Kvitová, Šafářová, Benešová i Zakopalová postupují. Sedm Češek je ve 2. kole!

18. 1. 2011, 02:51
Aktuality 10
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Perfektní vstup do Australian Open zažívají české tenisky. Z deseti se jich do druhého kola prodralo hned sedm! Dnes měly dokonce stoprocentní úspěšnost, své zápasy zvládly Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Iveta Benešová i Klára Zakopalová.
Petra Kvitová

Petra Kvitová v Melbourne dokázala navázat na vítěznou vlnu z Brisbane, kde týden před úvodním grandslamem sezony získala svůj druhý titul. Na Australian Open už zopakovala svůj nejlepší výsledek z loňska, když porazila 6-2 6-4 domácí Sally Peersovou a postoupila do 2. kola.

Utkání nabralo hned od začátku jednoznačný spád. Česká tenistka se sice ještě nedokázala dostat do ideálního tempa a spáchala 27 nevynucených chyb, útočnou hrou si ale připravila také pozici pro dvacet 'winnerů'. Jediné menší zaváhání si vybrala ve druhé sadě za stavu 4-1, kdy jedinkrát ztratila své jinak velmi kvalitní podání.

Dvacetiletá rodačka potvrdila, že na o rok mladší Australanku, jež v žebříčku patří až 151. místo a v hlavní soutěži tak startovala na divokou kartu, umí zahrát. Předloni ji v Hobartu na cestě za premiérovým triumfem na okruhu WTA smetla dvěma 'kanáry'.

"Samozřejmě mě těší povedený start do sezony a i tahle výhra hodně těší, protože to nebyl lehký zápas v prvním kole proti domácí hráčce," řekla Kvitová serveru iDnes. Češku netrápil ani břišní sval natažený v Brisbane. "Mohla jsem podávat naplno a právě servis byl má největší zbraň," potěšilo loňskou semifinalistku Wimbledonu. 

Ve druhém kole čeká na pětadvacátou nasazenou Češku první vzájemný zápas s o tři roky zkušenější Annou Čakvetadzeovou z Ruska. Čtvrtfinalistka Australian Open a semifinalistka US Open z roku 2007 si dnes ve dvou setech poradila s Běloruskou Olgou Govorcovovou.

Úterý v Melbourne:

Clijstersová - Safinová 6-0 6-0. Nezaváhaly ani další favoritky

Hernych překvapil Istomina, roli favorita potvrdil Štěpánek

Uragán Nadal sfoukl Daniela. Brazilec prohrál 11 gamů a vzdal

Bývalá světová pětka Čakvetadzeová, jež nyní v žebříčku patří 57. místo, si připsala teprve první výhru v sezoně. V Brisbane a Hobartu navíc nezískala proti Pervakovové, respektive Erraniové ani set.

Doslova 'rozcupovala' svou soupeřku Iveta Benešová. Jediný game Španělce Anabel Medinaové-Garriguesové povolila uhrát až ve 12. gamu, aby nakonec po hodině a pěti minutách zvítězila 6-0 6-1. V pátém vzájemném střetnutí si připsala druhou výhru.

"Ona nedá nic zadarmo a musíte si všechno sami vybojovat, ale mě to tam prostě padalo," řekla Benešová, která si v prosinci natáhla vazy v koleni a skoro celý prosinec pořádně netrénovala. "Pořádně jsem vlastně začala trénovat až začátkem roku v Brisbane," řekla. 

Když se sedmadvacetiletá Benešová loučila s úvodním turnajem roku v Brisbane, vzpamatovávala se z 'kanára' od Bartoliové. Minulý týden si ale zvedla sebevědomí triumfem v Sydney, kde se Záhlavovou-Strýcovou vyhrály čtyřhru. 

Další turnaj už Benešová naopak 'kanárem' zahájila a postoupila do druhého kola Australian Open, které si zahraje potřetí v řadě. 

O vyrovnání grandslamového maxima se utká buď s osmnáctou nasazenou Ruskou Marií Kirilenkovou, jež zdolala 8-6 v rozhodující třetí sadě Italku Romandu Oprandiovou.

Benešová se s Kirilenkovou utkala zatím dvakrát na antuce. Během soubojů dokázala získat pouze devět gamů. 

Nejvíce starostí s postupem měla Lucie Šafářová. Proti jednadvacetileté Číňance Shuai Zhang zahrála osm dvojchyb, po ztraceném druhém setu už ale potvrdila roli favoritky a vyhrála 7-5 4-6 6-1.  

"Musím říci, že mě překvapila. Nečekala jsem, že bude tak zarputilá, a když mi tam vracela jednu dělovku za druhou, chvílemi jsem si jen říkala, že to je slušný. Klíčový byl třetí game rozhodující sady, kdy jsem udržela servis a od té doby se to zlomilo," řekla Šafářová.

Třiadvacetiletá rodačka z Brna sezonu zahájila čtvrtfinálovým startem v Brisbane. V Melbourne si před čtyřmi lety zahrála ve čtvrtfinále, loni však nepřekvapila v úvodním zápase proti Venus Williamsové. 

O postup do 3. kola se utká s krajankou Klárou Zakopalovou, porazila 6-1 3-6 6-1 Melanii Oudinovou

Osmadvacetiletá Zakopalová kvůli viróze přišla o úvodní turnaj sezony v Aucklandu, v Hobartu pak ale postoupila mimo jiné i přes dnešní soupeřku a nasazenou jedničku Bartoliovou až do semifinále. Na Australian Open byla nejdál ve 3. kole při svém debutu v roce 2003, od té doby až dodnes vyhrála jen jedno utkání.

Pražská rodačka se se Šafářovou na okruhu WTA utkala dvakrát a pokaždé ze zápasu odešla jako vítězka. Prohrála jen na antuce v extralize. Vítězka suelu v Melbourne si o osmifinále zahraje zřejmě proti druhé nasazené Zvonarevové.

Ve druhém kole Australian Open celkem 10 Čechů
Do druhého kola tak postoupilo už sedm českých tenistek, včera se dařilo Záhlavové-Strýcové, Hlaváčkové a Záhlavové.

Mezi muži zůstávají ve hře Berdych, Štěpánek a Hernych.

Do hlavních soutěží dvouher mužů a žen zasáhlo celkem 14 Čechů a hned deset z nich zvládlo úvodní kolo. V takovou úspěšnost v naší anketě věřily jen 3 procenta čtenářů.

 

 

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
úterní výsledky českých tenistek (18. 01. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (25-ČR) - Peersová (Austr.) 6-2 6-4
Šafářová (31-ČR) - Shuai Zhang (Čína) 7-5 4-6 6-1
Benešová (ČR) - Medinaová (Šp.) 6-0 6-1
Zakopalová (ČR) - Oudinová (USA) 6-1 3-6 6-1

Zápasy českých tenistek ve druhém kole:
Středa 19. ledna:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Dokicová (Austr.)
Záhlavová (ČR) - V. Williamsová (4-USA)
Hlaváčková (ČR) - Azarenková (8-Běl.)
Čtvrtek 20. ledna:
Kvitová (25-ČR) - Čakvetadzeová (Rus.)
Benešová (ČR) - Kirilenková (Rus.)
Šafářová (31-ČR) - Zakopalová (ČR)

Zápasy českých tenistů ve druhém kole:
středa 19. ledna:
Berdych (6-ČR) - Kohlschreiber (Něm.)
čtvrtek 20. ledna:
Štěpánek (ČR) - Isner (20-USA)
Hernych (ČR) - Bellucci (31-Braz.)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak na tenhle zápas se vyloženě těším, jsem zvědav jak to bude vypadat. Souboj dvou odlišných stylů. Doufám, že obě budou hrát dobře a bude to pěknej zápas.

Tipoval bych ale, že pro Annu bude asi problém udržet její celkem slabý servis, bude-li Petra dobře servírovat.

Jinak zápas mezi Ivanovičovou a Makarovou nakonec vyústil v nádherný a dramatický třetí set, tato část zápasu byl zatím nejlepší (míněno nejatraktivnější) tenis, co jsem na letošním Aus. Open viděl.
Reagovat
smazaný uživatel
loni vypadli skoro všichni v první kole. Pamatuji si to jako včera. ale tehdy měli čeští hráči extrémně těžký los. Letos to bylo až na Hájka hratelný.
Reagovat
smazaný uživatel
"Pamatuji si to jako včera"... ty se ale umíš předvést:))
Já si pamtuju jak si jeden psal jedno a pár dní nato si psal něco protichudného a když sem tě na to upozornil tak si mi tvrdil že lžu no a když sem ti linkama na diskuze dokázal že lžeš ty tak už si se neozval. Inu pamatuju si to jako včera:))
Reagovat
smazaný uživatel
teď lžeš!
Reagovat
smazaný uživatel
a nelžu a nelžu a 200x nelžu:)))... s tebou je srandy:)
Reagovat
smazaný uživatel
říkám ti že ses spletl a omylem lžeš!
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Vyborny zacatek, jen tak dale,at muzeme podobne cist i po druhem kole.
Reagovat
dabelsobul
Souhlas. Uz pet Cechu ve druhem kole. Navic Hernych zacal take dobre, Safarova, Zakopalova a Stepanek jsou favority. Az devet Cechu ve druhem kole, to asi ceskej tenis nepamatuje... Tak drzme palce :)
Reagovat
BooOoo
no nevím, jestli zrovna Štěpánek může být favoritem proti Isnerovi .. jako Radkovi fandím, ale s Isnerem prohraje ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist