Změny ve Fed Cupu? Šéf ITF mluvil o rozšíření soutěže či finále v dubnu

11. 11. 2018, 21:11
Aktuality 11
Po změně formátu Davisova poháru vedení Mezinárodní tenisové federace zvažuje i proměnu ženského Fed Cupu. Šéf ITF Američan David Haggerty při vítězném finále českého týmu nad Američankami hovořil v Praze o rozšíření soutěže na šestnáct družstev a o finálovém turnaji v dubnu.
David Haggerty

"Jsme ve fázi konzultací. Je to citlivé. Pracujeme s WTA a hráčkami na něčem, co bude dobré pro ženský tenis," řekl Haggerty. Zatím se podle něj nejednalo o tom, kde by se mohl finálový turnaj Fed Cupu konat, ale variantou může být i Praha.

Mužský Davisův pohár se od příštího roku bude hrát novým systémem. Soutěž vyvrcholí turnajem pro osmnáct týmů ve druhé polovině listopadu v Madridu. Účast v něm mají jistou letošní semifinalisté z Francie, Španělska, Chorvatska a USA. Divoké karty dostaly Argentina a Velká Británie. O zbývajících dvanáct míst se bude hrát v kvalifikaci, v které se Češi o postup utkají v Ostravě s Nizozemskem.

"V Davis Cupu jsme cítili, že Madrid dává smysl. Ve Fed Cupu patrně použijeme podobný přístup. Ne najít místo, kde vytřískáte co nejvíc peněz, ale místo se správným balancem pro hráčky, fanoušky, kam se můžou dopravit," řekl Haggerty.

K největším odpůrcům změny systému Davis Cupu patřili Češi. "Lidé mají rozdílné názory a to je správné. Každý na ně má nárok. Prošli jsme si procesem a nakonec to odsouhlasilo jednasedmdesát procent zemí," řekl Haggerty. "Připadá nám to jako dobré řešení. Budeme to samozřejmě zkoumat a učit se," dodal.

Ve Fed Cup aktuálně hraje Světovou skupinu jen osm týmů. "To prostě není dostačující. Rádi bychom expandovali na šestnáct. Dostala by se tak do hry spousta špičkových tenistek, které jsou momentálně mimo dosah finále," řekl šéf ITF.

Zásadní pro účast tenistek ve Fed Cupu je vytíženost v kalendáři. První kolo by asi zůstalo v únorovém termínu a finálový turnaj by se mohl konat už v dubnu. "Tam je prostor, může to být nejjednodušší pro hráčky. Řekl bych, že po Miami a Charlestonu a před začátkem evropské antukové sezony ve Stuttgartu. To zní jako dokonalé načasování. Rozhodnutí ale teprve musí padnout," zopakoval Haggerty, že dříve než v roce 2020 nebude případný nový model Fed Cupu platit.

Vedle termínu či bodů do žebříčku jsou důležité i finance. A ty se podle Haggertyho lépe seženou, když je možné akci propagovat rok dopředu. "Máte víc prize money, víc můžete předat národním svazům a ty vychovávají další generace."

Do Davis Cupu vstoupila investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, která plánuje do soutěže vložit během 25 let tři miliardy dolarů (68 miliard korun). Na odměny hráčům ve finálovém turnaji půjde 20 milionů dolarů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Jan
Kazisvět promluvil. Jak zabít soutěž s tradicí s krásnou atmosférou domácích zápasů. U DC se jim to už povedlo a jsem zvědavý jak tato soutěž v novém formátu dopadne. I co do účasti hráčů (i špičkových).
Reagovat
Krisboy
https://starbase.nfa.cz/images/10111.jpg
Reagovat
Jan
Podoba tam je :)
Reagovat
blixa
Osobně si myslím, že kolektivní soutěže do individuálního sportu, jako je tenis nepatří. Ale na druhé straně, než to zprznit, radši to férově zrušit. Stejně tyhle "nové modely" po nějakých křečích zahynou.
Reagovat
Fandina
Já jsem opačného názoru. Podle mě je právě skupinové hraní mnohem zajímavější než normální turnaj. V něm jednou prohraješ, je konec. Tady potřebuješ tři výhry z pěti možností a to dává daleko větší možnosti a je jedno, jestli se jedná o individuální nebo kolektivní sport.
Reagovat
horska.kraslice
Možná ty nové modely vyústí v zánik "kolektivního" tenisu. Někdo to možná přivítá, někdo bude nostalgicky vzpomínat.
Reagovat
Jan
Komu se nelíbí, že jsme vyhráli 6x (12x) Fedcup, ať se přihlásí :) A že tu jsou nadšené komentáře nad výhrami i v jednotlivých kolech :)
Reagovat
VlS
Podívej, tenis je v téhle úrovni 100% profesionální záležitost. Bez ohledu na to, že by tu a tam nějaká srdcařha hrála třeba zadara, jde o peníze. Rozumím tomu, že televizní práva soutěže 16 týmů s rok předem známým termínem prodáš řádově líp, než finále dvou národních týmů s účastí a místem konání známým půl roku předem. Bohužel.
Reagovat
Pedronegro
v podstatě úplně souhlasím, jen se obávám, že finanční zájmy převýšují fanouškovské a nakonec i hráčské, trochu tomu napovídají pokusy jako Hopman cup, který se nějak drží, trapný IPTL nebo co to bylo, a teď Laver cup, taky nic moc, takže zkurvili DC a podobné čeká i FC, protože to asi málo nese, a protože ti chytráci, co se na tom pokouší jen vydělat, úplně kašlou na tenis jako takový ...
Reagovat
Fransoas
Nový model DC je určitě nešťastný pro jeden z důvodů - ztatí to atraktivitu pro domácí tenisové svazy.Dalším důvodem je odmítnutí špičkových borců hrát tuto soutěž.Ani finanční projekty tomu nemusí pomoct.

Rozšíření FC na dvojnásobný počet týmů vidim jako nešťastné z hlediska vytíženosti hráček během tenisové sezóny.Jsem tedy zvědav na budoucnost.
Reagovat
VlS
Olympiáda může být dobrá motivace i pro ty nejlepší.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist