ATP v roce 2014, část III. US Open nečekaně vyhrál Čilič

16. 12. 2014, 20:03
Stalo se... 33
Na US Open došlo letos k druhému velkému překvapení - první grandslam roku vyhrál Stan Wawrinka, v New Yorku zase zcela nečekaně triumfoval Marin Čilič. Chorvat ve finále dvou debutantů hladce porazil Japonce Kei Nišikoriho.
Marin Čilič

V sezoně 2014 došlo na grandslamových turnajích hned ke dvěma velkým překvapením - o to první se postaral hned na začátku roku Stan Wawrinka, jenž triumfoval na úvodním grandslamu v Austrálii, druhé má na svědomí Marin Čilič, který nečekaně triumfoval na posledním grandslamu sezony - na US Open.

Chorvat, jenž minulý rok na grandslamu v Americe chyběl, neboť si odpykával trest za doping, letos v New Yorku odehrál svůj nejlepší turnaj v kariéře. Nejtěžší bitvu absolvoval v osmifinále, v němž zdolal Francouze Simona až v pěti setech, v dalších utkáních už ale neztratil ani set a vůbec poprvé v kariéře postoupil do finále grandslamového turnaje.

V něm Čilič narazil na Japonce Keie Nišikoriho, jenž prošel do finále grandslamu rovněž poprvé a stal se tak vůbec prvním Asiatem, kterému se to podařilo. Chorvat ve finále předvedl skvělý výkon - výborně se pohyboval, hrál uvolněně a nervózního Nišikoriho jasně přehrával. Čilič nakonec zvítězil jasně třikrát 6-3 a získal tak svůj první grandslamový titul.

"Je to výsledek tvrdé práce v posledních letech, hlavně v posledním roce. Předváděl jsem tu nejlepší tenis v životě," řekl při slavnostním vyhlášení na dvorci Arthura Ashe Čilič. "Marin dnes hrál opravdu fantasticky. Je to pro mě velmi těžká porážka, ale na druhou stranu jsem rád, že jsem si vůbec mohl finále zahrát," prohlásil Nišikori.

Na amerických turnajích se výrazně dařilo také Rogeru Federerovi, jenž si zahrál finále turnajů kategorie Masters 1000 v Torontu i v Cincinnati. Zatímco v Torontu Švýcar ve finále podlehl Jo-Wilfriedu Tsongovi, v Cincinnati ve finále zdolal Davida Ferrera a ukončil tak dvouleté čekání na svou 22. trofej ze série podniků Masters 1000.

"Myslím, že to bylo povedené finále. Pro mě byl dobrý celý turnaj, porazil jsem tu hráče Top 10, chvíle na kurtu jsem si užíval a to je pro mě povzbuzující," řekl Federer, který si v Ohiu poradil i se světovou devítkou Murraym a šestkou Raonicem. Turnaj v Cincinnati vyhrál už celkově pošesté a i letos zde udržel svou finálovou neporazitelnost.

Přechod na tvrdý povrch se příliš nevydařil Novaku Djokovičovi, který se díky triumfu ve Wimbledonu vrátil v žebříčku ATP na první příčku. Na turnajích Masters 1000 v Torontu i v Cincinnati však Srb vypadl vždy již ve třetím kole. V Cincinnati navíc Djokovič přišel o šanci zkompletovat sbírku trofejí z turnajů oné kategorie. Na US Open vypadl Djokovič v semifinále, v němž prohrál ve čtyřech setech s Japoncem Nišikorim.

O celou šňůru amerických turnajů přišel kvůli zranění pravého zápěstí Španěl Rafael Nadal.

Komentáře

33
Přidat komentář
tommr
dobrá zpráva: stavba druhý zatahovací střechy na C1 byla konečně schválená ...
špatná zpráva: stavba se potáhne pět let a v provozu by měla bejt až od sezóny 2019 ...
http://pulse.ng/sports/tennis/tennis-development-all-england-club-to-build-roof-on-court-one-at-wimbledon-id3350641.html
Reagovat
Kozoroh
Z "Velké trojky" se toho "dožije" jen No1e...
Reagovat
a.magerova
A Roger :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Příští 2 roky:

2014
AO - Djoko, FO - Nadal, Wimb - Fede, US - Nishi

2015
AO - Djoko, FO - Nishi, Wimb - Djoko, US - Dimitrov (bohužel :( )
Reagovat
Kozoroh
Sezóna 2014 už byla :-)

Jinak je předčasné přemýšlet o tom, kdo vyhraje GS za dva roky. Jediné, co můžeme tipovat, jsou jména vítězů AO, které začíná za 28 dní!!
Reagovat
Kozoroh
No je zajímavé, že nepočítáš s Andym. Mayo by řekl - Andriš jeden GS urve a všecky tam vyfacká :-D
Reagovat
Mayo
ja s Andym počítam kľudne...ale hlavne vo Wimbledone ... ja ho považujem za špičkového hráča nemôžem zato
Reagovat
Kozoroh
U Andyho je otázkou, jestli se dokáže vrátit k výkonům "za Lendla". Zatím to vypadá, že ne, ale uvidíme. Nevím, jestli Davor nebo tomasinho zde na TP napsal, že příští sezóna bude pro Andyho zlomová, jestli bude taková jako letošní, tak už další vavřín v podobě GS nepřidá...
Reagovat
Mayo
Ja si myslím, že GS pridá a nie 1
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ty pesimisto, 2015: AO Rafa, FO Rafa, Wimbl Djoker, USO Djoker, 2016: AO Djoker, FO Rafa, Wimbl Dimitrov, USO Djoker
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinkov titul je pre mňa cennejší, než Cilicov..Porazil Djokovica a s Nadalom vyhrával..Cilic predsa len startoval na GS bez hráča veľkej trojky a porazil toho najslabšieho z nej..
Reagovat
Roger_Federer
:(0)..Uz zas, nehral Rafa, turnaj byl podradny?
Reagovat
smazaný uživatel
Rovnica..

To, že prvý je pre mňa prestižnejší, ako druhý znamená, že druhý je podradný?
Reagovat
Roger_Federer
slovickaris? cenejsi> menecenny?
Reagovat
panzer.dragon
dva zářezy pro Rogera

http://sports-awards.ch/fr/
Reagovat
Cico93
ale ta športovkyňa, tam sa Helveti upískli.
Reagovat
panzer.dragon
lara gut by byla lepší :-)

https://pbs.twimg.com/media/B46p5puCIAAyBgs.jpg
Reagovat
Cico93
Ale na ňu nesahat! pouze koukat!

a to som ešte milosrdný.:))
Reagovat
Stan_Borowitz
mimo jiné i v tom, že velký titul získal poprvé hráč s dopingovou minulostí. Takový flashforward do budoucnosti tenisu.
Reagovat
Pe3k
No myslím si, že by bylo velice naivní, myslet si, že všichni ostatní vítězové byli čistí...Co takový Agassi?
Reagovat
Roger_Federer
nebo Nadal?
Reagovat
Cico93
Nebo Federer?
Reagovat
smazaný uživatel
Alebo Federerova?..Tie dvojnasobné dvojicky sú podozrivé..:)
Reagovat
Cico93
Ach dpč zabiiil;)))))
Reagovat
a.magerova
Forehande - zatím co my si po odchodu Rafy budeme muset najít jiný terč "nenávisti"..... Ty máš s Federerovci vystaráno až do konce života :-P
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslel jsem hráče oficiálně usvědčeného a potrestaného za doping. O ostatních se dá jen spekulovat (až na Agassiho, to je zvláštní případ), ale tady je to černé na bílém.
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně zvláštní rok se 4 různými GS vítězi, z nichž jen 2 patří do dlouhodobé "velké čtyřky" (byť Andy jí už předtím opustil a spíš se teď dá mluvit o velké trojce - pokud se teda Rafa vrátí svým tradičním stylem).

Vlastně od AO 2004, kdy začal dominovat Federer, získalo GS titul jen 8 hráčů. Za 10 sezón 2004-2013 jich bylo jen 6 za 40 turnajů. V letech 2002 a 2003 se o tituly z GS podělilo 8 různých hráčů - stejně jako v dalších 11 sezónách. Je otázka, jestli letošek nenaznačil příchod dalšího meziobdobí "bezvládí". Spíš myslím, že ještě minimálně příští 2 roky budou GS v režii top 3, přestože už nejsou tak neohrozitelní jako donedávna.
Reagovat
Kozoroh
http://pulse.ng/sports/tennis/atp-number-nine-marin-cilic-eyes-top-five-in-2015-id3345303.html
Reagovat
smazaný uživatel
Marin hrál prostě skvěle, snad si to někdy zopakuje.
Reagovat
smazaný uživatel
No a ostatní favorito nehráli zase nic moc :-) :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě to je vždycky tak, když vyhraje nefavorit, tak je to tím, že favoriti hráli blbě, jak jinak.
Reagovat
VlS
Marinovi USO vyšlo super a je úplně šumák, čím vším to bylo, ten GS jednoduše má.
Reagovat
smazaný uživatel
Klidek, neřekl jsem, že vyhrál omylem. To ne.. Hrál fantasticky.. zaslpužil si to.. ale přece jen měl i trochu sportovního štěstí, že :) ?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist