí 'h'."
Reagovat
smazaný uživatel
a když už teda diskuze k tématu - Jarka Gajdošová prohrála s thajskou kvalifikantkou Luangnamovou, 250.hráčkou žebříčku 7:6, 4:6, 2:6. Pro Gajdošovou je to devátá porážka v řadě a znamená pád už na 130.místo žebříčku s tím, že ji několik dalších tenistek může přeskočit ještě tento týden. Hodně smutný rok pro tuhle sympatickou hráčku.
Reagovat
Heather_Fedex
a to si pamatuju, jak jarka loni trapila tehdejsi svet. jednicku caroline wozniacku ;) (myslim, ze to byl zapas v tokiu)
Reagovat
smazaný uživatel
Pamatuješ si to správně (6:1, 6:7, 6:3). :)
Reagovat
smazaný uživatel
ještě na konci dubna vyhrála v baráži fedcupu v Německu nad julií Görges...
Reagovat
dadaft
hm, tak Marion vzdala první zápas za stavu 3:4...
žádné bodíky.
Reagovat
tommr
to odstoupila kvůli nějakýmu vážnýmu zranění nebo se jen šetří na důležitější turnaje v Tokiu a v Shanghaji?
Reagovat
dadaft
nevím
Reagovat
freeteepek
Tak se potkaly moje dvě oblíbené hráčky. A vyhrála Klára, což jí hrozně moc přeju. Byl to tak trochu souboj generací a vyhrála ta zkušenější. Garbine je sice mladá, ale velmi nebezbečná. Myslím, že má problém s konzistencí jako kdysi Petra Kvitová. Ona je ovšem rovněž velký talent a jednoho dne, až to tam všechno zapadne, můžeme se od ní dočkat velkých věcí:-)
Zatím sbírá zkušenosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Zapnul jsem to ve čtvrtém gemu 2. setu, když Caro právě odvracela brejkbol. Myslel jsem si, že už najdu jenom konečný výsledek (původní začátek měl být v 6:30). Tak jsem nakonec viděl aspoň kousek zápasu... Řekl bych, že na tom konci se Arantxa asi trochu zlepšila. Poslední čtyři gemy si obě holky rozdělily, jinak ten zápas byl asi v režii Caroline. Co jsem viděl, tak se Caro snažila hrát hlavně dlouhé míče, což jí celkem vycházelo. Někdy tam bylo i dobré zakončení výměny... Jsem rád, že Caro vyhrála. Ten první zápas je vždycky takový zrádný a všichni čekali, co Caro předvede po tom nešťastném US Open. Ale já jsem věděl, že ji to nebude dlouho trápit. Teď už je zdravá a to je důležité. :) Myslím, že Caro pořád pracuje na nových věcech a snaží se zlepšovat. V některých momentech tam ještě není taková jistota, ale věřím, že to přijde časem. Uvidíme, co přinese další zápas... Soupeřkou bude Caroline Garcia, což je taky velký talent.

A ještě k Julii: Teď asi prožívá nepovedené období. Celkem se jí povedla olympiáda, kde se dostala mezi nejlepších 16 (v 1. kole vyřadila Agu). Pak přišly betony a na nich Julia vyhrála jenom zápas z pěti... Přál bych Julii, aby se jí zase začalo dařit. Vždycky se na ni pěkně kouká. :) Na druhou stranu, Soler není vůbec špatná. Na US Open byla ve 3. kole (ve 2. kole porazila Begu) a letos jsem ji viděl ve Fed Cupu proti Mashe. Přestože Masha celkem v pohodě vyhrála, tak Soler nehrála zle. Z těch španělských tenistek se mi nejvíc líbí Martinez a právě Soler.
Reagovat
smazaný uživatel
sorry, ale to "Masha", to je jak pěst na oko.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč? Vždyť se jí tak normálně říká. :)
Reagovat
smazaný uživatel
jo, Máša. Ne Masha.
Reagovat
smazaný uživatel
Masha je z angličtiny. :)
Reagovat
smazaný uživatel
právě proto je to jak pěst na oko. Angláni mají transkripci tak, aby to dokázali vyslovit. Takovou máme i my.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to takhle píšu vždycky... Když píšu její příjmení, tak píšu Sharapova. Nepíšu Šarapova a už vůbec ne Šarapovová. Prostě to píšu tak, jak ji zná celý svět. Její stránky jsou mariasharapova.com, její facebook je Maria Sharapova atd. A co se týká toho Masha, tak to čtu taky Máša. :) Sice to nepíšu správně česky, ale je to její přezdívka a zároveň složenina jejího jména. A jestli se ti to nezdá, tak můžu psát Maruška. Myslím, že to je dost české. :) Jinak jsem ale zastáncem toho, ať si to každý píše, jak chce. Důležité je, že víme, o kom se bavíme...
Reagovat
smazaný uživatel
Líbila by se mi Majka :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavé, takhle jsem jí nikdy neříkal. :D
Reagovat
smazaný uživatel
mi prostě tyhle přepisy ruských a podobných jmen přes angličtinu přijdou jako pěst na oko. Je mi jedno, jestli píšeš s -ová nebo ne, ale ona má stránky v angličtině. Každopádně napsat Masha pořád není taková hrůza jako psát Sharapovová. To by měl urvalo.
Reagovat
J.M.
Kvitovou zná taky celý svět jako "Kvitova", a přesto jí nikdo, kdo používá diakritiku tady tak neříká, s tímto "světáckým" odůvodněním. Mimo to, "celý anglicky mluvící svět" neznamená "celý svět". V Rusku jí určitě neříkají, respektivě nepíšou "Masha", stejně jako ve spoustě jiných zemí, např. tam, kde mají azbuku nebo jiné znakové sady či jiné způsoby výslovnosti.

Nevidím důvod, proč v češtině používat náhražkový anglický přepis jmen ruských jmen. Jediný důvod, proč v angličtině písmeno z ruské azbuky š píšou jako sh, je to, že v angličtině nemají hlásku š, tak to nahrazují dvojhláskou, kterou čtou jako š. V češtině písmeno š máme, tak je nesmysl používat náhražkové sprzeszky.

Souhlasím, každý si může psát jak chce. Jenom se pak nesmí divit, že to působí hloupě. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Všechna jména píšu tak, jak jsou na stránkách WTA. Jenom u českých slovenských jmen přidávám diakritiku. Takže nepíšu třeba Benesova, ale Benešová. To jen tak pro vysvětlení. :)
Reagovat
J.M.
Přesně, "Sharapovová" je úplně největší zhovadilost. Náhražková anglická sprzeszka speciálně pro potřeby angličtiny, v kombinaci s poctivým českým přechýlením. Nepochopím, jak takovou hloupost může používat někdo prokazatelně inteligentní.
Reagovat
smazaný uživatel
taky mi to vadí. Ale klidně to můžu v rychlosti sám takhle dohromady sešmoulit.
Reagovat
J.M.
Ale to je úplně stejná (ne)logika. :-) Benešovou píšou jako Benesova z toho důvodu, že v angličtině nemají písmeno š a á. Tak je nahrazují písmeny s a a (to s místo š je i z toho důvodu, že netuší, že to je š). Ze stejného důvodu jméno Šarapova (to je přesně ruský originál) v angličtině píšou jako Sharapova. Protože nemají š. Čili nevím, proč mít dvojí metr a jména našich holek oproti stránkám WTA upravovat a psát je v originále (když je "celý svět" zná v náhražkovém anglickém přepisu), a ruská jména v češtině psát náhražkovým anglickým přepisem ze stránek WTA. To je dvojí metr.

Na stránkách WTA to píšou s anglickým přepisem proto, že to jsou stránky v angličtině. To myslím dává smysl. :-)
Reagovat
J.M.
Jinak totéž se samozřejmě týká i jmen z některých jiných jazyků. Nišikori a spol...
Reagovat
J.M.
A ještě k tomu, jak ji "zná celý svět". Malý výsek z hesla "Maria Sharapova" v různojazyčných verzích Wikipedie:

Maria Xar?pova (katalánsky)
Marija Sjarapova (dánsky)
Marija Scharapowa (německy)
Marija Šarapova (chorvatsky)
Marija Šarapova (italsky)
Marija Szarapowa (polsky)
Maria Sjarapova (norsky)
Maria ?arapova (rumunsky)
Marija Šarapova (slovinsky)

atd. atd. A to jsou jenom část z těch, kde se píše latinkou. Prostě to v každém jazyku píšou tak jak můžou, aby se to podobalo originálu.
Reagovat
smazaný uživatel
Mně stačí tohle. :)

http://www.facebook.com/Sharapova
Reagovat
smazaný uživatel
nebude to tím, že celý ten facebook je v angličtině?
Reagovat
dadaft
na té černobílé fotce úplně nahoře je neskutečně krásná.......
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím. :) Mimochodem, takové věci řeším o dost radši než nějaké psaní jmen. :D

korek: Záleží, do jakého jazyku si ho nastavíš... No, minimálně těch víc než 8 milionů fanoušků zná jméno Maria Sharapova. :)
Reagovat
smazaný uživatel
myslíš anglický přepis jména...
Reagovat
smazaný uživatel
No dobře, jak chceš. :) Holt jsem asi příznivcem nějakého univerzálního jazyka... Aspoň jsem se o sobě něco dozvěděl. :D
Reagovat
dadaft
něco pro zasmání. Mášin obličej složený z její pravé a levé půlky:

http://img5.rajce.idnes.cz/d0506/6/6615/6615694_55ef9dd09f7e7f3fd02c202244ae8242/images/ms1.jpg?ver=2

http://img5.rajce.idnes.cz/d0506/6/6615/6615694_55ef9dd09f7e7f3fd02c202244ae8242/images/ms2.jpg?ver=2
Reagovat
tommr
tady je zase učenejch jazykovědců ... :)
Já ty jména píšu stejně jako ty: tak jak to vidím všude na turnajích, v televizi i na internetu a koncovku -ová přidávám jen tehdy když je to nezbytný pro porozumění textu v češtině. A všichni ti jazykoví experti at si trhnou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
nelži, všude píšeš Hláváčková, ne Hlavackova!
Reagovat
dadaft
jinak Arantxa Rus hraje strašně. Caro nebude mít s postupem žádný problém...
Reagovat
dadaft
člověče, kdysi jsem si myslel, že ty jména budou znít Goerges a Lisicki.
a ony zní Petkovič a Kerber...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist