Uragán Nadal sfoukl Daniela. Brazilec prohrál 11 gamů a vzdal

18. 1. 2011, 04:26
Aktuality 9
AUSTRALIAN OPEN MUŽI - Rafael Nadal vlétl do boje o čtvrtý grandslamový titul v řadě jako uragán. Nejlepší tenista světa v prvním kole Australian Open vyhrál jedenáct úvodních gamů, než Brazilec Marcos Daniel 'do ringu hodil ručník'. Jihoameričan, jenž Španělovu tempu nestíhal, vzdal kvůli zranění levého kolena.
Rafael Nadal a Marcos Daniel

Rafael Nadal na přelomu roku vyhrál exhibici v Abú Dhabí, v Dauhá pak ale více než se soupeři bojoval s virózou. Od Lacka dostal 'kanára' a s Davyděnkem hladce prohrál.

V Melbourne se fanoušci čtyřiadvacetiletého rodáka z Mallorky dočkali již svého dominantního tenisty. Španěl v zápase s Marcosem Danielem od úvodních výměn diktoval tempo hry a první set vyhrál 6-0. 'Kanára' nadělil naposledy loni ve Wimbledonu Robinu Haasemu.

Před začátkem druhého dějství si soupeř z Brazílie nechal zabandážovat koleno, zdravotní problémy ho ale definitivně vyřadily ze hry. Když si ve druhém gamu vypracoval brejkbol, gestem vybídl diváky k povzbuzování. Nevyužil ale žádnou ze čtyř možností svému sokovi podání sebrat a pomalu se smiřoval s tím, že výkonostní propast mezi nimi je opravdu obrovská.

Agresivně hrající Nadal se neustále soustředil na každou výměnu. Sice se nevyhnul několika nečistě trefeným úderům, během 47 minut však předvedl 25 vítězných úderů. Kulhající Daniel se za celý zápas na žádný nechytatelný úder nezmohl, k dvanácti získaným fiftýnům mu desetkrát pomohla chybou světová jednička.

Úterý v Melbourne:

Clijstersová - Safinová 6-0 6-0. Nezaváhaly ani další favoritky

Hernych překvapil Istomina, roli favorita potvrdil Štěpánek

Kvitová, Šafářová, Benešová i Zakopalová postupují. Sedm Češek je ve 2. kole!

VIDEO: Létající raketa Agnieszky Radwaňské

Když jednatřicetiletý Jihoameričan nevyhrál jediný z jedenácti gamů, utkání kvůli zdravotním problémům vzdal.

"To se nedá nic dělat, chápu to. Na začátku sezony je lepší vzdát, než si zranění zhoršit. Přeji mu brzké uzdravení a úspěšný rok," řekl Nadal, jenž loni v Melbourne nedohrál čtvrtfinále proti Murraymu. "Vím jaké to je. Je to náročné hlavně psychicky, protože nechcete nikoho zklamat. Ale zdraví je důležité," dodal vítěz Australian Open 2009.

Nadal tak po triumfech na French Open, ve Wimbledonu a na US Open vyhrál už 22. grandslamové utkání v řadě. Když však naposledy Daniela porazil předloni na pařížské antuce, nedokázal dosud jedinkrát ovládnout Roland Garros. Podobně skončil i po druhém vzájemném zápase, když loni nedokázal vyhrát turnaj na trávě v Quuensu. Nyní věří, že se historie nebude opakovat. Útočí totiž na čtvrtý grandslamový titul v řadě, což by se mu v 'open éře' podařilo teprve jako druhému tenistovi.

Ve druhém kole ho čeká třiadvacetiletý Ryan Sweeting. Američan, 116. hráč světa, v Melbourne prošel kvalifikací a set neztratil ani dnes se Španělem Gimenem-Traverem. S Nadalem se utká poprvé. 

Také Andymu Murraymu první soupěř na letošním Australian Open vzdal. Brit vedl 6-3 6-1 4-2, než slovenský tenista Karol Beck utkání kvůli bolestem ramena skrečoval.

Bez ztráty sady uspěl také čtvrtý nasazený Robin Söderling. Pětadvacetiletý Švéd si poradil s Italem Potitem Staracem a pod novým koučem Pistolesim vyhrál už 13 setů v řadě.

"V prvním setu jsem bojoval sám se sebou. Ale čím déle se hrálo, tím to bylo lepší," komentoval Söderling, který předvedl skvělých 50 vítězných úderů. "Takhle přesně to chci hrát. Je začátek sezony a cítím se být v dobrém rozpoložení. Snad to bude fungovat dál," dodal Seveřen.

Největší favorité tak v Melbourne Parku zatím dominují. Federer, Djokovič a Roddick už včera se svými soupeř ztratili jen po pěti gamech.

Že se mu v Austrálii kvůli vysoké vlhkosti nedaří, znovu potvrdil Ernests Gulbis. 24. nasazený Lotyš neuhrál jediný set proti Němci Benjaminu Beckerovi a na Australian Open tak má ze čtyř startů stále jedinou výhrou.

Hewitt s Nalbandianem odehráli pětihodinový maratón
Téměř pět hodin dnes strávili na kurtu v Melbourne dva dávní rivalové, domácí Lleyton Hewitt a David Nalbandian. Argentinec má Hewittovi stále co oplácet za finále Wimbledonu v roce 2002, kdy nejdůležitější zápas své kariéry nezvládl a prohrál hladce ve třech setech. Po dnešku s ním má srovnanou bilanci a navíc Australana porazil před jeho vlastním publikem.

Do zápasu vstoupil k radosti diváků lépe bývalý nejlepší hráč světa Hewitt, který vyhrál úvodní sadu. Nalbandian měl při svém podání často problémy, ve druhém setu se však vzpamatoval a díky prvnímu brejkbolu, který ihned proměnil, dokázal srovnat. V utkání plném zvratů se ale neradoval dlouho: Hewitt, který je proslulý svým dobrým returnem, sice několik šancí promarnil, ovšem další dva brejky mu přinesly vedení 2:1 na sety.

Pro Nalbandiana s Hewittem nebylo dnešní utkání první na Australian Open. Narazili na sebe už v roce 2005, kdy Hewitt neudržel vedení 2:0. A pevné nervy prokázal Argentinec i dnes. Soupeři uštědřil lekci z efektivity, když ve čtvrté sadě - ve které prohrával 1-3 a poté vedl 5-3 - odvrátil osm z deseti dalších Hewittových brejkbolů, sám proměnil obě své příležitosti a uspěl v následném tie-breaku.

K pramalé radosti australských fanoušků si pak stále unavenější Nalbandian vypracoval v rozhodujícím pátém dějství další brejkbol, proměnil ho a zdálo se, že Hewitta pošle z turnaje hned v úvodním kole. Diváci si ale za své peníze přišli opravdu na své.

Za stavu 4-5 přišel Australan s nečekaně útočnou hrou, která slavila úspěch, a srovnal. A aby toho nebylo málo, krátce nato byl jediný míč od vítěství. Nalbandian ale nebezpečí zažehnal a pátý set, který nakonec trval přes hodinu a půl, se začal prodlužovat. Za stavu 6-6 pak Hewitt ještě odvrátil dva brejkboly díky nevynuceným chybám soupeře, o dva gamy později si však Nalbandian vypracoval tři brejkboly v řadě a Hewittova dvojchyba mu práci usnadnila. Hewitt, který za celý zápas využil pouhých sedm z 30 brejkbolů, už se na zvrat nezmohl a za čtyři hodiny a 47 minut se s Australian Open rozloučil porážkou 6-3 4-6 6-3 6-7 7-9.

 

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
úterní výsledky (18. 01. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Gremelmayr (Něm.) 6:3, 6:2, 6:4, Hernych (ČR) - Istomin (Uzb.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:2, Nadal (1-Šp.) - Daniel (Braz.) 6:0, 5:0, skreč, Söderling (4-Švéd.) - Starace (It.) 6:4, 6:2, 6:2, A. Murray (5-Brit.) - Beck (SR) 6:3, 6:1, 4:2, skreč, Ferrer (7-Šp.) - Nieminen (Fin.) 6:4, 6:3, 1:6, 6:2, Južnyj (10-Rus.) - Ilhan (Tur.) 6:2, 6:3, 7:6 (7:5), Melzer (11-Rak.) - Millot (Fr.) 6:2, 6:4, 6:2, Tsonga (13-Fr.) - Petzschner (Něm.) 4:6, 2:6, 6:2, 6:3, 6:4, Čilič (15-Chorv.) - Young (USA) 6:3, 6:2, 6:1, Isner (20-USA) - Serra (Fr.) 6:3, 7:6 (10:8), 6:3, Baghdatis (21-Kypr) - Zemlja (Slovin.) 3:6, 7:5, 6:1, 4:6, 6:2, Llodra (22-Fr.) - Chela (Arg.) 6:3, 3:6, 6:2, 6:4, Becker (Něm.) - Gulbis (24-Lot.) 7:6 (7:5), 6:2, 6:4, Nalbandian (27-Arg.) - Hewitt (Austr.) 3:6, 6:4, 3:6, 7:6 (7:1), 9:7, Bellucci (30-Braz.) - Mello (Braz.) 7:5, 7:5, 4:6, 3:6, 6:3, F. López (31-Šp.) - Falla (Kol.) 6:3, 7:6 (7:6), 6:3, García-López (32-Šp.) - Berrer (Něm.) 6:4, 6:4, 3:6, 6:3, Sweeting (USA) - Gimeno-Traver (Šp.) 6:4, 6:4, 6:1, Tomic (Austr.) - Chardy (Fr.) 6:3, 6:2, 7:6 (7:5), Giraldo (Kol.) - Machado (Portug.) 6:4, 6:3, 5:7, 6:1, Kavčič (Slovin.) - Anderson (JAR) 2:6, 6:4, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), Russell (USA) - Ebden (Austr.) 6:3, 6:2, 5:7, 7:6 (11:9), Dolgopolov (Ukr.) - Kukuškin (Kaz.) 6:3, 6:2, 6:4, Riba (Šp.) - Ball (Austr.) 1:6, 7:6 (7:5), 6:2, 2:6, 6:4, Schwank (Arg.) - Mayer (Arg.) 6:2, 6:0, 6:4, Del Potro (Arg.) - Sela (Izr.) 7:6 (15:13), 6:4, 6:4, Marčenko (Ukr.) - Ramirez-Hidalgo (Šp.) 6:3, 6:4, 6:1, Muller (Luc.) - Stadler (Něm.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:4, Raonic (Kan.) - Phau (Něm.) 7:6 (7:3), 6:3, 7:6 (10:8), Berankis (Lit.) - Matosevic (Austr.) 6:4, 6:2, 7:5, Seppi (It.) - Clément (Fr.) 3:6, 2:6, 7:5, 6:3, 6:2.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
D.A.N
Tak ten Daniel tam snad ani neměl co dělat...to bych uhrál možná i já více míčků....tragédie...Rafa standart...
Reagovat
smazaný uživatel
Zraneni poté bylo evidentní, to ano. Ale hra Nadala mi přišla neskutečná !!! Rychlost-přesnost, připadalo to jak jina kubatura.... Finale ma předplacené.
Reagovat
smazaný uživatel
Ze zápasu jsem viděl jen pět gamů druhého setu, ale tam byl tedy Daniel slabý jako čajíček. Hrůza, co tam předváděl.
Reagovat
smazaný uživatel
tezko rict, uvidi se co dal...ale ten utok byl precejenom dokonaly
Reagovat
smazaný uživatel
To asi ano, až na tu hru, kde Nadal čelil tuším asi dvěma breakballům a udělal tam dost chyb včetně minely při smeči.
Reagovat
smazaný uživatel
JO Jo, o tom se i zminuje sam ( zacatek druheho setu..ale i tak mi to prislo taknak zrychleny
Reagovat
a.magerova
"Když však naposledy Daniela porazil předloni na pařížské antuce, nedokázal dosud jedinkrát ovládnout Roland Garros. Podobně skončil i po druhém vzájemném zápase, když loni nedokázal vyhrát turnaj na trávě v Quuensu. Nyní věří, že se historie nebude opakovat."
Reagovat
smazaný uživatel
Stačilo histórie, nastal čas na " zmenu "...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal začal peknou hrou, len tak pokračovať...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist