Zklamaný Federer: Byla to promarněná příležitost

4. 9. 2019, 15:45
Aktuality 34
Za promarněnou příležitost považoval Roger Federer porážku ve čtvrtfinále US Open s Grigorem Dimitrovem. S Bulharem, kterého ve všech předchozích sedmi duelech porazil, prohrál hvězdný švýcarský tenista pod světly v New Yorku v pěti setech. Osmatřicetiletý Federer nicméně věří, že stále může rozšířit svou rekordní sbírku 20 grandslamových titulů.
Profily hráčů
Roger Federer (© AFP)

Federera v úterním nočním zápase ve Flushing Meadows nezastavil pouze kvalitní výkon Dimitrova, ale i zdravotní potíže. Kvůli problémům v horní části zad se nechal mezi prohranými čtvrtým a pátým setem ošetřit.

"Přesně nevím, co to bylo za sval. Prostě horní část zad," řekl Federer na tiskové konferenci a dodal, že bolest cítil během celého zápasu. Porážku 6-3 4-6 6-3 4-6 2-6 ale na zdravotní potíže nesváděl.

"To k tomu patří, své šance jsem měl. Byl jsem schopen hrát, takže je jen moje chyba, že jsem nezvítězil," řekl sebekriticky po 61 nevynucených chybách.

Necelé dva měsíce po prohraném dramatickém finále Wimbledonu s Novakem Djokovičem musel Federer skousnout další těžkou porážku. Ta ho musela mrzet o to víc, že po vyřazení potenciálního semifinálového soupeře Djokoviče se mu alespoň papírově na US Open otevírala slušná šance minimálně na finále.

"Byla to promarněná příležitost. Jste ve vedení, můžete postoupit, pak máte dva dny volna, vypadalo to dobře," posteskl si Švýcar, jemuž by podle vlastních odhadů dva dny stačily k tomu, aby se dal před semifinále zdravotně dohromady. "O to je to větší zklamání, že jsem nenašel způsob, jak vyhrát. Ale musíte přijmout i porážky, jsou součástí sportu," řekl Federer.

Po celkově třech grandslamových triumfech z let 2017 a 2018 tak nejúspěšnější tenista historie zakončí letošní sezonu bez velkého titulu. Stále se však domnívá, že může načít třetí desítku vítězství z turnajů "Velké čtyřky". "Nemám křišťálovou kouli, ale samozřejmě v to doufám. Otřepu se a půjdu dál. I tak to zatím byla pozitivní sezona," uvedl Federer, jenž letos získal na ATP Tour tři tituly a kvalifikoval se na Turnaj mistrů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

34
Přidat komentář
Roger_Federer
Odcházení... Bouzel
Reagovat
sojka1
"promarnena prilezitost" je hrozne depresivni formulace... davno jsem se naucila pouzivat "nevyuzita moznost"! ;-)
Reagovat
spaniel
Jinak sojko, mne jednou na cele leto odesel forhand. Proste blok, nemohl jsem ho zahrat. A pak se vratil, bez toho, ze bych neco udelal. Vyhoda byla, ze jsem zlepsil bekhend :) Jsem si obihal forhand. Takze nakonec to bylo pozitivni. Treba Sasha zlepsi prvni servis tedkom a az se mu vrati druhy, bude k nezastaveni.
Reagovat
sojka1
mne taky FH... :-))) Ale ja hraju na BH i mixa... ;-) Podstatne je, ze jsem neodhalila technickou pricinu, jen mi vzdycky naskocilo to ochromeni hruzou, uplne zniceho nic! Mela jsem znameho cvokare.... takze autosugesce, vizualizace, povzbuzovani (to byl take for, vzdycky jsem si myslela, ze ve druhe osobe k sobe mluvi jen primitiv)... no, proste odcvaklo to....
Reagovat
spaniel
To samy. A ja pritom rekreant :) Jak dlouho?
Reagovat
sojka1
hodne dlouho.. :-)) taky nekolik mesicu...
Reagovat
smazaný uživatel
Je mi lúto, ze vám odisiel...Ale nebojte; ja neodchádzam..Rad zostanem, pomozem :)
Reagovat
spaniel
Ale nam odesel forhand, ne trollhand.
Reagovat
smazaný uživatel
Wow, ono sa to dokonca rýmuje..

Vidis, konečne budes mat od tenisu pokoj a mozes sa venovat veršom..

Čo clovek urobil, ked skonci Feder s tenisom. Spaniel sa dal na poéziu. Aj to je cesta priatelu..
Reagovat
Herbert_Hoover
Promarněná příležitost prohrát konečně po delší době s Nadalem, taky nás to mrzí :)
Reagovat
brixner
Nemůže bejt zklamanej, dyk čtrtfinále je dobrej vejsledek, né? Roger si přece velký cíle nikdá neklad, už to tady kdysi vyhrál, tak co by eště chtěl, né? Já myslim, že je nadmíru spokojenej, né? Jako všichni jeho fandové, né? Co já bych za tendle postup dal, né? Teda asi bych se víc snažil...Ale co, na dovolenou a nájem si vdělal, tak co by ještě chtěl, né? Prostě nechal Bulharovi vydělat, to svědčí o jeho velikosti i lidskosti, né? Já, jakožto jeho fanda, sem spokojenej! Chápete, né?
:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu nudný komentář, né? Chybí tam nějaká velevtipná historka se sousedkou, né? A zapomněl jsi na psa, né?
Reagovat
smazaný uživatel
Roger měl taky smůlu na soupeře.

Krome big3 není moc tenistů, kteří by ho i přes zdravotní trable porazili. Stát tam takový Diego, tak Roger asi vyhraje i tak.

Bohužel měl dimitrova v životní formě a ten si to proste uhrál.
Reagovat
ipko
osobne si nemyslím, že by jeho výkony v prípadnom semi a finále kulminovali.. šanca na víťazstvo sa rapídne zdravotným problémov znížila a radšej nech sa dá čo najskôr dokopy, ako bojovať o niečo, čo by aj tak asi nedopadlo..
Reagovat
ipko
*celkové víťazstvo na USO
Reagovat
smazaný uživatel
I was able to play.

Plánuje hrat dalsi program, bez pauz. Takze, povedzme si uprimne. Bola to skor nejaka preventivna masaz..A v podstate nemohol povedat, ze si pred piatym setom odskocil len takticky, aby vykolajil súpera to pouzil s Wawrinkom a Nadalom a slavil uspech.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře, kdy Federer řekl větu typu

Boli mě to, prohrál jsem kvůli zranění, neslo to dále

On by to dohral vždycky, nechce snižovat výkon soupeře, nikdy to neudělal.
Reagovat
ipko
myslím si, že aj on sám cíti, že s takouto hrou je zbytočné hrať ďalšie turnaje.. samozrejme nasleduje Laver cup v Ženeve, takže tam očakávam, že tam hrať bude, ale potom sa podľa mňa rozhodne, že čo plánuje na koniec sezóny..
Reagovat
Patik
15 výhier 15 porážok je životná forma ? 60 nevynútenách chýb Federera tiež nič ? Diego by to Fedexove trápenie ukončil myslím že skôr než Dimitrov.
Reagovat
EllNino
Novy turnaj, nova sance, Dima chytl slinu
Reagovat
smazaný uživatel
Kolko z tych 15 prehier ma na USO?..

Samozrejme, zivotnu mal, ked hral s Rafom..

Do toho zápasu siel s bilanciu 10/0 a skalpami troch top 10 hracov. Ale antukár si poradil. Na hardex
Reagovat
Patik
ty si ako suchý kašel v každej téme Federera..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ved príspevok je o Dimitrovovi..

Chod sa radsej vyspat kamosko..
Reagovat
Herbert_Hoover
V životní formě :)) Toho měl Rafa v Austrálii.
Reagovat
smazaný uživatel
V najblizsich 9 mesiacoch je len jeden GS.

Toto je sakramentsky klúčova informácia pre Federera a vlastne vsetkých 30-nikov..

Veelmi vela sa toho zmení a nikto v tomto momente nevie predvídat, do akej miery to Federera poznačí. Táto "zbytočná" prehra mu na sebavedomí nepridá, napriek tomu neočakávam, ze by začal Federer vypadávat v prvom tyzdni. Otazka je, či su toto jeho amcície, dostávat sa do 3-4. kola a tam uz dufat v zazrak.
Reagovat
Marduch
Vyjma Nadala bych snad radeji hovoril o horizontu 11 mesicu :)
Reagovat
Mayo
Fedal nie je vďaka neschopnemu Egoistovi. Už v roku 2010, 2011 zlyhal, vostuda.
Reagovat
steve79
Ale za paty set musim priznat, ze si Roger nezaslouzil vyhrat. To bylo strašidelne kolik napachal chyb.
Reagovat
smazaný uživatel
Za poslední dva sety udělal 33 chyb, což je více, než za předchozí tri sety dohromady. Nevěřím, ze to bylo nějaké menší bolistko zad. Byl výrazně omezeny a při jeho stylu to nejde
Reagovat
Dobry-den
Je to mrhač.
Reagovat
smazaný uživatel
Možnosti na rozšíření sbírky GS titulů se zužují. RG už nikdy nevyhraje, USO taky ne, když nedovede využít příležitosti, jaká se mu letos naskytla a vypadne se svým donedávna "ochočeným mazlíčkem". Svých posledních 6 GS trofejí má z AO a z Wimbledonu, jenže tyto turnaje jsou zaroveň nejoblíbenějšími GS podniky Djokera, takže Fed je odkázán na pomoc jiného hráče, který by mu Djokera vyřadil.
Reagovat
steve79
Vetsi sance byla Wimbledon.
Reagovat
UnrealTom
Roger se nemá za co stydět v 38 letech je furt výbornej tenista další tituly ještě přidá, jestli GS to nevim ale myslim si že jo tato prohra neni tak zlá jako ve Wimbledonu ale život jde dál. Teďko největší favorit Rafa a Medveděv určitě ten hraje skvěle.
Reagovat
steve79
To mas napravdu. Ted vypadl ve ctvrtfinale, takze i kdyby se protrapil k postupu tak by ho v dalsim kole cekal Medvedev.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist