7. den v Šanghaji: Na programu jsou semifinálové duely. Dojde na finále mezi Nadalem a Federerem?

14. 10. 2017, 01:00
Previews 42
Na Masters v Šanghaji se dnes bude bojovat už o postup do finále a další souboj mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem je na spadnutí. Oba totiž budou ve svých semifinálových duelech favority. Světová jednička Nadal vyzve nasazenou čtyřku Marina Čiliče a bývalý šampion Federer změří síly s Juanem Martínem Del Potrem.

Stadium (Start v 10:30 SELČ)

1. Rafael Nadal (1.) - Marin Čilič (5.)
První semifinálový souboj má jasného favorita, přestože oba hráče v žebříčku ATP dělí jen čtyři pozice. V 10:30 SELČ na centrální dvorec nastoupí světová jednička Rafael Nadal a chorvatská jednička a pátý hráč světa Marin Čilič. Patnáct zápasů neporažený Nadal vyhrál poslední čtyři z celkového počtu pěti vzájemných duelů. V tom posledním letos v Acapulku Čiliče doslova deklasoval.

Zatímco Nadal bude útočit na vyrovnání svého šanghajského maxima z roku 2009 a celkově 46. finále na akci Masters, Čilič by se v případě dnešního vítězství dostal do finále Masters teprve podruhé. K tomu by musel znovu vylepšit své šanghajské maximum, kterým bylo do startu letošního ročníku pět let staré čtvrtfinále.

První semifinále obstarají Nadal a Čilič

Nadal se rozhodl loňskou sezonu kvůli problémům se zápěstím ukončit právě po skončení turnaje Masters v Šanghaji. Dobře udělal, jelikož do té letošní naskočil ve velkém stylu, když vyhrál prestižní exhibici v Abu Zabí, zahrál si čtvrtfinále v Brisbane a na Australian Open došel až do finále, v němž v pětisetové bitvě nestačil na Federera. Další finálové účasti přidal na akcích v Acapulku a Miami.

Jednatřicetiletý Španěl v průběhu antukového jara potvrdil, proč se mu přezdívá "antukový král". Nadal podesáté dobyl Masters v Monte Carlu a domácí podnik v Barceloně, popáté ovládl Madrid a podesáté kraloval na French Open. Jedinou porážku z celkového počtu 25 zápasů na antuce zaznamenal ve čtvrtfinále Masters v Římě proti Thiemovi.

Po jubilejním desátém triumfu na pařížské antuce se Nadalovi přestalo dařit. Ve Wimbledonu v nervy drásajícím osmifinálovém duelu podlehl 13-15 v rozhodující sadě Müllerovi a formu nemohl dlouho najít ani na amerických betonech. V osmifinále Masters v Montréalu prohrál s domácím Shapovalovem a v Cincinnati už ve čtvrtfinále s Kyrgiosem.

Přesto se po skončení Masters v Cincinnati po více než třech letech vrátil na tenisový trůn, na kterém se drží dodnes. Ve staronové roli si dokráčel pro 16. grandslamový vavřín, když nenašel přemožitele na závěrečném grandslamu sezony US Open. Na první asijské zastávce v Pekingu rovněž triumfoval.

Na vítězné vlně pokračuje i v Šanghaji, kde na nejlepší výsledek dosáhl během své premiéry v roce 2009, kdy postoupil do finále. Další finálovou účast může přidat dnes. V minulosti dvakrát vypadl v semifinále, osmifinále a ve druhém kole. Nadal v rámci letošního ročníku smetl Donaldsona a Fogniniho a zvládl třísetový duel s Dimitrovem. Na kontě má v tuto chvíli již 15 vítězství v řadě.

Rafael Nadal - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Peking,  US Open,  French Open,  Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz);  Miami,  Acapulko,  Australian Open (finále);  Šanghaj (semifinále)
Letošní bilance: 64-9
Největší úspěchy na betonech: Peking, US Open (vítěz); Miami, Acapulko, Australian Open (finále);  Šanghaj (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 37-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (vítěz), Wimbledon (osmifinále), US Open (vítěz)
Letošní bilance vs Top 10: 10-4 (kariérní 150-80)
Bilance v semifinále Masters: 44-17

Rafael Nadal - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 15-7
Nejlepší výsledek na turnaji: finále (2009)
Loňský výsledek na turnaji: 2. kolo
Cesta turnajem: volný los, Donaldson (6-2 6-1), Fognini (6-3 6-1), Dimitrov (6-4 6-7 6-3)
Generálka: Peking (vítěz)

Nadal útočí na 16. výhru v řadě

Čilič se na začátku letošní sezony extrémně trápil. Na prvních třech turnajích včetně grandslamového Australian Open dokázal vyhrát jediný zápas. Po čtvrtfinále v hale v Rotterdamu a semifinále v Acapulku skončil na Masters v Indian Wells a Miami hned po prvním utkání.

Do formy se rozehrál překvapivě na svém nejhorším povrchu - antuce. V Monte Carlu došel do čtvrtfinále a v Istanbulu získal svůj dosud jediný letošní titul. Přišlo opět slabší výsledkové období. V Madridu se loučil po prvním utkání, když ho vyřadil Alexander Zverev, a v Římě ve čtvrtfinále, v němž mu porážku připravil Isner. Vše si vynahradil premiérovým postupem do čtvrtfinále French Open.

Na trávě hrál nyní devětadvacetiletý Chorvat famózně. V Hertogenboschi uhrál semifinále, v londýnském Queen's Clubu jen těsně prohrál souboj o trofej a ve Wimbledonu si zahrál své druhé grandslamové finále v kariéře. V tom prvním před třemi lety na US Open uspěl, ve Wimbledonu však neměl proti Federerovi šanci.

US Open, které musí mít Čilič ze všech grandslamů nejradši, bylo pro chorvatskou jedničku určitě zklamáním, jelikož vypadl už ve třetím kole s argentinským antukovým specialistou Schwartzmanem.

Poté, co pomohl Chorvatům v Davis Cupu, se zúčastnil premiérového ročníku Laver Cupu a přispěl k výhře Evropy. Pro první podzimní asijskou zastávku si zvolil akci ATP 500 v Tokiu. V japonské metropoli došel do semifinále.

V Šanghaji se Čiličovi nikdy příliš nedařilo. Celkem pětkrát skončil hned po prvním zápase. Pouze dvakrát dokázal postoupit mezi nejlepší šestnáctku, z toho jednou došel do čtvrtfinále.

To už je minulostí. Čilič totiž letos dokonale využil snadnějšího losu, kdy mu z cesty postupně odpadli všichni nasazení hráči a ještě neztratil set. Dvě sady mu stačily proti Edmundovi, Johnsonovi a Ramosovi. V případě dnešního úspěchu si podruhé v kariéře zahraje finále turnaje Masters. V tom premiérovém loni v Cincinnati uspěl.

Marin Čilič - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Istanbul (vítěz); Wimbledon,  Queens (finále);  Tokio,  Hertogenbosch,  Šanghaj,  Acapulko (semifinále)
Letošní bilance: 39-16
Největší úspěchy na betonech: Šanghaj, Tokio, Acapulko (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 11-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (2. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (finále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 2-3 (kariérní 28-66)
Bilance v semifinále Masters: 1-1

Marin Čilič - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 8-7
Nejlepší výsledek na turnaji: semifinále (2012 a 2017)
Loňský výsledek na turnaji: 2. kolo
Cesta turnajem: volný los, Edmund (6-3 7-6), Johnson (7-6 6-4), Ramos (6-3 6-4)
Generálka: Tokio (semifinále)

Čilič se pokusí o velké překvapení

2. Juan Martín Del Potro (23.) - Roger Federer (2.)
Rovněž ve druhém semifinálovém souboji se představí velký favorit. Bude jím Roger Federer, jenž hraje svůj první turnaj od US Open. Vítěz ročníku 2014 změří síly s Juanem Martínem Del Potrem, kterému se pokusí oplatit nedávnou porážku právě ze čtvrtfinále US Open. Ve vzájemné bilanci sice vede jasně Federer, nicméně Del Potro už nejednou ukázal, že legendárního Švýcara umí potrápit i porazit.

Vítěz US Open 2009 Del Potro si zahraje semifinále turnaje Masters po dlouhých čtyřech letech. Takto daleko na akci Masters naposledy postoupil právě před čtyřmi lety v Šanghaji. Proti Federerovi se pokusí vyrovnat své šanghajské maximum. Pokud se mu to podaří, zahraje si o první titul z podniku Masters. Federer naopak bude usilovat stejně jako Nadal již o 46. finále na Masters. Letos navíc na těchto akcích před branami finále ještě neskončil.

Del Potro zahájil letošní sezonu kvůli zdravotním potížím se zpožděním. Jeho prvním turnajem byla na konci února akce ATP v Delray Beach, kde uhrál semifinále. Poté měl smůlu na soupeře. Ve druhém zápase v Acapulku a Indian Wells narazil na Djokoviče a v Miami na Federera.

Antukovou sezonu zahájil drtivou výhrou na antuce v Estorilu. K souboji o čtvrtfinále ovšem kvůli smrti dědečka nenastoupil a odletěl domů do Argentiny. Do akce se vrátil na Masters v Římě a uhrál čtvrtfinále. Antukové jaro zakončil třetím kolem na French Open.

Poté se Argentincovi dlouho nedařilo. Dvou výher v řadě se dočkal až v Cincinnati. V Ohiu v osmifinále podlehl pozdějšímu vítězi Dimitrovovi. Parádního výsledku však dosáhl na US Open. Ve Flushing Meadows, kde před osmi lety vybojoval svou jedinou grandslamovou trofej, předvedl fantastickou otočku v osmifinále proti Thiemovi a ve čtvrtfinále zaskočil svého dnešního soupeře. Nestačil až na Nadala, s nímž se může utkat ve finále.

Před Šanghají se Del Potro vydal ještě do Pekingu. V hlavním městě znovu nestačil na Dimitrova a přesunul se do Šanghaje, kde startuje celkově počtvrté. Jediný kvalitní výsledek zaznamenal před čtyřmi lety postupem do finále.

Na rozdíl od ostatních semifinalistů musel absolvovat o jeden zápas více. Už v prvním kole měl problémy s kvalifikantem Basilašvilim, poté snadno přehrál Rubljova, vyhrál třísetovou bitvu s Alexanderem Zverevem a úspěšný obrat předvedl i proti Troickému. Del Potro je v semifinále Masters podesáté v kariéře. Zatím byl úspěšný jen třikrát.

Juan Martín Del Potro - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Šanghaj,  US Open,  Delray Beach (semifinále)
Letošní bilance: 28-13
Největší úspěchy na betonech: Šanghaj, US Open,  Delray Beach (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 20-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (nehrál), French Open (3. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (semifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 3-9 (kariérní 43-71)
Bilance v semifinále Masters: 3-6

Juan Martín Del Potro - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 7-3
Nejlepší výsledek na turnaji: finále (2013)
Loňský výsledek na turnaji: 1. kolo
Cesta turnajem: Basilašvili (6-2 3-6 6-4), Rubljov (6-3 6-4), A. Zverev (3-6 7-6 6-4), Troicki (4-6 6-1 6-4)
Generálka: Peking (2. kolo)

Zopakuje Del Potro úspěch z US Open?

Federer se rozhodl řešit problémy s kolenem a loňské dění opustil již po Wimbledonu. Stejně jako Nadalovi mu pauza prospěla. Federer se rozehrál na Hopman Cupu a následně senzačně ovládl Australian Open a získal 18. grandslamový vavřín. Poté vyhrál tzv. "Sunshine Double", když nenašel přemožitele na akcích Masters v Indian Wells a Miami.

Antukovou sezonu se rozhodl celou vynechat, aby se mohl soustředit na svůj největší cíl v letošním roce - vítězství ve Wimbledonu. Nakonec to šestatřicetiletému rodákovi z Basileje opravdu vyšlo. Federer podeváté triumfoval v oblíbeném Halle a následně poosmé dobyl nejslavnější turnaj světa, letos dokonce beze ztráty setu. Připsal si tak již 19. grandslamový titul.

Na posledních turnajích už letos fenomenální Švýcar zas tak neporazitelný nebyl. Ve finále Masters v Montréalu prohrál s Alexanderem Zverevem a kvůli bolavým zádům vynechal nadcházející podnik Masters v Cincinnati. Do akce se vrátil na US Open a skončil již ve čtvrtfinále na raketě svého dnešního soupeře. Před startem šanghajského Masters se ještě představil na konci září v rámci premiérového ročníku Laver Cupu.

Federer má letos fantastickou bilanci 42 výher a pouhých čtyř porážek, přičemž proti Donskému (Dubaj, 2. kolo) a Haasovi (Stuttgart, 2. kolo) měl mečbol.

Do Šanghaje se aktuálně druhý hráč světa určitě vrací rád. V roce 2014 totiž v čínské metropoli triumfoval. Finále si zahrál již o čtyři roky dříve, nicméně v něm neuspěl. Šanghaj je jeho první a zároveň poslední podzimní asijskou zastávkou v letošním roce.

Letošní ročník se zatím pro Švýcara obešel bez komplikací. Federer v předchozích třech zápasech neztratil jediný set, když si postupně poradil se Schwartzmanem, Dolgopolovem a naposledy s Gasquetem.

Roger Federer - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Halle,  Miami,  Indian Wells,  Australian Open (vítěz);  Montréal (finále);  Šanghaj (semifinále)
Letošní bilance: 42-4
Největší úspěchy na betonech: Miami, Indian Wells, Australian Open (vítěz); Montréal (finále); Šanghaj (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 30-3
Výsledky na grandslamech: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (vítěz), US Open (čtvrtfinále)
Bilance v semifinále Masters: 45-14

Roger Federer - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 16-4
Nejlepší výsledek na turnaji: vítěz (2014)
Loňský výsledek na turnaji: nehrál
Cesta turnajem: volný los, Schwartzman (7-6 6-4), Dolgopolov (6-4 6-2), Gasquet (7-5 6-4)
Generálka: žádná

Federer má Del Potrovi co oplácet

SHANGHAI ROLEX MASTERS 2017 - PROGRAM 7. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 6:00 SELČ)
1. Kontinen/Peers (1-Fin./Austr.) - J. Murray/Soares (4-Brit./Braz.)
2. Rojer/Tecau (3-Niz./Rum.) - Kubot/Melo (2-Pol./Braz.)
3. Nadal (1-Šp.) - Čilič (4-Chorv.) / nejdříve v 10:30 SELČ
4. Del Potro (16-Arg.) - Federer (2-Švýc.) / nejdříve ve 14:00 SELČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dnes trochu zmiešané pocity. Rafa nehra tak dobre ako v Pekingu, nie je taký neomylný, viac kazí..Dnes sa pýtali vacsie uhly, hlavne z BH to hral az prilis casto na stred. Ale v globále. Turnaj, ktorý neznáša, aj tak je vo finále, herne podáva stále vysoký štandard a vo finále má svoje šance. Roger moze opat skresat H2H, bude to no turnaj a povrch mu nahrávajú... Navyše únava už musí byť citelná, 10 zápasov za 13 dní, z toho posledné dva cez dve hodiny. Ak by to Rafa napriek tomu zvládol, snad vynechá Bazilej a nebude sa nahanat za bodmi.
Reagovat
smazaný uživatel
* bude to otvorené, no turnaj a povrch mu nahrávajú...
Reagovat
stopan
haha zeby to bolo vacsou kvalitou superov?? Nadal hraje stale rovnako, lepsi superi viac chyb a je viac pod tlakom.
Reagovat
smazaný uživatel
Fognini, Dim, Cilic je kvalitnejsi ako Kachanov, Isner, Dimitrov?

O kolko desatin percenta?...Ci to skor nie je turnajom, povrchom a loptami...

Napriek tomu Rafa vyhráva...Sampioni vyhravaju zápasy aj vtedy, ked nehraju svoju maximálku..
Reagovat
smazaný uživatel
Naopak, nešampioni prehravaju zapasy, aj ked hraju svoj najlepsi tenis.
Reagovat
Franky
Rafa nikdy neprehra ked hra na 100% zaujimalo by ma potom RG15 tam bol aky problem v OF?
Reagovat
spaniel
Alibista :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, Feder je vo finále, ale kúzlo z jara je preč :)

Vodu kážeš, víno piješ..
Reagovat
smazaný uživatel
Egoista :D
Reagovat
spaniel
Tezko se bavit s nekym, kdo tomu bud nerozumi anebo proste vidi jen to svoje. Jen naprosty hnup nevidi, ze nehraje na te same urovni a ze ma mirny pokles formy. Jenze priposranka jako ty by zabilo uznat, ze Nadal je favorit. Nakonec proto mu fandis, protoze jste v tomto stejny. Ja nebyt favorit, no? Jestli ja hrat muj nej dobroucky tenis, potom ja mit mala sanca, no?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vidis len ciernu a bielu, nic iné..

Pisem, ze finále je otvorené, Nadal odohral plne dva tyzdne v zatazi a podmienky nahravaju Federerovi..Alebo nenahravajú?..Cely zivot sa tu bijes do hrude, ako je Federer na harde lepsi hrac a teraz, ked idu hrat v Sanghaji je Nadal favorit..Alibista.
Reagovat
spaniel
Takze podle tene bude Federer favorit i ve 40 a zrejme i se zlomneou nohou...protoze hard :D
Ale ja sranda videt ten 180 stupnovy obrat. Kdysi jsi byl pred Fedal suveren a ted uz je favorit Roger. Dobre ty :D
Reagovat
Hypertac
Vamos Rafa!
Reagovat
Mayo
Ďalšie finále natvrdom povrchu na antukara slušne (: finálový super bude ale top liga
Reagovat
Hypertac
To zvládne.
Reagovat
a.magerova
Před pár dny jsem si tu stěžovala na neladící bílý pásek u jeho hodinek a vida, kritika padla na úrodnou půdu... hodnej kluk... a gratuluji k postupu do dalšího finále.... ;-)

http://media.themalaymailonline.com/uploads/articles/2017/2017-10/reuters_rafael_nadal_china_shanghai_masters_20171011.JPG
Reagovat
Frantz
Určitě, leda by se z těch tvých věčných trapných linků, módních okének, smajlíkování a dalších stupidních onanií na adresu chlupatýho egoisty řádně vyzvracel...
Reagovat
a.magerova
Sám jsi se té diskuze účastnil, takže tě to teď fest šve, že moje čte a tvoje ne... :-P
Reagovat
Frantz
Omg...trap trap trap..Ty se raději mazej modlit, ať egoista zase nedostane od Delpa na pekáč
Reagovat
a.magerova
Roger nevyhraje - nezblázním se
Roger vyhraje - pukneš zlostí... :-P
Reagovat
Mayo
Glory Glory Rafa Nadal!
Reagovat
tito
No teď si už podruhé zkomplikoval set. Dvakrát se nechat ribrejknout..No nic.
Reagovat
Mayo
Už som myslel, že je hotovo. Hlavne to nepustiť do 3. setu
Reagovat
tito
Tak teď už ano. Vamos!
Reagovat
Mayo
Omg to čo za dem3ntny záber kamery nízky z pohladu hráča. Až má to nebaví pozerať :/
Reagovat
insanezy_
Jo no, je to na prd
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, extremne necitatelný...Reziser na facku
Reagovat
ipko
bez servisu úplne drevo..
Reagovat
Mayo
Ak je Juan zranený tak to je škoda. Každopádne mu budem fandiť (:
Reagovat
ipko
včera spadol v 3.sete za stavu 2:2 a 15:15 na ľavé zápästie, na ktoré už bol veľakrát operovaný.. Troicky od tej chvíle úplne prestal hrať, ale dnes ak bude hrať Roger trochu takticky, tak by nemal mať problém..
Reagovat
Pe3k
No doufám, že mu jeho trenér dal sežrat tu dmntni taktiku z US open aneb budu mu to hrát do fh no matter what...
Reagovat
ipko
no FH má stále zabijácky, no vlastne aj Troicky mu včera doňho zbytočne hral..
Reagovat
ipko
Delpo ak nastúpi, tak bude hrať len slice a pomalší servis..
Reagovat
EllNino
na servis to vliv nebude mít, když je pravák ... spíš na ten slice, který bude ještě pomalejší než obvykle
Reagovat
ipko
nadhodiť loptičku si musí s ľavou rukou..
Reagovat
Pe3k
Pěkné semifinále, souboj heavy weight šampionů, vítězů US open. Cilic proti takto rozjetemu Behalovi nemá moc šancí, vidím to na výsledek 2x 6:3. Roger se bude chtít pomstít a navíc je Juan bolavý a možná ani nenastoupí, takže finále FeDal celkem jisté. Během roku by no Roger smaznul podobě jako v IW, ale jeho forma odjela na dovolenou a tudíž je Nadal velký favorit.
Reagovat
Kozoroh
Připosraný Pe3ček nezklamal :-D
Reagovat
Pe3k
A co Nol3? Loket pořád bolí? Nic no, alespoň Wawrinka zas vyhraje AO ;)
Reagovat
Mayo
Aby Wawrinka mohol vyhrať AO by bola potrebná účasť Djokiho
Reagovat
Kozoroh
Primitivními urážkami se zabývat nebudu, akorát jsem měl za to, že AO přeješ Rogerovi... Holt Jidáš se v tobě nezapře :)
Reagovat
Pe3k
Primitivní urážkou jsi začal ty...Nol3 už dlouho nepřekonal žáden rekord a ty si z toho očividně úplně mimo :D
Reagovat
Mayo
Vyrovnanejší a zaujímavejší zápas by mal byt Rogi vs Juančo. Tam to vidím 50 na 50. Rafovi verím na 2-0
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist