Zakopalová zachránila české barvy, Benešová s Cetkovskou vypadly

30. 9. 2008, 09:20
Aktuality 5
Jediná česká tenistka postoupila na turnaji v Tokiu do druhého kola. Klára Zakopalová dokázala přejít přes favorizovanou Rusku Kirilenkovou, vítězce podniku WTA v Soulu z minulého týdne. Stejně jako včera Lucii Šafářové se ovšem dnes nedařilo Ivetě Benešové a Petře Cetkovské, které na turnaji dohrály.
Klára Zakopalová

Klára Zakopalová měla z českých tenistek papírově nejtěžší los, čekala ji totiž čtvrtá nasazená Marie Kirilenková. Šestadvacetiletá Češka ovšem o pět let mladší Rusku poprvé v kariéře porazila a oplatila jí tak porážky ze tří dosavadních vzájemných duelů. S 31. hráčkou světového žebříčku prohrála letos na turnajích v Aucklandu a Estorilu, poprvé se s ní utkala předloni v Berlíně. Další soupeřkou Zakopalové bude Polka Marta Domachowská.

S turnajem se ovšem hned v jeho úvodu rozloučila Iveta Benešová, která v prvním kole prohrála naposledy v červenci v Budapešti. Od té doby dokázala na šesti turnajích za sebou postoupit minimálně do druhého kola. Její sérii přerušila mladá Belgičanka Yanina Wickmayerová, která českou reprezentantku porazila 6-4 3-6 6-3. Benešová se měla s Wickmayerovou utkat již v pondělí, zápas byl však kvůli dešti odložen.

Krátce nato neprošla přes první kolo ani další česká hráčka Petra Cetkovská. Třiadvacetiletá tenistka dnes prohrála s domácí Rikou Fudžiwaraovou 6-7 4-6 a úvodní zápas na turnaji WTA nezvládla už počtvrté za sebou.

Namále dnes měla také nejvýše nasazená hráčka, Caroline Wozniacká z Dánska. Turnajová jednička prohrála s Argentinkou Giselu Dulkovou první set a zkušená soupeřka jí i na začátku třetí sady dokázala sebrat podání, od té doby jí ale favorizovaná Dánka dovolila uhrát jediný game a postoupila do druhého kola.

Dateová zažila nepovedený comeback na okruh WTA
S turnajem už se rozloučila osmatřicetiletá Kimiko Dateová-Krummová. Bývalá světová čtyřka nastoupila poprvé od svého comebacku k zápasu na turnaji WTA proti Izraelce Shahar Peerové. Na své úspěchy z okruhu ITF ale nenavázala. Tenistka, která původně ukončila kariéru v roce 1996, prohrála s šestou nasazenou hráčkou 3-6 1-6.

Dateová je momentálně na 228. místě žebříčku WTA a v Tokiu se do hlavní soutěže dostala díky divoké kartě. Proti Peerové se trápila především při vlastním servisu a zjistila, že comeback bude hodně těžký. "Není jednoduché zaplnit mezeru jedenáct a půl roku. Dnešní porážka ve mně zanechala smíšené pocity. Byla jsem zklamaná, ale zase to nebylo tak špatné, když uvážíme, že není možné dosáhnout všeho za pouhých pět měsíců," řekla.

Kariéru překvapivě ukončila v roce 1996, kdy postoupila do semifinále Wimbledonu a čtvrtfinále olympijských her v Atlantě. Pro návrat se definitivně rozhodla, když na exhibici v Tokiu porazila bývalé tenisové hvězdy Steffi Grafovou a Martinu Navrátilovou.

Domácí diváky ovšem svou výhrou potěšil osmnáctiletý Kei Nišikori. Mladík, který se v únoru stal po šestnácti letech prvním japonským vítězem turnaje ATP, si poradil s Američanem Kendrickem 7-6 6-7 6-2 a postoupil do druhého kola.

Výsledky
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:

Karanušič (Chorv.) - Kondo (Jap.) 6:2, 6:2, Odesnik - Kim (oba USA) 6:4, 6:3, Sirianni (Austr.) - Juiči (Jap.) 6:3, 6:2, Levine (USA) - Udomchoke (Thaj.) 4:6, 6:1, 6:0, Nišikori (Jap.) - Kendrick (USA) 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 6:2, Slanar (Rak.) - Young (USA) 4:6, 6:3, 6:2, Stadler - Petzschner (oba Něm.) 6:2, 6:4, Yen-Hsun Lu (Tchaj-wan) - Gregorc (Slovin.) 6:4, 7:6 (7:5), Mamiit (Fil.) - Evans (USA) 3:6, 7:5, 6:4. Cipolla (It.) - Navarro (Šp.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:4).

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:

Zakopalová (ČR) - Kirilenková (4-Rus.) 4:6, 6:2, 7:5, Wickmayerová (Belg.) - Benešová (ČR) 6:4, 3:6, 6:3, Fudžiwaraová (Jap.) - Cetkovská (ČR) 7:6 (8:6), 6:4, Peerová (6-Izr.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6:3, 6:1, Pinová (Fr.) - Suarezová Navarrová (Šp.) 6:0, 7:5, Wozniaková (8-Kan.) - Craybasová (USA) 7:5, 6:7 (2:7), 6:3, Wozniacká (1-Dán.) - Dulková (Arg.) 4:6, 6:0, 6:3, Pavljučenkovová (Rus.) - Čeng Ťie (3-Čína) 6:1, 6:2, Tanasugarnová (7-Thaj.) - Duboisová (Kan.) 6:1, 6:3, Fudaová (Jap.) - Parmentierová (Fr.) 7:5, 6:2, Gajdošová (SR) - Santangelová (It.) 6:4, 7:6 (7:0).

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Maria byla jasná favoritka, ale první kolo po vítězném turnaji je občas krizové. Trocha únavy, možná psychické vyčerpání, podvědomé uspokojení z předešlého výsledku..
Reagovat
skott
Stejny vysledek jako lonsky rok..Vypada to, ze Maria ani moc vyhrat nechtela, Zakopalova je hracka nejmene o dve tridy horsi.Aspon ma vice casu na presun do Moskvy.
Reagovat
smazaný uživatel
Na záchranu českých barev se klidně vykašlu (někdo byl vtipnej). Pochopitelně ČR borkyně z Cechrepu jsou v seznamu opět tučným písmem. Jak důležité.
Kirilenko měla vyhrát, Zakopalová nemá dále žádnou šanci. Opravdu myslíš, že Kiri v Moskvě v silné konkurenci něco uhraje? Vyhrávat měla tady.
Reagovat
skott
Bude samozrejme zalezet na losu, vyhra v Soulu v tomhle pripade nic neznamena.Kdyz vitezka tri letosnich titulu musi do kvalifikace, tak si myslim, ze bude uspech se dostat pres prvni kolo.Verim ale, ze se vyhecuje pred domacim publikem, mohla by to zvladnout.Chybi mi tady ovsem dnesni vysledky Stuttgartu a aspon nejaka zminka o Taskentu.
Reagovat
smazaný uživatel
cetkovska me neprekvapuje, ta hraje asi lip na dudy, ale benesove sem veril na vyhru
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist