Zverev v Římě zastavil jízdu Tabila, Jarry je prvním chilským finalistou Masters po 17 letech

17. 5., 18:30
Aktuality 26
ATP ŘÍM - Alexander Zverev (26) na poslední chvíli zahájil obrat proti Alejandrovi Tabilovi. Rozjetého Chilana zdolal po více než dvou hodinách 1:6, 7:6, 6:2 a poprvé v aktuální sezoně postoupil do finále. O svůj první triumf na akcích větších než ATP 500 od Turnaje mistrů 2021 se šampion ročníku 2017 utká s dalším Chilanem Nicolásem Jarrym (28), který po vítězství 6:3, 6:7, 6:3 nad Tommym Paulem (27) zajistil své zemi prvního finalistu na Masters po 17 letech.
Zverev se poprvé v sezoně dostal do finále (© AFP)

Tabilo – Zverev 6:1, 6:7, 2:6

Alexander Zverev prohrál poslední čtyři semifinálové duely na individuálních turnajích a k dalšímu nezdaru v této fázi měl velmi blízko na probíhajícím podniku série Masters v Římě. Proti Alejandrovi Tabilovi byl až do tie-breaku druhé sady horším hráčem na kurtu a soupeři nedokázal ani jednou sebrat servis.

Ve zkrácené hře, kterou vyhrál 7:4, však zlomil utkání na svou stranu. Tabilo se možná i zalekl výhry a postupu do svého největšího finále a v rozhodujícím dějství už byl viditelně na dně sil. Z rakety Chilana se vytratila razance i lehkost a německému favoritovi po prohraném servisu ve třetím gamu už vůbec nedokázal vzdorovat.

Zverev si zahraje své první finále od loňského září, kdy triumfoval na menší akci v čínském Chengdu. Ve finále větších akcí je poprvé po více než dvou letech, konkrétně od Masters v Madridu 2022, kde schytal výprask od Carlose Alcaraze. Bývalý finalista US Open má za sebou celkem 32 finálových zápasů s bilancí 21:11 a bude útočit na svůj první triumf na akcích větších než ATP 500 od Turnaje mistrů 2021.

Na prestižních tisícovkách si zahraje finále pojedenácté, čímž vyrovnal krajana Borise Beckera. Má v nich poloviční úspěšnost 5:5. V Římě se dostal do závěrečného kola potřetí, před sedmi lety v něm porazil Novaka Djokoviče a o rok později nestačil na Rafaela Nadala.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V nedělním finále, ve kterém bude mimo jiné usilovat o sesazení Daniila Medveděva ze čtvrtého místa žebříčku, se utká s dalším chilským zástupcem Nicolásem JarrymVe vzájemné bilanci vede 4:2, nicméně na antuce je srovnáno 2:2.

Tabilo prožil ve Foro Italico životní turnaj. I díky skalpům Novaka Djokoviče a Karena Chačanova dvakrát vylepšil své maximum na turnajích Masters a v pátek se mohl stát prvním chilským finalistou těchto podniků po 17 letech. Ve světovém pořadí poprvé pronikne do TOP 30, v pondělí bude na 25. pozici.

 

Jarry – Paul 6:3, 6:7, 6:3

Co se nepovedlo Alejandrovi Tabilovi, dokázal o několik hodin později Nicolás Jarry. Starší z Chilanů dorazil do Říma se sérií čtyř porážek, ovšem ve čtvrtfinále vyřadil bývalého finalistu Stefanose Tsitsipase a v semifinále přemohl rozjetého Tommyho Paula.

Za stavu 6:3, 4:2 kráčel za jednoznačnou výhrou, nicméně jeho země si musela na historický zápis ještě několik desítek minut počkat. Paul, další debutant v semifinále podniků Masters, totiž srovnal krok a druhou sadu nakonec urval v tie-breaku poměrem 7:3.

Jarry měl ale na rozdíl od krajana Tabila dostatek sil, nenechal se ztrátou vedení rozhodit a přece jen dovedl utkání do vítězného konce. V závěrečném gamu však nevyužil tři mečboly v řadě a musel likvidovat dvě brejkbolové hrozby. Mečbolů nakonec potřeboval pět.

Jarry je prvním Chilanem ve finále turnajů Masters přesně po 17 letech. V roce 2007 se dostal do závěrečného kola ve Foro Italico jeho krajan Fernando González a prohrál s Rafaelem Nadalem. Posledním chilským šampionem prestižních tisícovek je Marcelo Ríos (Hamburk 1999).

Také své sedmé kariérní finále na nejvyšším okruhu si zahraje na oblíbených antukových dvorcích, vůbec poprvé k němu nastoupí na akcích větších než ATP 250. V soubojích o titul má bilanci 3:3, v jediném letošním nestačil v Buenos Aires na domácího Facunda Díaze Acostu.

Paul stejně jako Jarry poprvé v kariéře postoupil do semifinále na turnajích Masters. Bývalý šampion juniorského French Open se mohl stát prvním americkým finalistou antukových tisícovek od triumfu Andreho Agassiho v roce 2002 právě v Římě.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Římě

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Mantra
Jen kdyby neměl ten potvrzený doping
Reagovat
Patik
Reagovat
PTP
Salvador Allende nebo Auguso Pinochet?
Reagovat
paddy
Jarek je ve finále smile, chilský týden vyvrcholí v neděli smile
uvidíme, co na to Řetězov, který to má letos s Chilany 0:1 a navíc na antuce

How pure, Chile, is your blue sky
And how pure the breezes that blow across you...
smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=GdevCZxTqSg&t=26s
Reagovat
paddy
Komu by to nestačilo, tak ještě verze ze stadionu Maracaná smile
https://www.youtube.com/watch?v=i0A-62A4260&t=25s
Reagovat
turista
Saša Zverev si to pravděpodobně nenechá ujít. Byl by to jeho druhý titul z Říma. Novak Djokovič bude hrát v Ženevě. To je skvělá zpráva! Možná se tam dočkáme i legendární djokomurárny. To by bylo fajn.
Reagovat
Teo
Škoda toho TB, mohlo být hotovo
Reagovat
sojka1
Jarry opravdu sympatak, zasmat se, kdyz ho nekdo klasicky "profoukne", se vetsinou nevidi... a zadny falesny skleb to nebyl.... sice mu nefandim, ale Paul se skvele vratil do setu ted, navic si vsechno uziva i Lahyani, tak co by si neprihral svoji polivku.... dobre to vsechno je, vcetne Paulovy zapletky, ci ze bude druhy set... :-))
Reagovat
sojka1
no ps, aby se Chile nakonec zas i tentokrat fatalne nevyšťavila.... :-(
Reagovat
sojka1
a zase nevim, treti hodina zapasu, super statistiky na returnu pro Paula, ke vsemu pohodove odpodaval.... pojd, dlouhane... :-))
Reagovat
Teo
Jarry win
Reagovat
Teo
A pome
Reagovat
sojka1
ale jo, po tomhle "dloubaku" uz verim.... :-))
Reagovat
Teo
Má hezkou přítelkyni, je třeba ji vidět i ve finále
Reagovat
sojka1
je opravdu krasna a prirozena, navic s ni ma dve deti, nic jineho nez vyhru neberem.... :-))
Reagovat
sojka1
222km/h to jistilo... dobre douhan z Chile... :-)
Reagovat
sojka1
*dlouhan.... jeeee
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to je radosti! Já přál vítězství oběma. To teda nedopatřením nevyšlo, ale i Jarryho jako vítěze beru.
Je to už docela příběh, Chilan ve finále ATP1000 po dlouhých letech, přítelkyně, ztráta 2.setu, krize při MB...

Pěkný zápas, pěkné winnery, sláva vítězi, čest poraženému!
T'Pau je sympaťák, tak mu to snad někde taky klapne.
A Jarrymu do finále jen to nejlepší!
Reagovat
Teo
Souhlasím, ale chvíli to vypadalo, že to finále vlastně ani nechce Je to tam, tak ještě Zvereva, ale to je asi nereálný
Reagovat
sojka1
jj, retezy budou chrastit hruzostrasne... ;-)
Reagovat
Teo
Jarry by je mohl vyklepnout všechny
Reagovat
com
no jeste neslav.. Aby nedopadl jak Tabilo
Reagovat
Teo
To urve ve dvou
Reagovat
com
a ve finale pomsti krajana
Reagovat
Teo
Jsem to klasicky zakřikl
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Olé olé olé olé, Nico, Nico!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist