2. den v Londýně: Thiem vyzve Dimitrova, Nadal začne proti Goffinovi

13. 11. 2017, 01:00
Previews 35
V rámci druhého hracího dne letošního ročníku Turnaje mistrů se bude bojovat ve skupině Petea Samprase. Trápící se Dominic Thiem se pokusí zaskočit solidně hrajícího debutanta Grigora Dimitrova. Světová jednička Rafael Nadal zahájí svou pouť za prvním triumfem z akce pro osm nejlepších tenistů sezony proti Davidovi Goffinovi.

Centre Court (Start v 15:00 SEČ)

1. Dominic Thiem (4.) - Grigor Dimitrov (6.) | Skupina Petea Samprase
Dnes se na Turnaji mistrů poprvé v kariéře představí Grigor Dimitrov. Bulharský tenista bude mít na rozjezd trápícího se soupeře - Dominica Thiema. S Rakušanem bude mít možnost srovnat vzájemnou bilanci. Letos ho porazil cestou za triumfem v Brisbane. V dramatické bitvě na antuce v Madridu naopak uspěl Thiem. V hale se utkají poprvé.

Thiem letos neprožívá mimo antuku, na které letos jako jediný dokázal porazit Nadala, vůbec dobrou sezonu. Jeho bilance mimo oranžovou drť je v letošní sezoně jen mírně pozitivní. Čtvrtý hráč světa od US Open vyhrál jen dva ze sedmi odehraných duelů. Z posledních dvou halových turnajů odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky.

Dimitrov má naopak před svým premiérovým startem v londýnské O2 areně slušnou formu. Po zisku nejcennějšího titulu na Masters v Cincinnati sice vypadl na US Open už ve druhém kole, nicméně v Pekingu hrál semifinále a v Šanghaji čtvrtfinále, pokaždé ho ve třech setech vyřadil Nadal. Halovou část sezony zahájil postupem do finále ve Stockholmu. V Paříži mohl poprvé postoupit do čtvrtfinále, ovšem proti Isnerovi nedokázal proměnit mečbol a popáté v řadě tak skončil před jeho branami.

Thiem měl solidní vstup do letošní sezony, ale žádná velká sláva to nebyla. Rakušan uhrál čtvrtfinále v Brisbane a Sydney, na Australian Open skončil v osmifinále, na halové akci v Sofii nezvládl hned první duel a na dalším halovém podniku v Rotterdamu došel do čtvrtfinále.

Herně se zvedl až na svém nejoblíbenějším povrchu. Na antuku si odskočil již na konci února do Rio de Janeira a získal titul. Návrat na betony mu ale příliš nevyšel. V Acapulku a Indian Wells skončil shodně ve čtvrtfinále a v Miami po prvním zápase.

Po vyřazení v osmifinále Masters v Monte Carlu se na oranžové drti rozehrál do vynikající formy a byl jasně druhým nejlepším hráčem uplynulého antukového jara. V Barceloně a Madridu si zahrál finále, vždy ho v něm o trofej pro vítěze připravil "antukový král" Nadal. Legendární Španěl Thiemovi uštědřil porážku ještě v semifinále French Open. Další semifinále přidal Rakušan v Římě, kde jako jediný letos dokázal na antuce porazit Nadala.

Na travnatou část sezony by Thiem asi nejraději zapomněl. Z Halle odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky, v Antalyi prohrál s hráčem třetí stovky a ve Wimbledonu skončil v osmifinále na raketě Berdycha.

Ani na amerických betonech si letošní bilanci na tvrdém povrchu příliš nevylepšil. Během přípravy na US Open vyhrál i prohrál tři utkání. Ve Flushing Meadows hrál mnohem lépe, ovšem v osmifinále nevyužil dva mečboly proti Del Potrovi.

Velké trápení prožil v Asii a potvrdil, že mimo antukové dvorce letos nevyniká. V Asii na podzim nevyhrál jediný zápas. V Chengdu po volném losu v prvním kole prohrál s argentinským antukovým specialistou Pellou, v Tokiu hned v prvním kole s Američanem Johnsonem a v Šanghaji po volném losu se Srbem Troickým.

Sérii porážek přerušil až v domácí hale ve Vídni, když porazil Rubljova. Ihned v dalším utkání ovšem podlehl Gasquetovi. Také z pařížského Masters odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Od US Open má tak na turnajích na kontě dvě vítězství a pět proher.

Na Turnaji mistrů startuje druhým rokem po sobě. Při loňské premiéře skončil s bilancí 1-2 ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Rio de Janeiro (vítěz);  Madrid,  Barcelona (finále);  French Open,  Řím (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (čtvrtfinále)
Bilance: 48-25
Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Bilance v hale: 4-4
Bilance vs Top 10: 3-5 (kariérní 9-23)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (semifinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (osmifinále)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: skupina (2016 - 2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Vídeň (2. kolo), Paříž (osmifinále)

Dimitrov měl naprosto famózní vstup do letošní sezony. Bulhar ovládl podnik ATP v Brisbane, došel do semifinále Australian Open, v němž prohrál pětisetovou bitvu s Nadalem, a triumfoval na domácí halové akci v Sofii. Poté se mu však přestalo dařit. Po čtvrtfinále v Rotterdamu vyhrál jen pět ze třinácti zápasů. Na French Open skončil ve třetím kole. Dvě výhry v řadě už zaznamenal jen v Madridu.

Ani travnatá část sezony nezačala pro šestadvacetiletého Bulhara slibně. Ve Stuttgartu skončil hned po prvním utkání. Na dalších turnajích se ale přece jen rozehrál. V londýnském Queen's Clubu došel do semifinále a ve Wimbledonu splnil svou povinnost postupem do osmifinále.

Následoval ovšem další výsledkový propad. Z Washingtonu i Montréalu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. V Cincinnati se však Dimitrovovi vše sešlo a Bulhar premiérově dobyl podnik Masters, dokonce beze ztráty setu. Následovalo ale další zklamání v podobě vypadnutí ve druhém kole US Open.

Dimitrov si poté dal více než měsíční pauzu a na kurty se vrátil v Pekingu, kde uhrál semifinále, ve kterém ho porazil Nadal. Se Španělem prohrál i o týden později ve čtvrtfinále šanghajského Masters.

V hale si střihnul generálku ve Stockholmu a došel až do finále, v němž nestačil na obhájce titulu Del Potra. Na Masters v Paříži se Dimitrovovi nikdy moc nedařilo a potvrdil to i letos, když pátým rokem po sobě skončil v osmifinále. Na Turnaji mistrů hraje poprvé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati,  Sofie,  Brisbane (vítěz);  Stockholm (finále);  Peking, Queens,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Sofie (vítěz); Stockholm (finále)
Bilance: 44-19
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 10-3
Bilance vs Top 10: 3-5 (kariérní 16-51)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Stockholm (finále), Paříž (osmifinále)


2. Rafael Nadal (1.) - David Goffin (8.) | Skupina Petea Samprase
Rafael Nadal bude v Londýně útočit na svůj první triumf na Turnaji mistrů. Světová jednička v prvním zápase skupiny začne proti Davidovi Goffinovi, který si na akci pro osm nejlepších tenistů sezony sice nezahraje poprvé, nicméně premiérově v roli kvalifikovaného. Proti Nadalovi se pokusí ve třetím vzájemném duelu urvat první výhru. Oba letošní souboje na Španělově milované antuce prohrál.

Nadal se po Masters v Cincinnati vrátil na tenisový trůn a začal se dostávat zpět do formy. Jednatřicetiletý Španěl ovládl US Open, kde získal 16. grandslamový vavřín, dobyl i podnik ATP v Pekingu a jeho šňůra vítězství se zastavila až na čísle 16, když v šanghajském finále podlehl Federerovi. Jedinou generálku absolvoval v Paříži. V pařížské hale Bercy nenastoupil kvůli zranění pravého kolene ke čtvrtfinále a jeho start v Londýně byl dlouho nejistý.

Goffinovi se letos nejvíce dařilo na přelomu září a října, kdy v čínském Shenzhenu získal premiérový letošní titul a o týden později znovu slavil, tentokrát v japonském Tokiu. Na první halové akci v domácích Antverpách naopak ke zklamání domácího publika vypadl překvapivě už ve čtvrtfinále s Řekem Tsitsipasem. V Basileji byl v semifinále nad jeho síly Federer. V Paříži skončil v osmifinále na raketě domácího veterána Benneteaua.

Nadal se rozhodl loňskou sezonu kvůli problémům se zápěstím ukončit právě po skončení turnaje Masters v Šanghaji. Dobře udělal, jelikož do té letošní naskočil ve velkém stylu, když vyhrál prestižní exhibici v Abu Zabí, zahrál si čtvrtfinále v Brisbane a na Australian Open došel až do finále, v němž v pětisetové bitvě nestačil na Federera. Další finálové účasti přidal na akcích v Acapulku a Miami.

Jednatřicetiletý Španěl v průběhu antukového jara potvrdil, proč se mu přezdívá "antukový král". Nadal podesáté dobyl Masters v Monte Carlu a domácí podnik v Barceloně, popáté ovládl Madrid a podesáté kraloval na French Open. Jedinou porážku z celkového počtu 25 zápasů na antuce zaznamenal ve čtvrtfinále Masters v Římě proti Thiemovi.

Po jubilejním desátém triumfu na pařížské antuce se Nadalovi přestalo dařit. Ve Wimbledonu v nervy drásajícím osmifinálovém duelu podlehl 13-15 v rozhodující sadě Müllerovi a formu nemohl dlouho najít ani na amerických betonech. V osmifinále Masters v Montréalu prohrál s domácím Shapovalovem a v Cincinnati už ve čtvrtfinále s Kyrgiosem.

Přesto se po skončení Masters v Cincinnati po více než třech letech vrátil na tenisový trůn, na kterém se drží dodnes. Ve staronové roli si dokráčel pro 16. grandslamový vavřín, když nenašel přemožitele na závěrečném grandslamu sezony US Open. Na vítězné vlně pokračoval na akci ATP 500 v Pekingu, kde také triumfoval.

Vítězná šňůra španělské legendy se nakonec zastavila až na čísle 16, když Nadal ve finále Masters v Šanghaji letos i počtvrté podlehl Federerovi. Na poslední akci Masters v Paříži Nadal nenastoupil ke čtvrtfinálovému utkání se Srbem Krajinovičem. Důvodem bylo zranění pravého kolene, kvůli němuž byl ohrožen jeho start v Londýně.

Nadal se pokusí na Turnaji mistrů poprvé v kariéře triumfovat. Jeho maximem je finále, které si zahrál v letech 2010 a 2013. Celkem třikrát byl ještě v semifinále. Na akci pro osm nejlepších tenistů sezony bude startovat poosmé a jen dvakrát nedokázal postoupit ze skupiny.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Peking,  US Open,  French Open,  Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz);  Šanghaj,  Miami,  Acapulko,  Australian Open (finále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (čtvrtfinále)
Bilance: 67-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance v hale: 2-0
Bilance vs Top 10: 12-5 (kariérní 152-81)
Grandslamy: Australian Open (finále), French Open (vítěz), Wimbledon (osmifinále), US Open (vítěz)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 16-12
Nejlepší výsledek: finále (2010 a 2013)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Paříž (čtvrtfinále)

Goffinovi se v prvních měsících dařilo náramně. Po osmifinále v Dauhá došel až do čtvrtfinále Australian Open a na halových akcích v Sofii a Rotterdamu postoupil do finále. Poté přišel lehký útlum. V Acapulku, Indian Wells i Miami skončil shodně v osmifinále.

Na antuce hrál velmi dobře. Ve čtvrtfinále turnaje Masters v Monte Carlu překvapil vítězstvím nad Djokovičem a postoupil do svého prvního semifinále na antukovém Masters. Další úspěch přidal v podobě čtvrtfinálové účasti v Madridu. V Barceloně a Římě bylo nad jeho síly osmifinále.

Na letošní French Open nebude Belgičan vzpomínat v dobrém. V průběhu utkání třetího kola si totiž po ošklivém pádu zranil pravý kotník, zápas musel skrečovat a téměř dva měsíce se na kurty nedostal.

Vrátil se až na konci července na antuce v Umagu a z chorvatské metropole stejně jako ze Gstaadu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Nedařilo se mu ani na amerických betonech. V Montréalu vyhrál jediný duel a v Cincinnati v prvním kole jasně prohrál s Kyrgiosem. Mnohem lepší výkony podával na US Open, kde nakonec uhrál osmifinále.

V pořadí třetí finále v hale nepřidal. Po úspěšných taženích v Sofii a Rotterdamu skončil v Métách už ve čtvrtfinále na raketě domácího Paireho. S přechodem do Asie se ale Goffinovi začalo dařit náramně. Na asijském kontinentu vyhrál prvních devět zápasů, v Shenzhenu tak získal první letošní titul a vzápětí slavil druhý v Tokiu. V Šanghaji se na Belgičanovi zřejmě podepsala i únava a vypadl hned po prvním utkání.

Začátek halových turnajů absolvoval na domácí půdě v Antverpách, kde k neradosti domácího publika skončil již ve čtvrtfinále. Na nadcházejícím podniku v Basileji prohrál v semifinále s Federerem. V Paříži vyrovnal své maximum a potřetí v řadě se loučil v osmifinále.

Premiéru na Turnaji mistrů si odbyl loni, kdy si v roli náhradníka zahrál jediný zápas. V něm uhrál pouhé tři gamy s Djokovičem.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio,  Shenzhen (vítěz); Rotterdam,  Sofie (finále);  Basilej, Monte Carlo (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam, Sofie (finále); Basilej (semifinále)
Bilance: 54-22
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 13-6
Bilance vs Top 10: 4-4 (kariérní 8-36)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (nehrál), US Open (osmifinále)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: skupina (2016)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Antverpy (čtvrtfinále), Basilej (semifinále), Paříž (osmifinále)

NITTO ATP FINALS 2017 - PROGRAM 2. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 13:00 SEČ)
1. J. Murray/Soares (4-Brit./Braz.) - B. Bryan/M. Bryan (5-USA)
2. Thiem (4-Rak.) - Dimitrov (6-Bulh.) / nejdříve v 15:00 SEČ
3. Kubot/Melo (1-Pol./Braz.) - Dodig/M. Granollers (7-Chorv./Šp.) / nejdříve v 19:00 SEČ
4. Nadal (1-Šp.) - Goffin (7-Belg.) / nejdříve ve 21:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

35
Přidat komentář
raduz
Jiné finále nežli Federer vs Nadal by pro mě bylo překvapením.jejich hegemonii může narušit jen Zverev.To,že Nadal Federera porazí v hale,je asi tak pravděpodobné jako kdyby Federer Nadala porazil na antuce.
Reagovat
spaniel
Federer porazil Nadala na antuce ;)
Reagovat
Franky
A takisto Nadal Fedexa v hale... :(
Reagovat
Denis92
Uff. Tak Grigor si to takmer 2x prehral. Nastastie to nakoniec nejak zvladol aj s pomocou od Thiema.
Reagovat
Davor1
No, Thiem mu to totálne odovzdal tým ultratragickým servisom v jedenástej hre. Ináč Dimitrov dosť slabota...
Reagovat
Denis92
Hej. Na druhej strane v tom geme predtym bol jasny out a malo byt 40-15 miesto 30-30..
Reagovat
Kozoroh
Tak Gríša se doklopýtal k výhře. Před zápasem s Nadalem příliš pozitivně nepřesvědčil.
Reagovat
Fandina
Gríša porazil Doma, 6:3 5:7 a 7:5. Tak to mám radost, že to takhle dopadlo. Super.
Reagovat
Denis92
To je vul ten Dimitrov. On prehra s Thiemom. Tie nevyuzite BB ho budu stat zapas..
Reagovat
Denis92
Tak teraz paradny volej na BB. Trosku zlepsit servis a dopodavat Grigor!
Reagovat
smazaný uživatel
Velká slabota páni, vypínam. Zasluzite si.
Reagovat
Kozoroh
Thiem-Dimitrov:
Thiem se po US Open hodně trápí. Navíc v hale doposud nikdy nevynikal, tak jak Nadalovi mu mnohem víc vyhovují venkovní podmínky. Naproti tomu Dimitrovovi hala nevadí a na podzim se mu celkem dařilo, takže favorit je jasný. 2-0 na sety pro Gríšu je očekávatelné skóre.

Nadal-Goffin:
Goffin nemá na Nadala žádnou relevantní zbraň. Pokud Rafa nezahraje vyloženě slabě, vyhraje bez ztráty setu.
Reagovat
spaniel
Goffin by mohl Nadala potrapit.
Reagovat
Stan_Borowitz
Goffin podle mne nemá zbraň, kterou by mohl Rafu porazit, takže sázím na to okřídlené rčení, že Rafa by se musel porazit sám, a Grigor by měl trápícího se Thiema taky bez problémů porazit.
Reagovat
turista
Goffin nemá žádné rozdílové kladivo jako je Nadalův forhend, Djokovičův bekhend a Federerovo podání a smeč. Má ale perfektně vyrovnané základní údery a to je taky zbraň. Pokud Rafa s tím kolenem jen kalkuloval tak by měl vyhrát bez potíží. Pokud ho opravdu bolelo tak hraje vabank se svým zdravím.
Reagovat
Franky
podla mna sfukne goffina v dvoch lebo cela ta show s kolenami je fake...ako vacsina jeho zraneni...
Reagovat
turista
Možná ho sfoukne. Ale Rafovi kdysi aplikovali do kolena a do páteře jeho vlastní kmenové buňky. Je to experimentální léčba arthrózy, která se nedělá pro srandu králíkům.
Reagovat
janek_da
To by bylo s Rafou hodně zlé, kdyby nedokázal porazit ani Goffina. Tipuju dva hladké sety.
Jinak si přeju final dvou letošních uprchlíků z polotonu ATP.
Reagovat
Davor1
Ono ani napríklad taký Čorič nemá žiadnu zbraň, ukážkový priemerák, aj tak s ním Nadal dokázal 2 krát prehrať, Murray detto. A takých zápasov Nadal prehral samozrejme viac, s hráčmi, ktorí žiadnu výraznejšiu zbraň nemajú. Ja si myslím, že Goffin si dnes žiadnu hanbu nespraví a Nadala potrápi...
Reagovat
turista
No Andy Murray není žádný průměrák. Pokud má plnou výkonnost tak je nebezpečím pro kohokoliv a na čemkoliv. Vrátí téměř vše podobně jako Djoker nebo Nishi.
Reagovat
Franky
Na Rafove kolena dnes, ako na tom bude pohybovo...
Reagovat
turista
Je fakt, že Rafa Nadal už je tak slavný a bohatý, že si jednou bude moci nechat implantovat umělé klouby, které vydrží třeba dalších 60 let života takže mu ten současný vabank asi za to stojí. Lendl, Connors, Šmíd, Pietrangeli a další slavní takové endoprotézy kyčlí mají.
Reagovat
Mayo
Vamos El Matador.
Reagovat
kada.tom
Murray/Soares > = Bryan/Bryan
Thiem < Dimitrov
Kubot/Melo = < Dodig/Granollers
Nadal > Goffin
Reagovat
smazaný uživatel
Včerejší zápasy dopadly tak všelijak. Čtyřhry úlet a ve dvouhrách potvrdil favorita Roger a Marin to ve třetím zabil. Nečekal jsem, že ho Saša sejme. Ten boj o druhé místo v této skupině bude ještě boj.
Reagovat
Pavol
Visí to vo vzduchu. Saša si verí. Ako sa najlepšie zviditeľniť no vyhrať najbližší zápas.
Reagovat
Kozoroh
Nesmysl, přeceňuje se význam Rogerova těžkopádného vstupu do TM.
Reagovat
smazaný uživatel
jn, a hlavne sa dost precenuje Zverev
Reagovat
turista
Zverev bude jednou světová jednička. Musí pouze na to dozrát.
Reagovat
annah
Přesně o tom jsem taky přesvědčená. Jednou budeme popisovat, jak jsme byli u toho, když vládnoucí jednička vyhrávala své první důležité zápasy. Jako před skoro 20 lety Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
dufam, ze nie
Reagovat
Denis92
Ja tiez nechapem, co sa to tu spustilo od niektorych ludi. Roger vcera vyhral uplne v pohode v 2setoch, hoci v druhom sa islo cez TB, lebo nepremenil niekolko BB. Kto ho sleduje dlhodobo, tak vie, ze s premienanim BB mal vzdy problemy.
Reagovat
Kozoroh
Přání otcem myšlenky. A tím přáním je, aby Roger nevyhrál TM.
Reagovat
smazaný uživatel
Hezký článek.

Thiem - Dimitrov 0:2
Nadal - Goffin 2:0
Reagovat
Ondřej.Jirásek
díky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist