Krejčíková má za sebou úspěšný debut v hlavní soutěži US Open, postoupila i Vondroušová. Martincová ani Bouzková nepřekvapily

31. 8. 2021, 00:04
Aktuality 59
US OPEN - Barbora Krejčíková úspěšně zahájila svůj debut v hlavní soutěži US Open, v úvodním kole si bez ztráty servisu poradila s kvalifikantkou Astrou Sharmaovou. Markéta Vondroušová získala 11 her v řadě a přehrála Elenu-Gabrielu Ruseovou. Tereza Martincová ani Marie Bouzková proti nasazeným soupeřkám nepřekvapily a i při své čtvrté účasti v hlavní soutěži newyorského grandslamu skončily v prvním kole.
Barbora Krejčíková (© AFP)

Barbora Krejčíková loni touto dobou ještě nebyla v elitní stovce žebříčku, ale teď má na kontě tři tituly, z toho jeden grandslamový, a je světovou devítkou. Ve Flushing Meadows startuje pošesté a poprvé v hlavní soutěži, při předchozích pěti startech ani jednou neprošla kvalifikačním sítem.

Nasazená osmička svůj debut v hlavním losu závěrečného grandslamu sezony zahájila jasným vítězstvím 6-0 6-4 nad australskou kvalifikantkou Astrou Sharmaovou, vylepšila svou bilanci od poloviny května na 26-3 a letošní úspěšnost v úvodních zápasech na 15-1.

Pětadvacetiletá rodačka z Ivančic, která své poslední čtyři porážky zaznamenala proti pozdějším šampionkám, v úvodním dějství naprosto dominovala a chybující soupeřce povolila pouhých pět fiftýnů. Ve druhé sadě už musela zabrat, na kurtu byla mnohem aktivnější, obě brejkbolové hrozby odvrátila a z osmi šancí využila jedinou. Na postup potřebovala hodinu a čtvrt.

"Zápas to byl těžký, protože první kola jsou vždy nejtěžší. Ona měla za sebou kvalifikaci, byla rozehraná a už tady odehrála tři zápasy, takže člověk nesmí nic podcenit. Jsem ráda, že jsem první set zvládla rychle a druhý po dobrém začátku dopodávala. Hrála jsem dobře," řekla Krejčíková. O postup do třetího kola se vítězka letošního French Open a akcí ve Štrasburku a Praze premiérově utká s domácí Christinou McHaleovou.

Markéta Vondroušová skoro půl roku čekala na účast ve čtvrtfinále, o to překvapivější byla její jízda za stříbrnou medailí na olympijských hrách v Tokiu. Na závěrečný grandslam sezony se připravovala v Cincinnati a Chicagu. Na prestižním turnaji vypadla hned v prvním kole s Belindou Bencicovou, s níž prohrála i finále pod pěti kruhy, a v Chicagu ve čtvrtfinále neudržela vedení proti Alizé Cornetové.

Na US Open potřetí v řadě zvládla první překážku, i když nezačala vůbec dobře. S Elenou-Gabrielou Ruseovou, která na antuce senzačně ovládla Hamburk a poté hrála finále v Palermu, prohrávala už 2-5 o dva brejky a čelila dvěma setbolům. Obě šance rumunské kvalifikantky ale zlikvidovala, získala následujících 11 her a po necelé hodině a půl potvrdila roli favoritky.

"Ze začátku to bylo těžký, tlačila mě z bekhendu, drtila mě hrozně, ale rozdíly jsou malinký a zlomí to maličkosti. Snažila jsem se vydržet a povedlo se. Nebyl to úplně nejlepší výkon, ale jsem ráda, že jsem to přešla, první kola jsou vždycky zrádný," řekla Vondroušová.

Dvaadvacetiletá Češka hraje svou čtvrtou hlavní soutěž na newyorském grandslamu a nejdále byla v osmifinále v roce 2018. Ke svému maximu se pokusí ještě více přiblížit ve středu proti Darje Kasatkinové (H2H 2-1). Nasazená Ruska smetla 6-2 6-1 loňskou čtvrtfinalistku Cvetanu Pironkovovou.

Tereza Martincová prožívá životní sezonu, výrazně vylepšila své žebříčkové postavení, ale na US Open měla znovu smůlu na los. V hlavní soutěži se představila počtvrté a ani tentokrát se přes úvodní kolo neprobojovala. V roce 2017 nestačila na Caroline Garciaovou a v posledních třech letech postupně na Karolínu Plíškovou, Petru Martičovou a Viktorii Azarenkovou.

Šestadvacetiletá Češka, která si nedávno v pražské Stromovce zahrála své první finále na turnajích WTA a letos na grandslamech vyhrála tři zápasy, přitom do utkání vstoupila skvěle a vedla 4-1 30-0. Loňská finalistka Azarenková se však zlepšila, Martincové naopak hra úplně odešla, sbírala jen nevynucené chyby a prohrála následujících 11 gamů.

Finalistka z let 2012, 2013 a 2020 Azarenková potvrdila letošní skvělou bilanci v prvních zápasech na turnajích, na úvodní soupeřce ztroskotala pouze na Australian Open. Bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou šampionku Australian Open v dalším kole čeká Jasmine Paoliniová, nebo Jaroslava Švedovová.

Marie Bouzková dnes předvedla jeden z nejlepších výkonů za poslední dobu. Do prvního kola však schytala obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou, která dnes rovněž hrála skvěle.

Vítězka juniorky z roku 2014 Bouzková se dokonce v utkání dostala k více brejkbolům, jenže favorizovaná Japonka všech osm hrozeb hlavně díky kvalitnímu podání odvrátila a zvítězila 6-4 6-1. Podobným skóre uspěla i loni na Australian Open.

Třiadvacetiletá Češka měla v úvodních měsících sezony vynikající formu, ale od překvapivé porážky v prvním kole v Miami se ohromně trápí. Od konce března má mizernou bilanci 4-14, na amerických betonech vyhrála jediný ze sedmi zápasů.

Další soupeřkou nasazené trojky a jedné z největších favoritek, jež na grandslamech vyhrála už pošestnácté v řadě, bude kvalifikantka Olga Danilovičová ze Srbska.

Zítra čeká zápas prvního kola Karolínu Plíškovou, Petru Kvitovou, Karolínu Muchovou, Kateřinu Siniakovou a Kristýnu Plíškovou.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57.500.000 dolarů
pondělní výsledky (30. 8. 2021)
• Dvouhra - 1. kolo •
Krejčíková (8-ČR) - Sharmaová (Austr.) 6-0 6-4
Vondroušová (ČR) - Ruseová (Rum.) 7-5 6-0
Ósakaová (3-Jap.) - Bouzková (ČR) 6-4 6-1
Azarenková (18-Běl.) - Martincová (ČR) 6-4 6-0
Sabalenková (2-Běl.) - Stojanovičová (Srb.) 6-4 6-7(4) 6-0
Svitolinová (5-Ukr.) - Marinová (Kan.) 6-2 6-3
Muguruzaová (9-Šp.) - Vekičová (Chorv.) 7-6(4) 7-6(5)
Halepová (12-Rum.) - Giorgiová (It.) 6-4 7-6(3)
Mertensová (15-Belg.) - Petersonová (Švéd.) 3-6 7-6(5) 7-6(5)
Kerberová (16-Něm.) - Jastremská (Ukr.) 3-6 6-4 7-6(3)
Rybakinová (19-Kaz.) - Sasnovičová (Běl.) 6-2 6-3
Džabúrová (20-Tun.) - Cornetová (Fr.) 7-5 7-5
Gauffová (21-USA) - Linetteová (Pol.) 5-7 6-3 6-4
Kasatkinová (25-Rus.) - Pironkovová (Bulh.) 6-2 6-1
Collinsová (26-USA) - Suárezová (Šp.) 6-2 6-4
Kanepiová (Est.) - Putincevová (31-Kaz.) 2-6 7-6(4) 6-2
Alexandrovová (32-Rus.) - Erraniová (It.) 6-3 6-2
Kučová (SR) - Liová (USA) 7-5 6-1
Fernandezová (Kan.) - Konjuhová (Chorv.) 7-6(3) 6-2
Kalininová (Ukr.) - Šarífová (Egypt) 4-6 6-1 6-1
Stephensová (USA) - Keysová (USA) 6-3 1-6 7-6(7)
Garciová (Fr.) - Dartová (Brit.) 6-7(6) 6-4 6-2
Juvanová (Slovin.) - Watsonová (Brit.) 6-1 6-4
Petkovicová (Něm.) - Beguová (Rum.) 6-2 7-6(3)
Osoriová (Kol.) - Jorovičová (Srb.) 6-2 6-2
Danilovičová (Srb.) - Parksová (USA) 6-3 7-5
Rachimovová (Rus.) - Mladenovicová (Fr.) 2-6 6-2 6-3
McHaleová (USA) - Navarrová (USA) 6-1 7-6(5)
Grammatikopoulouová (Řec.) - Blinkovová (Rus.) 6-3 6-2
Masárová (Šp.) - Bogdanová (Rum.) 6-7(9) 7-6(2) 7-6(9)
Zidanšeková (Slovin.) - Peraová (USA) 6-4 7-6(4)
Paoliniová (It.) - Švedovová (Kaz.) 6-3 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

59
Přidat komentář
majkl005
Kdyby Barča nebyla ve světové desítce, ale třeba na 70. místě, tak bude první kolo US Open hrát na nějakém polorozpadlém basketbalovém hřišti v nějaké afroamerické špinavé čtvrti? Je fakt nechutný jak se občas s našema holkama zachází :(
Reagovat
Nenela
Jsme maly chudy stat, ktery si to nezaplati, tak to je. Narozdil od USA, Aus, Fra apod.
Reagovat
Nenela
Ne ze by se mi to nelibilo, je to smutne, prachy vladnou vsemu
Reagovat
majkl005
jestli už i v nasazování na kurty jsou peníze, tak to ten svět spěje fakt do záhuby
Reagovat
blixa
Ale hovadina. Přímé peníze určitě ne, ale ty druhoplánové, přes mediální zájem o určité hráčky. A ten nemusí vždy přesně korespondovat s výkonností.
Reagovat
Mony
Peníze dostanou všechny hračky a kdyby si ještě měly vybírat kurty, to bychom chtěli moc. Nasazení na velké kurty tlačí hlavně média podle zájmu diváků, ne podle zájmu pár Čechů...
Reagovat
Mantra
Jak je to možný? To je paráda, snad ji to nepřijde jako ve Wimbledonu smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Marie to má za sebou.
Reagovat
Mantra
Už roka nikdo mi nevěřil smile
Reagovat
smazaný uživatel
vypadá to na kanára smile
Reagovat
Esgalnor
Víc jak první set už nedám, ale vydržel jsem mnohem dýl než jsem čekal.

Maruška hrála moc pěkně, solidní obrana, pár slušných winnerů, při podání Naomi byla na returnu hodně fajn. Podání má slušný, teď jsem ji sice dlouho neviděl, ale pamatuju si ho horší. Vypadá, že si to užívá, nemá tu co ztratit.

Moc se mi líbila při těch několika serve-volley/return-volley kombinacích, co předvedla, možná že tudy vede cesta do budoucna.

Rozhodně jsem to čekal jednostrannější, Naomi nebyla úplně stoprocentní, Maruška si udělala pár šancí, ale až na jeden break point, který si zazdila sama, všechny ostatní zničila Naomi senzačním podáním.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Jon61
Teď měla Maruška brejbol a Osaka dala tři dělová podání po sobě, s kterými nešlo nic udělat.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Mony
drží, tak ať vydržísmile!
Reagovat
Jon61
Jenže Osaka má dělové podání a tím získává laciné body, Maruška se na své nadře.
Reagovat
smazaný uživatel
smile i Marie se tam o něco snaží
Reagovat
Jon61
Snaží, ale Osaka jí údery dává levý roh, pravý roh a Maruška vše nestíhá, pokud se Naomi nezačne vyhazovat, bude to mít hodně těžké.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Mony
jeden set v čudusmile
Reagovat
smazaný uživatel
a druhej taky
Reagovat
Esgalnor
Boze, myslel jsem ze se kouknu aspon na zacatek Naomi x Maruska, ale po uvodnim proslovu, proslovu BJK a pisnicce (dobre, tady uz jsem si rikal ze by stacilo, ale ok, pisnicku jeste snesu) prichazi dalsi pisnicka a ukazka na Broadway predstaveni a ja se obavam, ze uz moc dlouho nevydrzim. smile Hrozn, natahovani tohle. :D
Reagovat
Matej4732
přesně
Reagovat
Matej4732
a ještě jednu nám zahrajísmile tenis přece na tenisovém turnaji nikoho nezajímásmile
Reagovat
Esgalnor
Paneboze uz dost, to je nekonecnyyy! smile Tak snad uz jen hymnu a pujde se hrat tenis.
Reagovat
Matej4732
Místo zápasu tam probíhá nějaká superstar či cosmile
Reagovat
tommr
začátek zápasu byl od Markéty hodně laxní, ale pak se přece jen probrala. Z jejího výkonu ale moc nadšenej nejsem. Nemůžu se ubránit dojmu, že za tím šokujícím obratem stojí víc nepochopitelný zhoršení soupeřky než nějaký velký zlepšení Markéty ...
Reagovat
EllNino
Stalo se něco, co jsem opravdu nečekal ... vlastně obdoba zápasu Terezy s Vikou a 11 her v řadě, byly tam i nějaké setboly, takže o to cennější

Možná kdyby Markéta neremcala a hrála od začátku, nemusela ani otáčet ... ale Ruse se celkem nepochopitelně složila, to jsem fakt nečekal, jak by řekl Kája

Pironkova/Kasatkina ve 2. kole jsou taky hratelný los, tak snad Markéta ještě pár výher přidá ... a přestane klackovat
Reagovat
blixa
Sim tě, vždyť by se Markéta ani nepobavila ... ty bys furt chtěl je 6:0 6:0 ... smile
Reagovat
vergus
Tak dneska zatím kanáři v českých zápasech 2:1 v smile prospěch. Snad se Maruška tomuhle vyhne, pokud se Osaka rozjede
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Dobry-den
Bára splnila povinnost, chvíli to vypadalo, že naváže na Katku a dá soupeřce 2 kanáry, ale tak nevadí. smile
V příštím kole ji čeká domácí hráčka, tak by si mohla zahrát na lepším kurtu než na zapadlé jedenáctce, tam GS šampionka a hráčka top 10 nepatří, celkem ostuda od pořadatelů...smile

Tereza dle očekávání rupla, ale kanár, hm, špatný. Čekal jsem větší odpor, prohrát 11 gemů v řadě, slabota. smile
Reagovat
Dobry-den
Tak Markéta postupuje poté, co uhrála 11 gamů v řadě. smile
Tereza předtím 11 v řadě prohrála, Bára 8 vyhrála. Dneska je to samá labilita. smile
Reagovat
blixa
Naopak, perfektní stabilita ! smilesmile
Reagovat
Blondie
Mladá se drsně sesypala...
Reagovat
EllNino
Počkej, mladá, Ruse je o dva roky starší než Markéta smile
Reagovat
Blondie
oh, díky :D na mě působila mladince :D
Reagovat
EllNino
je taková skromná a milá smile
Reagovat
blixa
Jojo, skromná, milá, ale stejně dostala napráskáno ... smile Markéta je krutopřísná !
Reagovat
EllNino
Chápu, že naštve, když soupeřka zahraje lajnu z těžkého úderu, ale kroutit hlavou a ironicky se smát po každém winneru Ruse je fakt zbytečné ...

Rumunka vyhrála turnaj a na dalším byla ve finále, navíc zde se hraje na povrchu, který stírá rozdíly, takže nevím, proč se pořád tak diví, že jí z míče na kříž zamázne winner ...sama Markéta nepředvědla krom dlouhého forehandu cross a pár drosphotů vůbec nic
Reagovat
horska.kraslice
Zápas jsem neviděla, ale podle komentářů mám neblahý pocit, že ta nová osobnostně vyspělá Markéta nám zůstala v Tokiu. :-(
Anebo chybí Pála, myslím, že ten má na ni zázračný vliv, co se psychiky a chování týče.
Reagovat
Mony
Houby, žádný vliv. Kdyby ho nějaká chtěla, tak už ho má...
Reagovat
blixa
No, to asi ne. On má stabilní zavedenej business a netouží se vrhnout na krajně nestabilní job dělat osobního trenéra. Někde to asi před třema rokama říkal. Že je ochoten třeba krátkodobě vypomoci, když zrovna může , ale jako klíčový trvalý job to nechce.
Reagovat
EllNino
Chápu, že naštve, když soupeřka zahraje lajnu z těžkého úderu, ale kroutit hlavou a ironicky se smát po každém winneru Ruse je fakt zbytečné ...

Rumunka vyhrála turnaj a na dalším byla ve finále, navíc zde se hraje na povrchu, který stírá rozdíly, takže nevím, proč se pořád tak diví, že jí z míče na kříž zamázne winner ...sama Markéta nepředvědla krom dlouhého forehandu cross a pár drosphotů vůbec nic
Reagovat
SpacialRecognition
No nic, jdu spát, přeju Rumunce, ať to dotáhne
Reagovat
blixa
Chlapci , chlapci, vás ty Rumuny nějak berou. Když zmizel prorumunský démon Ultras, musí ho koukám honem někdo nahradit smilesmile
Reagovat
SpacialRecognition
ale furt se chová jak ublížená primadona, nekoukatelné
Reagovat
EllNino
bohužel je mi zcela sympatičtější fešná Rumunka
Reagovat
SpacialRecognition
Zlatá Strýcová a její nadávání sobě
Reagovat
EllNino
Do stavu 4:1 30:0 pro Terku to vypadalo hodně dobře, ale od té doby se Terka z kurtu vytratila a Vika její hru úplně eliminovala a rozebrala na součástky ... potenciální soupeřka pro Báru do 4. kola je ve velké formě
Reagovat
SpacialRecognition
a Markéta zase vypadá jak nasraný fakan
Reagovat
EllNino
Dneska už podle mě nepostoupí nikdo z našich
Reagovat
SpacialRecognition
Podle řeči těla Markéty budem rádi, když Markéta vyhraje gem či dva.
Reagovat
EllNino
Výkon nic moc, stačilo to, opravdu "slabší" supeřka na rozjezd je potřeba, druhé kolo bude asi podobné, i když to bude Američanka, ale věřím, že si McHale/Navarro taky porazí :)

Na los si stěžovat nemůže, snad toho využije
Reagovat
tommr
do stavu 6:0 2:0 hrála Bára dobře, ale pak nepochopitelně polevila a umožnila tak soupeřce vyrovnat hru. Zápas sice dopodávala, ale at si pak zase nestěžuje na únavu když si sama přidělává práci ...
Reagovat
EllNino
myslím, že 74 minut jí dneska moc na kurtu nezdrželo :)
Reagovat
tommr
ono se to ale během turnaje nasčítá zvláště pokud bude hrát i debla a mix ...
Reagovat
horska.kraslice
Ale ona určitě nechtěla slevit, tělo si zřejmě samo řeklo o snížení herního vypětí. Člověk není stroj.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist